Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

E ovo do sada nisam video. U igri koja izlazi u Martu mesecu, koja je na foru Simsa samo dosta ozbiljnija, postojace sistem u gameplayu koji ce moci da se aktivira samo sa Nvidia GPUom.
Za sada je bezazleno ali moze da se zakljuci u kom smeru krecu. Nvidia se siri sa vizuelnih podesavanja (RTX) na gameplay mehanike ekskluzivne samo za njihove korisnike.

Predvidjam da ce 60x0 serija imati dedicated chip za ove potrebe.

Kad uporedis sa Ampere i drugim serijama koje su od pocetka imale dobar MSRP stvari vec i nisu toliko okej
Moze im se, ne volim to, ali je prosto tako, jednostavno imaju tehnologiju koju konkurencija nema i plus imaju ogroman deo kolaca (market share), ako hocemo da se stvari promene AMD mora da bude mnogo agresivniji sa cenama prvo a zatim da se razbijaju na razvijanju feature i softwareskih resenja koje ima Nvidia jer po meni AMD nije nikad kaskao preterano sa hardwerom. A tu je i Intel za kojeg se nadam da moze u buducnosti mnogo vise i bolje da nam pruzi sto se tice GPU a sad i CPU...

E ovo do sada nisam video. U igri koja izlazi u Martu mesecu, koja je na foru Simsa samo dosta ozbiljnija, postojace sistem u gameplayu koji ce moci da se aktivira samo sa Nvidia GPUom.
Za sada je bezazleno ali moze da se zakljuci u kom smeru krecu. Nvidia se siri sa vizuelnih podesavanja (RTX) na gameplay mehanike ekskluzivne samo za njihove korisnike.

Pa dobro , nvidia od pocetka radi proprietary resenja i pokusava da u svoj ekosistem uvuce ljude ... Nista novo. Na vrh jezika su mi G-Sync , DLSS , Reflex, CUDA ... Hvala bogu pa postoje alternative ... Bice i za ovo gore navedeno takodje.

Još malo o AI generisanim NPC-ijevima.

Pa dobro , nvidia od pocetka radi proprietary resenja i pokusava da u svoj ekosistem uvuce ljude ... Nista novo. Na vrh jezika su mi G-Sync , DLSS , Reflex, CUDA ... Hvala bogu pa postoje alternative ... Bice i za ovo gore navedeno takodje.
Samo sto je ovo prvi iskorak u sam gameplay sto i nije na mestu. Kupis igru i delovi mehanike zakljucane iza odredjenog hardvera.
Sa druge strane ljudima od vajkada igra izgleda bolje ili losije u odnosu na hardver koji imaju pa RTX nije bio toliko trn u oku.

Po vecini vas ispada da se na "slicnom" proizvodnom procesu moglo postici vise, pa lepo kupite AMD i Intel i srecni svi ;)
Salim se, DLSS i mene preterano ne interesuje, ali ni ne smeta mi ko nekima ovde, aj da iko od vas ima ideju gde razvoj treba da ide pa da razumem, cene su takve kakve jesu, 5xxx trosi previse za sta je kriv 4nm i NV sa time veze nema, cekamo 2nm za neki veci prodor ka potrosnji i performansama
A do tada tu je Ai i tensor da nekako proguraju veci fps u 4K

Za sad veci deo silikona je odvojen za AI i Ray u odnosu na sirov crunching u odnosu na 4xxx i sta je tu je, meni bi se vise svidjalo vice cuda jezgara ali to sam ja, za gamere nemam pojma ovi iz NV su sigurno uradili milion vise analiza od nas

Kako mi nekako smesno izgleda 5090 u dual-slot izdanju 🤣

Mislim da se previse opterecujemo tehnickim stvarima i specifikacijama koje niko do nas ne razume dovoljno dobro i onda ovde prdimo nesto u prazno... Testovi sve pokazu kako to radi u prkasi i gde jeste a gde nije i nema potrebe da bude upotrebljivo.
Totalno mi nije bitno na koji nacin radi DLSS/FSR ili FG ako imam na ekranu dobar prikaz, odlican fps, ako u prakticnoj primeni sve to radi bez seckanja i kasnjenja.

Mislim da se previse opterecujemo tehnickim stvarima i specifikacijama koje niko do nas ne razume dovoljno dobro i onda ovde prdimo nesto u prazno... Testovi sve pokazu kako to radi u prkasi i gde jeste a gde nije i nema potrebe da bude upotrebljivo.
Totalno mi nije bitno na koji nacin radi DLSS/FSR ili FG ako imam na ekranu dobar prikaz, odlican fps, ako u prakticnoj primeni sve to radi bez seckanja i kasnjenja.
+1. Iskreno jedva cekam da dodje na nase trziste, znam, nacekacemo se :D

I nije bitno sta daje top ugodjaj, dok god je takav, samo ce jako tesko da rese pitanje input lag-a, pogotovo kad rade multiplikaciju frame generacije koja mu ionako ne ide u prilog.
Opet ce biti potrebno imati 60+ fps bez FG, ako ne i vise. A to je tacka kada je dobar deo gejmera vec zadovoljan i kad se ulazi u manje bitne stavke.
Sve ce pokazati testovi, s tim da je fora da dok sam ne uzmes da igras, ne mozes da osetis kako sve to zaista jeste.
Meni deluje da nista specijalno nisu ovim napravili. Jos drze 5070 na 12Gb, 5060 na 8Gb... Opet cepidlace, navlace te da ides za po korak vise.
Na kraju krajeva, dovoljno je razmisliti - da li je Nvidia luda da ti za $550 dolara da 4090 level of performance? Naravno da nije.
Ja sa 3060 Ti i dosta nagomilanih naslova najverovatnije cekam RTX 6XXX.

Koji proces izrade na kraju koristi TSMC za RTX 5000 seriju, 4nm ili 5nm? Pominje se cesto stari proces, a gledajuci da 5070 trosi 250w sa prilicno manje jezgara od 4070super koji trosi 220w, rekao bih da su moguce ostali na istom 5nm procesu :(

Sem za 4k ne znam kome je potrebno nesto jace od 4090
Neko ko zeli da igra igrice kao npr Cyberpunk 2077 na dobrim podesavanjima i da ima konstatnih 240 slicica po sekundi, to 4090 ne moze pa cak i u 1080p rezoluciji sa respektabilnim podesavanjima, evo ti i video ako ti treba da se sam uveris.

I naravno manje vise sve iznad 90% pogotovu iznad 95% se moze reci da je ogroman gpu bottleneck i gde se znatno povecava input delay i osecaj moze postati veoma cudan, to se moze resiti time sto upalis Reflex na on ili on+boost, najbolje je testirati zavisno od igrice do igrice.

1736304934128.png

Korisnicima kojima novac nije problem ce kupiti i 5090 za 1080p gaming. Da ne pricam o ljudima koji zele da imaju vise FPS-a ako imaju monitore sa vecim refresh rate-om npr 360+ herca.

Sto se tice fejk frejmova je katastrofalno, probao sam par puta u nekim igricama DLSS itd i u dosta igrica mi je bilo previse mutno pa cak i na Quality preset, dok u nekim igricama i nije bilo toliko lose [Marvel Rivals jedna od njih]. Ali u vecini igrica slika postane vidljivo mutnija i nije to to.. Ako ista jedna dobra stvar je ta da ce ljudi moci naci povoljnije polovne kartice u sledecim mesecima.
Neko je takodje bio spomenuo da polako dolazimo i do limita silicijuma sto je donekle tacno, ali ponovo.. Mora da zapamti da ako predjemo - dajem primer sa 2nm na 1nm to je ogromna razlika...

Poslednja izmena:
Jensen je rekao da novi multi-frame Gen ne radi interpolaciju, nego predvidja buducnost xD

Ovde u CH vec moze da se poruci 5080 Zotac AMP Etreme po ceni 1360 Franaka:)

Meni je oko celog predstavljanja 5000 serije najbolji deo onaj koji se odnosi na unapređenje svih komponenti DLSS (super resolution, frame generation, ray reconstruction) kao i input lag-a. Poboljšanje kvaliteta slike je uvek dobrodošlo, a DLSS je praktično postao standard za Geforce korisnike (možda se ne može reći za FG komponentu..).
Još bolje je što sve ovo radi i na starijim serijama kao i činjenica da će moći da se enable-uje na postojećim igrama koje imaju DLSS.

Takođe, multi FG će takođe moći da se upali u postojećim igrama iz nVIdia app, ali samo za korinike nove serije.

Mislio sam da su RTX 4090 ogromne, moja greska ili ovaj ima sake kao desetogodisnja devojcica.

Ne znam za vas, meni 5080 deluje jako zanimljivo, posebno u poredjenju sa 4090.

Nazad
Vrh Dno