Šta je novo?

NVIDIA GeForce GTX280 - ASUS

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Gotovo dve godine nakon što je predstavljen prvi unified shader akcelerator, NVIDIA konačno predstavlja naslednika - GeForce GTX 280 grafički procesor se sastoji od čak 1.4 milijarde tranzistora, ima gigabajt radne memorije i nudi fantastične 3D performanse, ali je možda i najbitnije od svega što je prerastao okvire običnog GPU-a i što je spreman za mnogobrojne, sasvim drugačije izazove...

Više o tome...

Par zamerki za test u igri Battlefield 2142. Poslednji patch je 1.50 pa bi zbog ispeglanih grešaka u igri bilo preporučljivo njega koristiti u testovima dok sama igra ne poseduje blur, depth of field kao ni bloom.

Hm, ja sam na TweakTownu u Tweak Gajdu pročitao da ima, ali moguće da i nema, ne igram je 🙂. Što se tiče verzije, lakše mi je da pređem na drugu, noviju igru (recimo da izbacim nju i dodam GRID, npr., pošto imamo samo jednu trku), nego da zbor apdejta izgubim kompatibilnost poređenja sa bazom testiranih kartica... Ne verujem da taj patch donosi ne znam koliko peglanja kada je grafika u pitanju, pošto je to online igra sigurno su se fokusirali na balans, netcode i sl. a ne na grafiku...

Far Cry v1.4

Ovu igru ćemo "izbaciti" kada se na našem testu pojavi prva prava DirectX 10 igra - dugo očekivani Crysis.
😀

@MaX
Bilo je nekih manjih bagova koje su ispravili vezanih baš za grafiku , ali ne toliko u smislu performansi već "pravih" bagova i glitcheva.

Što se tiče blur, bloom i depth of field, to se vidi da nema čim pokreneš igru. 🙂

Ok, updated! Za FarCry sam komentarisao i prošli put da mi je žao da je izbacim kad se tako dobro skalira... A da treba da apdejtujem tu rečenicu u svakom templejtu, treba 🙂

Zbog cega su se koristili stari drajveri za ATI 8.2b kad smo vec na 8.6, jel to zbog rezultata koji vec postoje pa da se nebi testiralo opet ili postoji neki drugi razlog ?
To su drajveri sa pocetka februara ako me google ne vara.
GTX280 ne opravdava cenu sa kojom je izasao na trziste, to je krajnji zakljucak testa po meni, sobzirom da ce 4870 biti brzi od 9800gtx najmanje nekih 30% a kostace od 250-300eur zakljucite sami.

Najgore od svega je što razlika za 3800 seriju između ovih 8.2b, koji su praktično 8.3 i 8.5 ili 8.6 ne postoji, bar ne po TweakTown-u. Čak se dešava da je sa novijim sporija. Kada je u pitanju hotfix drajver, kao što je bio slučaj sada kad sam testirao 4850, pa je izašao značajno bolji sa dosta poboljšanja (koje sam i u praksi potvrdio), onda se testira sve ponovo. Za jednu karticu ti je potrebno 6-8 sati testiranja, najmanje, i to kad nema nikakvih problema. Zamisli da za svaku novu reviziju drajvera bespotrebno testiramo sve kartice sa kojima smo GTX 280 ovde uporedili - ponovo. Kad bi test izašao i da li bi pre oborio Ginisov rekord u nespavanju, nego bilo šta drugo 🙂?

I ne, 4870 nije 30% brža od 9800GTX-a, varaš se! 4850 se kolje sa njom, ponegde je brži, a 4870 i ne bi trebalo da je nešto spektakularno brži od nje...

Poboljsanja u fps-u verovatno postoje od februara do danas, al dobro, jasno je da je lakse iskoristiti vec istestirane rezultate sto je ljudski slazem se, nismo masine, samo me je interesovalo dal je to definitivno razlog.
Sto se tice 4870, nebih da ovo (topic) predje u neko prepucavanje, jasno je da cemo videti verodostojne rezultate tek kad izadje neki zvanicni review.

PliZZZ, nemoj vise upotrebljavati emboss/bevel efekat na kockicama za legendu u grafikonima 🙂

Za ostalo, svaka cast.Odlican review.

Takodje, potpisujem gore navedeno.
Na ostalo nemam (više 😀) zamerki.

Mislis da može da se stavi emboss (zapravo je neki kvazi 3D) na linije, a ne na legendu? 😀

Ma sve se moze u fotosopu 😀 Doduse, ne verujem da bi imao vremena i za to.

Nema veze, makni ga i iz linija, bitno je da bude preglednije, hebes lepotu 😛

I meni je to jedina zamerka kod testova grafičkih karti, nije baš najjasnije koja je boja u kockici u legendi pa ako može malkice jasnije da se vide boje. Ostalo sve super. :wave:

Batali 3D skroz, 2D prikaz nije uopšte inferioran ni na koji način, čak je lakše "čitljiv" 😉

U slušaju da legenda nije najjasnija (a to je defakto slučaj sa kombinacijom sitnih ikonica u legendi i emboss/bevel efekta na njima) "čitanje" grafikona postaje pravo mučenje, sušta suprotnost od njihove stvarne namene, a to je brz pregled međusobno uporedivih vrednosti.

2D please, velika razlika izmedju različitih boja (a ne 4 slične nijanse plave i zelene, pa još sitne kockice i bevel/emboss). Možda izgleda lepo na oko i možda je tvorcu savršeno jasno i čitko, ali taj isti grafikon gleda na hiljade ljudi u isto toliko različitih ambijenata/situacija i neće ga svi istom brzinom pročitati.

Krajnje dobronameran savet, iz iskustva znam kako izgleda "vrlo lep" grafikon a kako izgleda vrlo funkcionalan grafikon.

Razumem ja predloge i apsolutno se slažem. Najradije bih tabele postavio tako da budu samo od osnovnih i različitih boja, pa da liče na detlića i bez ikakvih efekata. No, tako gubimo vizuelni identitet koji imamo. Ako se još malo budete žalili, glavni i odgovorni će možda (verovatno 🙂) uslišiti molbe - mišljenja čitaoca su nam ipak najbitnija od svega!

maxo al si objasnio svaka ti cast 🙂

bas dobar text

Hvala, trudio sam se. Ali za razumevanje je zaista potrebno da se znaju i osnove DX10 API-ja, Unified Shadera i sl. Sve to ima u roundupu 8800, G92 kartica...

Batali 3D skroz, 2D prikaz nije uopšte inferioran ni na koji način, čak je lakše "čitljiv" 😉

U slušaju da legenda nije najjasnija (a to je defakto slučaj sa kombinacijom sitnih ikonica u legendi i emboss/bevel efekta na njima) "čitanje" grafikona postaje pravo mučenje, sušta suprotnost od njihove stvarne namene, a to je brz pregled međusobno uporedivih vrednosti.

2D please, velika razlika izmedju različitih boja (a ne 4 slične nijanse plave i zelene, pa još sitne kockice i bevel/emboss). Možda izgleda lepo na oko i možda je tvorcu savršeno jasno i čitko, ali taj isti grafikon gleda na hiljade ljudi u isto toliko različitih ambijenata/situacija i neće ga svi istom brzinom pročitati.

Krajnje dobronameran savet, iz iskustva znam kako izgleda "vrlo lep" grafikon a kako izgleda vrlo funkcionalan grafikon.

Ovo je i moja jedina zamerka tekstu... tabele su bas tesko citljive... moram da se dobro zagledam koja je koja kartica po boji...

svaka cast maxo na testovima i propratnom txt-u....uvek procitam predstavljanje proizvoda i novitete koje donosi ,a nakon toga skocim eventualno na overclocking i zakljucak ,rezultate testova gledam na drugim sajtovima upravo zbog nacina prikaza...mislim da su dijagrami mozda najnecitljiviji koje sam video po vascelom internetu.
u one sarene kockice i potragu za odgovarajucom nijansom mi ne pada na pamet da gledam,bez obzira na verodostojnost i ulozen trud.
nisam hteo da zvucim grubo ,ali to treba menjati....nije bitno kako ce izgledati ,prvenstveno treba da ima upotrebnu(citalacku) vrednost
u konkretnom testu se takodje ne slazem sa postavljanjem rezultata 68 modela 8800 karti (8800gts,8800gts top,9800gtx,8800gt top,8800gt 1gb,8800gt,8800ultra) ,mislim da je dovoljno bilo 9800gtx,8800gt i 8800gs ,a ne znam zasto je izostavljena 3870 kao jedna od referenci (3870X2 ima celih 5 komada u srbiji)

keep up the good work

poz.

Razumem ja predloge i apsolutno se slažem. Najradije bih tabele postavio tako da budu samo od osnovnih i različitih boja, pa da liče na detlića i bez ikakvih efekata. No, tako gubimo vizuelni identitet koji imamo. Ako se još malo budete žalili, glavni i odgovorni će možda (verovatno 🙂) uslišiti molbe - mišljenja čitaoca su nam ipak najbitnija od svega!

!?
Ajde bre, pa i adidas i je menjao "vizuelni identite" al bench je sveta krava, uz to tabele su TOTALNO necitljive....
Testovi su citljivi uz pomoc eyedropera u Photoshopu, jedino.
To je prosto neverovatno, privatan sajt i umesto da reagujete
"e super da ste nam rekli sta da popravimo" vi ono kao "podnesite molbu u sobu br. 13".
JEDINO sto bench izdvaja od slicnih sajtova je sto je na srpskom i sto je domaci pa su ljudi sentimentalni, ali pazi JEDINO, po sve ostalom ste cist prosek, osim po jednom
S-U-J-E-T-I, e tu ste prvi kad god mozete.
Sad gledam ponovo grafikone, 'si snimio GAINWARD/ RADEON?
Pitanje za milionera, ovde ni Milka Canic ne bi pomogla.

Grafikoni ce se menjati: u prevelikom smo poslu oko nekih drugih, verovatno mnogo bitnijih stvari koje se tiču sajta u celini pa nismo obratili pažnju u dovoljnoj meri. Molbe će biti uslišene, neću reći da će to biti biti sutra, ali svakako da moramo da čujemo glas naroda. OK, nije vidljivo, proimenićemo uskoro, kao i mnogo što-šta drugo na sajtu.

Što se tebe Okmijume tiče: izvoli majstore, napravi sajt, ili prijavi se za Bench novinara, pokaži svetu kako se to radi, bilo šta što misliš da si spreman svetu hardvera da doprineseš. Ima ona reklama: ne navijajte iz fotelje! Ne, najbolje je da svako kome dune a krije se iza svog nicka može da pljuje po nečijem radu zato što mu se ne sviđa idejno grafičko rešenje

Internet space možda tebe čeka, zašto ne probaš?

test je napisao(la):
Kao i kod GeForce 9800 GX2 kartica, dva SLI konektora su prekrivena gumenom kapicom, kako ne bi bio narušen monolitni izgled same kartice. Dva SLI konektora su neophodna za kreiranje 3-way SLI niza. The SLI connector is hidden behind a rubber cover. You can combine up to three GeForce GTX 280 cards in SLI to get even more performance

🙂

Poslednja izmena:
Ostalo iz PDF-a. Ispravio, hvala!

@Peca

Ti necitljivi grafikoni stoje vec par godina, i uvek je komentar na testove
"...test je super, samo su grafikoni necitki..."

Poslednja izmena:
Jeste da su uzasno necitljivi, ali su makar logicno poredjani 😛 - prvo su rezultati iz prvog reda legende, pa drugog, treceg itd...

meni nije tesko da vidim sta je sta, ali ja ih ipak pravim...

@Peca

Ti necitljivi grafikoni stoje vec par godina, i uvek je komentar na testove
"...test je super, samo su grafikoni necitki..."

OK, primljeno k znanju po pitanju grafikona - evo ja kazem sada, strpite se jos par meseci nakon par godina cekanja, promene na sajtu koje se pripremaju su mnogo vece od "vizibilnosti" grafikona, pa da ne gubimo energiju sada na to...

Ono sto mene boli jeste sto ti dajes pravo sebi da ocenjujes jesmo li mi prosek ili ne: ja ti eto kazem da nismo i da to nije moje misljanje samo. Ako najveci vendori to ocene, ako kolege iz celog regiona kazu da nismo, zasto bi ja tebi ili bilo kome iza koga dela ne govore nista, dozvolio da budes u pravu? Nije fer...svakome dune kako mu se hoce, svako trazi neko dodatno obrazlozenje, svako nesto zakera. Ne mozemo ljudi sve da postignemo, nekada ne moze odmah, ali to ne znaci da nam do vaseg misljenja stalo nije

Nazad
Vrh Dno