Šta je novo?

Nvidia DLSS 5.0

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Gorgoyle927

Zapažen
Učlanjen(a)
08.01.2024
Poena
21
Podigla se velika halabuka oko Ai funkcija DLSS-a. Isto je bilo i sa RTX tehnologijom, pa se Ray tracing tehnologija "odomaćila" i postala prihvaćena i poželjna.

Vidim na osnovu najnovije Benchamrk sajt vesti da Nvidia CEO "laže" i da nema promene topologije u Mesh-u 3D modela u realnom vremenu. https://benchmark.rs/vesti/softver-...vec-radi-kao-ai-filter-preko-gotove-2d-slike/

Ja bih rekao da postoji jedna opcija koja ide u prilog da se topologija to jest broj poligona uvećava i smajuje na osnovu "zrakova" Ray Tracinga i Path Tracinga. Na slici koju sam priložio ovde možete videti kako izgledaju trouglasti poligoni 3D scene i 3D modela (Teselacija) u koje "udaraju, prelamaju i odbijaju" zraci Rej-trejsinga i/ili Path-trejsinga:

(4) Advances in Path Tracing_ New NVIDIA RTX Mega Geometry Foliage System - YouTube and 5 more...png

Teselacija (engl. tessellation) je matematički i grafički koncept koji se odnosi na popločavanje prostora geometrijskim oblicima tako da se oni savršeno uklapaju bez praznina. U 3D grafici, koristi se za:
• Razlaganje površina na manje poligone radi lakše obrade.
• Detaljizaciju modela bez ručnog dodavanja geometrije.
• Povećanje kvaliteta prikaza u realnom vremenu (npr. u igrama).
• Kontrolu topologije kod kompleksnih oblika.

Tako da CEO Nvidie ne mora da laže, ako ne laže.

Ovo je moje mišljenje.

Slika je iz ovog videa:
Ali i od uvođenja Rej-Tracinga (pre nekoliko godina), Nvidia je koristila ovo objašnjenje RTX tehnologije.

Šta je rej-trejsing:

Poslednja izmena:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno