Šta je novo?

NVidia kupila Mental Images!!!

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nvidia je kupila nemacku firmu Mental Images koja je poznata po programu Mental Ray za 3d rendering koriscenjem ray-tracinga.

http://www.nvidia.com/object/mental_images.html

Znaci resili da uzmu pare Lukasu i ostalim renderaskim kompanijama za "complete rendering solutions" 😀

Inace, ima li jos neko osim mene utisak da ce:

Autodesk's AutoCAD®, Autodesk® 3ds Max®, Autodesk® Maya®, Dassault Systems CATIA® and Solidworks ®, and AVID Softimage®|XSI®.

uskoro raditi bolje na NVIDIJI, (ili drugacije receno losije na ATI-ju)?

Poslednja izmena:
Znaci resili da uzmu pare Lukasu i ostalim renderaskim kompanijama za "complete rendering solutions" 😀

Inace, ima li jos neko osim mene utisak da ce:

Autodesk's AutoCAD®, Autodesk® 3ds Max®, Autodesk® Maya®, Dassault Systems CATIA® and Solidworks ®, and AVID Softimage®|XSI®.

uskoro raditi bolje na NVIDIJI, (ili drugacije receno losije na ATI-ju)?

Hoce, verovatno na Quadro kartama, u odnosu na FireGL. Na narodnim kartama ce i dalje biti ista situacija. Na njima se i onako sve to u odnosu na Quadro ili FireGL "vuce". Nece oni ponuditi nikakve pomake u "narodnom" sektoru. koliko ej 8800 brzi od 7900 u CATIA, SW SE, Pro/E, 2-3, mozda 5%? Sve je tu jasno.

sto rece Ji... :d

odlicna vest! juhu!

Ja bih rekao da je ovo priprema za period kada će ray tracing početi da se uvodi u igre.

Quadro karte se razlikuju od gamerskih samo po nekim sitnim stvarima koje obicnom gameru ne znace nista... npr:
- ubrzano iscrtavanje linija
- neogranicena duzina shader programa
- unificirani back buffer
- drugaciji mem menadzer za texture
- overlay preko 3d-a
...

Kupovina Mental Images je verovatno zelja nvidie da napravi jos bolji GELATO ili zeli da ima najjacu ray-tracing firmu za svoj sledeci hw proizvod.
U svakom slucaju imali su 2.000.000.000 dolara viska ove godine pa bolje da kupe nesto nego da plate extra porez. 🙂

Ovo moze zaista da bude sjajno, ako bi imali render alat prilagodjen za GPU.
Dakle, mnoge stvari renderovane u realnom vremenu, u viewportu 🙂
Nadam se tome...

Ma i cad i max su uvek radili bolje na nvidiji.

harsh words. pitaj bilo koga sto PROFESIONALNO radi duze vreme u nekom od ozbiljnijih 3D programa>
a) sta je bolje za univerzalni 3D
b) sta je bolje za CAD 3D

a) sto se tice univerzalnog 3D-a (MAX, Maya, LW...) FireGL i Quadro su "tu negde", svaka ima neku aplikaciju koja joj "malo bolje pase". rec je o optimizacijama. u svakom slucaju oba tipa su fenomenalna za taj tip aplikacija. negativna "osobina" nV je cena. kolika je to razlika? pogledaj na netu ide od cak 50% pa u nekim serijama i preko 100%.
b) za CAD je FireGL nesto jaci. pitaj bilo koga sto JAKO OZBILJNO radi u necemu sto nije AcadInventor, nego: Catia, SolidWorks... i ko radi delove/sklopove na kojima figurise vise stotina pozicija. Catia je pri tome prva koja moze da iskoristi sva cetiri jezga 4-jezgarnog procesora u ovom domenu tih programa. (sve ovo iz prve ruke od drugara koji radi u razvojnom centru BMW-a na alatima za karoserije...sta mislis koliko je to komplikovano???).

a sto se tice nVidijinog shopinga - svaka im cast. bice poboljsanja sigurno, cak iako ne odmah, ali ce buducnost da donese napredak. slicno je sa SLI-jem. valja im pazar !

Poslednja izmena:
^E, video sam, al mi ono deluje kao jos daleka stvar za obicne korisnike.Mental Ray mi je ipak "na dohvat ruke" 😛 I nadam se da ce i u buducnosti biti dostupan kao i sada, uz mogucnost uposljavanja GPU-a.

xexexe... "...ono deluje kao jos daleka stvar za obicne korisnike" pa ovo i jeste forum "trendovi i nove tehnologije " 😀 zezam se, ali ono gde je IBM danas sutra ce biti i intel/nvidia i ostali sto prave proizvode za mase 🙂

yooyo, je l' se crta ambient occlusion u realtime-u u trenutnim endžinima?
Znam da su ga pominjali za Crysis, a nisam nešto pratio, poslednje je bilo da nvidia može da ga crta (još nesrećni fx5900), ali nešto jadno fps-a.

A MentalRay je prvi doneo ovo za mase, što se raster rendera tiče. Naravno, za renderman su ga "izmislili"

edit: negde iskopah da je ovo ambocc?
http://media.pc.ign.com/media/694/694190/img_4948263.html

a sto se tice nVidijinog shopinga - svaka im cast. bice poboljsanja sigurno, cak iako ne odmah, ali ce buducnost da donese napredak. slicno je sa SLI-jem. valja im pazar !

A to ti je drugar iz BMW-a dojavio ili iz ličnog iskustva ceniš?
Šta uopšte znači konkretno i praktično, to što si rekao? :d

Poslednja izmena:
Ji, ako mislis na ovo:
Crysis AO1.JPGCrysis AO2.JPGCrysis AO3.JPG
Onda ga imade 🙂
@Kovacm:
***, ja ocu odmah i sve 😀

Poslednja izmena:
Ambient occlusion se tek sada ubacuje u igre. Pravi ambient occlusion jei dalje velika koska pa se primenjuju razna fake resenja kao npr:
http://mpan3.homeip.net/?ssaowcn
http://delivery.acm.org/10.1145/129...coll=ACM&dl=ACM&CFID=15151515&CFTOKEN=6184618
http://www.gamedev.net/community/forums/topic.asp?topic_id=463075

Screenspace AC se zasniva na analizi z-buffera. Ideja je da se prvo u z-buffer izrenda cela scena. Zatimse napravi kopija z-buffera koja se bluruje. Sledeci korak je shader koji uzima blurovanu i normalnu vrednost iz z-buffera i na osnovu jednostavne formule racuna AC za svaki pixel. Rezultat dosta varira od scene do scene i potrebno je fino prilagodjavati parametre da bi se dobio zadovoljavajuci kvalitet.

Nvidia je napravila GPU ambient occlusion demo pre vise od godinu dana gde su koristili neke sumanute tehnike za kodiranje informacija potrebnih za proracun u texture pa su kroz pixel shadere racunali ambient occlusion za vertexe.

Ambient oclusion dodaje "mast" slici jer sve postaje nekako prirodnije i mekse. Mislim da je dobra imlpementacija AC-a daje bolji eye-candy od HDR-a.

@DarkHorus:
NVidia drzi ~86% profesionalnog trzista. To samo po sebi dovoljan pokazatelj. Nemoj ovaj thread da pretvaras u flame war.

E ovako>
moje licno iskustvo se dotle prostire - da to svaka obicna 3D kartica radi berz problema, a to je AcadInventor i SolidWorks (ponesto UGS NX5... tek sam ga poceo).
a sto se tice drugara, ovako> decko kazem radi te alate, ima taj BMW-ove sertifikat za Catiu (veruj mi ono je StarTrek za obicne smrtnike sta se tamo radi...), pa cesto pricamo sta se desava jer sam ja jos pocetnik, a on je duboko u tim vodama.
Uglavnom, ukratko da objasnim sta to znaci:
BMW i automobilska industrija su vrlo zahtevni sto se tice 3D-a, i tu kompromisa sto se tice h/w nema. kad sam cuo na kakvim masinama rade, preskocilo mi par otkucaja na cuki.. a tek laptopovi... aaaiiiiiiii ... razboleh se. e, sad kaze covek da se za Catiu barem bolje pokazao FireGL, tako da oni to furaju u najvecem obimu, mada imaju i Quadro. sto se tice ostalih 3D profi alata nisam mnogo cuo, a to sto se prica po netu - to me ne interesuje - najvise volim "iz prve ruke" ako ja vec ne mogu da vidim.
sto kaze yooyo, opet, jeste tacno, mada mi nije jasno zasto... skuplji su, a tu su negde po brzini rada.
i, nije to NI SLUCAJNO flejm !!!
ne razumem se previse u taj deo 3D kartica, ali prenosim iskustva OZBILJNOG KORISNIKA, koji OZBILJNO radi za OZBILJNE ljude.

a, da, zaboravih - skoro (ili SVE) nove ATI kartice mogu da se flashuju na FIREGL.

Poslednja izmena:
Jos da taj novi Gelato sa real-time AO proradi na narodskim geforcovima...
Mogli su da kupe i chaos goup za kusur?

Ja navijam za NVidiju 🙂 ,vrlo

Nazad
Vrh Dno