Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Odlična temperatura i dobar UV, koliko te je izašla?

Kod mene u Zotac softver-u dozvoljava OC memorije na +3000, sve je stabilno i tad (Hynix su čipovi), a uz ovu modifikaciju možeš na +3000 i u MSI Afterburneru

LINK
1k eur u domacoj prodavnici, ista cena kao kod madjara.

samsung su mi cipovi ali ne vidim potrebu da ih drzim toliko visoko, kapiram da je razlika 1-2 fps

Dečko svaka čast...

Bogme teško da če mu nVidia skoro poslati neki novi sample, ali ovo je ono što smo trebali da imamo na review day od svih velikih kanala. Meni je istina odmah bilo jasno.... ali evo i potvrde.

sto samo nvidia? i amd i intel imaju FG

Pa daleko više je opljuvao nVidiu u ovom testu ;), FG je meni tehnologija za konzole...staviš konzolu na 4k TV a onda to nekako popuni, a ti sa kauča i ne vidiš da je upscale i FG.

Na PC gde caruju FPS igre (najigranije igre su CS isl.) ništa od ovoga nema primenu... možda za GTA 6 jednog dana...

znam, odgledao :) ali kazem da svi imaju FG. ako pljujes FG ides do kraja

Ne znam za nVidia FG, nisu mi dali pošto imam 3000 seriju :) ali FSR FG je broken u Doom Dark Ages. Generalno je FG dobar za igre gde nema drugog načina da se podigne fps, gde je zaključan fps. Starije igre ali onda tu nema koristi od AMD ili nVidia techa jer ne radi u tim igrama.

Sve sto radi sa ~50ms za SP igre je odlicno.

Namuči se ovaj 5070 u nekim igrama i u 1080p bez DLSS-a nema 60 fps... inače meni taj 5070 baš dođe kao donji minimum za 1080p igranje ko danas sklapa komp. Naravno cene su užas, ali pričamo samo o minimum potrebnim performansama ko igra nove igre iz tekuće godine. I to ne da se bahati već neki kompromis da pravi. Već u 1440p ova karta nema šta da traži...

A ja neuk igram u 4K @60 sa 3080 i ništa mi ne fali...nisam dobio memo...

Mnogo se primate na marketing, bre.
E nećeš verovatno ja sa RX 6600 igram 1440p, native, ali igram 2 igre koje mnogi pokreću i na slabijim karticama i trenutno nemam nikakvu želju za nešto treće... i to obe rade oko 120-160 fps... i to skoro max detalji...

Nije to poenta, to što meni i tebi neka bajata igra sa grafikom na niovu GTA V radi nekako na ovim matorim kartama apsolutno ništa ne govori o tome kako bi prošli da instaliramo neku igru iz ovog veka... :ROFLMAO:

Nije da postoji potreba za time.
Samo pogledam trailer ili neki kratki gameplay za bilo koju novu igru i odmah me prodje zelja.
Sad ti sto su gurali toliko grafiku po dev timovima pa nastancovali sve iste igre da malo poguraju i osmisle i ostale aspekte pa da pricamo.

meni ovo deluje kao overkill

2 i po slota, preporučeno napajanje od 850W

Mora nesto da izmisle sto ih kosta malo a da mogu da naplete vise od standardne cene. Pa ko se upeca.

Evo i HU potvrdio, istina podcast format da je Nvidia i dalje u ogromnom zaostatku kada je CPU limited i po 30% lošije perf.

Sad tek ima smisla što guraju 9800x3D u one prebuilt konfiguracije sa 5050 :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Zamisli kupiš 5070 a ono radi lošije od RX 7600 jer nemaš najbrži mogući CPU, a ti se jedva skupio 500 e, preskočio more ili ko zna šta...

Inače na jednom forumu sam čuo savršeno dobro opravdanje za ovo, kažu to je sve AMD kriv pošto gura 6 i 8 jezgara u gaming, a jadna nVidia je onda u deficitu pošto njihov GPU pravljen na osnovu dizajna za AI data-centre nema sve DX12 funkcije u hardveru (ne koriste se u AI, pa čemu onda i na desktop GPU)... tako da to je sve zavera AMD-a da prodaje svoje GPU sa svojim CPU :ROFLMAO:

Poslednja izmena:
Da ne spominjem cist kvalitet slike koji sam iz momenta primetio presavsi sa NV na AMD...

btw naleteh eto na cene pojedinih karti kod nas i eto, odjednom 5xxx serija uopste ne deluje lose xD
1752946743623.png

Vrlo vidljiv i na prvu ocigledan, narocito na istom monitoru.
Isto se za nv nije mislilo da je vga era pa ti treba 9800x3d da tera propisno midrange karticu.
Mada moze biti da je do nekog default contrasta ili podesavanja, necega sto moze da se podesi na nv lako, samo eto po defaultu nije isto.

Isto se za nv nije mislilo da je vga era pa ti treba 9800x3d da tera propisno midrange karticu.
Ta midrange kartica u 4k bolje radi sa 9800x3d nego sam recimo 5600x koji joj vise prilici ? Daj neki test da vidim sta su to testirali, ako je u HD rezluciji sa lov podesavanjima naravno da ce raditi bole sa 9800x3d jer nije to do kartice i da katica radi bolje sa jacim procesorom neogo je do procesora koji vise dolazi do izrazaja u nizimim rezolucijama sa opustenim podesavanjima, narocito 9800x3d.
Test bio trebalo da ima dve karte slicnog cenovnog ranga AMD Nvidia i kako te dve karte rade sa 9800x3d i sa nekim jeftinijm i slabijim procesorom.

Ta midrange kartica u 4k bolje radi sa 9800x3d nego sam recimo 5600x koji joj vise prilici ? Daj neki test da vidim sta su to testirali, ako je u HD rezluciji sa lov podesavanjima naravno da ce raditi bole sa 9800x3d jer nije to do kartice i da katica radi bolje sa jacim procesorom neogo je do procesora koji vise dolazi do izrazaja u nizimim rezolucijama sa opustenim podesavanjima, narocito 9800x3d.
Test bio trebalo da ima dve karte slicnog cenovnog ranga AMD Nvidia i kako te dve karte rade sa 9800x3d i sa nekim jeftinijm i slabijim procesorom.
Testova je bilo na prethodnim stranama i videlo sa savrseno koliki je draw call na NV najverovatnije zbog nacina na koji rade cuda jezgra. Tako da su zakljucci vec izvuceni za one koji bi da nadograde svoju masinu sa ogranicenim budzetom a ne da jure ove eksperimentalne konfiguracije sa 9800x3d koje sklopis pa se krstis i molis bogu 6 minuta da li ces uopste videti bios ekran, jer gospodin mora da ispregovara sa ram memorijom o miru i prekidu vatre u Gazi...

Color settings > Output dynamic range greskom nije na full

To je razlog zasto su Nvidia boje isprane, a AMD punije xD
Eeee, al se otvara pitanje zasto to nije podefaultu ukljuceno na nvidiji? ;D
Nesto ne radi kako treba pa su resili da je pametnije da vecini korisnika to ostane na ne bas full :)

Color settings > Output dynamic range greskom nije na full

To je razlog zasto su Nvidia boje isprane, a AMD punije xD
Da, HDMI range je kod NVidije iz nekog razloga po defaultu bio stavljen na Limited umesto Full, makar u starom Control Centru. Ne znam da li su se konačno setili da ga prebace na full po defaultu u novoj NV aplikaciji...

Ovo naravno važi samo kad je povezano preko HDMI.

Spamujemo sad temu bezveze ali da nisam video ovo za hdmi i colour settings igrao bi i dalje na tvu sa ispranim bojama, sad je druga priča. Baš minus za nvidiu

u vezi tog podešavanja oko boja na HDMI, postoji tema za drajvere pa eventualno tamo diskutujte o tome
hvala na razumevanju

Vrh Dno