Šta je novo?

Nvidia 40nm GPUs

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

starac

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
815
http://www.vr-zone.com/articles/Nvidia_Prepares_For_40nm_GPUs/6020.html

VR-Zone has learned that Nvidia is moving on to 40nm process much quicker than expected. Nvidia is usually conservative when moving on to a finer process technology but seems like this time round, they are determined to get there ahead of AMD. This move is risky but probably Nvidia has done some serious simulation and prototyping to estimate the yield and stability of the TSMC 40G process technology. The first GPUs on 40nm process technology will be the mobile parts codenamed N10x, the successor to the current 65/55nm NB9x. Nvidia is expected to apply a die shrink to their desktop parts too to lower cost and thermal envelope so there might be a chance to see a GX2 solution for GT200.

Pomalo ocekivan potez 🙂

Dvoglave karte polako ali sigurno postaju ono sto su visejezgarni procesori... Ocigledno da ce se bitka u high end segmentu u buduce igrati u dublu 🙂

Ja mislim da dvoglave karte nisu buducnost grafike.
Dvojezgarne ili visejezgarne mozda..

Ja mislim da dvoglave karte nisu buducnost grafike.
Dvojezgarne ili visejezgarne mozda..

Dakle razlika izmežu dvoglave i dvojezgarne je ponajviše da li je sve na istom komadu silikona ili ne. Ako je na istom, silikon će biti ogroman, skup za proizvodnju (mnogo škarta) i težak za hlađenje. Nasuprot tome, dvoglava će biti jeftinija za proizvodnju (dakle i na tržištu), i lakše će se hladiti (dakle viši klok, jeftiniji kuler itd.). Šta misliš zašto i Nvidija i ATI idu na dvoglave karte? U svakoj generaciji iovako i onako usložnjavaju sam GPU, to ti dođe nešto kao "višejezgarno", jer je sve više i više jedinica unutar GPU-a sposobnih da rade u paraleli...

Poslednja izmena:
Da,ali dvoglave karte ne dele memoriju,imaju microstuttering,lose skaliranje..
Mozda ce u buducnosti biti manji modularni GPU-ovi koji ce graditi multicore GPU-ove(slicno kao kod procesora),ali koji nece imati navedene probleme danasnjih dvoglavih karti.

Da,ali dvoglave karte ne dele memoriju,imaju microstuttering,lose skaliranje..
Mozda ce u buducnosti biti manji modularni GPU-ovi koji ce graditi multicore GPU-ove(slicno kao kod procesora),ali koji nece imati navedene probleme danasnjih dvoglavih karti.
dual-core GPU-ovi su besmislica, a podela memorije nema veze sa tim da li je u pitanju besmisleni dual core ili dual GPU (u sustini to je pleonazam...) a microstuttering je nesto sto ne postoji na 4870 X2, na primer! Takodje, razlog microstuteringa nije dual GPU implementacija...

Mogao si ti da nam pokažeš u nekom od tvojih user-testova 😀

Taj microstuttering uopste ne postoji na 4870x2 kao sto rece Nedjo :trust: Evo Veliki Djole je kupio 4870x2, neka kaze sta je istina 😉
:wave:

Samo slusamo hvalospeve o kartici a nista ne videsmo konkretno, ko li ti dade karticu na testiranje ? 😀

dual-core GPU-ovi su besmislica, a podela memorije nema veze sa tim da li je u pitanju besmisleni dual core ili dual GPU (u sustini to je pleonazam...) a microstuttering je nesto sto ne postoji na 4870 X2, na primer! Takodje, razlog microstuteringa nije dual GPU implementacija...

Negative! (sto bi rekao terminator 😀 )

http://www.pcgameshardware.com/aid,...es_micro_stuttering_on_the_Radeon_HD_4870_X2/

2560.png

Vazi sto microstuttering ne postoji na 4870x2 😉

Ima o tome i na drugim sajtovima,pricalo se u drugoj temi.

Pa u tome i jeste fora,microstuttering je vise prisutan pri jacim setovanjima za koje je i pravljena ova kartica. U nizim setovanjima i jedan RV770 moze da se izbori bez problema,pa se zato smislenost x2 kartica dovodi u pitanje.

Mogao si ti da nam pokažeš u nekom od tvojih user-testova 😀

Sta zelis reci? Ako imas sta reci konkretno, a ne smaraj kao Pike 🙂 Odmah sam rekao da necu zuriti 🙂 Da se pravdam nemam nameru, preko dana radim, do kasno ispitujem i uopste necu da iznosim rezultate demoa vec realan fps u igrama, eto objasni ljudim na primer otkud ti u UT3 onoliki fps sa ikljucenim filterima, tu si slagao samo 5x! Ostalo kada budem kacio rezove 😉 Svega ovog sam se prihvatio, a usput hranim i troje dece ,)

Uh, al se neko uvredio. Nije problem, ako ti smeta, reci, neću više ništa da pomenem. Samo sam hteo nekome da skrenem pažnju na greške u koracima (ne tebi, nekom drugom). Jer, Maxa je imao karticu u subotu i nedelju, a u ponedeljak (ko kaže drugačije - lupa, jer je tako bilo i to moje kolege sa kojima radim dobro znaju) je morala da bude vraćena (ne znam kada je do tebe došla). Dakle, dva prokleta dana i to za vikend, kako bi uporedo sa mojim testom izasao i user review. To sam maksimalno podržao. I samo sam u dva navrata, lepo pitao šta je sa tim. Inače, kad je već zakasnila na NDA, mogao sam i ja da odmaram za vikend i da je testiram u ponedeljak, utorak, sredu, ali ne, morao sam hitno da je završim da bi je dali tebi...

Pominjanje porodice u ovim okolnostima je jako lame. Ni mene niko ne pita šta sve (usput) moram da radim, pa poštujem dogovore...

pozdrav!

p.s. ako već dovodiš u pitanje neke rezultate, raspitaj se malo oko same igre. UT3 je na U3 engineu i u njemu u DX9 varijanti ne radi AA (to je opšte poznata stvar). Rezultati su takvi kakvi su izmereni na demou igre...

Ako ti je nešto nelogično na ovoj stranici - pogledaj šta su kolege dobile i to verujem sa finalnom igrom (viši nivo detalja i uglavnom slabija mašina od moje).

p.s. našao sam par random rezultata koji su izašli nakon mog testa i vidi se da smo dobijali slične rezultate (čak su stranci dobijali i veće jer mahom testiraju sa default setovanjima u drajveru, a ja uvek stavljam na high quality). Tako da, "optužbe" nisu na mestu...

Poslednja izmena:
Ja sam karte dobio pre skoro tri nedelje, Monitor znas kada, onda sredjivanje drajvera, koliko sam vremena potrosio da dignem Quad CF/ CrossFire-X u XP-u, prioritet je bio da odradim sve na GTX-u, jer je prvi vracen. Monitor sam imao manje od nedelju dana, onda sam bio bez monitora, 5 dana. Pominjanje porodice nije lame, jer bi ti prvi trebao da si svestan koliko posla se ima bez baze podatak sa rezovim! Znaci moram da vrtim mnogo toga 🙂 Meni niko nista ne placa za ovo sto radim ni pet para/ ne zalim se/ Ako nekome smeta sto toliko traje, evo mu moji rezultati, pa neka zavrsi kao zupermen sve za dva dana, zaista ne mogu da verujem 🙁
Pazi od coveka sam dobio pre mesec i po nesto veliko na test, svestan je da sam to zapostavio zbog testa grafickih! Do sada ni jednom jedno "a" nije rekao! Od mene ima zbog toga apsolutni respect! Hvala mu na strpljenju i poverenju 🙂 Mnogi bi zeleli to da pipnu, a ne da testiraju, samo da znas 😉
Toliko 🙂 Nemam nameru da odgovaram na sitne i jadne provokacije 😉 Imate nekog bencher-zupermena, evo vracam sve Ivici i Nedji, veruj mi mnogo cete mi pomoci :trust:

Ja ne vidim gde sam te uvredio, svuda sam stavljao smajlije i u dva navrata pisao "ajde dajte taj test", ne da bih tebe požurivao nego zato što me zanima kako se karta ponaša u XHD rezoluciji, u CF modu i protiv GTX280 u SLI-u. Ali onda kad si krenuo da se žališ, naravno da ću da stanem u svoju odbranu - činjenice su činjenice, a mene su zbrzali u dva popodneva jer je navodno bila žurba da to što pre odradiš. Samo o tome se radi, logistika i porodica su u ovom trenutku manje važni. I to što je "iz zezanja/nije za pare" ne znači da nemaš nikakve obaveze - ako si se prihvatio posla i svi čekaju to da vide, onda je red da završiš sve. Ja sam ispred kancelarije Bencha pisao ona "požurivanja" koja si ti shvatio kao prozivku, a to mi nije bila namera (bar ne do ovog trenutka). Zapravo, nije ni sada, jer mene neće niko da cima zbog svega, a sve je bilo iz najbolje namere. I ja sam ti na MSN-u rekao da, šta god ti zatreba, tu sam...

Mozda je tako, na tebe mi je krivo, jer bi trebao prvi da znas koliko mi vremena treba bez baze rezultata 🙂 I meni je povucen GTX280 kao hitan :d a eno ga skuplja prasinu u Digital-u, nema veze obecana su mi dva komada sa druge strane 🙂 Zaista se trudim da skupim sav HW i kvalitetno odradim sve! Ja sam svestan da ti nemas vremena da odradis testove kako bi zeleo, a steta je da nemas vremena da se pozabavis problemima i predocis nam ih, cak sam to i naveo na par mesta!

Filteri rade 🙂 mada masa testera kaci rezove gde igra jednostavno ne prihvati filtere, kako li onda meni rade? Bas zato mi i treba vremena, pazi kada sam samo 3 dana izgubio pokusavajuci da stabilizujem Quad CF u Krizi gde sam u 2560x1600 imao i >120 frejmova ,) Bice shotova 🙂 A drajver sa ftp-a sam dobio dva dana pre vracanja DELL-a, zaista velika steta, ali ne po mene 🙂

UT3 8xAA + 8xAF
>>> Resolution: 1280x1024 (60Hz) <<<
4037 frames collected over 59.17 seconds, disregarding 0.01 seconds for a 68.24 FPS average, 88.12 percent of time spent > 30 FPS
>>> Benchmark duration: 78 seconds <<<

>>> Resolution: 1600x1200 (60Hz) <<<
2836 frames collected over 59.20 seconds, disregarding 0.01 seconds for a 47.91 FPS average, 49.88 percent of time spent > 30 FPS

>>> Resolution: 1280x800 (60Hz) <<<
4985 frames collected over 59.14 seconds, disregarding 0.01 seconds for a 84.30 FPS average, 96.58 percent of time spent > 30 FPS

>>> Resolution: 1680x1050 (60Hz) <<<
3014 frames collected over 59.16 seconds, disregarding 0.01 seconds for a 50.95 FPS average, 66.68 percent of time spent > 30 FPS

>>> Resolution: 1920x1200 (60Hz) <<<
2320 frames collected over 59.19 seconds, disregarding 0.02 seconds for a 39.20 FPS average, 44.63 percent of time spent > 30 FPS
>>> Benchmark duration: 77 seconds <<<

Ae Master 🙂

kao što si mogao da vidiš gore na slikama rezultata kod mene i drugih kolega, jedno je kad testiraš sa demoom igre u DX9 u kome AA ne radi (AF radi), a drugo kad testiraš sa full igrom, koja ima znatno veće rezolucije tekstura (demo nema very high tj ultra quality) i pod Vistom, gde ide u DX10 modu i gde radi AA... Sasvim je logično da u XP-u, na medium high imam 130-150 fps, a ti u Visti, sa 8AF i 8AA imaš koliko si gore naveo...

Što se tiče toga zašto se koristi demo: meni je test bed toliko narastao da moram da uzmem HDD od 750GB, jer su igre postale ogromne i UT3 demo je jedan od načina da uštedim na prostoru (jedan isti setup se koristi za testiranje, zamisli da sve instaliram ponovo).

pozdrav!

p.s.

još nešto, moje cimanje nekih ljudi koji su respektabilni posetioci foruma bi trebalo da se shvati kao konstruktivna kritika, jer smo, kao i ostali časopisi uostalom, u stalnoj potrazi za novim saradnicima. Žao mi je kad neko pogrešno tumači ono što napišem.

Poslednja izmena:
Ljudi strpljio i verujte u Yoti-a 😉
Chovek ce dati verovatno najkompletniji user review ikada...

Verujem ja, nego se on ljuti bezveze 😀. Ti si ga dovoljno ishvalio i meni je ta reč dovoljna, iako ga ne poznajem!

Verujem ja, nego se on ljuti bezveze 😀. Ti si ga dovoljno ishvalio i meni je ta reč dovoljna, iako ga ne poznajem!

Chovek jednostavno radi temeljno...a njegove rechi o proizvodu mozesh da skapirash na kraju samo kao "aksiome", tj "zdravo za gotovo" 🙂
E sad, nije bash da se susrece sa hardverom kao i ja i ti svakodnevno, pa mu rutina testiranja nije razradjena...a ochigledno se trudi da predstavi najrealniju mogucu sliku...strpimo se...a posle cemo uzivati 🙂

Znaš i sam stari da bih ja najviše od svega voleo da imam jedan test mesečno i da svaki ima 70-80k karaktera, a ne samo onaj prvi koji govori o tehnologiji (oni često imaju i 100k). Ali ako imaš karticu pet dana (često je samo toliko, a nekad kao i sa R700 i kraće), a pritom imaš i dnevni posao, pa i par stvari koje takođe testiraš, naravno da ne možeš da uočiš sve mane koje bi uočio da se sa karticom igraš nedeljama. Primera radi, kad sam se vratio sa Ibize, u AMD-u su se ljutili što test nije izašao za dva dana, nego za nedelju dana, jer pobogu, na Xbitu i TechReportu je izašao. Priče oko toga da je na benchmarku sve "one man show" od uzimanja hardvera i slikanja, do izbacivanja slovnih grešaka u tekstu mi nisu pomogle, bez obzira što kod Rusa imaš čoveka koji testira, stručnjaka koji se bavi tehnologijom, čoveka koji slika i postavlja test... da ne pričam o tome da kod njih i hardver stiže pre nego do nas. Najviše od svega bih voleo da se, kao nekad, igram sa karticom nedeljama... 🙁

Znaš i sam stari da bih ja najviše od svega voleo da imam jedan test mesečno i da svaki ima 70-80k karaktera, a ne samo onaj prvi koji govori o tehnologiji (oni često imaju i 100k). Ali ako imaš karticu pet dana (često je samo toliko, a nekad kao i sa R700 i kraće), a pritom imaš i dnevni posao, pa i par stvari koje takođe testiraš, naravno da ne možeš da uočiš sve mane koje bi uočio da se sa karticom igraš nedeljama. Primera radi, kad sam se vratio sa Ibize, u AMD-u su se ljutili što test nije izašao za dva dana, nego za nedelju dana, jer pobogu, na Xbitu i TechReportu je izašao. Priče oko toga da je na benchmarku sve "one man show" od uzimanja hardvera i slikanja, do izbacivanja slovnih grešaka u tekstu mi nisu pomogle, bez obzira što kod Rusa imaš čoveka koji testira, stručnjaka koji se bavi tehnologijom, čoveka koji slika i postavlja test... da ne pričam o tome da kod njih i hardver stiže pre nego do nas. Najviše od svega bih voleo da se, kao nekad, igram sa karticom nedeljama... 🙁
Znam ja to bolje od bilo koga ovde 🙂 i totalno razumem sve 😉
Ali eto nash Yoti je u takvoj situaciji da ne mora da zuri u toj meri tj nije IT novinar i tester (pa nema razloga ni da ga pozurujemo), ti si dao rezultate koji su nam otvorili ochi i rekli kako stvari trenutno stoje, a sam Yoti ce dati "final touch". Shto se nas ostalih tiche, mozemo samo da se zahvalimo benchmarku na kompletnoj slici 😉

Nazad
Vrh Dno