Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

momsab

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.02.2003
Poena
1,235
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
predstavljena je nova generacija GeForce RTX grafičkih

ovo je tema za ovu generaciju, za diskusije o modelima, podešavanjima itd. nije za poređenje sa drugim proizvođačima (AMD, Intel) i nije za preporuke za kupovinu

Poslednja izmena od urednika:

Bolje od prošle smene generacija, ali ništa da padneš na dupe. Jeste da evro pada, al ne vidim kojom logikom je GF 5070 za Ameriku 550 dolara, a za Evropu 650 evra.

Ni reči još o RTX 5060, ni AMD se ne oglašava o 9060. Tačno ćemo morati da čekamo do proleća za srednju klasu.

dimenzije 5090 FE

1cwegyycuhbe1.jpeg

Poslednja izmena:
Eto kad su se malo slegli utisci dobili smo još jedan downsizing u negatinvom kontextu. Već više generacija za redom ono što je trebalo da bude 4070 se proglašava 4080 isl. a sada su uspeli kad bi poredili sa 30x0 serijom da se pomere za još jednu stepenicu i ono što bi pre 2 generacije bilo 3060 sada je 5080, gledajući samo koliko % ima u odnosu na flagship.

Znači jedino što zaista ima smisla je hallo proizvod 5090 koji je više prosumer kartica za retke, ostale karte su apsolutno naduvane cene i treba im skinuti po jednu stepenicu da bi se realno sagledale, pa to se uostalom vidi 550$ 5070 je zapravo realni 5060 koji je naduvan na 550$. Nažalost većina nema pojma ni da pogleda neki test, kupuju ono što ima "veći broj" na sebi i ovo će se prodavati, ali ovo je još jedan užasan potez za PC gaming koji polako odumire zahvaljujući nVidia pohelpi koja je sve veća i veća. A kako i ne bi bila kad im je gaming sporedna stvar...
sada je 5070 srednja klasa :)
Ovakav 5070 realno spada u istu kategoriju kao B580 i toliko ili malo više je trebalo da košta, to je karta od max 350$, ako dodamo nVidia ime, drajvere i extra featrur-e, karta je bukavlno 50% precenjena u ovom trenutku.

Poslednja izmena:
Ovakav 5070 realno spada u istu kategoriju kao B580 i toliko ili malo više je trebalo da košta, to je karta od max 350$, ako dodamo nVidia ime, drajvere i extra featrur-e, karta je bukavlno 50% precenjena u ovom trenutku.
i 50% jaca od B580

Razmisljao sam preci na 5090 ali kako vidim samo je razlika 30% sto je bezveze jer je 4090 bila skoro 100% jaca od 3090. FG i gluposti me ne zanimaju, to smece odmah gasim cim udjem u igre. 4090 i dalje ostaje najveci skoko sa gen an gen. Ceka se 60 serija s pravim skokom u tehnoloskom procesu.

Tako cu i da uradim, preskace se ova serija. 4090 ima da pruzi jos dosta uzivanja. Videcemo mozda kasnije, nemam ja mira...

1736257126842.png

1736257153942.png

1736257181791.png

Asus ima 4 ventilatora a predstavljaju kartu kao dual slot. :ROFLMAO:

pcb na FE je tiny, one slot gpu sa waterblock

Bolje od prošle smene generacija, ali ništa da padneš na dupe. Jeste da evro pada, al ne vidim kojom logikom je GF 5070 za Ameriku 550 dolara, a za Evropu 650 evra.
Finansiramo nize cene u USA

AI generisane teksture, i pikseli donose 66% smanjenja u potrebama VRAM-a, graficke memorije za igre/za teksture

To je Jensen izjavio na prezentaciji xD,

znaci 12GB na 5070 je sasvim dovoljno i za 8K xD

Čekamo prve real world testove. Ali koliko vidim biće - hold on to your 4000 series :D

ne ocekujem nista spektakularno od raster performansi ... Da sa upscale i ai i jos 10 "magija" na nivou drajvera u odredjenim optimizovanim naslovima mozda i bude onih 2x u odnosu na prethodnu generaciju sto navode... ali to je kao da se porede babe i zabe. u realnom svetu ne ocekujem mnogo ... Nisu normalni sa memorijom ... Podjednako su bezobrazni sa limitiranjem upotrebe "gaming" grafika za AI workload kao sto su pre par godina bili za mining ...

Sta je bolje 5080 ili 4090? Po ovim sad rezovima sto vidimo...

Zalosno apsolutno dokle smo stigli. I sve gore i gore ide. Bice nekih 20%~ bolji raster verovatno nego 4XXX serija. Ja sam planirao da uzmem 5080, ali stvarno sa ovim DLSS FG marketingom su mi se smucili... I nadam se da ce svi zivi da ih isprozivaju za ovaj fail poredjenja performansi sa dve razlicite vrste DLSS FG. Obmanjuju ljude, i sto je najgore velika vecina prosecnih kupaca uopste ne razume sta se desava

Meni ovaj razvoj situacije nije nista cudan... Sem za 4k ne znam kome je potrebno nesto jace od 4090... Cak mi nije jasno zasto su 4090 perfomanse ponudili po nizoj ceni u obliku 5080 kada nisu imali potrebe to da urade.
5080 sa ovom cenom a pod uslovom da ima slicne performanse kao 4090, pa to je odlicna kupovina... Manja potrosnja, isti fps za skoro duplo manje para. Tu je i novi DLSS, FG, verovanto i nesto bolje RT perfomanse, bolja podrska i sve to za oko 1200e kako mi se cini.

Zalosno apsolutno dokle smo stigli. I sve gore i gore ide. Bice nekih 20%~ bolji raster verovatno nego 4XXX serija. Ja sam planirao da uzmem 5080, ali stvarno sa ovim DLSS FG marketingom su mi se smucili... I nadam se da ce svi zivi da ih isprozivaju za ovaj fail poredjenja performansi sa dve razlicite vrste DLSS FG. Obmanjuju ljude, i sto je najgore velika vecina prosecnih kupaca uopste ne razume sta se desava
Ako im podje za rukom da u sve igre gde ima potrebe nagraju podrsku za novi i napredniji DLSS FG ne vidim da smo na gubitku. Jos ako sve to radi sa dobrim prikazom, niskim latencijama, onda su napravili dobar posao i za nas i za njih.

Povodom toga
Screenshot 2025-01-07 172950.png

Nazad
Vrh Dno