Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

kad već stavljate klipove koji traju duže od 2 minuta (preko 10 u ovom slučaju), onda stavite i kratki opis. koliko vidim, ovde je reč o drajverima a ne o GeForce RTX 5000. ispravite me ako grešim

Govornik izražava veliku frustraciju zbog NVIDIA-e i njihovog najnovijeg drajvera (verzija 576.02), koji ima grešku zbog koje senzor temperature GPU-a prestaje da se ažurira nakon buđenja iz stanja spavanja ili hibernacije. Iako podrazumevana kontrola ventilatora GPU-a i dalje funkcioniše ispravno, prilagođene krive ventilatora koje se oslanjaju na ovaj senzor (kao u MSI Afterburner-u) neće uspeti, što potencijalno može dovesti do pregrevanja. Preporuka je da se izbegne ili vrati na prethodnu verziju ovog drajvera; ako ste zaglavljeni sa njim, onemogućite prilagođenu kontrolu ventilatora zasnovanu na temperaturi GPU-a i ponovo pokrenite sistem da biste privremeno popravili očitavanje senzora.

Sve mi je jasno sem dio zašto bi to nvidia radila namjerno, posebno sad u situaciji gdje su imali pehova sa ROP-ovima, samozapaljivanjem i slično ?

PS: Kod mene bez problema sa najnovijim driverima a računar ne gasim već je stalno u sleep režimu kad ga ne koristim.

Odličan review... nije klasika, mnoge stvari prvi put čujem iako sam odgledao (skoro) sve mainstream kanale, a i dosta manjih na ovu temu...

Taj analiza je cist FUD, sve grafike na guru3d ni jedna nema problema sa pregrevanjem VRM-a... Igor labs je iskopao jednu budjavu PNY grafiku gde VRM ide na ~100C, toga je bilo u proslosti i na AMD i na NV kod jeftinih modela neki cak ni nisu imali padove sa chopove kao ventus 4070... zato je i naslov pogresan jer nema veze sa serijom GPU vec sa specificnim primerkom kartice!
Takodje kad se kaze hotspot misli se na hotspot na GPU a ne negde na celoj karti jer ja ne znam dal i jedna grafika ima tonu sensora i ako mere bice jedan senzor negde kod VRM-a i to nema veze sa NV vec sa AIB koji bi i za taj senzor morao logiku za merenje da izvede u svom programu!Ja uglavnom kad kupujem grafiku uvek i trazim termalnu sliku ili bar sliku skinutog coolera ali za 90% jeftinih modela toga ni nema na netu jer se na review uglavnom salju karte iz vise ili srednje klase

Ako sam dobro ispratio sa ovom serijom ne moze da se prati hotspot temperatura... Ako je tako malo mi je to simptomaticno zasto u kontekstu ovog priloga koji pokazuje kriticnih 100c. Inace Igor labs ja za sve ove koji se bave istim poslom doktor nauka, 90% ostalih su strucni na nivou bilo gok clana nekog HW foruma samo sto im je hardver dostpuniji.

Moze da bude doktor nauka ali hotspot koji se pratio nema veze sa ovim, ni jedna karta ne prati hotspot VRM jel sad jasnije barem i ako ima senzor taj podatak nije javan i software ga ne pokazuje, hotspot je uveden (na GPU ne na VRM) kad je utvrdjeno da neki modeli GPU imaju problems a istim pre svega na primer 7900xtx zato sad 7090xt ima samo 1 modul a ne 2, hotspot na GPU nema nikakve veze sa onim sto pise igor labs i on to 10000% zna, znaci namerno FUD i manipulise, karte kojima VRM ide na 100-120C bilo je oduvek sa pocetkom majninga to se vise primecivalo i tad su one crkavale relativno lakse, iako VRM moze raditi i na 140C pitanje je koliko dugo
Hotspot na GPU je jedino bitan ako model GPU ima problem sa istim, te grafike onda imaju vise od jednog senzora za merenje temperature ti senzori su nekad dokumentovani a nekad ih prati samo bios, a vecina GPU ima samo 1 senzor i to je to

PS: imao sam vise komada 7900xtx ja jacim coolerima nove i to je bila horror epizoda kako ih prodati jer 60% fabricki su imali hotspot-ve jednostavno je takva karta i jedino sveza termal pasta ili specijalan pad je resavao pumpout problem na njima, ovo naravno nema nikakve veze sa 5xxx serijom jer su NV cipovi svi monolitni, i jedino ga je 7900xtx imao jer se sastoji iz 2 modula

Da skratim cak sam zvao i servis uvoznika i dobio odgovor da ako neko zeli da reklamira jer je hot spot 105C da najbolje da se kontaktira AIB i da im se odgovor prosledi jer oni realno ne znaju da li je to ok ili ne, sto se tice VRM vazi isto stim sto nemas senzore, i takodje VRM trpi vise temperature ali ni ja ne bi voleo da isti ide na vise od recimo 85C

Poslednja izmena:
Jasno je svakome ko malo moze da poveze sta testovi kazu da 5xxx nit smrdi nit mirise, i da treba biti obazriv prilikom kupovine vise nego ikad do sad, jer za mnogo para koliko kosta lako moze da se dobij poluproizovod sa gomilom nedostataka.

Koji su to nedostaci osim 600w na 5090?
ja ne bi kupio AMD grafiku ni za 20% jeftinijoj ceni imao sam ih jedva sam ih prodao, mada meni treba i za AI tu AMD nema sta da trazi, takodje za linux i open source projekte totalno neupotrebljiva, za gaming vec je druga prica

Misli na ROP škartove, lično 5000 seriju ni u ludilu ne bih uzimao bez garancije.

Kako da uzmes novu bez garancije, i sansa za skart je bila u prvim nedeljama 1 od 5000, ko je uvatio prodao review sajtovima za vecu cenu kako bi ovi na hajtu i clickbajtu zaradili 10x
Ja se ne bi zalio da je dobijem ima kupaca za iste :)

Propust u QC i nista vise

U smislu da se uzme negdje u INO, (iz USA) recimo gdje se pozdraviš sa garancijom odmah.

Ne znam meni je vise smesna situacija sa cenama nekih AIB i uvoznika toliko da su mi smesni kao ovaj za Gigabyte, nekako se zapitam jer postoji reality check kod istih
1745499346731.png

mada gledam u EU gigabyte pokusava sa cenama da glumi top AIB da nije smesno bilo bi tuzno :ROFLMAO:

@techone
Pomenuti ROP problem... Izostanak mogucnosti da vidimo hotspot temperaturu je vrlo cudan tako da preventivno treba birati modele koji imaju najbolje termalne karakteristike... Prevelika potrosnja 5090 i potencijalno ponov problem sa 12pin... Ono na sta najvise treba obratiti paznju je Nvidia markting i razgranciti sta je stvarno a sta fake, i do koje mere je to fake upotrebljivo jer nije to bas prodja magle ali ono sto Nvidia potencira a to je da je 5070 brza od 4090 to jeste prodaja magle i ako postoji scenari sa FGx4 u kome to moze da se vidi, samo pitanje je sta se vidi sa 5070 i FGx4 a sta sa 4090 i FGx2 koji radi bez greske... Tu su i glupave prica o 8gb gejming kartama i nekoj Nvidia tehnologiji koja smanjuje potrebu za memorijom pa je kao tih 8gb dovoljno.
Tako da ima tu zamki u koje moze da se upadne vise nego ranije... Sa druge strana kad se vec pominje AMD 9070xt prilucno je dobar prozivod a tamo gde je cenovno postavljen nesto je bolja kupovina od Nvidia karti, jos uvek.

Pa ja se ne slazem AMD ima daleko vise glitcheva koje se ne resavaju i nikad se nece resiti, od kriminalne podrske za linux, nedostatka CUDA-e, vece potrosnje po performansama i drivera koji su i dalje uz pad kvaliteta kod NV i dalje gori, nesto losijih raytrace perf, itd ali to jednostavno nije popularno da se prica danas

Sto nije popilarno, pa to je genaralno tacno vezano za AMD karte, samo 9070xt do sad im je najbolji prozivod poslednjih par godina kome se nema sta zameriti, i konkurentan za to koliko se placa sto recumo za 7900 XTX nikako nije moglo da se kaze jer koliko god da kosta ipak je bila dosta inferiorna u odnosu na Nvidia proizvode.

Ne znam meni je vise smesna situacija sa cenama nekih AIB i uvoznika toliko da su mi smesni kao ovaj za Gigabyte, nekako se zapitam jer postoji reality check kod istih
Pogledajte prilog 489380

mada gledam u EU gigabyte pokusava sa cenama da glumi top AIB da nije smesno bilo bi tuzno :ROFLMAO:
Eagle ce prosto poleteti sa polica u racunare potrosaca.
Sto nije popilarno, pa to je genaralno tacno vezano za AMD karte, samo 9070xt do sad im je najbolji prozivod poslednjih par godina kome se nema sta zameriti, i konkurentan za to koliko se placa sto recumo za 7900 XTX nikako nije moglo da se kaze jer koliko god da kosta ipak je bila dosta inferiorna u odnosu na Nvidia proizvode.
Ne bih se slozio. 5700XT je bio daleko bolji za to vreme, a ne bih ni rekao da je 6800/6900 serija gora od ove. Ljudi nisu sigurni da li je ova serija bolja od mega faila koji je 7000 serija, a kamoli to da je najbolji proizvod u poslednjih n godina, to samo zato sto nVidia ima jos veci fail ovo moze da deluje kao uspeh.

Nesto mi ta slika ne lici da curi vec kao da postoji visak thermal pad-a, mada gigabyte je kod mene zadnji na lestvici za GPU ;)
Asus je bas unapredio i prime modele max od coolera to upotrebe phase change GPU thermal pad-a... velika steta sto ni jedan review danas ne rasklapa kartice vec ih odma preprodaje, iskreno ko god uradi review i ne skine cooler ne zasluzuje da se zove novinarem...... pogotovo ovi youtuberi koji zaradjuju pa milione

Ma da, sigurno je tek nakon 4 nedelje koriscenja primetio da ima visak termalne trake, nije mu to zapalo za oko jos tokom vadjenja iz ambalaze niti eventualno tokom inicijalnog ubacivanja u PCIe slot.

Zemljace, ajde oladi malo sa "misljenjem", svaki treci post na ovoj temi tvoj. Niti si jedini koji ima misljenje, niti si jedini (to narocito) cije je misljenje merodavno.
Fud ovo, hype ono, ovo ti smesno, ono ti tuzno, sa ovim se ne slazes, ono ne priznajes... kod nV nema greske, nikakvi nedostaci, sve je savrseno - kod AMD-a horor i tragedija, nista ne valja... i tako redom, iz posta u post.

Cak je i Milimili86 od kad je kupio 5090 prestao da pise o Nvidiji kao da mu je stric ostavio citavu firmu u nasledstvo, ali Techone nastavi tamo gdje Mili stade.

Kako da uzmes novu bez garancije, i sansa za skart je bila u prvim nedeljama 1 od 5000, ko je uvatio prodao review sajtovima za vecu cenu kako bi ovi na hajtu i clickbajtu zaradili 10x
Ja se ne bi zalio da je dobijem ima kupaca za iste :)

Propust u QC i nista vise
Čitam već po koji put da su napisao "hajt" i sve pokušavam da dokučim, ali ne mogu. Misliš li na height u smislu dosegli su visine ili na nešto drugo?

Clickbait ili klikbejt, ako već treba po naške :D

I onda mislim da on piše o hype, a to je hajp daleko je T od P, a hate je hejt, pa su A i E tu negde blizu. Svaki put na toj reči ostanem 30 sekundi :unsure:

Sad znas kako je meni, hoce oci da mi iskoce svaki put kad vidim to "hajt". A on se raspisao, ubacuje doticnu rec u svaki drugi post. Pa da li je hajp, da li je hejt... sta li je vec. Prava misterija.
Doduse, evo sada dobismo i "clickbajt", kako Gulftown primeti, sta god i to bilo.

@izzy:
Hahahaha, vrhunski komentar :D
Doduse, mozda je doticni Borat malo umanjio svoje idolopoklonstvo firmi koju vodi gospodin u koznjaku, ali svakako prati svog duhovnog naslednika na forumu i revnosno mu ostavlja lajkice na postovima.

Nazad
Vrh Dno