Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

@Markomaniax Znam kako sta funkcionise i nije da sam srecan jer mi to deluje kao prevara FGx2/3/4, medjutim ako to dobro radi niske latencije sa dobrom slikom bez artifakta ne znam zasto bi se bavio teorijama zavere sta im je zapravo namera u pozadini price o funkcionalnom resenju. Gledam DLSS4 napredak neverovatano, prikaz bolji nego nativno. FG x4 neverujem da moze bez vidljivih anaomalija, nego kad se setim da ni u DLSS nisam verovao pa se od neverice doslo do toga da je bolje sa DLSS cak i ako ne treba, nego nativno, ostrija je slika sa vise detalja.
Moje razmiljanje na tu temu je prosto, platio sam nest da radi, ako dobro radi dalje me nista ne zanima.
@Mare Ima ko ne kapira, a ima i ko kapira. Meni je potrebno 120fps konstatno o kada to imam uz prihvatljv nivo kasnjenja imam i sliku koje je savrsena. Nije mi potrebno 300fps zbog 3ms u CS.
Kao sto rece @rammadis kompetitivne igre nisu zahteven, uz to dobro su napisene da koriste sve sto im se da od hradvera do maksimuma, tako da nije potrebno mnogo para za tih 300fps. Igre kao DOOM The Dark Ages ne traze 300fps i 3ms za max ugodjaj vec FPS u skladu sa osvezenjem monitora i da se to sve ako moze nasvira na max :LOL: A to sa DLSS i FG makar u slucaju ove igre moze da se postigne na zadovljavajuci nacin cak i sa 5060ti.

Ako je za utehu i ako je nametnuto sudeci prema DOOM The Dark Ages makar se ide u tom pravcu da to radi kako treba.

@Markomaniax Znam kako sta funkcionise i nije da sam srecan jer mi to deluje kao prevara FGx2/3/4, medjutim ako to dobro radi niske latencije sa dobrom slikom bez artifakta ne znam zasto bi se bavio teorijama zavere sta im je zapravo namera u pozadini price o funkcionalnom resenju. Gledam DLSS4 napredak neverovatano, prikaz bolji nego nativno. FG x4 neverujem da moze bez vidljivih anaomalija, nego kad se setim da ni u DLSS nisam verovao pa se od neverice doslo do toga da je bolje sa DLSS cak i ako ne treba, nego nativno, ostrija je slika sa vise detalja.
Moje razmiljanje na tu temu je prosto, platio sam nest da radi, ako dobro radi dalje me nista ne zanima.
@Mare Ima ko ne kapira, a ima i ko kapira. Meni je potrebno 120fps konstatno o kada to imam uz prihvatljv nivo kasnjenja imam i sliku koje je savrsena. Nije mi potrebno 300fps zbog 3ms u CS.
Kao sto rece @rammadis kompetitivne igre nisu zahteven, uz to dobro su napisene da koriste sve sto im se da od hradvera do maksimuma, tako da nije potrebno mnogo para za tih 300fps. Igre kao DOOM The Dark Ages ne traze 300fps i 3ms za max ugodjaj vec FPS u skladu sa osvezenjem monitora i da se to sve ako moze nasvira na max :LOL: A to sa DLSS i FG makar u slucaju ove igre moze da se postigne na zadovljavajuci nacin cak i sa 5060ti.

Ako je za utehu i ako je nametnuto sudeci prema DOOM The Dark Ages makar se ide u tom pravcu da to radi kako treba.
Licno nisam probao x4 FG, ali ima na youtube blind testovi (pc games hardware, bitwit, daniel owen) i svi preferiraju x4 FG uprkos malo vece latencije, artefakti/anomalije su jedino prisutni ako je base fps nizak.

Ni prvi DLSS nije valjao pa su ga sredili, tako bi trebalo i ovo ostalo u nekoj budućnosti da bude mnogo bolje nego sada. Posle će opet smisliti nešto novo da bi imali materijal za marketing i izgovor da povećaju cene...

Kako ne kapirate ako u 60 fps imate istu latenciju kao na FG 240 onda vi igrate na 60 fps.
Ovo mi je promaklo... Mislim da ovo nije bas tako. Imao sam prilike da probam FG x2 gde CP2077 sa ok 60fps ode na 150fps, razlik odgromna i vidljiva na 240hz monitoru, latencije su ostale na istom nivou. Kada nabavim neku kartu koja podrzava FG isprobacu malo detaljnije.

za 2x FG neki minimum je 40fps base, za 3x i 4x bar 50-60fps.
Minimum sa DLSS ili native ?

Ovo mi je promaklo... Mislim da ovo nije bas tako. Imao sam prilike da probam FG x2 gde CP2077 sa ok 60fps ode na 150fps, razlik odgromna i vidljiva na 240hz monitoru, latencije su ostale na istom nivou. Kada nabavim neku kartu koja podrzava FG isprobacu malo detaljnije.

Minimum sa DLSS ili native ?
Pa na istom nivou ali u najboljem slučaju, u praxi su uvek nešto veće prema svim testovima koje sam video.

Dakle animacija na oko deluje tečnije ali input lag je isti kao bez FG ili čak nešto veći. Verujem da za SP igre koje si i tako kodirane da rade na 60 fps u većini slučajeva to nema neki negativan uticaj. Na sve to dodajte razne artefacte koje ovo donosi i iskreno odmah shvatite da nema zamene za native performanse... sve ostalo je mazanje očiju...

Svako ima izbor da koristi sa i bez, ne vidim problem
ako neko misli da native HW moze da izvuce realnost bez trikova koji se koriste od prvog 3D akceleratora, onda im zelim svu srecu da takvo nesto izmisle i naprave

Pa na istom nivou ali u najboljem slučaju, u praxi su uvek nešto veće prema svim testovima koje sam video.

Dakle animacija na oko deluje tečnije ali input lag je isti kao bez FG ili čak nešto veći.
Ne deluje nego jeste i to je ono sto je primetno, a to sto je input lag isti ili nesto veci ako ne remeti igranje nije tako bitno. Primetio bi da input lag nije ok, sa CP2077 sve radi savrsen DLSS+FGx2. Nego zapao mi za oko ovaj test DOOM: The Dark Ages gde se vidi raspon kasnjenja koji je minimalan cak i manji kada se korisit DLSS, i neznatno veci kad se doda FG sto me je bas pozitivno iznenadilo. Na kraju balade bice 5070 brza od 4090 :ROFLMAO:

dlss-scaling.png

Svako ima izbor da koristi sa i bez, ne vidim problem
ako neko misli da native HW moze da izvuce realnost bez trikova koji se koriste od prvog 3D akceleratora, onda im zelim svu srecu da takvo nesto izmisle i naprave
Pa i te kako može, da ti ne prodaju 5030 kao 5060Ti (po ceni 5080, realnoj)... pa današnji 5080 je slabiji nego 1060 % u odnosu na samo par generacija unazad. To nikome ne treba...

Pa kupi AMD i intel sta radite u ovom topiku uopste... cujem tamo 9060 ce da guzi :ROFLMAO:

Vecina se ovde ponasa ko da ih neko krade, kao da ot moze daleko jeftinije, mastaju se cifre, TDP, cene, smesno ima sad intel AMD i NV izbor je tu ali i dalje ne vredi
Stoji da je 5xx u odnosu na 4x do sad napredovala najmanje, stoji i to da AMD i Intel nisu nista specijalno uradili samo sto imaju marketing da se ulizuju gajmerima koje je veoma lako dobiti na smesne price

Evo ga i smesni tramp je igrao protiv gajmera ;)
"Nvidia just bumped up the official prices on most of its graphics cards and AI accelerators, and it’s letting its partners do the same. This move came after the U.S. rolled out tighter export rules in early 2025. The key driver was shifting some of the “Blackwell” GPU production over to a TSMC plant in Arizona, which runs more expensively than the fabs back in Taiwan."

Poslednja izmena:
Licno nisam probao x4 FG, ali ima na youtube blind testovi (pc games hardware, bitwit, daniel owen) i svi preferiraju x4 FG uprkos malo vece latencije, artefakti/anomalije su jedino prisutni ako je base fps nizak.
Zašto se uopšte ložite na ovu novu seriju za framegen x4.

Uzmete na steamu za 10$ lossless scaling, i eto vam 4x ili čak i veći do 20x i na 1xxx seriji.
Naravno stoji da ćete imati 5ms manji odziv na nvidiji koja je direktno integrisana u igru.
Ali i to se rešava lako zato uzmete neku staru grafu za 20-30$ tipa gtx760 - 1050 i stavite da ona radi framegen, a glavna render igru.
Imaćete isti ili manji odziv čak i od 5xxx serije..

Vecina se ovde ponasa ko da ih neko krade, kao da ot moze daleko jeftinije, mastaju se cifre, TDP, cene, smesno ima sad intel AMD i NV izbor je tu ali i dalje ne vredi.

A šta, treba da navijamo da nam proizvođači ponude što gori proizvod po što goroj ceni? Treba da im ljubimo ruku što godinama povećavaju cene u svim klasama uz manji napredak nego pre? Da se slažemo da nama više memorije ne treba?

Idi druže kupuj Apple, deluješ mi kao njihov tip mušterije.

Uzmete na steamu za 10$ lossless scaling, i eto vam 4x ili čak i veći do 20x i na 1xxx seriji.
Naravno stoji da ćete imati 5ms manji odziv na nvidiji koja je direktno integrisana u igru.
Ali i to se rešava lako zato uzmete neku staru grafu za 20-30$ tipa gtx760 - 1050 i stavite da ona radi framegen, a glavna render igru.
Resenje za moderan gaming nam je sve vreme bilo pred ocima 🤦‍♂️

držimo se teme. hvala na razumevanju

Ko se lozi? nisam siguran da li je upste neko probao x4 MFG na ovom forumu, pisem samo o iskustvima po netu, sta se tice MFG vs LSFG citam da je LSFG "laggy" uz vecu latenciju, sto je i ocekivano jer se poredjuje FG koji se obradjuje preko tensor jezgra protiv softverskog FG, slicno kao FSR 4 vs FSR 3.

Ko se lozi? nisam siguran da li je upste neko probao x4 MFG na ovom forumu, pisem samo o iskustvima po netu, sta se tice MFG vs LSFG citam da je LSFG "laggy" uz vecu latenciju, sto je i ocekivano jer se poredjuje FG koji se obradjuje preko tensor jezgra protiv softverskog FG, slicno kao FSR 4 vs FSR 3.
Probao sam fg4x na raznim igrama lepo to radi...

stize i RTX 5050 - 2560 Cuda cores, SM 20, 128bit, 8GB gddr6 verovatno blizu rtx 4060 predpostavljam po 199$

Lepo radi znaci...
Pa prilicno dobro za pocetak, verujem da u cp I wukong I'ma anomalija jer je native fps mal...ali polako Tek su krenuli...u star wars outlaws radi top tu sam se odusevio kako radi...cak I na mis osetis da je top...moras to probati, videti , to sto ljudi govore I recenziraju pitanje je ko to kako radi...I koliko je iskren

Pa prilicno dobro za pocetak, verujem da u cp I wukong I'ma anomalija jer je native fps mal...ali polako Tek su krenuli...u star wars outlaws radi top tu sam se odusevio kako radi...cak I na mis osetis da je top...moras to probati, videti , to sto ljudi govore I recenziraju pitanje je ko to kako radi...I koliko je iskren
Nisam nesto naleteo na neke negativne recenzije, vise na nagadjanja po forumima. Iskren da budem to sa FG x4 da radi dobro ne vezeno za native FPS malo mi je nerealno, ipak ako radi kako treba sta me briga za relanost :ROFLMAO:

Da malo razbijemo monotoniju…
Asus ROG Astral RTX 5090 LC Oc Edition.
Skoro pa necujna u Full Load, temp gpu ide do 58, Hotspot do 66. Nema Coil Whine.

Prilozi

• IMG_9801.jpeg
    IMG_9801.jpeg
    165.1 KB · Pregleda: 104
  • IMG_9800.jpeg
    IMG_9800.jpeg
    176.6 KB · Pregleda: 99
  • IMG_0300.jpeg
    IMG_0300.jpeg
    193.4 KB · Pregleda: 128
@Stiven

Jeste, Asus Rog Thor 1200W je u pitanju, ali iz nekog razloga Asus GPU Tweak pokazuje bolje opterecenje po pinovima pri 600+ W opterecenju kad je ovako spojeno.

Ahahaha, sacekali su dok sva velika imena, reviewe-ri koje ne mogu da ucenjuju budu sigurno na Computex-u, ili u putu za, i ispod zita izbacili zakljucane preview-ove xD

Samo nekolicini reviewera od visokog poverenja koji su prihvatili sve uslove su bili poslati drajveri xD

(sva graficka podesavanja samo ona koja Nvidia kaze, samo 3060 i 2060 Super za poredjenje)

1747411941-9952-artwork.png

1747478313-6348-capture-d-ecran.png

Poslednja izmena:
Ahahaha, sacekali su dok sva velika imena, reviewe-ri koje ne mogu da ucenjuju budu sigurno na Computex-u, ili u putu za, i ispod zita izbacili zakljucane preview-ove xD

Samo nekolicini reviewera od visokog poverenja koji su prihvatili sve uslove su bili poslati drajveri xD

(sva graficka podesavanja samo ona koja Nvidia kaze, samo 3060 i 2060 Super za poredjenje)

1747411941-9952-artwork.png

1747478313-6348-capture-d-ecran.png
Pa oni nisu smeli da stave 4060 ili bilo kog drugog konkurenta, a verujem da je 3060 u mnogim situacijama bolji zbog 50% više memorije....

Nazad
Vrh Dno