Šta je novo?

NVIDIA G71 Comes In 2 Variants

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
VR-ove informacije treba uzeti sa dosta rezerve. 1.4ns za GT mi je malo cudno! GTX ce sigurno imati 1.1ns memaru i vise pajpova, nekako je logicno da GT ima samo malo sporiju memaru - 1.26ns. Doduse, moguce je da 'vidija procenjuje da ce na trzistu biti vise 1.4ns cipova (trenutno ih proizvodi Infineon, a i Hynix bi trebalo uskoro).

OK! Imam potvrdu da nisam bio u pravu! 7900 definitivno ima premijeru na CeBIT-u! Juhuu!

@nedjo:
I sta sad? Opet ce odvaliti ATI-a po guzici... I na kraju ce ispasti da ATI-jev "future proof" dizajn i nije nesto epohalno.

Zivi bili pa videli! :)

ATi je bar izletio sa novom arhitekturom pa ga sad očekuje samo proširivanje i optimiziranje iste. Popravili su stvar sa R580, spremaju X1800GTO koji bi trebao biti malo oslabljena inačica R580 ... nvidiju to sve još čeka sa G80. Baš me zanima kako će taj čip izgledati naspram "klasične" G70 serije.

Poslednja izmena:
yooyo je napisao(la):
@nedjo:
I sta sad? Opet ce odvaliti ATI-a po guzici... I na kraju ce ispasti da ATI-jev "future proof" dizajn i nije nesto epohalno.

Zivi bili pa videli! :)
pa chinjenica da ce 'vidija sa G80 ici na Unified Shader arhitekturu i gotovo sigurno na menjanje odnosa Shader/texture Unit, govori da je ATI-jev dizajn futureproof! ;)
ja cenim da ce se 7900GTX i X1900XTX "klati" tu negde oko slicnih brojki! tamo gde je akcen na fetching, 'vidija ce zbog 1:1 odnosna PSU/TMU odnositi pobedu, a tamo gde je teziste na aritmetici, ATI ce biti bolji. U proseku ce se izbor svesti na licni afinitet i u tvom slucaju profesionalne potrebe!
Ono po cemu ce 'vidija inicijalno imati prevagu je bolja cena, ali ce ATi vratiti balans veoma brzo, a i profitabilnost ce prevagnuti na njegovu stranu sa prelaskom na 80nm GPU-ove, sto ce se desiti vrlo brzo nakon izlaska G71! Veoma bitan moment ce biti mogucnost isporuka zahtevanih kolicina. Ono sto veoma pouzdano znam jeste da ATI stanca R580 "sve u 16" :D

friške vesti

http://www.vr-zone.com/?i=3240

"We have got to know the specs for the upcoming 90nm G71 series already. There will be two models as we have revealed before; the GeForce 7900 GTX and GeForce 7900 GT. However, the performance differences between the two models seem to be pretty huge and we can expect quite a huge price difference too. We have yet to confirm on the number of pipelines on the 7900 GTX and GT but current sources point towards 32 and 24 pipelines respectively.

GeForce 7900 GTX will be clocked at 650MHz core / 1.6GHz memory and has 512MB GDDR3 1.1ns memories onboard while GeForce 7900 GT will be clocked at 450MHz core / 1.32GHz memory with 256MB GDDR3 1.4ns memories. We have also heard that GeForce 7900 GTX will win Radeon X1900 XTX in most benchmarks so we shall eagerly wait for the launch on March 9th at CeBIT."

preuzeto
VR-ZONE

Poslednja izmena:
Suvise mi je mali klok GT-a da bi on bio direktni naslednik 7800GT-a!
kanda ce 'vidija sa novim GTX-om i GT-om imati identican GPU (sa istim brojem PSU i VSU), ali sa drasticno razlicitim klokovima! Takodje i dalje ostaje nepoznanica da li su isli na 32 Shader pajpa, ili su ostali na 24! Ja tipujem da su ostali na 24 i da ce gro chipova raditi na GT taktovima, a da ce mnogo manji procenat biti odvajan za GTX!
U svakom slucaju GT ce biti dobra inspiracija za ATI koji sprema Xl verziju 1900-ke!

Takodje, ATI ima zanimljivu agendu. Naime, oni ce na 7600 GT odgovoriti sa oslabljenom R520-kom u vidu X1800GTO-a! Nesumnjivo je da defektnih R520 cipova ima dovoljno i sa izlaskom 7600GT-a ukazace se situacija da se oni plasiraju na trziste! To svakako znaci da cemo jos sacekati na X1700, odnosno RV560, koji ce definitivno biti 80nm GPU!

Nedjo je napisao(la):
kanda ce 'vidija sa novim GTX-om i GT-om imati identican GPU (sa istim brojem PSU i VSU), ali sa drasticno razlicitim klokovima!

To nema logike cini mi se. Sta ce onda sa skartom ako svi cipovi moraju imati isti broj ispravnih pajpova?

Nedjo je napisao(la):
Takodje i dalje ostaje nepoznanica da li su isli na 32 Shader pajpa, ili su ostali na 24!

Ja sam cuo da ce 7900GTX imati 32 fragment procesora, 32 TMU-a i 16 ROP-ova. Takodje, pominju se taktovi od 700/1700 za cip i memoriju. Ocekuje se i podrska za HDR+FSAA i to za sve formate (FP16, int16 i int10).

Nedjo je napisao(la):
Takodje, ATI ima zanimljivu agendu. Naime, oni ce na 7600 GT odgovoriti sa oslabljenom R520-kom u vidu X1800GTO-a! Nesumnjivo je da defektnih R520 cipova ima dovoljno i sa izlaskom 7600GT-a ukazace se situacija da se oni plasiraju na trziste! To svakako znaci da cemo jos sacekati na X1700, odnosno RV560, koji ce definitivno biti 80nm GPU!

To mi se bas ne svidja. Jos kilavih cipova koje treba nekom uvaliti.

Sto se tice unified shader arhitekture, ako sam dobro shvatio vise nece postojati fragment i verteks procesori nego shader arrays, odnosno shader procesori koji mogu da rade sta god je u datom trenutku potrebno?

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
To nema logike cini mi se. Sta ce onda sa skartom ako svi cipovi moraju imati isti broj ispravnih pajpova?
7900GS, mozda?! ;) Pitanje je koliki procenat chipova moze da ostvari full freq bez problema. S tog stanovista je logicno napraviti segmentaciju kakvu je ATI imao sa XL i XT u slucaju 1800-ke!
Ja sam cuo da ce 7900GTX imati 32 fragment procesora, 32 TMU-a i 16 ROP-ova. Takodje, pominju se taktovi od 700/1700 za cip i memoriju. Ocekuje se i podrska za HDR+FSAA i to za sve formate (FP16, int16 i int10).
To se ranije pricalo, ali to onda ne bio G71, vec G75 :) 'ocu reci morali bi drasticno menjati arhitekturu GPU-a za sve to! Takodje, sumnjam da ce 'vidija shibati memaru kao na GTX-u 512, jer je previsok takt iste upravo bio osnovni problem u kreiranju dovoljne ponude (ma koliko naizgled cudno zvucalo da to moze biti problem za 1.1ns memoriju! Stvar je u kompleksnosti PCB-a), a i 32 Fragment Procesora (dopada mi se ova definicija) je malo mnogo za 700 MHz, pa sve sa 32 TMU-a (slazem se da nece menjati odnos u G71)
To mi se bas ne svidja. Jos kilavih cipova koje treba nekom uvaliti.
Pa gore upravo pomenu politiku plasiranja "shkartova"! Sasvim logicna i ocekivana stvar!
Sto se tice unified shader arhitekture, ako sam dobro shvatio vise nece postojati fragment i verteks procesori nego shader arrays, odnosno shader procesori koji mogu da rade sta god je u datom trenutku potrebno?
Upravo tako! S tim da ce i dalje postojati TMU jedinice, logicno!

@Nedjo:
A sta mislis da ne bude to neki "krizanac"? Na primer 24 PS i 8VS ali unified pa ako treba manje VS za neku igru onda oni rade kao PS. Tako bi mogli da kazu da imaju 32 PS shader procesora osim sto bi 8 komada dubliralo i kao VS i kao PS :D
Brr, nadam se da nece pasti tako nisko da tako nesto urade, mogao bi ih zamrzeti zbog toga :trust:

@nedjo:
Modifikacija ROP-ova i nije neki posao.. vec su ih dodatno "modovali" na prelaski sa NV40 na G70. Dodavanje jos ponekog feature-a (AA na FP16 render target-u) u ROP je piece of cake. :)

Sto se tice izraza "fragment procesor/shader", mogli bi da pocnemo da ga koristimo... ne izaziva zabunu kao izraz "pixel shader".

yooyo

Meni vest koju sam preneo ne izgleda kao nagadjanje vec kao opis hardvera koji je neko vec imao prilike da vidi/proba. Dakle racunajte slobodno na sledece:

7900GTX 32/32/16 650Mhz/1600Mhz 512MB
7900GT 24/24/16 450Mhz/1320Mhz 256MB

Poslednja izmena:
Paradigma je napisao(la):
Meni vest koju sam preneo ne izgleda kao nagadjanje vec kao opis hardvera koji je neko vec imao prilike da vidi/proba. Dakle racunajte slobodno na sledece:

7900GTX 32/32/16 650Mhz/1600Mhz 512MB
7900GT 24/24/16 450Mhz/1320Mhz 256MB
Sto opet nema logike!!

7800GTX je 24/24/16 430 MHz
7800 GT je 20/20/16/ 430 MHz!

Zasto bi kompleksniji GPU terali na jos vecoj hercazzi! U principu bi im sa 32/32 bio dovoljan znatno nizi takt od navedenih 650 da bi zayebali 1900XTX! Obzirom na uvecavanje TMU-ova, mnogo bi im bio bitniji takt memorije, a on je navodno nizi nego kog GTX512 koji ima 24/24!!?

Jednostavno, nema mnogo logike u ovome sto si napisao...

yooyo je napisao(la):
@nedjo:
Modifikacija ROP-ova i nije neki posao.. vec su ih dodatno "modovali" na prelaski sa NV40 na G70. Dodavanje jos ponekog feature-a (AA na FP16 render target-u) u ROP je piece of cake. :)
Hm, pa ne bih bas rekao da je POC :) (da opet ne postujem quote Dejvida kirka), a i da je to tako easy, zasto to nisu odmah u startu ubacili...

@Nedjo:
A sta mislis da ne bude to neki "krizanac"? Na primer 24 PS i 8VS ali unified pa ako treba manje VS za neku igru onda oni rade kao PS. Tako bi mogli da kazu da imaju 32 PS shader procesora osim sto bi 8 komada dubliralo i kao VS i kao PS :D
Brr, nadam se da nece pasti tako nisko da tako nesto urade, mogao bi ih zamrzeti zbog toga :trust:
ma jok! G71 je obican scale down u povrsini G70-ke!
unificirana arhitektura ce biti kompletno drugacija stvar.

Nedjo je napisao(la):
Sto opet nema logike!!

7800GTX je 24/24/16 430 MHz
7800 GT je 20/20/16/ 430 MHz!

Zasto bi kompleksniji GPU terali na jos vecoj hercazzi! U principu bi im sa 32/32 bio dovoljan znatno nizi takt od navedenih 650 da bi zayebali 1900XTX! Obzirom na uvecavanje TMU-ova, mnogo bi im bio bitniji takt memorije, a on je navodno nizi nego kog GTX512 koji ima 24/24!!?

Jednostavno, nema mnogo logike u ovome sto si napisao...

Ne znam šta ti nije logično Nedjo, meni sve štima. Teraju ga na većoj hercaži jer im to naprosto sitnija tehnologija omogućava, a memorija na 7800GTX 512MB je bila eksperiment. Doduše 1600Mhz izgleda malo konzervativno za 1.1ns čipove ali možda računaju i na 1.25ns kada se proizvodnja maksimalno usavrši. Videli mi tu logike ili ne ovo su informacije koje nisu proizvod nečije fantazije; barem je meni tako vest izgledala. Videćemo da li se varam.

Poslednja izmena:
Nije logicno da chip sa manje aktivnih tranzistora (GT) radi i na nizem kloku u odnosu na GTX kome je frekvencija za 32 pajpa i sto je mnogo bitnije 32 TMU-a poprilicno visoka! gore am ti navo analogiju iz 7800 slucaja i nea razloga da ista ne bude ispracena i sa 7900!

Ono sto mene brine je sto je Fuad rekao da ce karte biti na CeBITu i da nVidia planira da nastupi agresivno sa cenama. Prica se da ce 7900GTX biti 499$. To je jako niska cena, a sto rece on nVidija je poslednji put kad je imala dobru kartu zacepila 650$ i prodala sve do jedne.

Audio,ti hoces da kazes da su mozda nesto nize cene novih karti mozda naznaka njihovih perf.?Ne verujem da bi se nvidia tako igrala sa svojom fan bazom,da ih "razocara" na taj nacin.Moguce da su okrenuli novi list u poslovanju,tj. da zele da u startu "ubiju" prodaju X1900 serije(sto je tezak zadatak).Mada videcemo na cebitu sta ce se desiti.Konkurencija je vrlo pozeljna "stvar" :)

Poslednja izmena:
Politika cena je sasvim jasna!
'vidija bi sa obicnim smanjivanjem G70-ke u 90nm (dakle, ja i dalje pretpostavljam soluciju 24/24/16) imala manji i jeftini chip i naterala bi ATI da stanji marginu koju ima na skupljem R580! A ATI do pojave R590 u 80nm ne moze da se odbrani na finasijskom planu! Takodje sa normalno klokovanim GDDR3, vidija ce imati relativno pristojno zacenjen referenti PCB, sto ce dalje uticati na krajnju cenu. 499 je zaista nisko za GTX, 599 mi se cini kao realnije i krajnje korektno, ali videcemo za manje od mesec dana...

Da, mada se ja i dalje bojim toga da nVidia ne bi spustala cenu da ne mora. Uspostavili su svojevrstan trend sa 7800GTX 512MB, zasto bi se sad odjednom odricali tih para?

Pazi, potpuno je opravdan tvoj strah, da oni nameravaju bitku da biju cenovno, zato sto nece izvuci trazene performanse i mnogo razloga govori tome u prilog. Ali ja sam prilican optimista kada su performanse G71 u pitanju, tako da mislim da je razlog ipak da se pritisne ATI! Ono sto je dobro, jeste da ce obzirom na cenu o kojoj se prica, oni imati poprilicnu potraznju, a mislim da su veoma svesni toga, te da ce 7900 biti jedan cvrst Hard-lounch!

Fuad priča o specifikacijama X1800GTO koji bi prema najavama trebao imati R590 i izaći negdje paralelno sa G71 ... e sad, kartice uopće nisu u istoj klasi. Osim možda ako to neće biti RV590 pa da R590 bude puni X1900 na manjem procesu.
http://www.theinquirer.net/?article=29800

Ma ATI samo krpi rupe u ponudi.
Bilo kako , u svakom slucaju izbacuju proizvod koji ce im omoguciti da "utope" odredjene kolicine R520-ke (Fudo gresi jer naziva ovaj GPU R590 - R590 ce biti 80nm R580) koji nemaju ispravnih svih 16 fragment procesora, a kojim ce ce pokvariti" lansiranje G73-ke i "preskociti" 6800GS! X1800GTO je "Best Buy" u najavi (pod uslovom da ne bude skuplji od 250 evra)!

Vidjet ćemo, omjer pajpa i pixel shader jedinica bi kao trebao biti 1:3 ... znači kao kod R580, sad dal će biti osakaćena ili skroz nova jezgra .... Ako bude 12,36 konfiguracija, zaista bi trebao preskočiti i 7600GT i 6800GS.

Poslednja izmena:
Ace Rimmer je napisao(la):
Vidjet ćemo, omjer pajpa i pixel shader jedinica bi kao trebao biti 1:3 ... znači kao kod R580, sad dal će biti osakaćena ili skroz nova jezgra .... Ako bude 12,36 konfiguracija, zaista bi trebao preskočiti i 7600GT i 6800GS.
Otkud ti da bi trebao biti taj odnos?

Apsolutno ni jedna informacija ne govori u prilog tome! Prvo, "R" bez "V" u nazivu GPU-a govori da je rec o highEnd cipu, koji kao takav ide na najskuplje, a ne na kartice iz srednje kategorije. prema tome nema shanse da je ovo R590, a da je namenjen trzistu od 250 evra!
Drugo, RV560 ce biti derivat R580 arhitekture (bas kao sto je to i RV530 aka X1600) i taj GPU ce imati asimetricnu arhitekturu! Sada nje vreme za njega jer bi bio nedovoljno jeftin u 90nm i upropastio bi priliku da se ATI oslobodi nepotpuno ispravnih R520-ki!

Situacija je malo konfuzna. Ima raznih informacija:

ATI Radeon X1900GTO (R590) is expected to be released in Early March. The R590 is a cut down version of the Radeon X1900 core, with a lower clockspeed and interfacing to 256MB of slower memory. The R590 is current expected to be 36 pixel shaders, 12 ROPs and 12 texture units with 6 vertex shaders. R590 is expected to retails for $279.

Nakon toga je Fuad izletio sa X1800GTO za kojeg vrijedi sve isto samo što je sad cijena 249$

Prvi 80nm Ati čip bi trebao biti RV535, nasljednik X1600 serije koji bi trebao doći negdje kasnije na proljeće.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno