Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Licno nemam nista protiv DLSS kao opcije, korisna u high res single player igrama i kvalitet se popravlja, u esport naslovima se iskljuci i svako bira kako mu odgovara. Ono sto je veliki problem je kako su predstavili novi proizvod. Klasican clickbait i laz. Zamisli odes u pecenjaru i kupis prase 100e, sve ok super, a onda ti sutra kazu da je cena sad 150e, ali dobijes 2 praseta, a to drugo prase cips sa aromom praseta... M*da za bubrege nam prodaju, pa sad mi ako to prihvatimo kao normalno onda smo svi komplet idioti. Ne treba da budemo svi inzinjeri da bi shvatili princip. I da, sve to kosta, i razvoj tehnologije i sve, i okej je da platimo to, ali da nas zickaju kao sibicari, neka hvala.
Ovo sto ti govoris i naravtiv na ovu temu koji preovladava u temam gde se pominje DLSS/FSR samo ovde na ovom nasem forumu mogu da procitam.

Ne razumem koja je poente tolikog preuvelicavanja i zasto se od neceg sto je generalno pozitvno pravi kroz kometare da je totalno negativno i bljak ???

Znaci nigde na stranim forumima nama ovako negativnog tumecenja, a kamoli da je sve to zaista tako jer da jesto onda bi to znacilo da su inzinjeri koji projektuju hardver totalni idjoti a ostatak sveta koju kupuje hardver jednako je malouman, sem ovde kod nas jer mi smo ovde po svem usudeci experti.

Znam zasto pitam... Ne treba to isticati kao veliku manu zbog koje ne treba da se koristi DLSS i FG... Sigurno necu koristiti DLSS i FG za CS2 i slicne igre gde i bez toga imam 1000fps, nego u zahtevnim SP igrama gde mi vise znaci Igriv FPS uz prihvatljiv lag.
Ne moze sve da bude idealno barem ne jos uvek, i ne treba pravito od buve slona i preterivati sa negativnim stavom.
AMD se vratio korak nazad a ovde se trazi dlaka u jajetu, a evidentno je da su ostvarili neki napredak u svakom segmetu.
Lemaja, ti li si?

Ovo sto ti govoris i naravtiv na ovu temu koji preovladava u temam gde se pominje DLSS/FSR samo ovde na ovom nasem forumu mogu da procitam.

Ne razumem koja je poente tolikog preuvelicavanja i zasto se od neceg sto je generalno pozitvno pravi kroz kometare da je totalno negativno i bljak ???

Znaci nigde na stranim forumima nama ovako negativnog tumecenja, a kamoli da je sve to zaista tako jer da jesto onda bi to znacilo da su inzinjeri koji projektuju hardver totalni idjoti a ostatak sveta koju kupuje hardver jednako je malouman, sem ovde kod nas jer mi smo ovde po svem usudeci experti.
Ako nisi razumeo sta sam napisao ja ne znam kako drugacije da objasnim. Evo imas i ovaj klip koji sam podelio na pocetku teme gde se prica o tome. Pun je internet ove tematike, od tech reviewera, preko twittera, reddita...

Kako ne shvatate da neko ne zeli da koristi DLSS, koliko god oni ovu tehnologiju unapredjivali, meni licno je i dalje neprihvatljivo da mi zamuti sliku. Ja to itekako primetim u 4K, a verujem da nisam jedini.

Iskreno, pre bih igrao single player igru u 60 fps sa kristalno cistim prikazom nego sa gore pomenutim scenarijom.

Pojedinci u ovoj temi preteruju. Mislim… i ja volim nVidia proizvode, ali ipak vise volim da ne budem u stadu…

Ako nisi razumeo sta sam napisao ja ne znam kako drugacije da objasnim. Evo imas i ovaj klip koji sam podelio na pocetku teme gde se prica o tome. Pun je internet ove tematike, od tech reviewera, preko twittera, reddita...
Da razumeo sam u potpunosti nego i kod tebe i kod vecine clanova previse se negativno kometaris DLSS/FSR... Internet je pun ali nigde ne videh ovako neagitvne interpetacije pa mi nije jasno zasto, kad nista nije tako dramaticno, nije savrseno ali nije ni dramaticno.

Aman ljudi, što se trudite. Pa to je samo Lemaja, samo sa novim nickom. Mora čovek da odbrani čast nVidia kompanije, razumite ga.

Kako ne shvatate da neko ne zeli da koristi DLSS, koliko god oni ovu tehnologiju unapredjivali, meni licno je i dalje neprihvatljivo da mi zamuti sliku. Ja to itekako primetim u 4K, a verujem da nisam jedini.

Iskreno, pre bih igrao single player igru u 60 fps sa kristalno cistim prikazom nego sa gore pomenutim scenarijom.

Pojedinci u ovoj temi preteruju. Mislim… i ja volim nVidia proizvode, ali ipak vise volim da ne budem u stadu…
u svakoj igri moze da se iskljuci dlss (za sada)

Ne interesuje me ovaj MFG preterano, nisam ni ljubitelj obicnog FG, ali DLSS Super Resolution mi je delovao solidno i ove nove verzije deluju kao da daju vise detalja, pitam se da li ce to donekle produziti zivot starijim proizvodima.

Ono sto nisam uspeo da nadjem je koliko L2 Cache-a imaju ove 5000 kartice, jer secam se da je jedan od razloga za 4000 seriju i bolje performanse bio bas veci L2 Cache.

Sumarno 5000 serija mi deluje vise kao softverski apdejt, po ovome sto smo videli do sad.

Ono sto me zanima je kolika ce biti razlika u performansama x16 PCI-e Gen5 kartica na npr Gen3 plocama, jer Gen4 cak i na 4090 nije imao ogromne razlike, mada verujem da ce osakacene x8 ili x4 kartice imati veci problem.

Da li je ovo sto me pitate za Lemaja neka interna sala na forumu ? Mislim sve OK nego pitam cisto da bi razumeo o cemu se radi.
Da si bar promenio način pisanja, da si se potrudio da sakriješ. Ovako ti je propao plan 😂

I eto opet išli na foru DLSS 4 Frame Generation (Multi Frame Generation) samo na RTX 50x0 jer prošla generacija nemaju čik pogodi dovoljne Tensor 😲.
Verujem da dok su FG razvijali za 40x0 da su videli da mogu više od jednog frejma da generišu, ali ostavilo to za kasnije.
Kao ne može umesto 3 frejma na 40x0 bar dva.

Nvidia počela uveliko da mi se gadi. Isto kao Apple koji mi se od samog starta.

Još ova raspodela VRAM-a, klasično može im se. Da AMD je neka konkurecija obična 5060 bi imala samo 8GB, 5060 Ti bi bila sa 12GB, sve ostale 16GB+, dok 5080 bi bila sa 20GB ili čak 24GB.

Kada se pogledaju specifkacije 50x0 generacije Shader performanse su tamam toliko veće koliko ima više CUDA jezgara, najveća razlika 5090 vs 4090 dok ostalo meh.
Izgleda da najveći skok je u AI jedinicama (Tensor) i delom u RT a za to je i zaslužan.

Zamućene sa Quality DLSS je teško primetno, možda na 4K više nego na manjim rez, sve zavisi i šta se igra. Mada vidim da poboljšani DLSS koji dolazi na starije generacije bi trebalo to da popravi.
Jako malo ima igara gde je moguće upaliti FG bez DLSS, neke igre to forsiraju jedno sa drugim (bar na Quality).

Ja lično preskačem 50x0, ne moram svaku single player igru da igram na zakucanih 144 FPS, i ovo do sada što mi radi na oko 100 FPS je super.
A ne vidim šta će zahtevati 5080/5090 za ultra od novijih igara. GTA VI svakako neće pre kraja 2026 na PC, Witcher 4 je daleko, Cyberpunk 2 još dalje, tada će se već šuškati o RTX 60x0.

u svakoj igri moze da se iskljuci dlss (za sada)

I dokle god je tako dobro je. Problem je sto ce u jednom trenutku ovo postati opcija koja se nece gasiti, kao sto je neko spomenuo ovde i sa tim se slazem. Nakon toga vise nece biti nista isto, mozemo zaboraviti na poredjenje raster perfomansi.

Mene zabole za nvidiu, ali za te domace fore sa stadom bih uveo instant ban svakako (bilo koja tema da je u pitanju).

Nije mi bila namera da bilo koga uvredim, ovo je samo upuceno prema prezentaciji nVidie i po mom misljenju mazanja ociju sa AI, DLSS, FG gde se spominjalo bezbroj puta, a mnogo se manje pricalo o recimo napretku same arhitekture i proizvodnog procesa.

I dokle god je tako dobro je. Problem je sto ce u jednom trenutku ovo postati opcija koja se nece gasiti, kao sto je neko spomenuo ovde i sa tim se slazem. Nakon toga vise nece biti nista isto, mozemo zaboraviti na poredjenje raster perfomansi.

Ovo se već dešava sa TAA. U nekim igrama nema opcija da se ugasi a najgori je od svih AA metoda, uvodi bezpotreban blur.

Ja lično preskačem 50x0, ne moram svaku single player igru da igram na zakucanih 144 FPS, i ovo do sada što mi radi na oko 100 FPS je super.
A ne vidim šta će zahtevati 5080/5090 za ultra od novijih igara. GTA VI svakako neće pre kraja 2026 na PC, Witcher 4 je daleko, Cyberpunk 2 još dalje, tada će se već šuškati o RTX 60x0.
ako pogledamo gde ovo sve vodi, sta mislis sta ce tek da urade sa 6xxx serijom :)

no, je li ima kakvih novosti za NVENC? neko poboljšanje?

vidim da je za laptopove povećan broj enkodera sa 2 na 3
takođe i ovo
Added hardware support for encoding and decoding the 4:2:2 pro-grade color format yields a staggering 11X encoding speed increase compared to software encoders.

9th Gen NVENC video encoders include a 5% improvement to HEVC and AV1 encoding quality, and a new AV1 Ultra Quality mode that offers an additional 5% improvement to encoding efficiency. And the 6th Gen NVIDIA decoder is capable of decoding and playing back up to eight 4K60 4:2:2 video streams simultaneously.

detaljnije piše ovde, u delu Professional-Grade Video for All
ima poboljšanja u vodi brzine u poređenju sa prethodne dve generacije
These multi-encoder and decoder setups, paired with faster GPUs, enable the GeForce RTX 5090 to export video 60% faster than the GeForce RTX 4090 and at 4x speed compared with the GeForce RTX 3090.

Poslednja izmena:
Ispada da ne moze u native rezoluciji alan wake i wukong ni 50 fps da izguraju bez DLSS-a ... A ni Cyberpunk ne odusevljava ... E sad oni to predstavljaju kao "pobede" jer bas u te tri igre im najbolje i skalira performance sa ukljucenim upscale ... Malo ... Blago ... Razocaravajuce ...

GgsaGcjXoAAik7z.jpeg

no, je li ima kakvih novosti za NVENC? neko poboljšanje?

vidim da je za laptopove povećan broj enkodera sa 2 na 3
takođe i ovo

detaljnije piše ovde, u delu Professional-Grade Video for All
ima poboljšanja u vodi brzine u poređenju sa prethodne dve generacije
Ima, za nvenc livestream 5% bolji kvalitet hevc i av1 i novi av1 preset ultra quality jos 5%. I jos jedna izmena, do sada su sve grafike u seriji od najslabije do najjace imale po 1 enkoder, sada 5070 - 1, 5070Ti, 5080 - 2, 5090 - 3

Jel se zna kada izlaze testovi?

Malo sam razocaran 'papirnim' razlikama 4080 vs 5080, iako po chart-ovima bi trebalo da bude dovoljno opravdan upgrade. Mozda sada bolje preci na UW 4K OLED i 5090... mozda. 😂 Samo da jos neko plati.

Cekamo testove, lagano. :)

Ispada da ne moze u native rezoluciji alan wake i wukong ni 50 fps da izguraju bez DLSS-a ... A ni Cyberpunk ne odusevljava ... E sad oni to predstavljaju kao "pobede" jer bas u te tri igre im najbolje i skalira performance sa ukljucenim upscale ... Malo ... Blago ... Razocaravajuce ...

Pogledajte prilog 475187
Postoji mogucnost da su te igra od samog starta planirane i tako napisne da rade sa upscaling resenjima, pa je samim tim besmislno i da se analiziri kako rade bez... Cyberpunk 2077 kod mene sa 3080 odlicno radi bez RT sa DLSS, bez DLSS ocaj.

5090/4090 ni 5080 bih sad izuzeo.
Ali
5070 Ti za 750 dolara MSRP izgleda primamljivo, po ovoj tabeli trebala bi da bude ista/slicna ili bolja od 4080/4080 super a one su ipak lansirane sa MSRP od 1200 i 1000 dolara, tako da sad za manje para moze da se dobije isto ili slicno kao RTX 4080. To je okej skroz.
5070 mi ne izgleda Bog zna kako, ne bih rekao da su je nesto previse unapredili u odnosu na 4070.
5080 mi je isto tako razocarenje, slabija je od 4090, trebala je bar da je ista kao 4090 ovako mi 5080 izgleda okej za one ljude koji su nameravali 4080 a nisu je uzeli, tu se ceka 5080 super ili TI sta vec bude da skine 4090
5090 je LICH KING na Frozen Throne i to je to.

Buckuris sa 4 lazna frame je glupo komentarisati, na to se ne treba oslanjati u nizim frejmovima tek 60+ fps pa kao ajde, ali mi se ne svidja ideja laznih frejmova, ne treba to da predstavljaju u grafikonima kao prave frejmove, stice se utisak da su nove karte mnogo bolje, sto nisu.

ako pogledamo gde ovo sve vodi, sta mislis sta ce tek da urade sa 6xxx serijom :)

...pa vodi gašenju PC-a kakvog znamo, zapravo gašenju napredka
jer ovo polovno po celome svetu što ima, dovoljno je za još 10 godina, najmanje
a vodi samogašenju nvidie, kada se jedan voodoo samougasio, može i nvidia
kada pohlepa nadvlada moral, dodje neka svemirska kazna, nekako al dodje
sovjeti su jedini naučno proučavali taj nemoral, koga zanima...
Mene zabole za nvidiu, ali za te domace fore sa stadom bih uveo instant ban svakako (bilo koja tema da je u pitanju).

ni ja ih ne volim, a nigde nisam primetio po stranim forumima da su sheeps are for cutting! to samo kod nas ima, u pravu si
...

Onda lepo envy-vidiji jer to im je pravo ime zapravo, platiti lepo 60% cene u PRAVOM novcu a ostatak od 40% u AI novcu!
60% za PRAVI fps, a 40% za AI fps i mirna bačka!

Postoji mogucnost da su te igra od samog starta planirane i tako napisne da rade sa upscaling resenjima, pa je samim tim besmislno i da se analiziri kako rade bez... Cyberpunk 2077 kod mene sa 3080 odlicno radi bez RT sa DLSS, bez DLSS ocaj.

Nije mogućnost već realnost. Zašto gubiti vrijeme i novac na optimizaciju igara i zapošljavanje ljudi koji znaju raditi svoj posao kad postoji DLSS/FSR/XeSS. Srećom pa se AAA industrija urušava kao kula od karata pa će i cijene kartica morati da se prilagode tome.

5070 Ti za 750 dolara MSRP izgleda primamljivo, po ovoj tabeli trebala bi da bude ista/slicna ili bolja od 4080/4080 super a one su ipak lansirane sa MSRP od 1200 i 1000 dolara, tako da sad za manje para moze da se dobije isto ili slicno kao RTX 4080. To je okej skroz.
Kad uporedis sa Ampere i drugim serijama koje su od pocetka imale dobar MSRP stvari vec i nisu toliko okej

a mnogo se manje pricalo o recimo napretku same arhitekture i proizvodnog procesa.
O tome i nema šta da se priča.
Novo ime za staru generaciju.
4000 radi toliko opušteno da su lako uz prelazak na malo bolji proizvodni proces i novu memoriju napravili generacijski skok uz nov dlss. Samo su se za 5090 nategli, ogroman čip i 512 bit magistrala.

Nazad
Vrh Dno