Šta je novo?

Nv45 Glasine

• Začetnik teme Začetnik teme mLaki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mLaki

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2004
Poena
680
Na netu sam nabaso na glaisne o nV45, zaista otkidaju.

PCI-E Only
64 pajpi
512 bit memorijski kontroler
P.S. i V.S. 4.0
Dinamički Ray Tracing
128 bit-ne boje
Core 650
Mem 900

DX10 kompatibilac

I ranije su glasine otkidale kod je nV u pitanju pa nista od toga posle nije bilo. Ovaj GF6 je delimican povratak jer su u nV dali takav autogol da je to strashno-testovi su tu digla se prasina i cvrc-nema nigde da se kupi?!
ATi krcka sa ovim X800Pro lagano ali sigurno....

Jeste Broz, ali ipak je GF6 tehnoloski ispred r420(r300 na steroidima 🙂). Videcemo sta ce r500 doneti (baziran na r400 koji se nikad nije ni pojavio).
ATiju trenutno ide u korist sto GF6 nema jos u prodaji.

Možda, ali bilo da je nv45 ili nv50 neće joj trebati CheatWare drajveri da potuče ati-ja.

Dok se ne povinuju Microsoftu u potpunosti, nece biti brzi u igricama od ATi-a.
Tuzno ali istinito.

Uvek su imali chipove koji su bili tehnoloski ispred, ali ih koci njihova tvrdoglavost. Valjda ce se opametiti jer XNA kuca na velika vrata dok ce OGL biti u upotrebi samo kod profesionalaca.

Svako ko je par godina pratio iole najave na hardverskoj sceni trebao je da nauci sam sledece:

1. specifikacije u najavi i specifikacije finalnog proizvoda umeju neretko da budu dve razlicite liste; proces modifikacije iste je neminovan u toku razvoja

2. specifikacije tehnologije na papiru ne moraju da garantuju performanse i/ili kvalitet finalnog proizvoda. Nigde ne postoji lista na kojoj stoji koliko poena/fpsova/markova/itd nosi pojedina tehnologija. Neretko se dve razlicite implementacije iste tehnologije cak i razlikuju po performansama i/ili kvalitetu.

3. treba sacekati prve primerke ili makar preproduction sample da bi se komentarisale real-life performanse. Do tada je sve samo nagadjanje, tj. silueta sa nejasnim ivicama.

silverglider je napisao(la):
....silueta sa nejasnim ivicama.

Silueta sama po sebi podrazumeva nejasne ivice😉

BTW i GF5800ultra je imala NA PAPIRU veci memorijski protok od 9700pro ako se ne varam, pa je opet u realnosti bila katastrofa...

Silueta podrazumeva nejasne detalje unutar ivica, ali ne nuzno i postepeno pretapanje ivica u okolinu 🙂

Broz je napisao(la):

BTW i GF5800ultra je imala NA PAPIRU veci memorijski protok od 9700pro ako se ne varam, pa je opet u realnosti bila katastrofa...

Ima veci memoriski protok, ali nije sve u mem. protoku. Dzabe to kad je imao samo 4 pipeline-a ... samo zato sto su nV tate, nv3x moze da radi sasvim pristojno u novim naslovima. Videces da ce i famozni HL2 moci da se igra u full detaljima (non AA/AF).

Mazi, batice....🙂
Ma OK je sve to, u pravu si, hteo sam da kazem da je memorijski protok jaaaako bitan za vrhunsku vizuelizaciju (citaj: aa i af) a 5800 ne da je bio sporiji od 9700pro nego je deklasiran potpuno. Nista licno kolega jer znam da si ti imao a mozda jos imas 5800🙂
Poenta je ono sto je rekao ES-DZI, da skoro po pravilu se ne podudaraju papirne prezentacije sa onima kada se proizvod pojavi i da specifikacije na papiru ne znace po automatizmu i performanse koje bi se mogle matematicki izracunati na osnovu prethodne generacije proizvoda...
Eto🙂

poz

Ma jeste on sporiji, ali ne toliko. Ja sam se sit naigrao dok mi je 5800 bio u masini.

Inace, famozni FC mi se i sad gusi na delovima gde se gusio i 5900, iako je 9800xt u masini... genijalci bre.

Broz je napisao(la):

Pa koliko znam nije imala veci mem protok. FX5800 Ultra ima 128-bitnu DDR-II memoriju na 1 Ghz, sto mu daje 128-bits(16bytes)*1000= ~16 GB/s
dok 9700pro ima 256-bita magistralu i DDR-I memoriju na 680 Mhz, koja ima kudikamo nizu latenciju od DDR-II, a protok je skoro 22 GB/s. 9700pro je imao i vise sirove snage, 8x1 arhitekturu, i pametnije uradjene smartshadere, uostalom kao i 9800pro.

drfedja je napisao(la):
Pa koliko znam nije imala veci mem protok. FX5800 Ultra ima 128-bitnu DDR-II memoriju na 1 Ghz, sto mu daje 128-bits(16bytes)*1000= ~16 GB/s
dok 9700pro ima 256-bita magistralu i DDR-I memoriju na 680 Mhz, koja ima kudikamo nizu latenciju od DDR-II, a protok je skoro 22 GB/s. 9700pro je imao i vise sirove snage, 8x1 arhitekturu, i pametnije uradjene smartshadere, uostalom kao i 9800pro.

Kao sto Fedja kaze: brzo zaboravljate. Upravo je pogled na specifikacije, tada jos nepromovisane FX5800Ultra, dovodio u sumnju njen uspeh, jer je memorijski protok bio neocekivano mali u odnosu na ATi Radeon 9700 Pro. 128-bit memorija napram 256-bit memorije nije mogla proci neopazeno. Svi su se pitali kako ce nVidia sada uspeti da prestigne ATi. Naravno, nikome tada nije padao napamet odgovor "Nikako!" 🙂 , jer nVidia nije imala tada danasnju "reputaciju". Kasnije revizije su imale normalnu magistralu od 256-bita, ali problemi arhitekture, nepostovanje DX9 specifikacije i pokusaj guranja sopstvenog API-ja i danas imaju posledice po liniju grafickih cipova kompanije nVidia.

Poslednja izmena:
Koliko ja znam nv45 je isto sto i nv40 samo sa podrskom za Pci-e i nesto vecim klokom,,, kakvi crni P.S. i V.S. 4.0 i dx10 to nece bar do nv50 /r500 a mozda ni tada.

drfedja je napisao(la):

Da da matematika ne laze🙂
Sve je apsolutno tacno sto si ti napisao ali secam se dobro da je neki nV PR izjavio da 5800U ima neku ultra-mega-giga kompresioni algoritam ili tako nesto, pa da u krajnjoj racunici ispadne ~25GB/s...
Jel se seca jos neko tog intervjua?

Da, bilo je price o tome, ali isto tako je i r300 ima kompresiju, bese 6:1, nisam siguran sada, pa je onda opet bio ispred nv30.

uz kompresiju kod 5800u, protok je navodno 48gb/s ( to mi je nekako ostalo u secanju, valjda sam u pravu)..

ZLI je napisao(la):
Koliko ja znam nv45 je isto sto i nv40 samo sa podrskom za Pci-e i nesto vecim klokom,,, kakvi crni P.S. i V.S. 4.0 i dx10 to nece bar do nv50 /r500 a mozda ni tada.
Upravo tako!

Meni se čini da je nVidia izbacila 6800 Ultra kao top-of-the-line model, ali zapravo nije već je to bila varka da ATI pokaže sve što ima. Čuo sam da spremaju 6900 ili 6950 Ultra ili tako nešto, čipovi koji će imati memoriju malo bržu od Atijevog best modela i 32 pipe lajna, čisto da pokaže Ati-ju. Jest da se ona neće prodavati u velikim količinama poput 5950 modela ali čisto da stave Ati-ju do znanja ono, E momci ne zezajte se snama, pogledajte šta mi imamo.

Poslednja izmena:
mLaki je napisao(la):
Meni se čini da je nVidia izbacila 6800 Ultra kao top-of-the-line model, ali zapravo nije već je to bila varka da ATI pokaže sve što ima. Čuo sam da spremaju 6900 ili 6950 Ultra ili tako nešto, čipovi koji će imati memoriju malo bržu od Atijevog best modela i 32 pipe lajna, čisto da pokaže Ati-ju. Jest da se ona neće prodavati u velikim količinama poput 5950 modela ali čisto da stave Ati-ju do znanja ono, E momci ne zezajte se snama, pogledajte šta mi imamo.

😀😀😀😀😀

mLaki bolje da si sa tim pijukom kamen tucao bar bi ljudi put napravili 🙂

mLaki je napisao(la):

mLaki, ne radi se to tako u high-tech svetu. Pa to bi bilo suludo. Mislim, sta cekaju vise ako je tvoja teorija tacna? X800Pro je preplavio ameriku, sajtovi ne mogu da se nanabavljaju ovih kartica koliko dobro idu. Ne, to sigurno nije slucaj, vidis da se muce da izbace u retail i 6800U....

Broz je napisao(la):
mLaki, ne radi se to tako u high-tech svetu. Pa to bi bilo suludo. Mislim, sta cekaju vise ako je tvoja teorija tacna? X800Pro je preplavio ameriku, sajtovi ne mogu da se nanabavljaju ovih kartica koliko dobro idu. Ne, to sigurno nije slucaj, vidis da se muce da izbace u retail i 6800U....
Njih je, kao i jos gomilu musterija, zayebao IBM! Pametnjakovici su, najjednostavnije receno, eksperimentisali sa razlicitim tipovima LowK tehnologija i uspeli su da syebu jako dobar jield na mizeran nivo! Jedan od razloga za uvodjenje 5900XT-a an trziste je bio taj sto IBM nije mogao da proizvede dovoljnu kolicinu NV36 GPU-ova za 5700 Ultru. TSMC je umedjuvremenu maksimalno usavrsio 0.13 micr tehnologiju... NV41 i 44 ce biti proizvodjeni kod TSMC-a i to najverovatnije u 0.11micr postupku...

Nazad
Vrh Dno