Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Probao sam DLSS 4.5 u par igara i izgleda primjetno bolje pogotovo u pokretu bez znacajne razlike u performansama. Medjutim, u GTA 5 sam primjetio da je framerate drasticno nizi nego sa DLSS 4. Neki 30%+ manji fps sto je jako mnogo. Ako je to slucaj sa GTA 5 vjerovatno ima slicni problema i u drugim igrama.

Prilozi

• Screenshot 2026-01-06 135024.png
    Screenshot 2026-01-06 135024.png
    2.8 MB · Pregleda: 83
  • Screenshot 2026-01-06 135139.png
    Screenshot 2026-01-06 135139.png
    2.9 MB · Pregleda: 79
Koliko ce ovaj Dynamic Multi Frame Gen sto dobijaju samo 50xx korisnici da bude koristan?

Probao sam i ja DLSS 4.5 ali samo u jednoj igri, AC Shadows, na starijim kartama poput moje (2060) ima mnogo veći fps hit.
Najnoviji preset (M) izgleda malo bolje ali mi skida 10-15fps što je za mene mnogo pa sam se vratio na preset K.

valjda ekipa sa redita zna bolje iako nisu ni probali frame gen na 240+hz 😀

Što bi bila...i obična 5090 je bila dobro hlađena, ni ova karakondžula ne bi trebalo da ima problema.

Kako će da ga razapnu online za ovo, lol...
Sto bi ga razapeli... Ko god da je probao uverio se da je sve ovo tacno. Nije za brze pucacke MP igre nije za profi igrace takvih igara kojima je bitna svaka ms, za SP ovo su perfomanse na poklon uz prihvatljiv SL. Najbolja od svega je sto kroz drajvere moze da se forsira FG a najbolje je da se podesi da FG radi dinamicki pa gde treba neka radi i na max da bi se postigo zeljeno FPS a gde ne treba nece ni raditi, kada se tako podesi fluidnost je maksimalna a tamo gde najvise treba te anomalije koje pravi kada radi u x6 rezimu nisu tako primetne dok je fluidnost itekako primentna.
Sve u svemu cela prica se odvija u pozitivnom pravcu, konstantno se poboljsava, sto Nvidia ne mora ni da radi sobzirom na to da joj je taj segment poslovanja u ovom trenutku prakticno nebitan.

Dinamički FG je top, po meni idealna stvar.

bice i ovo 🙂

Tu je najveci problem sto nema nikakve vajde u frejmovima pri toj potrosnji od 800w, zapravo ima ali je zanemraljiva a potrosnja 50% veca, uz to veliki je rizik da tu nesto krene da gori vremeno.

Koliko se covek potrudio da ovu kratu prikaze kao znacajno brzu u odnosu na FE, Testira overklokovanu kartu i poredi sa default FE, kao ova karta se ne kupuje da bi se drzala na default, a FE ne moze da se overklokuje 😆
Ovag lika prati 4.3m ??? Pa sta ovde moze da se vidi na ovom kanalu ? A ovo je samo jedan od gomile besmilenih videa.

gledaj na njega kao na "trece oko" magazin
ili na kuzimne kolumne iz sveta kompjutera.

5080 iChill,temp slicne kao kod PNY Astral i Prime,malo laksa od Astral😀jedina zamerka stavili ovaj konektor skoro na polovinu grafe jedva ga ustekao😆1000033395.jpg

Pozdrav drugari, ako moze mala pomoc, imam kartu rx 7900 gree 16gb, ja sam hteo da kupim rtx 5070 TI.. i kaze mi covek da se sad ne isplati, nego da cekam da izadje neka karta jaca od ove moje barem 60% Jel mozda neko zna kada ce takva karta da izadje, ja cenim za dve, tri god....izvinjavam se ako nisam na dobroj temi pisao

ta sto izadje jaca i bude 60% brza ce biti 2000eur, pa onda skupljaj i pare do tada

ako hoces da kupis 5070ti kupi, ako neces nemoj

Pozdrav drugari, ako moze mala pomoc, imam kartu rx 7900 gree 16gb, ja sam hteo da kupim rtx 5070 TI.. i kaze mi covek da se sad ne isplati, nego da cekam da izadje neka karta jaca od ove moje barem 60% Jel mozda neko zna kada ce takva karta da izadje, ja cenim za dve, tri god....izvinjavam se ako nisam na dobroj temi pisao
kupi sad 4080/5070ti/5080 ili cekaj drugu polovinu 2027.

@zoki10
Posle te karte jedino ima smisla 5080, nije brza 60% vec negde oko 40%, a kad se ukljuci RTX magija mnogo je brza, a RTX magija bolje radi od AMD magije, bolji je prikaz, mnogo vise igara je koristi i Nvidia genaraln ima bolju podrsku kroz drajevere.
Moj ti je predlog Gigabyte GeForce RTX 5080 Gaming OC. Kada se sve sabere i oduzme to je najbolji 5080 model, a tamo gde nije njbolje to je zanemrljivo u odnosu na daleko skuplje modele.

Nazad
Vrh Dno