Šta je novo?

nVidia GTX590 dual GF110

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znaci ovaj GTX595 ce biti ko 2xGTX570 🙂

Nisam pohvatao najbolje detalje..Koliko sam mogao primetiti govori se o tuniranoj verziji GF110 najjaceg chipa i o dva GTX570 sto opet nije najjaci GF110 chip.
Takodje na slici postoje dve verzije karti jedna manja i jedna veca.Veca je sa 3 venta i 3 DVI i jednim HDMI video izlazom (ili nisam dobro primetio) dok je manja sa dva venta i 2 DVI i jednim Displayport video izlazom!
Inace zanimljivo resenje hladjenja.Osecam da ce karta biti monstrum..
Ono sto je zanimljivo jeste cinjnica koliko su ATI fanboy-evi urlali na sav glas kako nikako nece biti moguce napraviti izvedbu Dual GF110 karte:smoke:
Antiles i da izadje ovo ce da ga pokopa debelo..
Ovde ce cena odigrati veliku ulogu..

Poslednja izmena:
Sve je moguće, samo je pitanje troškova i konačne cijene.
BTW, raspored memorije je čudan ... 4 čipa gore/dole, znači ili dual GF114 ili dual 565 😉.

Ne veruju oni ni u mogucnost izvedbe 560ice a kamoli dual GF110. 🙂
Nisam siguran da je u ovom segmentu cena bitan(ili najbitniji) faktor, ovo pre lici na proizvod za prestiz i lidersku poziciju brenda, prosto da se u svakom segmentu bude najbrzi.

@magny_cours
Ja sam mislio tipa da cena ne bude jedno 600-700 eur!
Dual GPU izvedba sa GF114 tipa 2xGTX560 (sa tim karakteristikama) moze da bude jako pristupacan,po ceni recimo GTX580 a da ga oduva sa performansama..
GF110 ipak mora da bude skuplji ali nece valjati ako bude drasticno!

gtx595.png

Ipak je 8 dole,8 gore !

Ova manja je GTX570 !
Inace ima izvedba Dual GF114 by Zotac!

Poslednja izmena:
Nigde se i ne vidi PCB ove manje ali ljudi su napisali o cemu je rec :

The company was showing off a couple of cards with coolers designed around this motif, including a smaller and rather handsome GeForce GTX 570.

gtx570.png

Udate:
Mozda si mislio na prvu sliku..
Onda ovako..Trebalo bi da bude 64x5=320bit per GPU ili 64x6=384 bit per GPU!
Ovde na slici je 64x4=256 bit.E sad.Ako je 8 dole i 8 gore?Ispade da je 512-bitna karta!:S::d
Ili je Max 8 memorijskih chipova sto dodje upravo na Dual GF114!

Moguce objasnjenje :

The presence of eight Samsung K4G10325F one-gigabit GDDR5 DRAM chips on the back of the board, four per GPU, means there's at least 1GB of total memory on the card. One possibility is that there are eight matching DRAM chips on the other side of the board, or 1GB per GPU. If true, that would mean only four of each GF110's six memory controller/ROP partition units are enabled. It's also possible there are 12 DRAM chips on the other side of the card, with five memory/ROP units enabled per GPU, making this card more like a pair of GTX 570s. The latter configuration may be more likely.

Poslednja izmena:
Samo nek Vidia pravi Dual GTX 570 kartu, ali koliko ce takva karta da trosi? 400W? Zamislite dve GTX 580, to ne bi moglo da se spusti ispod 500w garant, a svi znamo da je to opako preko PCIe specifikacije. Jedina mogucnost je dual GTX 560, sve preko toga je vec poprilicno sumnjivo...

Ako i ovo izadje pre Antilles-a, onda stvarno bruka za Ati 🙂

A inace, ovakve karte me totalno ne interesuju.

Poslednja izmena:
Mene itekako interesuje ali ako bude Dual GF110 i ako se karta pokaze kao fantastican produkt kakav je GTX295 ..
U drugom slucaju GTX570 SLI ne gine😉

Ovo realno i jesu karte za "ja imam najveci" 🙂 Ni jedni ni drugi ne zive (direktno) od ovog segmenta, obe kompanije ~2/3 cipova prodaju u klasi do 99$.

Inace, ovih 8 memorijskih cipova je prilicno interesantno... ili su strpali 12 na drugu stranu, ili je ovo neki GTX565 (sa GF110), ili 2xGF114. Ako je GF110, ili je cip prilicno downclockovan (2x8 pin znaci da karta trosi manje od 400W, u principu 375), ili ih zestoko binuju da bi dobili one sa najmanjom potrosnjom.

Na koje napajanje ovo sme da se pusti u normalan rad?Ja sam presrecan najjeftinijom 460tkom ko da sam ponovo progledao.Za ovo bih vec morao iste oci da prodam.

@Dule
Hristos se rodi 🙂
Gde si covece?Nema te od kako se Kajmak pojavio 😉
P.S.Meni uopste ne smeta da imam najveci 😀
Kako god okrenes GTX595 ce ugledati svetlost dana i ja samo mogu da kazem go..go..nVidia😛
jedna takva u kucistu i :guitar:

Mene poprilicno interesuje od kojih chipova ce Antiles biti ?:eyebrows:

Inace, ovih 8 memorijskih cipova je prilicno interesantno... ili su strpali 12 na drugu stranu, ili je ovo neki GTX565 (sa GF110), ili 2xGF114. Ako je GF110, ili je cip prilicno downclockovan (2x8 pin znaci da karta trosi manje od 400W, u principu 375), ili ih zestoko binuju da bi dobili one sa najmanjom potrosnjom.

Definitivno je dual GF114, jer gledajuci PCB nema nigde konektora za tih 12 cipova 🙂 Tako da nemam pojma zasto bi se prozivala gospoda iz ATI tabora, kad nVidija ocigledno i dalje ne moze da napravi dual GF110... A i kad razmislim zasto bi to radila, kad ima poprilicno jaku karticu u GTX580 izdanju 🙂
Ova 2xGF114 ce definitivno biti zanimljiva kupovina, za ljude sa dovoljno dubokim dzepom 🙂

Poslednja izmena:
Ako je karta i bazirana na GF114 izvedba ove karte moze da bude u rangu sa GTX580 sto se tice cene i to je definitivno prihvatljivo obzirom ako je full GF114 (384CC) performanse su bolje..
Druga stvar, jedno je ekonomska neisplatljivost a drugo fizicke mogucnosti.nVidia moze da ima samo problem sa PCI-E specifikacijama da bi spakovala dva chipa GF110 a verujem da ce se to desiti uskoro..
Sto se tice Antiles-a,da bi full Cayman dosao opet prelazi specifikacije PCI-E plus sto se njhovi chipovi vise greju tako da je dva chipa onboard tesko ohladiti.Njima ce temperatura da bude hendikep..
Pa "gospodo" na isti nacin se moze reci da ni ATI ne moze da izvede Dual GPU zasnovan na Cayman chipu.Razmislite malo o tome!

Slazemo se u potpunosti 🙂 ali mislim da ce ATI ipak izgurati dual kartu, posto im je to u planu...samo ostaje pitanje na sta ce to da lici...

Nema te od kako se Kajmak pojavio 😉

Poslovi 😉

Mene poprilicno interesuje od kojih chipova ce Antiles biti ?:eyebrows:

Cayman XT na taktovima slicnim Cayman Pro, tu verovatno nema velike misterije.

Definitivno je dual GF114, jer gledajuci PCB nema nigde konektora za tih 12 cipova 🙂

Pa GTX465 je koristio 256-bitnu magistralu 😉 Nema razloga da ne mogu da naprave GF110 sa 256-bitnom magistralom, u Quadro kartama ima svakakvih kombinacija 🙂

Druga stvar, jedno je ekonomska neisplatljivost a drugo fizicke mogucnosti.nVidia moze da ima samo problem sa PCI-E specifikacijama da bi spakovala dva chipa GF110 a verujem da ce se to desiti uskoro..

Ovo sto je "prikazano" vec probija specifikacije, 2x8 pin je 300+ W. AMD-u ce ipak biti lakse, 6950 trosi manje od GTX570. Sto se hladjenja tice... pa sve je moguce, Asus je strpao dva GF100 na isti PCB i to radi, a cak je uspeo i da ih ohladi... pitanje je samo koliko to kosta.

Na Hexusu ima još slika ove i drugih EVGA-inih novotarija: http://www.hexus.net/content/item.php?item=28325

I ako je tačno ono što su napisali, da je u pitanju dual GF104 i još pri tom jeftiniji od GTX580!?, ovo je onda samo jedna EVGA igrarija, čisto malo da eksperimentišu kao i u prošlosti. Takođe nisam uspeo da primetim nVidia logo na PCB-u (mada su loši uglovi slika), a i teško da će nVidia da dozvoli custom hlađenje na high-end proizvodu od samog starta, pa mi ovo sve više liči na EVGA-only proizvod, a ne GTX595. Pravi GTX595 će verovatno da nas iznenadi kad se pojavi k'o iz vedra neba (osim ako ih ASUS ne preduhitri sa nekim MARSOM)... :d

Poslovi 😉
Ovo sto je "prikazano" vec probija specifikacije, 2x8 pin je 300+ W. AMD-u ce ipak biti lakse, 6950 trosi manje od GTX570. Sto se hladjenja tice... pa sve je moguce, Asus je strpao dva GF100 na isti PCB i to radi, a cak je uspeo i da ih ohladi... pitanje je samo koliko to kosta.

AMD-ovi puleni trose manje to stoji i bice lakse po tom pitanju ali po pitanju temperature jako tesko pogotovu sto je verzija karte sa dva chipa na jednom PCB-u.
Ako sad idu do 90c necu ni da zamisljam sta bi bilo sa dva komata😉
Pa naravno da je sve moguce.Mogucnosti nisu nikad ogranicavajuci faktor ali standardi to ne dozvoljavaju.
Gde si ti video tog Asus-a u radu?Skoro svaki takav primerak Mars/Ares je limitirana serija koja vec sama po sebi bezi od svakog standarda i ne moze se kupiti u radnji (dobar dan ja dosao po kartu) a da o ceni od preko 1000 eur i ne govorim..
To su non referentni primerci koji i ne spadaju u zvanicnu seriju normalnih kartica.
Na taj nacin bi moglo sve da se odradi ali to krajnjem korisniku ne odradjuje posao!

AMD mora da se bori za trziste u smislu da ponudi Dual GPU kartu sa boljim performansama od GTX580 tu negde u istom cenovnom rangu.Od teorije "ciji je veci" nema nista.Ovde je cista ekonomija u pitanju!
Poprilicno su stisnuti u segmentima,jedini luft za sad sto imaju je 6950 a i to ne zadugo😉

Kao sto rekoh interesantno mi je da vidim kako ce se stvari odvijati a sto se tice ove teme i GTX595 to tek cekam da vidim.Obzirom da je najavljena GTX595 karta verujem da ce NVidia to da ispostuje kao i svaki put do sad.:trust:

Da podsetimo na ovu temu:
http://forum.benchmark.rs/showthrea...dying-Dual-GF110-Graphics-Accelerator-(GTX595)

Ovde je stvar mnogo jasnije o cemu je rec😉

Poslednja izmena:
Samo nek Vidia pravi Dual GTX 570 kartu, ali koliko ce takva karta da trosi? 400W?

Slično su radili sa GTX275 i GTX295... Uzeli su probrane primerke GTX275 čipa koji rade i na nižoj voltaži, malko spustili klokove, i to je to. GTX275 (isto kao i GTX570) karte imaju TDP od 219W, a GTX295 od 289W, tako da ne vidim problem za dual GTX570.

kako vas je tomazino popalio i otisao 🙂 ..nece taj dual svjetlost dana gledat ..ili mrak kucista

AMD-ovi puleni trose manje to stoji i bice lakse po tom pitanju ali po pitanju temperature jako tesko pogotovu sto je verzija karte sa dva chipa na jednom PCB-u.
Ako sad idu do 90c necu ni da zamisljam sta bi bilo sa dva komata😉

Ne razumem sta hoces da kazes. Ako trose manje, onda i disipiraju manje toplote => lakse ih je ohladiti. Jedino ako ti smatras da se ta toplota stvara ni iz cega. (Zakon o odrzanju energije)

Zanimljivo znaci ipak bice full 2xGTX 580 😀

Opet ce ih nvidija preteci, pa ce da bude pomereno predstavljanje 6990, da bi jos nesto doradili, prestrugali, postavili malo jaci kuler, podigli klok za koji MHz😀

Koliko ce ovo da trosi?! Garantovano jedno 400W. Samo ne znam kako to, kad ne smeju da prelaze TDP od 300W.

Sve u svemu, bice zaista mocna karta, a ja smem da se kladim da HD 6990 nece moci da joj prismrdi.

E sad, kostace jedno 800e, trosice struju previse, grejace se... Ipak je to Dual GPU karta.

Koliko ce ovo da trosi?! Garantovano jedno 400W. Samo ne znam kako to, kad ne smeju da prelaze TDP od 300W.

Sve u svemu, bice zaista mocna karta, a ja smem da se kladim da HD 6990 nece moci da joj prismrdi.

E sad, kostace jedno 800e, trosice struju previse, grejace se... Ipak je to Dual GPU karta.

Pogledaj malo testove kako radi GTX570/580 u SLI rezimu, i kako radi 6950/6970CF bice ti neke stvari jasnije, ne treba potceniti AMD jer su dosta poradili na dual GPU....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno