Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Čitam već po koji put da su napisao "hajt" i sve pokušavam da dokučim, ali ne mogu. Misliš li na height u smislu dosegli su visine ili na nešto drugo?
nastavite da trolujete slobodno, i tako ste temu vec pretvorili u ismejavanju

Poslednja izmena:
IMG_2232.jpeg
Evo ja da se javim sa utiskom posle nedelju dana koriscenja 5090. Prvo sto me je natralo da menjam cevi na vodenom hladjenju i da pomeram rezervoar i pumpu da bi mogo ko gospodin covek da je ubacim a da mi nista ne smeta. Resio to plus je ok ispalo jer sam i menjao pastu na cpu, lagano ne udara vise na 100c i9 13900k :D sad je fino to na 80c
Drugo ono sto me buni malo, sto postoje OC verzije ovih kartica, i sto ljurdi overclockuju iste, kad iskreno ja ovu drzim na 90% power limit i sve ide. Cyberpunk, Indiana, Avowed sve generalno na max, 5k rezolucija doduse 72 frejma :)
Po onome sto vidim ako ne laze hwmonitor, maximum dok igram ove igre power vuce do 400-450w. Temperatura graficke je 60c dok je memorija 72c i iskreno ne cuje se. Mana je doduse ide leto ta toplota mora negde da ode ili klima ima da radi 24/7.
Takodje sam probao i AI zbog VRAM-a da mogu dodje mi da od ove napravim frankenstajna i da zalemim 48gb :) Velika sramora sta nam rade sa ramom, 32gb je ok, al gledam poceli su ko apple…

Jedina sramota koju ja ovde vidim je to što GPU nije na vodi kao i ostatak sistema :D

Jedina sramota koju ja ovde vidim je to što GPU nije na vodi kao i ostatak sistema :D
Mozda razmislim da se igram sa time, mislim da bi mi to bio pun pogodak. Al mi iskreno mrsko da se iscimam sad ;) Trenutno uzivam, i molim boga da ne izgori :D
Vrlo verovatno da cu hteti daa radim watercooling na grafickoj. Hteo sam na 3080 staroj kojoj sam imao, al nije ekwb radio block za MSI ventus...

@Stiven

Zbog cega drzis karticu na 90% power limit?

@Stiven

Zbog cega drzis karticu na 90% power limit?
Ne vidim neki gain u performansama verovatno zato sto mi je upaljen vsync i drzim sve igre na 72fps ne volim iskreno zvuk ventilatora. Zamisli kako to zvuci kad krenu 3x ventilatora da se vrte 2500rpm, onda da upalim i ove noctua 14tice indistrial da se vrte na 2000rpm i ko mlaznjak da bude :)

Zato sve lepo na vodu i tiha mašina bez da moraš da joj smanjuješ PL.

Evo testa 8GB verzije 5060 Ti - NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti 8 GB Review - So Many Compromises
Kad se pogleda grafik, ispada da je egal sa 16GB verzijom. Tek na kraju su detaljno napisali u gde su problemi (Indiana Jones nisu ni ubacili u grafik, DLSS & FG). Mada ovi kompromisi u naslovu dovoljno govore. Može dosta, ali mora da se balansira, ko ima vremena.

HW Unboxed je radio poredjenje izmedju 8GB i 16GB verzije i daleko od toga da su egal.

HW Unboxed je radio poredjenje izmedju 8GB i 16GB verzije i daleko od toga da su egal.
Da, komentarisali smo već. Problem je što se porede babe i žabe. U HWU testu jedna igra se testira sa DLSS-om, druga bez, treća sa RT-om, četvrta kombinovano, neka samo u jednoj rezoluciji, neka u 3, itd. Ovde su svi testovi bez upscaling i RT opcija (osim naravno u RT/PT testovima). I u proseku jesu egal u 1080p/1440p. Ali je problem što su u nekim igrama razlike značajne ako se insistira na boljem kvalitetu.

Da, komentarisali smo već. Problem je što se porede babe i žabe. U HWU testu jedna igra se testira sa DLSS-om, druga bez, treća sa RT-om, četvrta kombinovano, neka samo u jednoj rezoluciji, neka u 3, itd. Ovde su svi testovi bez upscaling i RT opcija (osim naravno u RT/PT testovima). I u proseku jesu egal u 1080p/1440p. Ali je problem što su u nekim igrama razlike značajne ako se insistira na boljem kvalitetu.
Rekao bih da testiranje bez DLSS-a malo masi poentu. Problem jeste sto za DLSS treba vise VRAM-a(nisam siguran za RT opcije).

Treba vise vrama i za RT/PT.
Taj DLSS jeste sustina te nesrecne 5xxx serije, ali nikako ne treba da postane baza za testiranje. Nije lose da se nadje u testovima, ali prvo sve nativno, pa sa dlss, pa RT/PT bez, i sa DLSS.
Mada sto se mene tice gube vreme bez veze jer na taj nacin prodaju povecati nece. Smanjivanjem cena bi mogli, ali eto doba u kojem zivimo.

Dobrodošao u HUB. Imaju dobre testove monitora, u zadnje vreme prave korisne mobo roundupove, za sve ostalo su neprofesionalni i nepouzdani...

Dobrodošao u HUB. Imaju dobre testove monitora, u zadnje vreme prave korisne mobo roundupove, za sve ostalo su neprofesionalni i nepouzdani...
Ne bas, razlog zasto HUB pokazaju vece razlike u odnosu na druge revieweri, je sto rade kvalitetnije testiranje, sa vecom tacnoscu i vecom preciznoscu od konkurencije. drugi revieweri su problem, a ne HUB. Zasto ?

Zato sto tona drugih reviewe-ra radi low effort, zbrzano, nedekvatno testiranje, i koriste ugradjene benchmark-e u igrama, ili ne ispitaju i ne nadju najpogodniju deonice igru za CPU i za GPU, sto je tuzno

HUB kao i GamersNexus, rade realno, testiranje u igri, i to na razlicitim deonicama za CPU i GPU, kao na primer za Hogwarts Legacy, u delu igre koji je najzahtevniji za procesore.

To je glavni razlog za razliku i stavlja HUB kao ZLATNI STANDARD za testiranje, ...

držimo se teme. hvala na razumevanju

Pa HU testira tako kako ima smila, namesti igru da radi na oko 80-100 fps na 5060ti 16 i onda ti pokaže kako taj isti setting radi na 8 Gb, to je sasvim fer, jer jedno je skroz upotrebljivo a drugo vrlo često crash-uje igru. Sa tog aspekta to je najrealniji mogući test, zašto bi preskupo platio GPU i onda mu vezao noge sa memorijom da može da puzi samo...

Ja samo jedno znam, da sve igre koje koriste UE 5 su neigrive bez DLSS-a, FSR-a i posebno FrameGen tehnologije.
Na 3080 koristim DLSS balanced i FrameGen da bih dobio 200+ FPS-a. Primera radi 9950x3d i 4080 u Marvels Rivals all low nema sanse min. 240 FPS-a da gura bez downscaling-a.

Igrive su.

Zato sve lepo na vodu i tiha mašina bez da moraš da joj smanjuješ PL.
Mislim da je to pozeljno zbog radi sigurnosti da se nesto ne zapali :ROFLMAO:
Gledao malo na netu, 90~95 PL rezultuje time da karta nikad ne dodje do 600w a gubitka u performansama skoro i da nema Ne znam ni zasto su toliko naduli potrosnju ako se uzme u obzir da je ovo tacno (ne znam nisam imao prilike da isprobam, pretestiram), ne dobija se prakticno nista sem sto se rizikuje da se nesto istopi.
Za 4090 znam da sa PL90 u odnosu na PL100 gubi 1.5% FPS-a, znaci nista a pritom se max postrosnja samnji za ~40w.

Mislim da je to pozeljno zbog radi sigurnosti da se nesto ne zapali :ROFLMAO:
Gledao malo na netu, 90~95 PL rezultuje time da karta nikad ne dodje do 600w a gubitka u performansama skoro i da nema Ne znam ni zasto su toliko naduli potrosnju ako se uzme u obzir da je ovo tacno (ne znam nisam imao prilike da isprobam, pretestiram), ne dobija se prakticno nista sem sto se rizikuje da se nesto istopi.
Za 4090 znam da sa PL90 u odnosu na PL100 gubi 1.5% FPS-a, znaci nista a pritom se max postrosnja samnji za ~40w.
Tu razliku izmedju 90 i 100% PL su taman mogli ostaviti kao overclock i onako nemaju konkurenciju za tu kartu, ako bi to resilo topljenje konektora

Ja samo jedno znam, da sve igre koje koriste UE 5 su neigrive bez DLSS-a, FSR-a i posebno FrameGen tehnologije.
Na 3080 koristim DLSS balanced i FrameGen da bih dobio 200+ FPS-a. Primera radi 9950x3d i 4080 u Marvels Rivals all low nema sanse min. 240 FPS-a da gura bez downscaling-a.

Ma da, pošto igre ne valjaju ako ne rade u bar 240 FPS. :sneaky: Ovakav nakaradni mentalitet je razlog zašto mi danas imamo igračke koje koštaju hiljade evra. Ljudi bogate GPU proizvođače samo da bi imali što veće brojeve, a na kraju ne uživaju u igrama ništa više nego ljudi sa daleko skromnijim hardverom.

Treba vise vrama i za RT/PT.
Taj DLSS jeste sustina te nesrecne 5xxx serije, ali nikako ne treba da postane baza za testiranje. Nije lose da se nadje u testovima, ali prvo sve nativno, pa sa dlss, pa RT/PT bez, i sa DLSS.
Mada sto se mene tice gube vreme bez veze jer na taj nacin prodaju povecati nece. Smanjivanjem cena bi mogli, ali eto doba u kojem zivimo.
Ako sam dobro ispratio mislim da je problem sa DLSS i FSR testovima standardizacija prikaza. Nvidia je promenila kvalitet prikaza za DLSS4 sve je unapredila za jedan korak u odnosu na DLSS3, sada su iste podesavanja zapravo zahtevnija ali sa boljim prikazom i daju manje FPS-a nego sa DLSS3. Bilo bi dobro da se nekako uskladi DLSS i FSR pre svega da odredjeno podesavanje vazi za obe metode, ovako uporedni test nema bas mnog smisla, a nativno bez svega toga vise ne postoji ili ce uskoro prestati da postoji kao opcija.
Tu razliku izmedju 90 i 100% PL su taman mogli ostaviti kao overclock i onako nemaju konkurenciju za tu kartu, ako bi to resilo topljenje konektora
Mozda ne bi resilo ali svakako je manja sansa da do toga dodje ako se smanji potrosnja, barem deluje logicno.

Ma da, pošto igre ne valjaju ako ne rade u bar 240 FPS. :sneaky: Ovakav nakaradni mentalitet je razlog zašto mi danas imamo igračke koje koštaju hiljade evra. Ljudi bogate GPU proizvođače samo da bi imali što veće brojeve, a na kraju ne uživaju u igrama ništa više nego ljudi sa daleko skromnijim hardverom.
Tu gresis. Ljudi igraju MP igre na low i njima treba 240 na 240hz monitoru, a krivci za preskupe karte su mocni najmocniji casual gejmeri koji hoce 4k, 8k, vrhunske detalje, RT i ostale gluposti.

Nije sve u fps kad testiraju iste karte sa razlicitim vram kapacitetom, ako je na granici upotrebe ukupnog kapaciteta nakon nekog vremena igranja krene da secka, nestaju teksture/ne cita, pa cak i kresuje.

Poslednja izmena:
Svi konkurenti tuku 5060Ti u P/P, samo je malo bolja situacija kad je RT u pitanju. Preskupo je ovo za performanse koje nudi, pogotovo kad je Arc B580 najzad pao ispod 300 evra. Sad je lopta kod AMD-a, videćemo hoće li krenuti da otimaju tržište od Nvidije ili će i oni nastaviti da daju kartice na kašičicu i cede potrošače što god više mogu.

Nazad
Vrh Dno