Šta je novo?

NV40 performanse (Benchmak rezultati)

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
http://translate.google.com/translate?sourceid=navclient&hl=en&u=http%3A%2F%2Fwww%2Ettecx%2Ede%2Ffiles%2Fnews%2Farticle%2Ephp%3Farticle%5Ffile%3D1074033583%2Etxt

Znaci polako pocinje, sad ce nas dva meseca bombardovati ovakvim i slicnim "proverenim" informacijama...
premda, ove brojke imaju smisla!

Eh, da...
Mine 2 cents:
mislim da se NV sa NV40/41 serijom GPU-ova vraca na dane stare slave, a najlepse od svega je sto ce doticne kartice pakovati sa DOOM-om 3. U tom smislu izlazak treba ocekivati negde u aprilu, a prezentaciju arhitekture na ovogodisnjem WinHEC-u!
Sto se tice ATi-ja, RV420 bi trebalo da ima premijeru na ovogodisnjem CeBIT-u i po performansama bi trebalo ce da parira NV40-ci, ali ce NV ipak imati nesto malo brzi GPU...
Bice ovo dobra GPU godina 😉
P.S
glasine da je HL2 otkazan za kraj septembra su samo... pa, glasine! Ova igrica izlazi krajem Aprila!
P.P.S
nvidija je u pregovorima sa id softom jos od proslogodisnjeg QuakeCona, oko opremanja NV40 sa DOOM-om3! Ovo je siguran info!

Uh, vidim da se ne uzbudjujete preterano zbog ovih rezultata 😉
Evo jos malo informacija, ali u vezi ATi-jevih GPU-ova>
Future changes might refine this process, as we deem fit. We are constantly developing this technology and from the 9600 onward, we plan to have (not guaranteeing we will though) on die thermal diodes in all of our products and in the future, other much more complex on die thermal logic.

Mislim da je ati napravio mnogo bolje dizajniran GPU za 0.13 mikrometarski proces izrade, sa Low-K, tehnologijom, upravo zahvaljujuci 9600 seriji. S druge strane nVidija se "druzi" sa IBM-om, koji prem amojim informacijama ima trenutno najsavremeniji i spreman za masovnu proizvodnju, 90nm postupak. Mislim da necemo morati dugo cekati do NV45 proizvedenom na 90nm, i ukombinovanim sa GDR3 memorijom (sa inicijalnim klokovima od 800 MHz za GPU i 1600 za memoriju)

ATI Vs. NVidia. Nedjo Vs. Nedjo. :mrgreen:

:wave;

P.S. Ke vidimo. ,)

Zar se R420 vec ne isporucuje ATi partnerima? Bar sam tako procitao http://www.theinquirer.net/?article=13693

Treba da ipak prvo predju na 110nm, dok fabrike za 90nm ne budu spremne. Ove godine ce se verovatno pojavljivati test primerci, a od 2005. bi krenula proizvodnja, bar sto se TSMCa i UMCa tice http://www.digitimes.com/NewsShow/Article.asp?datePublish=2004/01/09&pages=A2&seq=4

A izgleda da ce i XGI preko veza SISa i UMCa relativno rano, verovatno kada i ATi i nV, preci na 90nm. Mozda im ovo bude sansa, bar za ulaz neko entry ili mid-range trziste.

DusaN je napisao(la):
Treba da ipak prvo predju na 110nm, dok fabrike za 90nm ne budu spremne. Ove godine ce se verovatno pojavljivati test primerci, a od 2005. bi krenula proizvodnja, bar sto se TSMCa i UMCa tice http://www.digitimes.com/NewsShow/Article.asp?datePublish=2004/01/09&pages=A2&seq=4

A izgleda da ce i XGI preko veza SISa i UMCa relativno rano, verovatno kada i ATi i nV, preci na 90nm. Mozda im ovo bude sansa, bar za ulaz neko entry ili mid-range trziste.
Pazi TSMC zestoko kasni i kao kompenzaciju ce ponuditi 0.11 micr proces, ali za to je IBM vec stigao do 90nm, tako da je u tom kontekstu nVidija za sada u prednosi u odnosu na ATi i neki buduci NV50, ali to je jos barem 12-18 meseci daleko, a NV40 je odmah ti iza vrata! 😉
Sto se tice XGI-a njima ne moze pomoci ni cudesni 45nm proces, ako debelo ne doteraju arhitekturu Volarea!

Jes' da sam ATi fan, ali bas bih voleo da opet nVidia napravi nesto sto ce parirati ATi-ju. FX5700Ultra je bio ocigledno neka uvertira u novu GPU oluju iz nVidije, a da li ce to potopiti ATi - sigurno nece, ali ce ipak da zatalasa malo 🙂

Pa ja to vec odavno govorim, Nedjo... Izgleda da je ovaj nas bosanac ubo prichu kada je rekao da je sample kartica koju je MSI testirao na 300 i kusur MHz tukla FX 5900 zestoko koji je na 450, i to sa posebnim Alpha drajverima, sklepanim na brzinu ! DX9 testovi!

Nedjo pa ti si nas 3D Guru BRE!🙂
Ipak, nV treba da se vrati prvo sa GPU-om pa onda da vrtai svoje stare musterije koji su postali preletaci u ATYi-ev tabor i plus jos da osvoje neke nove musterije sto ce biti jako tesko, IMHO🙂

Pa imaju MSI, a ASUS i dalje proizvodi nVidia kartice. Ovo sto se izdesavalo na relaciji nVidia - proizvodjaci je pre bilo postepeno omeksavanje krutih pravila po kojima niko znacajan ko pravi nVidia kartice ne sme istovremeno da pravi i ATi ili neke druge inace nema vise nVidia GPU-ova. Sada vecina proizvodjaca ima oba proizvoda u ponudi, a na proizvodjacima je da procene sta im je primamljivije da prave i u kojim kolicinama. Evo ASUS ima u ponudi i FX5700Ultra i R9600XT. Njihov 9600XT je napravio pravi boom, a FX jos nije ni stigao kako valja. Verovatno XT prave u daleko vecim tirazima iz ovog ili onog razloga. Mislim da vise niko nece ugovorima moci da ucenjuje proizvodjace, vec ce oni samo moci da biraju sta ce proizvoditi.

Da zaista, bice ovo zanimljiva godina...josh jedna u nizu trosenja para na nove graficke kartice, brze procesore, kvalitetnije memorije....

a napokon su se setili da sa 4x2 predju na hmm pa opet isto 8x2 🙂 e sada majka svih pitanja je da li ati uspeti da u isti vreme ovlada 16x1 tehnologijom.....

Iskreno se nadam da ce NV napraviti sjajan GPU i time dati jos veci izazov ATI-ju. Sa druge strane sam sebi obecao da nema promene graficke ove godine. A64 ce dobiti prioritet negde na jesen u mom budzetu! 9600pro @500/660 je sasvim dovoljan.

delimir je napisao(la):
Evo ASUS ima u ponudi i FX5700Ultra i R9600XT. Njihov 9600XT je napravio pravi boom, a FX jos nije ni stigao kako valja. Verovatno XT prave u daleko vecim tirazima iz ovog ili onog razloga. Mislim da vise niko nece ugovorima moci da ucenjuje proizvodjace, vec ce oni samo moci da biraju sta ce proizvoditi.
Slazem se da ce kljucno pitanje u GPU ratu ove godine biti ko i po kojoj ceni moze da isporuci vise GPU-ova!
Ono sto je idikativno, jeste da nVidija i dalje kforsira"x2" arhitekturu iako je ona od sve manje i manje vaznosti u ekspanziji Pixel/Vertex shadera. Lightmape su proslost a u eri perpixel ligninga i usavrsenih Anisotropic algoritama, nikve preterane koristi od sekundarne TMU jedinice nema - sem sto trosi dodatnu kolicinu tranzistora... sto jelte nije korisno... err...
Mislim da ati ako promovise 16x1 arhitekturu (a udvostrucavanje pipelineova navodno nije ni malo lagan zadatak) ce kreirati lepu podlogu za buducnost, nesto slicno kao sa gradualnim savladavanjem 0.13 LowK tehnologije... cime u nekoj doglednoj buducnosti opet moze da nametne svoju arhitekturu kao superiorniju... ma bice zanimljivo, bice!!!

Da, kako ATI da promovise 16x1 arh. ako ce za sledeci korak biti neophodno da imaju full FP32 preciznost (mislim na DX10)? Jedino ako sada hoce da ponude 16x1, sa zadrzanim FP24 i povecaju broj tranzistora na oko 180M i ostanu PS/VS3.0 odnosno DX9.1 kompatibilni. Ali onda kao sledeci korak, moraju da predju na FP32 (i zadrze 16x1), sto povecava tranzistor count za oko 45-50%, a onda ce chip moci da izrade samo u 90 nanometarskom procesu, koji ce tad, verujem biti razvijen. Sve zavisi od dogovora sa MS-om oko datuma predstavljanja DX10...
nVidia ide na 8x2 i slazem se da je to lose u ovom i bice jos losije kako vreme prolazi. Medjutim, da li oni lako od toga mogu da predju na 16x1, sa zadrzanim FP32 ili ati sa vec postojecim 16x1 moze lakse da poveca FP preciznost? Jasno je da je FP32 neophodan za DX10...
I jos nesto... dodatna TMU jedinica ne trosi ni blizu onoliko tranzistora koliko novi pipeline... mada, ko sto kazes, nije preterano ni korisna...

pozdrav

Da Max, ali i za DX9.1, ako uospte i izadje (VS/PS 3.0) je potrebna fp32 preciznost. A po svemu sudeci R420 ce imati fp32.

Nesto o tome je i Anad napisao, onako stidljivo
http://www.anandtech.com/weblog/index.html

I've read the latest rumors on FP32 support in R420, but I don't see how that's any major news. As far as I know, the DirectX 9.1 spec (with pixel shader 3.0 support) calls for full precision to be 32-bit floating point, so if ATI wants to be DX9.1 compliant they will have fp32 support.

A ima nekoliko topica oko toga i na beyond3d i rage3d forumima.

Da, citao sam bas o tome na beyond3d forumu i sve su sanse da ni za DX9.1 nece biti neophodna FP32 preciznost. Anand je to davno napisao... E sad, naravno, ko moze tacno reci....?

DX 9.1 ne postoji, niti ima potrebe da postoji, PS/VS 3.0 je vec u DX 9.0 ili to niste znali? 😀

Nisam ni ja do pre neki dan ali je tako...

delimir je napisao(la):
Evo ASUS ima u ponudi i FX5700Ultra i R9600XT. Njihov 9600XT je napravio pravi boom, a FX jos nije ni stigao kako valja. Verovatno XT prave u daleko vecim tirazima iz ovog ili onog razloga. Mislim da vise niko nece ugovorima moci da ucenjuje proizvodjace, vec ce oni samo moci da biraju sta ce proizvoditi.

Greska, Asus ne pravi 5700Ultra. Mojne se zaleces sa pretpostavkama :mrgreen:

Pozdrav!

Da PS/VS 3.0 je vec u DX 9.0 🙂
Izaci ce samo verzija DX 9.0c i to je to. DX 9.1 je sasvim nesto drugo jos korak dalje, a DX 10.0 izlazi sa Longhorn i to je vec ?

Nvidia ima interesantan design 8X2. Nvidia ce i dalje da koristi FP16, FP32.
ATI r420 ce prema nekim informacijama da radi sa FP24 i FP32. Koliko ja znam PS/VS 3.0 zahtjeva FP32, jedino ako Microsoft nesto ne izmjeni u novom DX verziji C.

Kad je upitanju ATI design, postoje tri opcije ovdje.
12x1
8x2
16x1

Ja mislim da ce ATI ici na 12x1 256bit mem bus, DDR II 500Mhz, GPU 500MHZ sto je opet vrlo izbalansiran GPU

Ako izvedu 16x1 i puna podrska za FP32 ja im stvarno cestitam, onda su ljudi genijalci.

NVIDIA ako uspije sa 8x2, garantujem da je NV50 16x2.

Freak_Power je napisao(la):
Da PS/VS 3.0 je vec u DX 9.0 🙂
Izaci ce samo verzija DX 9.0c i to je to. DX 9.1 je sasvim nesto drugo jos korak dalje, a DX 10.0 izlazi sa Longhorn i to je vec ?

Nvidia ima interesantan design 8X2. Nvidia ce i dalje da koristi FP16, FP32.
ATI r420 ce prema nekim informacijama da radi sa FP24 i FP32. Koliko ja znam PS/VS 3.0 zahtjeva FP32, jedino ako Microsoft nesto ne izmjeni u novom DX verziji C.

Kad je upitanju ATI design, postoje tri opcije ovdje.
12x1
8x2
16x1

Ja mislim da ce ATI ici na 12x1 256bit mem bus, DDR II 500Mhz, GPU 500MHZ sto je opet vrlo izbalansiran GPU

Ako izvedu 16x1 i puna podrska za FP32 ja im stvarno cestitam, onda su ljudi genijalci.

NVIDIA ako uspije sa 8x2, garantujem da je NV50 16x2.
Mislim da je rano nagadjati kakav ce biti koji GPU. To se dogadjalo i prosli put, razne price, a svi znamo sta je ispalo na kraju. ctp;
Mislim da je najbolje sacekati pa videti, ovakvo nagadjanje lepo dodje jedino pred spavanje. Realnost je daleko surovija :twisted:

Evo kad ce i sta ce NV-idia da predstavi:

http://developer.nvidia.com/object/GDC_2004_Sessions.html

UT2003 1600 x of 1200 pixels = 190 fps
> UT2003 1600 x of 1200 pixels|4xAA/8xAF = 100 fps
> halo 1600 x of 1200 pixels = 50 fps
> help Life 2 1024 x of 768 pixels = 95 fps

Koja je ovo igrica, "help life 2" ? :mrgreen:

Nazad
Vrh Dno