Šta je novo?

NV40, pocelo je pocelo!!!!

• Začetnik teme Začetnik teme Mare
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mare

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
885
Evo prenosim NV news, izvor je inace B3D (a ko bi drugi?)...

NV40 On The Loose? - 3/19/04 @ 10:54 pm - By: MikeC - Source: Beyond3D
The forums at Beyond3D have been in a feeding frenzy tonight as a member is serving a full course dinner based on information from someone with an A2 revision of NVIDIA's next-generation NV40 Graphics Processing Unit.
He starts off with a carefully crafted assualt by serving up an entree of three game screenshots that can be seen at this link (note that screenshots have been removed). But alas, the mystery man exits stage left, although he promises to return to serve the main course.

Let's see what we are having tonight.

NV40 revision A2 - clocked at 475MHz core and 1.2GHz memory (GDDR-3)

16 pipelines - 3DMark2001 single-texture fillrate of 7,010 MPixels/sec and multi-texture fillrate of 7,234 MPixels/sec

Pixel shader performance - ranges from 2.5X to 5X over GeForce FX 5950 Ultra (I've heard up to 7X in extreme cases)

Antialiasing in screenshots - 4X RGMS (rotated grid multi-sampling)

Max anisotropic filtering - 8X with tested driver, but might see 16X

Gameplay performance - 2.5X to 3X faster than GeForce FX 5950 Ultra using high resolutions with AA and AF

Image quality - "far far better"
Will you be having dessert tonight sir? Sure, why not.

Halo - 1600x1200 - no AA/8X AF - 51.1fps

Far Cry - 1600x1200 - no AA/no AF - 53.4fps

UT2004 Botmatch - 1600x1200 - 4X AA/4X AF - 71.9fps, 1280x960 - 82.9fps

Star Wars Kotor - 1600x1200 - 4X AA/8X AF - 49.3fps
System Specs - Athlon 64 3200+, Gigabyte GA-K8VT800 (VIA KT880) Mainboard, 1GB PC4000 RAM, 160GB SATA HDD.

Updated: UT2004 results are from a dual Opteron system. Mmm, double the helping!

MUYA: Those are impressive numbers. NV38 at 1600 by 1200 managed 25 fps in HALO while the R360 mustered 27 fps on an Athlon64 3200+ system without 8X AF applied.

MikeC: Although some of the NV40 specifications may be factual, I would discount the screenshots and benchmark results at this time due to insufficient information concerning the test conditions. However, graphics hardware that is capable of achieving that type of performance in Halo with PS 2.0 and high quality graphics settings would be impressive.

Jedino mi nije jasno kako je vestopiscu, ali i svim clanovima foruma ovo promaklo...

Po svemu sudeci izgleda da NV zaista ima dobru kartu ovoga puta ATI ce zaista imati problema da odgovori na ovo...

Mislim da ovaj post The Baron-a sa B3D (ljudi koji posecuju B3D svakako znaju ko je on) moze da da neke sasvim proverene informacije o NV40....

Stuff I know. NV40 Ultra is clocked at 475/600, GDDR3, revision A2, will probably be an A3 at some point for power consumption, 16x1, very significant pixel shader improvements (guessing that for register-intensive FP32 shaders, we're looking at a 4-6x performance improvement versus NV35 clock-for-clock...), RGMS, adaptive AF (don't know if there will still be non-adaptive AF, we'll see), will ship with Forceware 60, review boards will be out end of March.

I'm still kind of curious about A3 and retail availability--I would imagine that it is coming to improve yields and reduce heat output (and the possible double molex connectors), but given the April 13 date, I'm forced to wonder about when it's going to be available.

(PS--it's 16x1. Period. There is no doubt.)

Poslednja izmena:
Izgleda da ce biti na kraju nsto od te nVidia-e ;-)

Mali maxa: "Sta sam vam rekao? 🙂"

Cena prava sitnica 🙂

Trenutno je ono sto me interesuje su oslabljene verzije jer bi mi bas lepo legla jedan SP XT verzija ovoga sokocala..

Brojke ako su tacne su veoma impresivne

Mozda za jedno godinu dana... 😀 bitno je da vise nema neizvenosti u smislu NV propada trziste spada samo na ATI... sad bi bilo dobro da i ATI uradi pravu stvar i da se onda cenama bore za kupce...

attachment.php

Ne znam drugari, ali mene ovo opet lici na pricu pred lansiranje nv30. FUD

Em sto se vrlo malo zna o nv40, plus sto ima dosta razlicitih prica.

Evo citiracu jednog coveka sa beyond3d foruma, mozda nije bas najbolje receno, ali uklapa se 🙂
He said the UT2004 benchmark result was from a botmatch.

Botmatches are CPU limited.

A Radeon 9800XT gets 37fps... as does a highly overclocked 9800Pro... at 1600x1200... on a CPU 400MHz slower than the one that "NV40" was "tested" on.

This NV40 supposedly got over 80fps. On a CPU-limited test. With a CPU only 400MHz faster.

DO THE MATH.

Jos uvek se neke stvari ne slazu.
Da ne spominjem vadjenja tipa, imao je karticu samo na dan-dva, a pritom lose govori engleski i ima slabo pamcenje, pa onda samo je bio optereon, posle, ne bio je overklokovan, 200mhz, ne 400mhz, pa onda dual nasviran..., pa ono kao nije on testirao nego ortak, mozda mu je pogresno nesto preneo...

Sve mi se cini da ce, nazalost da se ponovi nv30 prica, ako ne cela, bar deo.

A ATi cuti i dalje, mozda zato sto imaju zver 🙂 a mozda i nemaju nista 🙂 videcemo, ali ovo oko nv40 mi za sad deluje dosta neozbiljno.

PS jedino ako nv40 ima neki procesor zaduzen za AI 🙂)

edit: izgleda da ce opet biti nekih nV optimizacija 🙂 iako je fp32 neke nama nebitne stvari se nece prikazivati 🙂

Poslednja izmena:
Ahhh... pogledajte postove pre lansiranja prethodnih NV gpu-ova.... same story = same shit.... nazalost...

Da diskusija na B3D je presla na oko 25 strana oko toga da li se moze verovati rezultaitma... ali bez ulazenja u te rezultate opet ono sto se moze procitati o arhitekturi NV40 obecava...

Pa i nv3x arhitektura je ''obecavala'' pa opet nista.
Mozda su previse zakomplikovali? 🙂

Naj pametnije je sacekati da ta cuda dodju u nase ruke ,pa onda suditi sta je bolje.
Ja mislim da ce ATi u dalje ostati na tronu.

Mudri je napisao(la):
Naj pametnije je sacekati da ta cuda dodju u nase ruke ,pa onda suditi sta je bolje.
Ja mislim da ce ATi u dalje ostati na tronu.
Prema onome sto ja znam bice da si ti u pravu, ako ni zbog cega drugog, ono zato sto ce NV40 biti divljacki kompleksan i skup za proizvodnju (kasnice za ATijem), a to znaci i za kupovinu... posebna prica je sto ce svi koji budu zeleli da ga poseduju morati da kupe klimu i da hlade sobu na 15 stepeni 😉 odnosno da zimi iseku cevi na radijatoru)... napajanje od 460W se podrazumeva nista vise nesmem reci (***** je ovaj NDA) 😉
Pozdrav sa CeBITa svim drugarima Benchmarkovcima!!!
P.S
Evo, ipak jos jedna informacijica: nVidijini programeri rade u 3 smene na novim ForceWareovima (NV40 optimizovanim)

Ja imam informaciju da ce ovaj Enermax od 350 biti sasvim dovoljan. A to sto ce biti skuplji za proizvodnju ne znaci kupcima nista - nVidia ce biti malo na gubitku, ali sama kartica ne sme biti skuplja od high end radeona iz iste klase, kao sto je uvek i bilo. I jel predstavljen taj nV40 na cebitu ili nije?

ps. a klimu u sobi sam uzeo zato sto sam onomad presao na 9500 pro, koji se ludacki grejao!

Naravno da nije pa 13.4. je zvanična promocija, bice velika promo žurka sa turnirom u UT2k4 i BFV, gomilom nagrada tipa high end komp sa NV40 GK.... možda BCD uz NDA potpis...

Nedjo je napisao(la):
nVidijini programeri rade u 3 smene na novim ForceWareovima (NV40 optimizovanim)

Mogu da rade u 5 smena, ali ono sto je u arhitekturi procesora pobrljavljeno, nece tako moci da poprave. Trebali su posle Ti4x00 karti da preseku i urade novu arhitekturu i drajvere za njih koji ne bi bili kompatibilni sa ranijim serijama, i uz postovanje novih DX specifikacija. Ovo samo lici na odlaganje propasti budzenjem tranzistora za sve sto mora da se popravi, i na kraju nece uspeti sa guranjem istog koncepta. Lici malo na budzenje 3dfx-a pred krah.

P.S. Da li se patak setiti da ume da leti ?? 😀

Mare je napisao(la):
Jedino mi nije jasno kako je vestopiscu, ali i svim clanovima foruma ovo promaklo...

Po svemu sudeci izgleda da NV zaista ima dobru kartu ovoga puta ATI ce zaista imati problema da odgovori na ovo...
Čekaj Mare, nije valjda da očekuješ da napišem članak na osnovu nečeg što je neki član Beyond 3D foruma rekao?!?! Ako tako krenem doći na kraju do toga da Maxine priče objavljujem kao vesti 🙂 Ta priča o memoriji na 1,2 GHz mi deluje VRLO sumljiva.
Evo šta meni izgleda verodostojno tako da sam odlučio da vam prenesem:
http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=5042
Da malo proširim priču... izgleda da će ipak NV40 prvi izaći, ali ostaje da se vidi ko će prvi moći da svojim partnerima obezbedi veće količine čipova.
Ne mogu se sa vama uključiti u diskusiju niti favorizovati ijednu stranu jer bi odmah posle krenula optuživanja kako je favorizujem u vestima i slično.

Ja sam pisao, dok sam radio vesti, i napisao bih opet, naravno kazes o cemu se radi jer ako ovo kasnije gore prenesu svi sajtovi sto da ne, naravno sve je nezvanicno i sa rezervom, ali ljudi gore od zelje da saznaju kakvu takvu informaciju....

Ne vidim zasto je "pljuvanje" ili hvaljenje neke kompanije (ako je s razlogom) navijanje, ja sam znao da u jednoj vesti iskritikujem AMD zbog registered DDR-a, a u sledecoj da iskitikujem Intel zbog nekog drugog razloga... nema tu favorizovanja... niti je sterilna prica tipa svi su dobri nekome intresntna niti neko veruje u to....

Odosmo van teme... 😀

Poslednja izmena:
Mare je napisao(la):
Ja sam pisao, dok sam radio vesti, i napisao bih opet, naravno kazes o cemu se radi jer ako ovo kasnije gore prenesu svi sajtovi sto da ne, naravno sve je nezvanicno i sa rezervom, ali ljudi gore od zelje da saznaju kakvu takvu informaciju....

Ne vidim zasto je "pljuvanje" ili hvaljenje neke kompanije (ako je s razlogom) navijanje, ja sam znao da u jednoj vesti iskritikujem AMD zbog registered DDR-a, a u sledecoj da iskitikujem Intel zbog nekog drugog razloga... nema tu favorizovanja... niti je sterilna prica tipa svi su dobri nekome intresntna niti neko veruje u to....

Odosmo van teme... 😀

Ljudi toliko gore od zelje da NV koristi to i proturaju se gomile buha, za koje se pokaze da nisu tacne kada GPU izadje.
Lepo si uzeo primer za Inte i AMD, ali su zaobisao ATI-NV. Kada se gleda sa strane, ne moze se reci da bar malo ne navijas za NV (ili malo vise). Nemam nista protiv, ali nemojmo to pokrivati sa "eto mora malo buha, tu i tamo".

PoZ

Poslednja izmena:
Pa to ti je kao komentator na utakmici Zvezda - Partizan 99% navija za jedan od ta dva ali mora da bude objektivan... 😀

Isreno ne navijam ja za Nv ali nikad nisam ni imao ATI (od ukupno 4 graficke do sada bilo je s3, 3dfx, Nv, Nv), pa mi je mozda Nv malko blizi... iako bi sad sigurno uzeo ATI da kupujem novu kartu jer je ATI u ovoj generaciji bolji i to je svakom jasno...

Ne bi trebalo unositi emocije tamo gde se daju pare bitan je razum, ko daje vise za ulozen novac njegov proizvod uzimas, nema tu emocija i vezivanja za parce stampane ploce sa par cipova ma kako oni napredni bili...

Iskreno sa istim entuzijazom pratio sam i pojavu R300 i pokazalo se da je bilo i te kako opravdano sve sto se pricalo i suskalo o tom cipu...

Ma samo nek' se pojave i nV 40 i R420,ako nista drugo kupovacemo FX 5900 XT za 100-120 evra.Ja negde procitah da ce cena za nV 40 biti negde izmedju 300-400$ sto nije mnogo ako stvarno bude ovakva zivotinja.

Poslednja izmena:
Jao kad sada svi krenete da prepisujete od Nedje, sto to volim. Pa nisu velike firme toliko nesposobne da ne znaju hoce li moci da isporuce vece kolicine gpu-ova. To je njihov problem, koliki su gubici u pocetku i koliki je skart - chipova mora biti i bice ih kolika god potraznja bude bila. NVidia nije luda da zaceni nV40 na vece cifre negoli ATI Radeone (kakva li ce biti oznaka), zna se koliko koja klasa kosta.

🙂 U svemu ovome je interesantna cinjenica da niko apsolutno niko nema ideju o r420 chipu. ATI strogo to cuva pod top secret i ceka...
Da ne bude hladan tus NVIDIJI 🙂

Pa kad gledan onu NV 40 karticu bez sistema za hladjenje, setim se prethodnih senzacionalnih lansiranja od strane NV-a, koja su takodje protekla sa karticama bez hladjenja... a onda su dosli trenuci zabave i sprdnje... :d
Gledam ona dva konektora za napajanje i kapiram da ce sad na netu da krene modovanje mini atomskih centrala u cilju smestanja istih u,oko,na i van kucista :d
Cime oni misle da ohlade 220 mil tranzistora uz buku koja nece dovesti do uzimanja jacih sredstava za smirenje (onih sto se ne mogu dobiti bez recepta), meni nije jasno, ali ajde da verujemo da NV moze da nas prijatno iznenadi.

Opusti se, Marti, nece biti hladjenje nista vece od onih kod 5950 Ultra kartica (single slot) mada ce biti i varijanti sa dual slotom, a-la OTES, za overklokere... Vidis i sam kakav je nacrt na pcb-u za hladjenje. Uostalom, naucili su oni nesto nakon nV30!

URGH! je napisao(la):
Ma samo nek' se pojave i nV 40 i R420,ako nista drugo kupovacemo FX 5900 XT za 100-120 evra.Ja negde procitah da ce cena za nV 40 biti negde izmedju 300-400$ sto nije mnogo ako stvarno bude ovakva zivotinja.

vaistinu! ko sto sad ti4200 ima za 85 evra, a to je za mene pojam sirovine (igram se na 14' monitoru, u 800x600x32x75 bez AA i AF - antialiasing imam ugradjen u monitor :d )

Ne deluje realno da 5900 bude ispod 120e izdace oni druge kartice za taj segment... 5900 nije bas jeftin za proizvodnju u toj meri.

Nazad
Vrh Dno