Šta je novo?

NVIDIA G71 Comes In 2 Variants

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
There is no doubt NVIDIA will be launching the 90nm G71 in March and the official name will be GeForce 7900. We came to know that there will be 2 versions; the GeForce 7900 GTX 512MB and the GeForce 7900 256MB. The GeForce 7900 GTX will be launched at CeBIT on 9th of March while the GeForce 7900 GT will be launched later on 20th March most likely together with the GeForce 7600 series. There are little information about the pipelines and clock speeds yet. The current rumours implied a 32 pipes G71 so if that is true, 7900 GT could be 24 pipes. We overheard a yield issue that leads to the delay so it could probably meant a high core clock or too many pipelines causing the problem.

http://www.vr-zone.com/?i=3170

,)

Apsolutno niko nema niti jednu konkretnu informaciju u vezi G71, a Bogami ni G72 i sve su to gore nagadjanja! Problem je sto se niko nije potrudio da "interpolira" iole realnije podatke.
VR-Zone ide toliko daleko da za jun najavljuje G80 u 80nm!? Apsolutno bez i jednog osnova.

Ono sto je chinjenica jeste da je 'vidija tek sa 6150 nForce (chipsetom) krenula u 90nm. U prvom pokusaju su imali 2 pajplajna na 475 MHz. Sledeci korak je dosao u vidu 7300GS-a sa 4 pajplajna na 575 MHz. Za Mart se najavljuje G72 (7600), a kakav on MORA biti najlakse se da pretpostaviti ako se pogleda trenutna "midRange" ponuda, kao i konkurencijsko (potencijalno) resenje.
Krenimo od gotovo sigurnih chinjenica - G72 MORA biti 128bitna kartica (uproscen definisano). MidRange proizvod je neisplativ ako mu se kalemi 256bitna magistrala i takve kartice u doticnom segmentu su uvek bile samo prelazno resenje.
Sa takvom magistralom, a u svrhu postizanja dobrih performansi, memorija na njoj mora biti BRZA. Obzirom da je u pitanju kartica namenjena najmasovnijem trzistu, cenim da ce 'vidija ciljati 1400MHz (1.4ns) chipove koje moze nabavljati i od Samsunga i od Infineona. 1400 MHz je sasvim korektna brzina, zar ne? GPU?! On mora biti brzi od 6600GT-a, a sama kartica mora biti bliska po performansama 6800GS/GT-u. S tom pretpostavkom na umu, GPU ce imati 12 PS unita (3 quada) i isto toliko texture unita (ne ocekujem da ''vidija menja odnos 1:1 pre G80 familije). Sto se ROP-ova tice realno je ocekivati da ih ne bude 16. Moja pretpostavka je 8. Frekvencija. uz 128bitnu magistralu i zahtevane performanse, freq. bi trebala biti oko 600 MHz.

E sad, put od 4 pajplajna na 575 MHz (uz 64bitni mem ctrl.) do 12 pajplajna na barem isto toliko MHz i 128bitni mem.ctrl. nije ni malo jednostavan niti brz. A jos je gora situacija sa 24+ pajplajna, frekvencijom preko 700 MHz i 256bitnim mem.ctrl-om! NVIDIA-i je trebalo puno vremena (oko 6 meseci) od 12pajpnog NV41 u 110nm do 24pajpnog NV47 (G70) u istom proizvodnom postupku i na maltene istoj freq. (NV41 je mogao bez problema da radi na 430 MHz).

Sa svim navedenim u vidu, moja procena je (u opste ne iskljucujem da gresim) da ce NVIDIA na CeBIT-u novinarima predstaviti 7600-ku, ali da pre aprila nece moci da se kupi. 7900-ka ce mozda biti predstavljena na Computexu, a u prodaju bi mogla da krene pocetkom leta. Ta procena je u skladu sa izjavama jednog velikog proizvodjaca grafickih, koji je rekao da ce ATI do leta imati brzinsku krunu.

Takodje,m ta izjava implicira da ce G71 biti brzi od R580. To ce se desiti ukoliko:
a) bude radio na dosta visoj frekvenciji u odnosu na GTX512
b) bude imao vise pajpova
Ja sam ubedjen u "a" scenario! Zasto? 32 pajpa znaci veci i skuplji chip podlozniji visem procentu loseg yielda! Takodje, ne verujem da bi sa G71 'vidija menjala osnovne principe aktuelne arhitekture, te da bi i dalje isla sa 1:! odnosom PS i text. unita. Sto je besmisleno. Prema tome, siguran sam da ce G71, odnosno 7900GTX doci ISKLJUCIVO sa 512MB memorije (za GT je rezervisana varijanta sa 256) na realnih 1600-1700 MHz (sve preko toga znatno ugrozava masovnost proizvodnje sa aktuelnim GDDR3 chipovima i onako prekomplikovanim 12-slojnim PCB-ovima) i 24pajpnim GPU-om na oko 700 MHz...

A zasto mislis da je to bas tako dugacak put. Nemoj mi reci da oni kad god predju na novi proces sve rade na taj nacin: prvo naprave sa 2 pajplajna, onda sa 4, pa posle nekoliko meseci sa 8 ne daj Boze sa 12, a sa 16 tek za jedno 6 meseci. Dak dok oni savladaju to "cudo" od procesa i naprave 32 pajplajna u 90 nanometara, ati ce vec da pravi 128 pajplajna u 32 nanometara:) Naravno salim se, ali uz svo postovanje tvoje upucenosti u tematiku mislim da neke stvari nisu bas takve kako si napisao. Pozdrav.

Najrealniji scenario je onaj koji je Nedjo naveo. Dovoljno je da jedan strani sajt objavi neki podatak, nešto što je nekome bilo logično ili je čuo iz "loših" izvora, pa da "vest" obiđe internet i da je smatraju donekle relevantnom zato što se našla na ne-znam-kom-ekstra-posećenom sajtu. Sećate se priča o R520 - nismo do par dana pre Ibize znali ni koliko pipeline-a ima, baš ništa o internoj arhitekturi (Dispatch Processor, RingBus itd.) se nije znalo. Ja bih samo dodao na celu priču da ipak očekujem bitnu premijeru na CeBit-u, bitnu zato što je nVidiji vrlo važno da 6600GT dobije dostojnog naslednika i zato što je na tom polju ATI trenutno tanak. 7600GT/GS će davati performanse 6800GT-a po osnovnoj ceni od 199, odnosno 249 dolara i kao takav će opet biti dobra kupovina... X1600XT će teško da mu parira, i zbog toga me baš zanima kad će ATI da predstavni naslednika u mainstream kategoriji - pravog, sa Shader Model 3.0 done right, koji će davati adekvatne performanse i u aktuelnim naslovima, bez obzira da li je arhitektura 3:1 kao kod R580 ili je sličnija onoj kod R520 ...

Za realno je očekivati da će ATI naći dostojnu "zamenu" za X1600 koji je podbacio, inače je "puko" u tom delu tržišta koje nije zanemarivo.

Ati ce u tom segmentu sigurno izbaciti konkurentan proizvod u narednih 6 meseci, a baziran na r580 arhitekturi, sto i nVidia zna, tako da mislim da ce 7600 (mozda i 7700) biti i brzi od bilo kog modela 6800. To dosta zavisi i od toga sta su planirali za 7900gtx i 7900gt, posto ne verujem da ce ostaviti preveliki prostor izmedju najslabijeg 7900 i 7600(7700).

tomazino je napisao(la):
Ati ce u tom segmentu sigurno izbaciti konkurentan proizvod u narednih 6 meseci, a baziran na r580 arhitekturi...

Pa koliko sam ja do sada shvatio X1600 je i baziran na r580 arhitekturi. E sada što on nema sirovu snagu jedne x1900ke, a broj igara u kojima on može da pokaže šta ume, može da se izbroji na prste jedne ruke (a i manje) i samim tim nije dostojan takmac čak ni "vremešnoj" 6600GT u očima prosečnog kupca, to je već druga stvar. :S:

Ne znam kolko još ATI planira da se "švercuje" na račun 256bitnih X800GT/O modela, ali nedostatak PS 3.0 može skupo da ih košta...marketing je čudo i nVidia će sigurno iskoristiti svaku trenutnu slabost ATIja. :-devil-:

Sa druge strane, voleo bih da čujem nešto više od ovde obaveštenijih ljudi, kakvo mišljenje oni imaju o potencijalnom nasledniku X1600ke... ili ipak smatraju da ga neće ni biti, već očekuju da novije verzije drivera, potpomognuti sa novijim igračkim naslovima odrade posao. Što bi bilo krajnje neozbiljno. :trust:

Da li će ATI ostati na dizajnu r580 i opet izbaciti nešto sa odnosom 3:1, tipa 8p sa 24pix (X1700)??? To bi na primer bilo "duplo" slabije od X1900 (16/48) a opet imalo bi dosta sirove snage da se takmiči i sa potencijalnim naslednikom 6600GT, 7600GT/GS. ;) Takođe bi im ostala slobodna i među varijanta (12/36) za neku X1900 (sa i bez skraćenica (XL, Pro, SE, BRE... :D ).

Pozdrav. :wave:

MadMan je napisao(la):
Za realno je očekivati da će ATI naći dostojnu "zamenu" za X1600 koji je podbacio, inače je "puko" u tom delu tržišta koje nije zanemarivo.
Ovo je osnovna greska koju ljudi prave! X1600 nece biti zamenjen. X1600 ostaje sa nama, ali cenovno silazi u rang 1300-ke, odnosno tamo gde je prvobitno 1300-ka trebalo da bude sa svoje dve varijante. ATI je trenutno "shupalj" u segmentu od 200 do 300 evra kada su u pitanju SM3.0 akceleratori. Realno je ocekivati a ce tu "uleteti" neka 1700-ka sa svojim (pod)varijantama. taj famozni RV560 je bas kao i RV530 baziran na R580 arhitekturi!
Realno je ocekivati da ima 8 ROP-ova, 8 TMU-ova i 24 Pixel Shader jedinice i naravno klok negde izmedju 600 i 700 MHz. Memorija naravno 128bitna. Obzirom na gore izneto o raspolozivosti chipova kod razlicitih proizvodjaca, verovatno ista brzina kao i za 7600 - 1.4GHz. Slazem se sa gore iznetim da zahvaljujuci fleksibilnosti R580 arhitekture ATI-ju ostaje mesta za neku 12/36 karticu za rang cena od 350-, nesto sto bi ultimativno zamnilo 1800XL, posto 1800 serija definitivno dizivljava svoj kraj. 1900XT zamenjuje 1800XT, a XTX ce ostati tamo negde gore, kao navlakusha za neiskusne...

Poslednja izmena:
Neka moja prognoza je da će GeForce 7900 biti predstavljen u martu, a pušten u prodaju u aprilu. GeForce 7600 će stići nešto kasnije, možda u maju, pošto NVIDIA nema ama baš ni jedan razlog da žuri sa izbacivanjem novog čipa u mainstream segmentu i sačekaće da se polako rasprodaju G71 čipovi. GeForce 7600 bi jedino magao da ubrza ATI izbacivanjem svog RV560 čipa, ali u ovom trenutku niko ne zna kad će on.
I Radeon X1700 i GeForce 7600 kartice će biti veoma slične, predviđam možda 24 pixel shadera, 8 ROP-ova i 8 teksturalnih jedinica, dakle odnos 3:1:1. Uz to 6 vertex-a, 128-bitna magistrala, i 128 MB DDR3 memare na taktu između 1,2 i 1,5 GHz.

Nedjo je napisao(la):
... nesto sto bi ultimativno zamnilo 1800XL, posto 1800 serija definitivno dizivljava svoj kraj. 1900XT zamenjuje 1800XT, a XTX ce ostati tamo negde gore, kao navlakusha za neiskusne...

Kakav kraj Nedjo brate pa tek sam uspeo da ulovim jedan X1800XL. Kod nasih prodavaca ih ima na prste jedne ruke da izbrojis. Licno hteo sam da uzmem x1800XT al mi rekose da bi kod nas bila 800 eura! Tako da nezurimo, nek nam X1800XL pozivi dugo jer ipak lepo radi, malkice slabije od 7800GT-a al ati je ati. I jos za dva tri meseca da joj padne cena ispod 250 eura i eto radosti za sve gejmere.

Hm, gde ima dima, ima i vatre, novi 83.60 u INF fajlu vec imaju ovo:

NVIDIA_G71.DEV_0298.1 = "NVIDIA GeForce Go 7900 GS"
NVIDIA_G71.DEV_0298.2 = "NVIDIA GeForce Go 7900 GS "
NVIDIA_G71.DEV_0299.1 = "NVIDIA GeForce Go 7900 GTX"
NVIDIA_G71.DEV_0299.2 = "NVIDIA GeForce Go 7900 GTX

byMaX je napisao(la):
zbog toga me baš zanima kad će ATI da predstavni naslednika u mainstream kategoriji - pravog, sa Shader Model 3.0 done right

Cekaj zar nije glavni PR spin za R520 bio SM3.0 done right?!?

Sto se tice Nedjinog predvidjanja, ja mislim da je on podcenio nVidijine sposobnosti na osnovu njihovog pomalo konzervativnog nastupa nakon sto su se jednom opekli.

Po meni, realnije je da se prvo pojave najbrzi modeli, da se prethodnima obori cena kako bi se rasprodale zalihe, a u medjuvremenu da se izbacuju novi slabiji modeli koji ce zameniti prethodnu generaciju kao sto to sada nVidia radi sa 7300GS na primer.

audiofreak je napisao(la):
Cekaj zar nije glavni PR spin za R520 bio SM3.0 done right?!?

Jeste, naravno, pod onim "pravi predstavnik mainstream-a" nisam mislio na X1600 (vec na x800gto), koji ima SM3.0 done right, ali je isuviše inferioran za tu klasu - jedan quad i po tri ps jedinice po pixel pipeline-u je četvrtina "snage" R580-ice, a četvrtina high-end karte nije dovoljna za mainstream, već bar polovina, što će x1700 nesumnjivo biti, samo se postavlja pitanje - kad?

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
jedan quad i po tri ps jedinice po pixel pipeline-u je četvrtina "snage" R580-ice, a četvrtina high-end karte nije dovoljna za mainstream, već bar polovina, što će x1700 nesumnjivo biti, samo se postavlja pitanje - kad?
Ovo mi bas duze vreme bode oci (cinjenica da je 1600 cetvrtina 1900XT-a). Do sada je uvek mainstram bio 'pola' high-end-a, dok je 'cetvrtina' high-end-a bio low-end. To znaci da 1600 mora biti low-end karta. Verovatno ce uskoro i po ceni to biti, ako ne XT onda bar Pro.

mcekovic je napisao(la):
Ovo mi bas duze vreme bode oci (cinjenica da je 1600 cetvrtina 1900XT-a). Do sada je uvek mainstram bio 'pola' high-end-a, dok je 'cetvrtina' high-end-a bio low-end. To znaci da 1600 mora biti low-end karta. Verovatno ce uskoro i po ceni to biti, ako ne XT onda bar Pro.

Unti sunpora, sta je onda tek X1300 ako je X1600 Pro low-end?!?

I zna li neko zasto taj X1600 Pro ima tako bedan fill rate?

GF 7600GS = GF 6800XT @ 8 PS, 5 VS, 600Mhz jezgro, 1500Mhz memorija.90nm 256 bit 149$
GF 7600GT = GF 6800GS @ 12 PS, 6 VS, 600Mhz jezgro, 1500 Mhz memorija. 90 nm 256 bit 199$
Ovo bi sasvim zadovoljilo ali videcemo.

audiofreak je napisao(la):
Unti sunpora, sta je onda tek X1300 ako je X1600 Pro low-end?!?

Pise se untisunpora :d Evo kako stoje stvari sa novim grafickim i lozenjem na iste :d

0041007.26.jpg

mcekovic je napisao(la):
Prvo nije JEDAN quad, jer se pod QUAD-om podrazumeva skup od 4 pixel Shader pajpa! Prema tome X1600 ima 3 QUAD-a. X1600 ima 4 ROP-a, a ROP nije QUAD!
Drugo, RV515 i RV530 su potpuno dugacije arhitekture i RV515 je za R520 bio LowEnd, a RV530 je to za R580. Generalno ne postoje tacno Low, Mid i High End, vec tu ima i "malo nize" i "malo vise". X1300 ostaje na trzistu da bide "najnize", znaci "vanilla" za 70-ak, PRO za 100-ak. X1600 "vanilla" treba da bude tu negde 120-130, a XT 160-170 evrica. E sad izmedju 200 i 300 je za ATI ogromna SM 3.0 rupa, koju treba da popuni RV560.
U sustini obe kompanije imaju problem sa tim segmentom. ATI nema SM 30 akcelerator tu, a NVIDIA nema 128bitnu karticu koja bi bila odgovarajuca! SašaČ je izrazio totalno pogresno uverenje i promasio je sa prognozom. Jednostavno, imperativ je da odgovarajuci predstavnik te kategorije bude 128bitna kartica kako bi margine bile u skladu sa nepisanim trzisnim pravilom za tu kategoriju.
Lukija je gore naveo izvod iz ina najnovijih FW-ova, ali treba imati u vidu da je rec o "GO" verziji GPU-a, koji po pravilu rade na mnogo nizem taktu u odnosu na frekvenciju zahtevanu za desktop akcelerator. Moguce je, sta vise, veoma izvsno daoni imaju 24pajne - 90nm GPU-ove,ali zbog maksimalne postignute freq. pogodne samo za "Go" seriju.
Opet ponavljam, nisam decidiran da je moja prognoza ispravna, ali je dosadasnji 'vidijin "track record" bio takav da su oni veoma studiozno pristupali prelasku na novi proizvodni proces i bas iz tog razloga izvlacili maximum iz njega! U ostalom, eto CeBIT-a za mesec dana, pa ce sve biti mnogo jasnije ;)

Zovite Pixel shader = Fragment Procesor ubuduce kako i treba i vise nece biti zabune.

Poslednja izmena od urednika:
Audio, malo sam ti eitovao ost, a onu pricu o X1900 sam ti prebacio u drugi rted gde se raspravljamo, jer joj je po kontekstu tamo mesto.
LM, ispravite me ti i Jugoslav, ali zar i OGL-ovci nisu skoro postigli dogovor da batale "Fragment" terminologiju i prebace se na "Shadere"! Mislim, onaj ko ije upoznat sa OGL-om, tek ce mu "Fragment" biti zabuna!

@nedjo...
Upravo suprotno... batalili su programe.. sada se zovu shaderi.
Dakle... postoji vertex shader i fragment shader..
Pixel program/shader nikad nije postojao u OGL terminologiji.

btw... greets from NY :)

yooyo je napisao(la):
@nedjo...
Upravo suprotno... batalili su programe.. sada se zovu shaderi.
Dakle... postoji vertex shader i fragment shader..
Pixel program/shader nikad nije postojao u OGL terminologiji.

btw... greets from NY :)
'thanx majstore!!

BTW kakvo je vreme u "velikoj jabuci" u ovo doba godine? Jel zayebano, kao na filmovima :)

Terming fragment potice upravo od cinjenice da je to kandidat za pixel.

Nedjo je napisao(la):

Nedjo za tebe instant odgovor:

CustName: Gawker Media
Address: 76 Crosby Street
Address: Suite 2B
City: NEW YORK
StateProv: NY
PostalCode: 10012
Country: US

NetRange: 209.11.51.32 - 209.11.51.63

Svrati na http://www.gawker.com/ pa vidi o kako se renomiranim izdavacima radi. Potrazi na Google "Gawker Media", pa ces naci jos stosta sto oni drze, izmedju ostalog i blogove. Bas im verujem sve sto su napisali.

Zar tebi to ne zvuci senzacionalisticki?

Ovaj komentar na tu vest me nasmejao do suza:
Little does AEG know that all web forum users are just one guy who endlessly sets up shill accounts to lure companies into trying to advertise to him.

Poslednja izmena:
Veruj mi Audio, samo sam blago bacio poled na onaj text sto sam linkovao i video da je zanimljivo za zezanje ovde! Ne sumnjam da 'vidija ima nekakvu evandjelisticku strategiju, ali tesko da je ona ovako naivna ;)

Odlicna su ova prepucavanja, uvek su mi bila gotivna... :D Sad je red na ATI, mada kapiram da ovog puta neće uraditi ništa slično...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno