Šta je novo?

NVIDIA 400M

Potrosnja je svakako veca nego kod ATI-ja, kao i cena ovih cipova u proizvodnji.

Kada su performanse u pitanju, ova verzija sa 288CC i 535MHz ce tek nesto malo (verovatno ~10%) biti brza od Mobility 5870, tj potpuno nekonkurentna perf/watt, perf/mm2, izvesno i perf/$. Jedino ukoliko ih NV ne bude davala OEM-ovima ispod cene (sto je vrlo moguce, jer sa tim cipovima nema sta drugo da uradi, u desktop karte ne mogu).

GeForce GTX 460M je GF106 koji ce biti veci, nesto malo sporiji, ali verovatno i dosta veci potrosac od najjaceg ATI-ja, tj takodje nekonkurentan. Dalje me mrzi da racunam, bio bih iznenadjen da je situacija razlicita.

Uz Optimus, mozda ih i "uvale" proizvodjacima u nekoj iole opipljivijoj kolicini, ali je pitanje zarade vise nego otvoreno (sumnjam da ce biti velika 😉).

Kad nam to Dusan tako lepo rezonuje nVidia u najavi propada za nedelju dana 😀

Totalno nerealno...

Jedini mobilni Fermi koji ne racunam iz ovog line-up-a je GTX 480M, ostali svaki ima svoju sansu.

Sto se ostalih tice GTX 470M je izgleda GF104 chip sa 2 dizejblovana SM-a i spustenim klokovima. Mada gledajuci specifikacije shejdera i klokova, meni deluje da moze da potpuno zameni GTX 480M - 288 CC-a na 1100MHz je jace od 352 CC-a na 850Mhz, uz manji bandwidth bi trebalo da su tu negde. U svakom slucaju bi trebao lako da se izbori sa 5870M koji je tek nesto brzi od GTX 285M (koji je zapravo prastari G92 sa svih 128 shejdera).

GTX 460M tesko da je u pitanju GF106 jer se spominje mem.magistrala od 192-bita sto ukazuje na GF104. Sto se tice performansi isto ne bi trebao da bude puno slabiji sa 192 CC-a ali sa jos visim klokovima - 1350MHz.

Sto se tice TDP-a, na Hardwarecanucks su prikupili neki info:

400M-9.jpg

http://www.hardwarecanucks.com/foru...400m-mobile-gpus-7-new-fermis-introduced.html

Takodje i mainstream i entry modeli deluju da mogu da se lako izbore sa Ati ekvivalentom uz slicnu potrosnju, recimo:
- GT445M (144 CC-a na 1180MHz) protiv 5770M (400 shejdera na 650MHz)
- GT415M (48 CC-a na 1000MHz) protiv 5470M (80 shejdera na 750MHz)

Poslednja izmena:
Jedna zanimljiva stvar:
specifikacije modela GTX 470M

288 CC-a, 192-bit, slika chipa na nViida-inom sajtu:

http://www.nvidia.com/object/product-geforce-gtx-470m-us.html

specifikacije modela GTX 455M

144 CC-a, 128/192-bit, slika chipa na nVidia-inom sajtu:

http://www.nvidia.com/object/product-geforce-gt-445m-us.html

Vidi se da je kod GTX 470M GPU oblika pravougaonika, znaci definitivno GF104. Medjutim kod GT 455M je GPU manji i u obliku kocke sto ukazuje na GF106. A specifikacije govore o verziji sa 192-bit magistralom. Da li zaista imamo i treci slucaj fermi chipa (sada pricam o desktom kartama zasnovanim na GF106 GPU-u) koji izlazi sa iskljucenim jedinicama?

Vidi, koliko ja znam gtx480m ima tdp od 100w tako da im je to prva greska!
http://techreport.com/discussions.x/18972
Kao drugo razlika od samo 10w na laptopu nije zanemarljiva, povecava troskove hladjenja, moze da dovede do upotrebe jaceg napajanja sto takodje kosta, losija kultura rada itd. Optimus pomaze ali kada projektujes notebook moras da uzmes u obzir maksimalni TDP pa makar ga korisnik postizao samo u 1% vremena.
OEM-ovi ne vole da moraju da investiraju u hladjenje i ostalo, njima je u cilju maksimalna usteda pri proizvodnji.

Uzgred, vrlo je interesantno da HP nije naveden kao brend koji ce koristiti nove cipove, dok isti sasvim srecno stancuje notebook racunare sa 55nm radeonima u nedostatku 40nm cipova. Zar ne mislis da nam to nesto govori 😉

Kad nam to Dusan tako lepo rezonuje nVidia u najavi propada za nedelju dana 😀

Totalno nerealno...

Kao sto je Lammasu primetio, GTX480M je 100W, tj 30-35 vise nego sto ova tabela navodi. Neka su i za ostale promasili makar 20, pa je situacija znacajno drugacija od one koju navodis. Uzgred, NV verovatno i laze po ovom pitanju, sanse da cip koji na desktopu trosi 50% vise (GF104) potrosi manje od mobile Junipera su prakticno nikakve.

Uz sve to, AMD ce sigurno pokusati da izgura NV iz ugovora kod OEM-ova, ukljucujuci tu i notebook racunare, za razliku od retail desktop trzista gde NV ima jak brend i to nije moguce uraditi.

Medjutim kod GT 455M je GPU manji i u obliku kocke sto ukazuje na GF106. A specifikacije govore o verziji sa 192-bit magistralom. Da li zaista imamo i treci slucaj fermi chipa (sada pricam o desktom kartama zasnovanim na GF106 GPU-u) koji izlazi sa iskljucenim jedinicama?

😉

Vidi, koliko ja znam gtx480m ima tdp od 100w tako da im je to prva greska!

Kao sto je Lammasu primetio, GTX480M je 100W, tj 30-35 vise nego sto ova tabela navodi.

A sto niste probali da malo procitate:

The issue with TDP and even power consumption figures in the mobile GPU market is that some include the MXM module in their calculations while others only indicate the power consumption / TDP of the GPU core itself. Naturally, these two numbers will be at odds with one another since the addition of the MXM module will increase heat production as well as power needs. As such, the numbers you see below are the TDP of ONLY THE GPU CORE. Typically, the addition of an MXM module can add anywhere from 10W to 30W more heat to a mobile GPU.

However, these numbers do not take the MXM modules into account and we already know that the 2GB module the GTX 480 uses pushes it’s TDP close to the 100W mark.

KUzgred, NV verovatno i laze po ovom pitanju, sanse da cip koji na desktopu trosi 50% vise (GF104) potrosi manje od mobile Junipera su prakticno nikakve.

Da, ali u slucaju Juniper-a mobilna varijanta koristi ceo chip samo sa nizim klokovima, a u slucaju GF104, osim nizih klokova chip je dodatno osakacen. Druga stvar, cak se i za ovaj GTX 460M prica da mozda koristi GF106 koji je jos manji chip sa manjom potrosnjom. I konacno neka su ove cifre i netacne za ~15W opet ce GTX 470M biti brzi od 5870M tako da ce i opravdati visu potrosnju, a uz to line-up se sastoji od dosta modela, tako da ko hoce nizu potrosnju moci ce da odabere slabiji model.

Poenta je da je tvoj post totalno neosnovano pljuje po necemu sto uopste ne deluje lose. Primetio sam da kad je nVidia u pitanju uvek imas predvidjanja da ce to da bude lose, i da nema sanse na trzistu, ali zato kad je Ati u pitanju tu nema granica (tipa vece performase od prethodnika uz 30% manji chip na istom proizvodnom procesu).

A sto niste probali da malo procitate:

A kakve ima veze sta je sve ukljuceno? GTX480M koristi 8 memorijskih cipova, to je nekih ~20-25W, i predvidjen je da tako radi. Mobility Radeon 5870 je predvidjen da radi sa 4 cipa, pa je ukupna razlika u potrosnji za graficki sistem minimum 30W, mozda i 40. Saberi, oduzmi... ~50% veca potrosnja.

Jednostavno, tabela je tako napravljena da NV izgleda sto bolje. Uzgred, ako tih 60-70 mere kao 250 na desktop GTX480 karti, cifra je realno mnogo veca. 😉

Da, ali u slucaju Juniper-a mobilna varijanta koristi ceo chip samo sa nizim klokovima, a u slucaju GF104, osim nizih klokova chip je dodatno osakacen.

Pa? Mislis li da tranzistori kada nisu u funkciji ne vuku struju? Vuku manje, ali opet nema sanse da GF104 i u jednom parametru sem sirovih performansi bude konkurentan Juniperu.

Druga stvar, cak se i za ovaj GTX 460M prica da mozda koristi GF106 koji je jos manji chip sa manjom potrosnjom. I konacno neka su ove cifre i netacne za ~15W opet ce GTX 470M biti brzi od 5870M tako da ce i opravdati visu potrosnju, a uz to line-up se sastoji od dosta modela, tako da ko hoce nizu potrosnju moci ce da odabere slabiji model.

Slazem se da si u pravu za performanse, ali stalno zaboravljas da u ovom slucaju prednost imaju i potrosnja i cena... svaki OEM ce zrtvovati nesto performansi ukoliko mu to stedi novac na drugim mestima.

Poenta je da je tvoj post totalno neosnovano pljuje po necemu sto uopste ne deluje lose. Primetio sam da kad je nVidia u pitanju uvek imas predvidjanja da ce to da bude lose, i da nema sanse na trzistu, ali zato kad je Ati u pitanju tu nema granica (tipa vece performase od prethodnika uz 30% manji chip na istom proizvodnom procesu).

Neosnovano? OK, ali stvarno ne vidim po kom parametru je GF106 bolji izbor za nekog OEM-a koji proizvodi veliku seriju laptopova. Performanse... ne. Cena... izvesno ne (AMD ce ovde biti mnogo agresivniji nego na desktop trzistu). Potrosnja... recimo da je tu negde. Ne znam sta da ti kazem, NVidia trenutno jednostavno nije konkurentna, cak ni u ovom segmentu. Kada naprave cip koji jeste konkurentan, bicu veoma srecan, ali mislim da se to nece desiti do 28nm.

Uzgred, da li dobro shvatam da mislis da Barts nece biti uspeh ukoliko bude brzi od 5850 sa povrsinom pribliznom GF106 cipu? Po meni je to sjajan posao.

Onaj ko kupuje laptop sa GTX480/470/460M sigurno ne rachuna na autonomiju :d
To je chist desktop replacement komp, gde su najvaznije performanse.

Kada se tako gleda, chak i moj VAIO sa jadnom ati 4650 ima maksimalnu autonomiju od 1-1,5 sata i greje se dobrano...

A kakve ima veze sta je sve ukljuceno? GTX480M koristi 8 memorijskih cipova, to je nekih ~20-25W, i predvidjen je da tako radi. Mobility Radeon 5870 je predvidjen da radi sa 4 cipa, pa je ukupna razlika u potrosnji za graficki sistem minimum 30W, mozda i 40. Saberi, oduzmi... ~50% veca potrosnja.
Pa ima veze jer ste se zaleteli da primetite kako GTX 480M trosi 100W a tamo pise manje. Trosi 100W ceo modul, samo GPU trosi manje, ona tabela prikazuje TDP samo GPU-a.

Jednostavno, tabela je tako napravljena da NV izgleda sto bolje. Uzgred, ako tih 60-70 mere kao 250 na desktop GTX480 karti, cifra je realno mnogo veca. 😉

Ali je TDP za GF104 (a verovatno i za GF106 i GF108) realno predstavljen, tako da ne vidim tu problem, ovaj GTX 480M i ovako ne racunam, kao sto sam rekao.

Pa? Mislis li da tranzistori kada nisu u funkciji ne vuku struju? Vuku manje, ali opet nema sanse da GF104 i u jednom parametru sem sirovih performansi bude konkurentan Juniperu.

kako ti to lepo izvuces. A koji su to parametri? Zar nije ralnije reci da Juniper ni u jednom segmentu ne moze da bude konkurent GF104 osim u nizoj potrosnji? Jer imamo samo jedan parametar na strani Juniper-a (potrosnja) naspram vise parametara na strani GF104 (performanse, featuresi, drajveri..)

Slazem se da si u pravu za performanse, ali stalno zaboravljas da u ovom slucaju prednost imaju i potrosnja i cena... svaki OEM ce zrtvovati nesto performansi ukoliko mu to stedi novac na drugim mestima.

Slazem se za potrosnju i cenu naravno. Performance/watt i performace/$ su dve kategorije koje se ovde racunaju.

Neosnovano? OK, ali stvarno ne vidim po kom parametru je GF106 bolji izbor za nekog OEM-a koji proizvodi veliku seriju laptopova. Performanse... ne. Cena... izvesno ne (AMD ce ovde biti mnogo agresivniji nego na desktop trzistu). Potrosnja... recimo da je tu negde. Ne znam sta da ti kazem, NVidia trenutno jednostavno nije konkurentna, cak ni u ovom segmentu. Kada naprave cip koji jeste konkurentan, bicu veoma srecan, ali mislim da se to nece desiti do 28nm.

Proizvodjaci laptop-ova bolje odmah tebe da pitaju dal im se isplati da li da ugradjuju nVidia GPU-ove 😉

Uzgred, da li dobro shvatam da mislis da Barts nece biti uspeh ukoliko bude brzi od 5850 sa povrsinom pribliznom GF106 cipu? Po meni je to sjajan posao.

Nisi me razumeo - ne mislim da to ne bi bio uspeh, mislim da je to nemoguce 😉

O tome ti i pricam - kad je Ati u pitanju spreman si da poverujes u neke prilicno neverovatne stvari koje idu u korist njihovih chipova. S druge strane kad je u pitanju nVidia sve je lose, mnogo trosi, slabe performanse, veliki chip...

Poslednja izmena:
Trosi 100W ceo modul, samo GPU trosi manje, ona tabela prikazuje TDP samo GPU-a.

OK, i... kada ih ugrade u notebook razlika je mnogo veca nego sto tabela kaze.

Ali je TDP za GF104 (a verovatno i za GF106 i GF108) realno predstavljen, tako da ne vidim tu problem...

Otkud znas da je realno predstavljen 🙂 Mozda su ponovo pribegli kreativnom pristupu kao sa GF100.

Performance/watt i performace/$ su dve kategorije koje se ovde racunaju.

Sto pokriva i pasus iznad. Razlika u performansama GTX470M i Mobility 5870 ce biti daleko manja nego u slucaju desktop cipova, verovatno prepolovljena kada se sve uzme u obzir. Perf/watt ce biti slican, ali cena moze biti interesantan faktor. Realno gledano, NV nema sta da trazi sa najmanje dva puta vecim cipom. Naravno, ko kaze da NV mora da ga prodaje po realnim cenama 😉 Mogu i da ga poklanjaju uz gomilu slabijih cipova, ionako nemaju sta pametnije da rade sa njima.

Proizvodjaci laptop-ova bolje odmah tebe da pitaju dal im se isplati da li da ugradjuju nVidia GPU-ove 😉

🙂))) Igrom slucaja znam kako OEM-ovi funkcionisu, i kako minimalne razlike mogu drasticno da promene stvari. Sam cip moze biti i jeftiniji, a da na kraju proizvod bude skuplji za proizvodjaca.

Nisi me razumeo - ne mislim da to ne bi bio uspeh, mislim da je to nemoguce 😉 O tome ti i pricam - kad je Ati u pitanju spreman si da poverujes u neke prilicno neverovatne stvari koje idu u korist njihovih chipova. S druge strane kad je u pitanju nVidia sve je lose, mnogo trosi, slabe performanse, veliki chip...

Pregledaj temu i vidi sta sam inicijalno napisao o toj glasini 😉. Nista se nije promenilo, i dalje mislim da je overkill... ali ako se desi da bude 1280 + 256, Barts ce biti brzi od 5850. Ne mislim sve lose o NV (GTX460 je za kupca sjajan proizvod, to pricam od prvog dana), samo ni ne mislim da je sve u redu samo zato sto sada imaju kompletan lineup Dx11 cipova.

Tabela pokazuje potrošnju samo čipova koje je nemoguće implamentirati bez MXM modula što je čista sprdnja. U naslovu se navodi: Manufacturer's Specifications, without MXM Module.
U realnosti trebalo bi da GTX480M troši minimum 30W (60%) više od HD5870M. U performasama je brža pola od toga (~30%) a pričaju da je cena nVidia GPU-a oko 80% veća (pokušavam već pola sata da nađem gde sam to pročitao ali mi ne uspeva). U ostalom, laptop proizvođači Sager i Clevo papreno naplaćuju upgrade na GTX480M (~500$) a cena laptop-ova je gotovo ista ali u varijanti kada je u jednom GTX480M a u drugom HD5870M u Crossfire-u.

GTX480M najviše liči na, recimo desktop GTX460 a HD5870M na desktop HD5770.

...ni ne mislim da je sve u redu samo zato sto sada imaju kompletan lineup Dx11 cipova.

Nešto sam propustio? Na papiru da, ali ima još tu da se čeka...

Inače, mislim da će GTX470M biti veoma konkurentan HD5870M modelu. Slična potrošnja ali malo bolje performanse...

Poslednja izmena:
@DAS
Bilo je kasno a ja umoran pa sam prevideo da je bez MXM, sto se toga tice u pravu si i izvinjavam se.
Sto se tice ostalog, jedino sto je bitno za notebook cipove, bilo cpu bilo gpu jeste performance/watt, ako to ne valja nista na ovom svetu tom cipu ne moze da pomogne da bude prihvacen. ATI realno moze da izbaci mobility cip koji trosi 100w i koji ce imati vece performanse od GTX480M ali se to nece desiti jer je besmisleno!
Da ne duzim, (opet sam preumoran) koje cipove ce OEM proizvodjaci upotrebiti zavisi gotovo iskljucivo od njihovog profita, odnosno sa kojim cipom mogu da naprave najveci profit.

Nvidia's laptop graphics cards to boost Web browsing

Microsoft's Internet Explorer, Mozilla's Firefox and Google's Chrome have either implemented or will soon include the capability to off-load tasks like rendering of HTML 5 or Flash video content to graphics processors. Nvidia's new GeForce graphics cards will be faster at processing those tasks than CPUs, which should make Web browsing snappier.

Ceo teks na linku

Kada se tako gleda, chak i moj VAIO sa jadnom ati 4650 ima maksimalnu autonomiju od 1-1,5 sata i greje se dobrano...

Ma jok, bitno je da baterija drzi 10 min. vise 🙂 Pojedinima ovdje je logika nepoznata disciplina.

Ma jok, bitno je da baterija drzi 10 min. vise 🙂 Pojedinima ovdje je logika nepoznata disciplina.

Gore je kad logike ne nedostaje ali se ista upregne u sluzbu beskompromisnog ultrafanbojizma.
Ajde i to, ali da se nakon celodnevno-celonocnog nVidia hejtovanja bar ne napise ono "bio bih srecan da nVidia napravi konkurentan chip"...

Ja ovu potrošnju ne gledam kroz dužinu autonomije (ali ko mene pita), već kao na dodatno zagrevanje laptopa. Nisam se nešto mnogo družio sa laptopovima, ali mi je jedan ostao u ružnom sećanju jer me je skoro izgoreo koliko se grafička zagrejala. To bi mogao biti problem, potreba za poboljšanim (i skupljim) hladjenjem ali i povećavanje gabarita.

Pa ako ti je nebitno da baterija drzi 10 min vise onda je Optimus najveca glupost koja je Nv izbacila. Toliko o tvojoj logici😉

@magny_cours
Bio bih presrecan da gresim i da su performanse i TDP ovih cipova konkurentni.
Srecan?

Niko i ne priča o autonomiji u najjačoj kategoriji, ali koliko se kartica greje je i te kako važno osim ako pregrevanje ne utiče blagotvorno na rad laptopa :wave:.

Novi NVIDIA promašaj

GeForce GTX 480M 100 W TDP
GeForce GTX 470M 65-75 W TDP
GeForce GTX 460M 65 W TDP

:zgran:

When it comes to performance, ATI Mobility HD 5870 CrossfireX scores 18274 in 3DMark06 while Nvidia GTX 480M scores 15626 in the same test. Unfortunately for Nvidia, performance isn't the only thing where ATI wins as the dual GPU solution draws only 10W more while offering 17 percent higher performance.

To make things worse, Nvidia's GTX 480M GPU is over US $200 more expensive than the dual-GPU ATI option. Eurocom also pointed out that ATI's dual-GPU solution is much easier to cool down as it offers more diffused heat generation as we are talking about two GPUs that need 55W of power while Nvidia's GPU is a single solution that needs 100W of power.
Teški FAIL.

Link za cene i TDP (to sam gore otkucao):

CrossFireX Mobility Radeon HD 5870 +269€
GeForce GTX 480M +417€

Još se i za GeForce GTX 460M mora doplatiti 34€ u odnosu na Mobility Radeon HD 5870, a SLi verzija je čak +338€ :bottle:.

JESUS CHRIST A GTX480M COSTS $800?!?!?!??! Something else HAS to be going on there.
:d

Ceo izveštaj:
Eurocom has just finished testing of its 18.4-inch Leopard notebook with two different VGA configurations. The ATI Radeon Mobility HD 5870 in CrossfireX was tested against the NVIDIA Geforce GTX 480M.

EUROCOM Leopard is a high-performance, fully upgradeable and configurable 18.4-inch notebook for the professional user.
www.eurocom.com/products/showroom/specselectnew.cfm?model_id=212

It supports both NVIDIA and ATi VGA Technology including GTX 480M, Quadro FX 3800M and Quadro FX 2800M or ATi Radeon Mobility HD5870 with SLI and CrossFire support.

The Leopard is able to incorporate two 55 Watts cards or single 100Wdue to its ability to diffuse the large amount of heat produced from the graphics cards with large copper heat sinks. The extra power available from the 220 Watts AC Adapter helps power the two cards

The Leopard was running with an Intel Core i7 940XM 2.13 GHz Processor , 4 GB of DDR3-1333 and 256GB SSD SATA-600 Micron RealSSD drive . Both VGA configurations are currently available in the Leopard workstation.

ATi Radeon Mobility HD5870 CrossFireX outperforms NVIDIA's GeForce GTX 480M in three different areas:

1. Performance (17% higher)
Performance was measured using the 3DMark06 score, which is a PC benchmark designed to test the DirectX9 performance of a graphics card. A 3DMark score is an overall measure of a system’s 3D gaming capabilities, based on comprehensive real-time 3D graphics and processor tests.

Here are test results:
with 1x NVIDIA GeForce GTX 480M (Fermi); 2GB DDR5; 100W
3dmark06 score: 15626 3dMarks

with 2x ATi Radeon Mobility HD5870 in CrossFireX; 1GB DDR5 per card; 55W per card
3dmark06 score: 18274 3dMarks

During the tests the CrossfireX configuration outperformed the Geforce GTX 480M by approximately 17% at default settings.

2. Price (approx $200 less)
At a lower price point the CrossfireX configuration actually offers better graphics performance. The conclusion that can be made by this test is that currently, modular VGA solutions increase performance at a lower price.

In terms of price, ATi wins again. To " upgrade " from ATi 's CrossFireX HD5870 to to GTX 480 is over $200 .

3. Thermal / heat distribution (2x 55W vs 1x 100W)
The CrossfireX configuration scores another victory over the Geforce GTX 480M because of its better thermal performance. It consists of two 55W cards instead of the Geforces one 100W card. This results in a more diffused heat generation within the notebook. It is also important to consider that ATI was able to generate 17% better performance while only using 10W more power.

The ATi Radeon Mobility HD5870 CrossfireX solution is now the highest performing configuration for the Leopard in terms of price, performance and heat generation.

About Eurocom
Eurocom is the world's leading developer of desktop replacement technology, highly customized, high-performance notebook PCs. The company was founded on the belief that it could revolutionize the PC world with Desktop Replacement Technology, its designs and advanced engineering techniques typically unseen in the computer industry. The company has produced many firsts, such as manufacturing the world's first notebook with a 3.5-inch desktop hard drive, 102-keys full-size keyboard, upgradeable notebook VGA technology, integrating RAID 0,1,5 technologies into the notebook or incorporating desktop processors into a notebook designs. . Eurocom continues to engineer well-balanced, work-of-art machines that inspire and enable individuals to reach great possibilities. For more information on Eurocom or to customize a machine, visit www.eurocom.com.

Intel, NVIDIA, EUROCOM and ATi are trademarks or registered trademarks of Intel Corporation, NVIDIA Corporation, Eurocom Corporation and AMD respectively in the United States and/or other jurisdictions

Poslednja izmena:
Ne razumem kakve to ima veze sa novim nVidia mobile chipovima? :trust:

Koliko sam razumeo tema su novi laptop GPU-ovi jer je GTX480M izasao ranije.

Pa ako ti je nebitno da baterija drzi 10 min vise onda je Optimus najveca glupost koja je Nv izbacila. Toliko o tvojoj logici😉

@magny_cours
Bio bih presrecan da gresim i da su performanse i TDP ovih cipova konkurentni.
Srecan?

Ljudi kojima je bitna potrosnja i cijena ne kupuju ovakav hardver. Ali definitivno vole zadovoljiti svoj ego i igrati se malo Nostradamusa.

Ja ovu potrošnju ne gledam kroz dužinu autonomije (ali ko mene pita), već kao na dodatno zagrevanje laptopa. Nisam se nešto mnogo družio sa laptopovima, ali mi je jedan ostao u ružnom sećanju jer me je skoro izgoreo koliko se grafička zagrejala. To bi mogao biti problem, potreba za poboljšanim (i skupljim) hladjenjem ali i povećavanje gabarita.

Vidis tako nesto se desilo i mom prijatelju (laptop sa zloglasnim 8600 unutra), ali u pitanju je bio CPU. Razlog je bila prasina, sve zacepljeno, a on noob 🙂

Ne razumem kakve to ima veze sa novim nVidia mobile chipovima? :trust:

Mislim da je to linkovao zbog toga sto taj proizvodjac navodi da je potrosnja recimo GTX460M 65W, a ne 45-50 koliko je navedeno u onoj tabeli. Razlika u odnosu na 5870M (55-65W) moze biti 192-bitna magistrala, tj 6 a ne 4 memorijska cipa.

Ukoliko pretpostavimo da je to GF106 cip, on je veci ~40%, ocigledno i malo veci potrosac, a sporiji. Dovoljno da bude konkurentan? Tesko, ali mozda u nekim uslovima, ukoliko bude dovoljno jeftin. Dovoljno da NV zaradjuje na njemu? Jako, jako tesko.

Za prozivanje koristite PM.

Nazad
Vrh Dno