Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Bolji modeli idu do 115%... Na 90% se gube performanse

90% pwr.PNG

undervolt na 950mV 100% PL mali dobitak ali kartica "gađa" 70c temperaturu svakako - ventilatori u tom slučaju idu na max 47%.

uv stock.PNG

undervolt na 950mV 100% PL mali dobitak ali kartica "gađa" 70c temperaturu svakako - ventilatori u tom slučaju idu na max 47%.

Pogledajte prilog 494237
Da imam tu kartu drazao bi ovo podesavanje sa kojim nemas gubitaka a potrosnji je za 30w, obavezno sa +350 core +2000 mem ako radi stabilno, ventilatore podesis da se vrte na granici da ti ne smetaju i to je to. Sve u svemu odlicna kupovina. Ko misli da ce se usreciti sa Astral i slicnim modelima sa 5c nizom temeperaturom slobodno neka da 500e vise to je bas dobar dil :ROFLMAO:

Vidim kolega zadovoljan za tom Zotac 5070 Ti, koliko se 5080 vise greje ? Kod kolega iz hu najjeftiniji je bas Zotac Solid Core (koja prevara btw, svuda na netu testiraju non Core verziju ovu su tek posle izbacili i oslabili kuler 2.5 slot vs 3.5 slot :D). Core verzija ima 2.5 slot kuler deluje OK.
Jedina druga karta koju razmatram je Palitov Game Rock za 100e vise on ima full sized bestiju od 4 slot hladnjaka :D Vredno 100e ? Mislim na ove sulude cifre 100e mi ne igra neku znacajniju ulogu.

Vidim kolega zadovoljan za tom Zotac 5070 Ti, koliko se 5080 vise greje ? Kod kolega iz hu najjeftiniji je bas Zotac Solid Core (koja prevara btw, svuda na netu testiraju non Core verziju ovu su tek posle izbacili i oslabili kuler 2.5 slot vs 3.5 slot :D). Core verzija ima 2.5 slot kuler deluje OK.
Jedina druga karta koju razmatram je Palitov Game Rock za 100e vise on ima full sized bestiju od 4 slot hladnjaka :D Vredno 100e ? Mislim na ove sulude cifre 100e mi ne igra neku znacajniju ulogu.
Ako se ne varam Palit i Zotac imaju neke veze izmedju sebe, da li imaju istog vlasnika ili sta vec ne znam, tako da njihova Game Rock kartica bi trebalo da je bar donekle slicna kao Zotac Solid. Ranije su imali manje vise iste kartice samo sa drugom bojom hladnjaka, ali to vise nije slucaj.

Koliko ja znam Palit i Gainward su isto posto je Palit vlasnik Gainward brenda, za Zotac nisam siguran. Kad skupim sav novac presudice koja od ove dve bude dostupna za narucivanje :D

Btw kao sto sam napisao za zez sa Zotac Solid (Core) tako je slicno i Palit nerf odradio sa njihovom GamingPro u prvoj verziji koja je svuda na netu opisana karta je imala vapour chamber, a posle u prodavnicama svuda ide V2 kartice bez toga koja je sudeci po utiscima ljudi sa reddit-a skoro 10c toplija i fenovi se cuju vise :D

Znaci da bi se samo priblizili MSRP cenama morali su da sakate kartice lol Luda situacija :/ Kada vidim ove modele preko 1500e nisu normalni.

Ako se ne varam Palit i Zotac imaju neke veze izmedju sebe, da li imaju istog vlasnika ili sta vec ne znam,
to su dve različite firme, iz različitih mesta. Zotac je iz Hong Konga a Palit sa Tajvana. obe se vode kao budžetski brendovi. možda sarađuju, iznajmljuju iste fabrike.

Samo da podsetim na razliku izmedju istih karti i razlicitih proizvodjaca koje nam jutjuberi promoteri ne pricaju, jer naravno veze sa vezom nemaju oko same elektronike.
Cena izmedju obe karte naravno - ista.

Za 5080 kod madjara za GamingPro je 13e razlike sa Solid Core, kad sam ja gledao - 1137 vs 1150. GameRock pitanje da li vredi toliko razlike (jedino ako ima 10 a ne 5 onih kapacitatora - čini mi se da je tu razlika medju skupljim i jeftinijim PCB za 5080), hladjenje mislim da nije toliko bolje u odnosu na GamingPro

Edit: sad gledam ipak je isti PCB GamingPro i GameRock, samo 5 kapacitatora

1748942158090.png
P.S. Zotac je povezan sa Manli i Inno3d

Za 5080 kod madjara za GamingPro je 13e razlike sa Solid Core, kad sam ja gledao - 1137 vs 1150. GameRock pitanje da li vredi toliko razlike (jedino ako ima 10 a ne 5 onih kapacitatora - čini mi se da je tu razlika medju skupljim i jeftinijim PCB za 5080), hladjenje mislim da nije toliko bolje u odnosu na GamingPro

Pogledajte prilog 494603
Mora da sam pomesao loncice, a bio sam ubedjen da je tako izvinjavam se. Jeste da je malo off, ali cini mi se takodje da ima veza izmedju Palit i Gainward, pa potvrdite ako je tako.

Palit je vlasnik Gainward-a od 2005.

Gainward graficke pre skoro 2 decenije bile medju najboljim izvedbama, sad su samo senka proslosti.

Pogledajte prilog 494603
U odnosu na v1 izvedbu gammingpro-a gamerock nije velika razlika, ali kao sto rekoh palit je odradio stealth nerf i izbacio vapor chamber sa gaminga i ubrzao fanove da kao nadoknadi razliku :D

Svakako ako bi uzimao jeftiniju verziju isao bi na taj Zotac solid core posto daje onaj drzac za grafiku da ne visi :D
Game rock isto dolazi uz to sto nije ni cudo kada je 4slot :D

Kako su smesni i providni ovi likovi tipa Gamers Nexus i cela ta bulumenta uredno placena od stane proizvodjaca da svaki na svoj nacin sviraju kako im se diruguje... Sad naprasno svi od reda bacaju neki hejt vezano za 5060, bez izuzetka, mesto jednostavno da odrade test prikazu sta treba da se vidi i to je to. 5060 no reviews, kao 5060 nije uredu, a zapravo sve ovo nije uredu a najpre cene u svim kategorijama, pa zatim i kvalitet gde bi sve trebalo da bude besprekorno za te pare a ne da postoji mogucnost da se graficka zapali u kucistu i tako neke druge gluposti koje su se desavale... Najveci problem je 5060 :ROFLMAO: spinovanje i skretanje sa pravih tema uredno placeno i osmisljeno.

Providni? Placeni? Nexus je tovario sve koji su iole bili popularniji a uhvaceni sa namestanjem rezultata po testovima. Linusa medju najpoznatijim, gde se nakon visemesecnog opiranja i pada pregleda i vrednosti kanala/kompanije, javno izvinjavao vise puta, naravno prebacivajuci krivicu na svoje zaposlene koji nisu bili "dovoljno supervizovani".
To sto on i jos neki sada tovare nv na sav glas je sto je nv stvarno otisla u pun mafijaski mode i sto potpuno ignorise glasove tih od kojih su nastali.
Kombinacija vlasnistva blackrocka nad njima kao i njihova koncentracija na AI trziste uopste ne treba da cudi korisnike i kupce grafickih i njihovo ignorisanje.

Nexus i oni australijanci , hardware unboxed mislim da se zovu, su medju najobjektivnijma. Da li sada muzaraju losu situaciju da prave jos vise videa? Mozda.
Da li to treba da nastave da bi naucili fanatike vise da ne podrzavaju takvo ponasanje giga-siledzije? Apsolutno.
No pojedincima dzabe... Poslednje umiru paranoja i "providnost" koja se javlja u glavama svih koji i dalje vide carevo odelo, iako je car go i kao od majke rodjen.

Pogledaj drugi video, sa sajma gde Steve i Steve vrlo lepo objašnjavaju kako je ovakav 5060 nešto što je PC gaming ozbiljno unazadilo. Propuštena je prilika da se PC izvede na nivo iznad sada već odlazeće generacije konzola. Za ovih 30 i nešto godina još od PS1 nikad se nije desilo da i 5 godina posle izlaska konzola ne možeš da po ceni konzole sklopiš bolji PC. Uništili su PC gaming da bi nabili svoje već ogromne profitne margine u max. 5060 i 4060 jesu najveći problem PC gaminga... i ako za par godina PC postane irelevantna platforma na kojoj će nekolicina bogatih da tera u 4k namunjeno sa 8x MFG, a ostali se igraju na konzolama neće biti drugog krivca...

Sve to ok, ali dojadili su vise sa 100 videa po istoj temi, izgleda nemaju nista drugo da snimaju.

Kad ih budem cuo sve u glas da hejtuju previsoke cene, los kvlitet uvek i stalno kao sada ovo sto su se uhvatili za 5060 mozda cu i poverovati u njihovu nezavisnost.
Mediji koji su nezavisni treba stalno da isticu da je jebena graficka karta od 3000e nesto sto nije normalno i sto ne treba da postoji, isto tako ni 5080 ne moze da kosta 1200~1700e, to im je kao ok, za to postoji 1000 racionalnih objasnjenje zasto je to ok.

Nemoj da ste naivni. Svi oni postoje samo da bi relativizovali ono sto je bitno a negativno, i sto bi kada bi se naglasavalo znacajno uticalo na zelju kupaca da kupuje nesto sto je preskupo.
Zasto se malo ne potrude da urade neki video u kojem ce pokazati podesavanja u zahtenim igrama i to kako neka kartica tipa 3080/4070ti itekako uz odredjena podesavanje (sa minuimalnim gubitkom u kvalitetu prikaza) moze da se koristi za kvalitetan gejming skoro pa jednako dobro kao i 5080/4090/5090 cime bi se pokazalo da su ti preskupi modeli nesto o cemu ne treba ni razmisljati. Naravno da tako nesto necmo videti od njih, jor to je korisno za zajednicu ali nije korisno za proizvodjace hardvera.

Zasto se malo ne potrude da urade neki video u kojem ce pokazati podesavanja u zahtenim igrama i to kako neka kartica tipa 3080/4070ti itekako uz odredjena podesavanje (sa minuimalnim gubitkom u kvalitetu prikaza) moze da se koristi za kvalitetan gejming skoro pa jednako dobro kao i 5080/4090/5090 cime bi se pokazalo da su ti preskupi modeli nesto o cemu ne treba ni razmisljati. Naravno da tako nesto necmo videti od njih, jor to je korisno za zajednicu ali nije korisno za proizvodjace hardvera.
Zato što to ne može. Pošto nisam lud da plaćam hardver, iskoristio sam GeForce Now akciju i Microsoft gamepass da igram novi Doom, sve na max itd. Osim poneke teksture, grafika je ista kao i pre 10 godina, a grafičke su skuplje skoro 10x.

Zasto 4K/120 Hz nije standard, evo ne znam ali za ove pare, to bi MORAO biti standard.

Zapravo, lažem, za 4000 eura samo grafička, hoću 8K.

Prilozi

• Screenshot_20250601_193953_com_techpowerup_tpu_MainActivity.jpg
    Screenshot_20250601_193953_com_techpowerup_tpu_MainActivity.jpg
    105 KB · Pregleda: 0
Pa pazi obzirom da 60 serija čini oko 60% ukupne prodaje u seriji (on čega je većina vanila, Ti dosta manji udeo), 30% je 70 (svi derivati) i 10% sve ostalo... onda ima smisla... po meni se čak i premalo testira 60 serija koja je za skoro 2/3 svih igrača jedino što mogu da priušte (i to mnogi godinama nakon inicijalnog predstavljanja).

Nazad
Vrh Dno