Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Evo nesto od RTX 5080 3 Modela,mali test za druge Testove malo duze vremena i za Astral jos da uradim ovaj Test mada je teska ko ove dve zajedno:D
20250318_084023.jpgAsus Prime Test.jpgPNY Test.jpg

Evo i od Astral,zanimljivo Asus vs PNY kod nje su Ventovi malo busnijiAsus 5080.jpgAsus test.jpg

Kod Astral kartica je zanimljivo sto mozes pratiti opterecenje po pinu.

super zanimacija

Vidim da drastično padaju prenaduvane cene 5080, bar ovde u Holandiji.
Asus Prime je sa 2498 koliko je koštao sredinom februara, pao prošle nedelje na 1679 eura, da bi kroz nekoliko dana završio na 1489.
IMG_4735.jpeg

Na oglasima MSI RTX5080 Gaming Trio OC za 1250.
Sa 5090 je drugačija situacija, nema ih na lageru, pa su samim tim cene skalperske.
Ali vrlo brzo će i one biti oko 2500, a verovatno i jeftinije.
Svakako, ja čekam ProArt 5080, a za to vreme, tržište će se stabilizovati.🙂
Prvobitno sam razmatrao 5090. Iako mi nije toliko do novca pošto će mene svakako koštati oko 50% jeftinije od retail cene, ali nema šanse da progutam potrošnju od 600W, a da ne pominjem gomilu mogućih problema koji se spominju po netu. Zeznuo sam se već jednom sa i9 14900K, vodeći se logikom ma nema šanse, to je Intel i ne bih se baš drugi put oglušio.😁

Može da se desi i da te radnje rasprodaju te zalihe i više i ne nabave nove ture jer neće da pune police kartama koje ne mogu da prodaju ili ih prodaju bez zarade...

Poslednja izmena od urednika:
U Velikoj Britaniji vec par dana ove dve u razlicitim prodavnicama mogu da se uzmu za MSRP:

9947d80d4c2e697f3942d202328792fd.jpg

225331_1742589134.jpg

Ima ih i u Nemackoj u vecini online prodavnica.

To je sta, samo 20-25 dana posle izlaska normalna cena, to je manje vise kao u najboljim vremenima sto je bilo, pre kopanja

Nisam 100% zadovoljan sa 5090, ne može 90FPS stabilnih u Skyrim MGO, a ni u MechWarrior 5 sa UEVR. Rezolucija circa 3050x3050 HTC Vive 2 Pro

Omni je odradio fin benchmark ovde koga interesuje:

Vidim da drastično padaju prenaduvane cene 5080, bar ovde u Holandiji.
Asus Prime je sa 2498 koliko je koštao sredinom februara, pao prošle nedelje na 1679 eura, da bi kroz nekoliko dana završio na 1489.
Pogledajte prilog 485508

Na oglasima MSI RTX5080 Gaming Trio OC za 1250.
Sa 5090 je drugačija situacija, nema ih na lageru, pa su samim tim cene skalperske.
Ali vrlo brzo će i one biti oko 2500, a verovatno i jeftinije.
Svakako, ja čekam ProArt 5080, a za to vreme, tržište će se stabilizovati.🙂
Prvobitno sam razmatrao 5090. Iako mi nije toliko do novca pošto će mene svakako koštati oko 50% jeftinije od retail cene, ali nema šanse da progutam potrošnju od 600W, a da ne pominjem gomilu mogućih problema koji se spominju po netu. Zeznuo sam se već jednom sa i9 14900K, vodeći se logikom ma nema šanse, to je Intel i ne bih se baš drugi put oglušio.😁
Kako nema na Lager ja video kod jednog shopa da ima ....nate,a i ovde u Svajcarkoj ima i to Astral 5090 vec neloliko dana na Lageeu nise raprodalo kao po obicaju😀
1000019949.jpg

Pričam isključivo o Holandiji, a pošto mi treba GPU revnosno pratim, veruj mi.😉
Svi imaju po “neki komad” nekog brenda i drže prenaduvane cene, logično.
Ta firma koju si naveo ima tu karticu ali po ceni od
IMG_4738.jpeg
Problem je što ih nemaju toliko da bi izašli sa cenom kao u Švajcarskoj,
nego sa tih “par” komada pokušavaju da ošišaju nekog nestrpljivog zaluđenika.
Očigledno im to polazi za rukom, čim drže te cene.😉
Kad se budu napunili sa po 500 kom (što je minimalna količina za ozbiljne firme) pevaće drugu pesmu. Ne sumnjam da je njihova nabavna cena bar 1000 eura niža, ali s obzirom na to koliko ih dobiju, procenili su da mogu ostvariti veći profit za određeno vreme, a kako se stanje na policama bude regulisalo, tako će i cene padati. Meni je to sasvim razumljivo.
Interesantno je da ih od lansiranja, Amazon.nl nije imao na lageru kao prodavac.
Mislim, “fulfilled by Amazon”, što dodatno remeti tržište u Holandiji.
U poslednjih nekoliko godina potrošio sam brdo para na kompjutersku opremu i vrlo dobro znam šta pričam i po kojoj ceni sam kupovao i kada.
A da ne pominjem da u par tih firmi imam i drugare koji rade (jedan je šef prodaje),
pa dobijam s vremena na vreme i “insajderske” informacije.🙂

BTW - Holandija je uvek bila među najpovoljnijim državama što se kompjuterske opreme tiče, a ta konkretna kartica ne bi smela da bude skuplja od 2500 eura pri normalnoj nabavci i popunjenosti lagera.😉

Ja sam nabavio 5070ti asus prime, cooler je doradjen do perfekcije, nema ni jedne potrebe davat pare iznad MSRP jer je i ovaj model tih i hladan...
Takodje cestitam skalperima koji su 90% ostali u zestokom minusu muljanjem i preprodajom, to me je izrazite uveselilo, cene idu dole veoma brzo ...

cekamo 5060/ti pre svega interesuje me cena, pogotovo zbog negativne kampanje koje se NV obila o glavu pa se sad kupuju i losije karte zbog malo preteranog ali osnovanog FUD-a ocekujem jako agresivne cene ako zele da povrate svoj market share i dominiraju i dalje
Pre svega review ce sad gledat realnu cenu i performanse i biti veoma kriticni i NV ce morat bas da se sad opruzi oko cene ili ce proci sve mlako

Ako je po Aziji, mislim da ce polako da se stabilizuje i kod vas. Bio sam pre neki dan da pazarim za sebe karticu u jednoj velikoj IT robnoj kuci punoj radnji i bilo je bas dosta modela. 5070, 5070ti, 5080, i kojekuda 4080 super. Kako sam pitao za cene naokolo bilo je ovih sa visokim cenama ali i primetno je da padaju. Na kraju sam uzeo 5070 Ti Zotac i za sad sam zadovoljan, a uz malo raspitivanja na kraju sam je platio 15% manje nego u prvoj radnji u koju sam usao. Na oglasima padaju cene za polovne kartice isto.

Pričam isključivo o Holandiji, a pošto mi treba GPU revnosno pratim, veruj mi.😉
Svi imaju po “neki komad” nekog brenda i drže prenaduvane cene, logično.
Ta firma koju si naveo ima tu karticu ali po ceni od
Pogledajte prilog 486062
Problem je što ih nemaju toliko da bi izašli sa cenom kao u Švajcarskoj,
nego sa tih “par” komada pokušavaju da ošišaju nekog nestrpljivog zaluđenika.
Očigledno im to polazi za rukom, čim drže te cene.😉
Kad se budu napunili sa po 500 kom (što je minimalna količina za ozbiljne firme) pevaće drugu pesmu. Ne sumnjam da je njihova nabavna cena bar 1000 eura niža, ali s obzirom na to koliko ih dobiju, procenili su da mogu ostvariti veći profit za određeno vreme, a kako se stanje na policama bude regulisalo, tako će i cene padati. Meni je to sasvim razumljivo.
Interesantno je da ih od lansiranja, Amazon.nl nije imao na lageru kao prodavac.
Mislim, “fulfilled by Amazon”, što dodatno remeti tržište u Holandiji.
U poslednjih nekoliko godina potrošio sam brdo para na kompjutersku opremu i vrlo dobro znam šta pričam i po kojoj ceni sam kupovao i kada.
A da ne pominjem da u par tih firmi imam i drugare koji rade (jedan je šef prodaje),
pa dobijam s vremena na vreme i “insajderske” informacije.🙂

BTW - Holandija je uvek bila među najpovoljnijim državama što se kompjuterske opreme tiče, a ta konkretna kartica ne bi smela da bude skuplja od 2500 eura pri normalnoj nabavci i popunjenosti lagera.😉
Vidim da je Proshop retailer za Founders Edition u Holandiji. Poslednji drop je bio 26/03 po ceni od 2250. Da li pratiš ovo? Ima dosta stock tracker opcija.

Ja sam zbog skalpera morao da uzmem stvari u svoje ruke i napisao sam svog "bota". Ako uspe auto cart rezervacija za checkout je 10 min. Piši mi na PM.

Može da se desi i da te radnje rasprodaju te zalihe i više i ne nabave nove ture jer neće da pune police kartama koje ne mogu da prodaju ili ih prodaju bez zarade...
Upravo tako evo vec 5-6 Dana 5080 na Lageru i nekim cudom nisu se raprodale😄
Ova Tuf pre dve Sedmice u istoj Radnji bila je 200 Fr. manje
a i po oglasima 5090 vec 2 Meseca stoje dostupne😃1000019994.jpg

Poslednja izmena:
Pa eto, dostigao se limit early adoptera spremnih da plate bilo koju cijenu.

nije GeForce. to je profesionalna grafička, naslednik Quadro modela. drugačije se označavaju

tako je. 5090 isto nije bas gejming nego ta neka alternativa "titan" seriji koliko se secam.
vise profi nego wide consumer karta.

CaseKing ima vise modela 5080ica na stanju, cene cca. 1400-1600EUR. To je, donekle, kao i kada je izasla 4080. Mada, da li se cimati za konkretno taj upgrade i kada dodatno padnu cene... :)

Nazad
Vrh Dno