Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Ahahaha, sacekali su dok sva velika imena, reviewe-ri koje ne mogu da ucenjuju budu sigurno na Computex-u, ili u putu za, i ispod zita izbacili zakljucane preview-ove xD

Samo nekolicini reviewera od visokog poverenja koji su prihvatili sve uslove su bili poslati drajveri xD

(sva graficka podesavanja samo ona koja Nvidia kaze, samo 3060 i 2060 Super za poredjenje)

1747411941-9952-artwork.png

1747478313-6348-capture-d-ecran.png
Los test, fali 1060.

ne fali. naime, 1060 nije RTX

Znam.

Ucenjivanje i sl. taktike nVidije

5060 8g napravljena da samo za pljuvacinu, da skrene paznju sa drugih problema koje imaju skuplji modeli :ROFLMAO:

5060 8g napravljena da samo za pljuvacinu, da skrene paznju sa drugih problema koje imaju skuplji modeli :ROFLMAO:
Kamo sreće da je tako, za godinu dana to će biti top 1 kartica na steam survey, baš kao što su to 4060 i 3060 pre nje. 90% ljudi kupuje prebuilt i nema pojma šta kupuje, niti kupuje za sebe, to je ko bicikla za decu, jel gledaš koji je prenos, isl. baš te briga da ima da vozi nešto. Tako i PC. E što će taj PC da zastari koliko kad je otpakovan umesto da ima bar 2 godine života e tome je odgovorna pohlepa da se uštedi par 10$ (pogledajte realnu razliku cene 8 i 16 Gb kartica u USA, dakleko od razlike po MSRP).

Nvidia karte sa 8gb vram jedino spasava RTXNTC (neural texture compression), trenutno je u beta fazi.

90% ljudi kupuje prebuilt i nema pojma šta kupuje
S obzirom da sam u toj nekoj sferi posla... Ljudima kad kazes da neka normalna kartica kosta oko 50-60 hiljada ljudi se sokiraju, jer oni misle da kupe komp za te pare i da se dete igra 10 godina na tome. Jednostavno kod nas ako se 5% ljudi razume u racunare i kakve su cene i sta dobijaju za te cene, to je to, a mislim da je i 5% puno.

sve ukupno ocekivano 5060 = 4060ti
40+ igara bez ray trace
1747690568875.png

Imaju 16G na 5060ti, mislim da je NV prlanirala 12G verziju ali da je nastalo problema sa 3G cipovima ..... ja ne vidim sto AMD ili NV ne bi dali vise memorije kad mogu, svakako sad 12G je nemoguce bez 3G cipova ili totalnog redizajna 5060

Imaju 16G na 5060ti, mislim da je NV prlanirala 12G verziju ali da je nastalo problema sa 3G cipovima ..... ja ne vidim sto AMD ili NV ne bi dali vise memorije kad mogu, svakako sad 12G je nemoguce bez 3G cipova ili totalnog redizajna 5060
Da sad ne istrazujem, imali su i 3060 sa 12GB, zasto su unazadili sebe sa VRAM-om na 4060 i 5060, da su nastavili samo sa 12GB i imali kakav takav raw performance uplift i dodas njihove kerefeke sa frame genovima, niko nebi mnogo jaukao.

Ne znam, pitanje je, ja ne vidim problem postojanja 8GB karti ako imas izbor, to sto gameri misle da oni upravljaju sta ce neko da porizvede meni nema smisla, svi su besni zbog hypa AI da budem iskren i to je povod za sve ostalo, 8GB je izbor kao i 16GB kao i koliko ces para izdvojiti za ono sto ti treba, vecina igara sasvim lepo radi sa 8GB i radice, ako neko misli da 300$ karta treba da ima 16G ili koliko pa nek kupe intel grafiku i povecaju im profit jer je izjava intela da na grafikama da skoro nemaju zarade
magistralu 3/4 sirine nije tako lako ponuditi, verujem da su bili sigurni da ce 3G cipovi biti tu, a desilo se da nisu a to je vec pitanje za samsung i hynix, daleko je jednostavije da imas mogucnost da samo preko izbora cipova regulises kolicinu rama

A i sto se tice AI svima je on danas prioritet jedino sto je NV odlucila da to javno i objasni dok su Intel i AMD "cutali" iako i oni rade isto, e sad sto krokodir jakna nema nekog da to takticki uradi i slozi pricu neko im direktno saspe u lice, ja iskreno nemam problema sa time, mozda ne volim onu nebulozu da je 5060ti ili koja vec jaca od 4090 uz AI ali sta je tu je, lik definitivno ne bi trebao da se bavi i da drzi 100% makreting za Nvidiju, mator je vec i ima tu mladjih koji znaju bolje sve to da sroce ;)

A fake frajmova ne znam, nemam stav ne smeta mi nesto sto mi neko nije nametnuto cak sta vise mozda i ima smisla, i uopste me ne intersuje populalno misljenje vecine ni najmanje jer ga odredjeni usled licne koristi i hrane ("novinari danas")
Ako cemo realno AI za fake frame vs physx je pa 10x bolji jer se ispostavilo da je isti nestao iz igara, ni AMD ga nije gurao i cao, cak sta vise pitanje i ray trace koliko ima smisla kad jos koristi silikon koji ovako ne sluzi nicemu, itd

Poslednja izmena:
Fake frajmovi nisu problem ako to radi kako trebi u korist fluidnosti i kvaliteta prikaza, makar da ne degradira. Prema onome sto kaze @milimili86 sve radi dobro, prema doom testu radi odlicno, ako je to tacno onda blagno nama jer ce neko sa kartom od 450e 5060 ti moci da igra apsolutno sve sa preko 100fps u rezluciji do 4k. Kada je krenula prica FGx4 nije bas blistao, latencije su od samog starta bile OK za SP igre, za vecinu MP to ipak nije upotrebljivo, doom nam pokazuje da je makar u toj igri kasnjenje minimalno u odnosu na native, sa DLSS bez FG cak i manje u odnosu na native.

8gb jeste problem i tek ce da bude jer vecine ne kupuje hradver da bi ga menjali za godinu dana.

99% da je neki naš :D

Nisu ljudi problem, stara navika je da je 60 serija dovoljna za igranje, em je inflacija, em je "shrinkflation" dosao i u grafike.
znaci em je 60 serija skuplja , em vise nije dovoljna za casual igranje BEZ FG, o 8GB rama necu ni da pricam.
Nisam u materiji i ne znam cene vrama, ali zar nije jeftinije 16GB gddr6 od 8GB gddr7 a dalo bi bolje rezultate?

evo i jayz, ali steva uvek mora sve prvi.

Domace cene u radnjama:

karte sa vise od 8GB NVidia

3060 12GB (index perf. 100)= 34.800 RSD (348RSD/1 indexu perf.)
5060Ti 16GB (index perf. 161)= 56.300 RSD (349RSD/1 indexu perf.)
5070 12GB (index perf. 226)= 72.000 RSD (319RSD/1 indexu perf.)

karte sa vise od 8GB AMD

7600XT 16GB (index perf. 120)= 41.500 RSD (346RSD/1 indexu perf.)
7700XT 12GB (index perf. 140)= 52.000 RSD (371RSD/1 indexu perf.)
7800XT 16GB (index perf. 193)= 62.000 RSD (321RSD/1 indexu perf.)
9070 16GB (index perf. 249)= 84.000 RSD (337RSD/1 indexu perf.)

Prosecno je to 345RSD / indexu perf. tj. +/- 7% gore ili dole od ove vrednosti, dakle od najbolje do najgore isplativosti svega 16%

Matematika je da za 300EUR postoji karta sa 12GB, nazalost to znaci da sve ispod te neke cene nije dobra kupovina, barem ne sada kupovati kao novo. 8GB je zavrsilo svoje i u to vise ne vredi investirati. Svako lepo pronadje sebe, prema preferenci NVidia ili AMD i prema budzetu kojim raspolaze.

edit:
moram prokomentarisati gomilu youtubera i kukanje oko 8GB, vecite video materijale, poredjenja itd. Naprosto pune sebi preglede i nista vise. Ako za 300EUR postoji karta sa 12GB i razlika u isplativosti nije vise od +/- 7%, a bukvalno ima od 300 - 700eur citava paleta karata sa totalno razlicitim performansama onda ja tu ne vidim neki poseban problem. Pokusaji da 250-300EUR karta koristi ultra detalje u 1080p, a samo sa ciljem da bi je naterali da ostane bez VRAM je unapred isforsirana. Naprosto 3060 nema u vecini tih naslova performanse za 60+ fps u 1080p ULTRA detaljima. Svakako ce se na tim kartama obarati novo detalja na medium i gle cuda tada u 99% slucajeva nestaje VRAM problem. Jeste da je 5060Ti 8GB totalno glupa kupovina i da bi ta karta da ima dosta VRAM bila pogodna za Ultra detalje u 1080p, ali da li je zaista vredno stedeti 48.700 vs 56.300RSD ?
Hocu da kazem spram karte i njene snage ima smisla imati vise od 8GB VRAM. Recimo da je vec 3060 na granici da li mu znaci tih 12GB u odnosu na 8GB kad ionako u vecini situacija nema dovoljno performansi za ultra detalje. Hype oko 8GB karata je opravdan samo u slucaju 2 nove karte, 4060Ti 8GB, 5060Ti 8GB (eventualno 5060 8GB kad bude dostupna) i svega nekoliko starih karata 3060Ti, 3070 i 3070 Ti. Sve ostalo je bezpredmetno.

Poslednja izmena:
Domace cene u radnjama:

karte sa vise od 8GB NVidia

3060 12GB (index perf. 100)= 34.800 RSD (348RSD/1 indexu perf.)
5060Ti 16GB (index perf. 161)= 56.300 RSD (349RSD/1 indexu perf.)

5070 12GB (index perf. 226)= 72.000 RSD (319RSD/1 indexu perf.)

karte sa vise od 8GB AMD

7600XT 16GB (index perf. 120)= 41.500 RSD (346RSD/1 indexu perf.)
7700XT 12GB (index perf. 140)= 52.000 RSD (371RSD/1 indexu perf.)
7800XT 16GB (index perf. 193)= 62.000 RSD (321RSD/1 indexu perf.)
9070 16GB (index perf. 249)= 84.000 RSD (337RSD/1 indexu perf.)

Prosecno je to 345RSD / indexu perf. tj. +/- 7% gore ili dole od ove vrednosti, dakle od najbolje do najgore isplativosti svega 16%

Matematika je da za 300EUR postoji karta sa 12GB, nazalost to znaci da sve ispod te neke cene nije dobra kupovina, barem ne sada kupovati kao novo. 8GB je zavrsilo svoje i u to vise ne vredi investirati. Svako lepo pronadje sebe, prema preferenci NVidia ili AMD i prema budzetu kojim raspolaze.

edit:
moram prokomentarisati gomilu youtubera i kukanje oko 8GB, vecite video materijale, poredjenja itd. Naprosto pune sebi preglede i nista vise. Ako za 300EUR postoji karta sa 12GB i razlika u isplativosti nije vise od +/- 7%, a bukvalno ima od 300 - 700eur citava paleta karata sa totalno razlicitim performansama onda ja tu ne vidim neki poseban problem. Pokusaji da 250-300EUR karta koristi ultra detalje u 1080p, a samo sa ciljem da bi je naterali da ostane bez VRAM je unapred isforsirana. Naprosto 3060 nema u vecini tih naslova performanse za 60+ fps u 1080p ULTRA detaljima. Svakako ce se na tim kartama obarati novo detalja na medium i gle cuda tada u 99% slucajeva nestaje VRAM problem. Jeste da je 5060Ti 8GB totalno glupa kupovina i da bi ta karta da ima dosta VRAM bila pogodna za Ultra detalje u 1080p, ali da li je zaista vredno stedeti 48.700 vs 56.300RSD ?
Hocu da kazem spram karte i njene snage ima smisla imati vise od 8GB VRAM. Recimo da je vec 3060 na granici da li mu znaci tih 12GB u odnosu na 8GB kad ionako u vecini situacija nema dovoljno performansi za ultra detalje. Hype oko 8GB karata je opravdan samo u slucaju 2 nove karte, 4060Ti 8GB, 5060Ti 8GB (eventualno 5060 8GB kad bude dostupna) i svega nekoliko starih karata 3060Ti, 3070 i 3070 Ti. Sve ostalo je bezpredmetno.
Sve bi to bilo super da su u pitanju kartice iste generacije, ali 2 generacije novija kartica(odnosno kod AMD-a jedna gen novija) ne treba da ima isti odnos cene i performansi kao 4 godine stara kartica. Takodje, problem je sto su 4060 i 5060, kao i njihove Ti varijante sa 8GB VRAM osetno gore kartice od 3060 u bilo kojoj igri gde je 8GB VRAM-a nedovoljno(a takvih je sve vise).

Dakle, zamena za 3060, em je skuplja, em je gora, a ti kazes da youtuberi/korisnici se bune bez razloga, ma vazi.

Poslednja izmena:
Mogli su komotno da ponude 5060 sa 12gb i 96-bit gddr7, ali Nvidia logika to ne dopusta.

Uglavnom se slažem za priču oko 8GB VRAM hype, sa nekoliko komentara. Priča jeste barem malo izhajpovana, recimo testiraju RT i kažu ray tracing nije bitan za karte koje su namenje za 1080P, ali da moraju detalji na ultra, to mora (i onda naravno VRAM usage ode preko 8GB).

Recimo RTX 4060, kad je izbačen, bila je frka što dolazi samo sa 8GB, međutim po meni je bolje da je cena bila 250$ a da je ostao sa 8GB nego da je hipotetički bio model sa više memorije.

Ali sada sa 5000 serijom imali su savršenu šansu da reše problem sa memorijom uz pomoć 3GB GDDR7 čipova: em dobiješ adekvatnu količinu memorije (i to 50% više a ne 100% sa clamshell pristupom što je overkill), em dobiješ i bandwith bez širenja magistrale (jer je GDDR7 mnogo brži od GDDR6), idealno. Zaista ne razumem zašto nisu išli na ovaj pristup pa čak i po cenu da sačekaju još malo. Valjda će to da predstave u super refresh-u kao next best thing...

RTX 5060 je sasvim solidna karta za 1080P koliko vidim, a još da ima 12GB memorije bila bi bombonica. I ovde mislim isključivo na isti GPU sa 128-bit magistralom ali korišćenjem 3GB čipova.

A bilo bi super i da izbace 5050 sa 8 GB za 200-250$ sa ~4060 performansama:p

Poslednja izmena:
Uglavnom se slažem za priču oko 8GB VRAM hype, sa nekoliko komentara. Priča jeste barem malo izhajpovana, recimo testiraju RT i kažu ray tracing nije bitan za karte koje su namenje za 1080P, ali da moraju detalji na ultra, to mora (i onda naravno VRAM usage ode preko 8GB).

Recimo RTX 4060, kad je izbačen, bila je frka što dolazi samo sa 8GB, međutim po meni je bolje da je cena bila 250$ a da je ostao sa 8GB nego da je hipotetički bio model sa više memorije.

Ali sada sa 5000 serijom imali su savršenu šansu da reše problem sa memorijom uz pomoć 3GB GDDR7 čipova: em dobiješ adekvatnu količinu memorije (i to 50% više a ne 100% sa clamshell pristupom što je overkill), em dobiješ i bandwith bez širenja magistrale (jer je GDDR7 mnogo brži od GDDR6), idealno. Zaista ne razumem zašto nisu išli na ovaj pristup pa čak i po cenu da sačekaju još malo. Valjda će to da predstave u super refresh-u kao next best thing...

RTX 5060 je sasvim solidna karta za 1080P koliko vidim, a još da ima 12GB memorije bila bi bombonica. I ovde mislim isključivo na isti GPU sa 128-bit magistralom ali korišćenjem 3GB čipova.

A bilo bi super i da izbace 5050 sa 8 GB za 200-250$ sa ~4060 performansama:p
Sve je to super, samo 4060 ne kosta $250 ni u najavi kod nas.

Ako je 3060 mogla da ima 192-bitnu mem magistralu, mogla je i 5060.
Ali onda bi 5060ti morala imati 256bit kao 5070ti, realnost je takva da sa trenutnom Nvidia ponudom i nedostatkom 3gb cipova, 96 bitna magistrala na 5060 i dalje bi dala dovoljnih (za tu kartu) 336GB/s protoka (jos na svakoj vram oc ide komotno na 32 Gbit/s)
I naravno se slazem da veliki youtuberi koriste dramu oko 8gb za sto vise videa i samim time pregleda, valjda vecina kupaca zna da 8gb u mnogo slucajeva nije dovoljno vec neko vreme, za to postoje review sajtovi i benchmark videa.

Poslednja izmena:
Nisam ja komentarisao dobru/losu cenu, samo cinjenicu da 12GB ili vise ipak zahteva neki minimalan nivo performansi koje GPU mora da ima da bi to uopste imalo smisla. Takodje ponavljam da 8GB trenutno nije za kupovinu, a da prva karta sa 12GB kosta 300eur i da u koracima od po 50 eur postoji citava paleta sve brzih i brzih karata pa neka svako pronadje sta mu treba. Mislim, meni je zao sto ne postoji 5060 16GB za 300eur ali je realnost takva, ne radi to samo NVidia to isto radi i AMD jer vidimo da 9060XT priprema i sa 8 i sa 16 GB, naravno uz razlicitu cenu. Razumem narativ da je jedna kompanija gramziva, glupa i nema pojma sta radi i ne voli nas gamere i sve nas zaj*bava (uz lika sa sve koznom jaknom na bini koji "pali" masu grafikonima), ali je zanimljivo da to radi i ona druga kompanija bez ikakve razlike uz mozda neke finese tu i tamo.

Stalno se zaboravlja da je po svemu osim po ceni 5060 realni 5030 i samo i jedino tako se sme posmatrati. To je kartica koja je trebalo da košta do max 150$ i tada bi bila pristojna kupovina za esports. Umesto toga njena vrlo ozbiljna cena (kod nas ce to izaci preko 42000 sigurno) je stavlja u rang poprilično skupih kartica. Ne znam da li se sećate ali kada je 3dfx bio glavni igrač, njihove karte su koštale oko 300$, tada je ceo PC koštao oko 2000$ (neki mid-high range), dakle 15% vrednosti računara. Sada dolazimo u apsurdnu situaciju da ce ova kartica od 300$ ici u PC koji ceo košta 600$, tj. kartica je dostigla pola cele računara. Pri čemu osim sistema hlađenja nismo dobili ništa. Ono je nekada bilo vilica da ti padne na pod koliko je dobro, a ovo danas jedva upotrebljivo...

Nazad
Vrh Dno