Šta je novo?

Numeričke simulacije i CFD

dr.sonic

Slavan
Učlanjen(a)
27.01.2012
Poena
259
Jutros sam postavio ovu temu (samo u drugom podforumu), ali sada ne mogu nigde da je nađem, tako da je postavljam ponovo. Izvinjavam se moderatorima ako sam sada napravio duplu temu.

Treba da se nabavi neka računarska oprema za modeliranje aero zagađenja i slične zadatke iz mehanike fluida (CFD). Jedan od programa u kome bi se radilo je i ANSYS. Za potrebe nabavke računara izdvojeno je 40000e. Trenutna zamisao je da se nabavi 20 računara (svaki po 2000e) sa jakim procesorima, da se povežu da rade paralelno i da račun obavlja CPU.

Da li je bolje da se naprave neke konfiguracije bazirane na jakim grafičkim kartama i da onda GPU radi posao? Moja zamisao (prva) je NVIDIA GRID, ili neki drugi sistem sa Tesla karticama. Tesla košta oko 4000e čini mi se, tako da bi moglo da se uzme jedno 8 komada. Nemam predstavu kako sve to ide, tako da nagađam sada. Druga opcija bi bila isto 20 računara, ali akcenat da bude na grafičkim kartama (onim klasičnim za igranje ili quadro) pa da budu povezani i da gpu računa.

Ima li neko iskustva sa ovim? Šta bi dalo bolje rezultate za iste pare?

Možeš li da kažeš gde radiš, ako nije tajna :D

Ja sam pre 3 godine imao priliku da radim malo CFD (ANSYS ICEM CFD i CFX) na TUM-u. To je bio klaster od 10 računara sa AMD Opteron procesorima. Sad, ne mogu da se setim da li su bila možda po 2 procesora u računaru. I neke prosečne ATI Radeon karte. Kao OS, koristili su openSUSE (11.1 čini mi se). Sav posao su obavljali procesori. Ako nema gužve, možeš da biraš na koliko računara hoćeš da se vrti simulacija, mada mislim da su ljudi retko uzimali više od 5. Jedino kad nema nikoga, i znaš da niko nije ostavio ništa da se vrti preko noći.

To je sve bilo za svakodnevnu upotrebu, za studente i doktoranade. Znam da imaju i nešto jače od toga, ali je za ozbiljnije stvari i čeka se na red :D

E sad, to je set-up od pre 5 godina. Šta je bi danas bio najbolji izbor, to ne mogu da kažem sa sigurnošću. Možeš da pogledaš ovde http://www.cfd-online.com/Forums/hardware/

Što se Tesle tiče, vidim da radi lepo :D
http://www.youtube.com/watch?v=8ENGcgX_2Gw
http://www.ansys.com/staticassets/A...cle/AA-V4-I2-Speed-Up-Simulation-with-GPU.pdf
http://h20331.www2.hp.com/Hpsub/downloads/ANSYS WP.pdf
http://www.ansys-blog.com/2012/03/29/benefits-of-gpu-accelerator-2/

Poslednja izmena:
Postavio sam pitanje i na ovom predloženom forumu, pa ćemo videti.

Ovde je i dalje svako mišljenje dobrodošlo :)

Na onom forumu nema odgovora, ali sam čitao dosta tema i našao neke zanimljive stvari.

Većina tvrdi da GPU computing nema nikakvu prednost u CFD-u, bez obzira da li je Tesla, Quadro ili nešto treće. Najbitnija komponenta je RAM memorija i treba da je bude što više i da bude što brža. Za probleme velikih dimenzija (kao što su ovi moji) potrebno je jako puno memorije, stotine GB, bar sam tako zaključio iz njihove priče. Takođe je jako bitno koliko memorijskih kanala podržava procesor. Između i7 i Xeon procesora nema velike razlike u performansama.

Pre svega ovoga je potrebno da tačno znam koja licenca će biti nabavljena za program, odnosno koliko jezgara paralelno će moći da radi.

Treba da raspišemo tender za koji dan. Evo šta sam sastavio. Znači za sve ima 2000e. O
Hteo sam procesor sa 4 memorijska kanala, ali nisma mogao da nadjem ni jedan, osim ovog i on kod nas košta oko 55000din. Da li je možda bolje da uzmem njega, ima 4 memorijska kanala koji su jako bitni za cfd, veći keš i 2 jezgra više, ali je dosta skuplji i ne dolazi sa kulerom?
Takođe, ploča ima i zvučnu i mrežnu integrisanu, ali na ovoj listi sam stavio i njih, zanemarite to.
Da li je napajanje od 850W dovoljno?
Imate li još neke sugestije? Do 2000e imam u suštini još lufta oko 10k dinara.

Stavio sma excel fajl u zip. Ima linkova u njemu ka sajtovima pcpractika i comtrade-a. Nije virus :)

Prilozi

• Konfiguracija.rar
    8.4 KB · Pregleda: 35
Imaj u vidu ako stavljas velike kolicine RAM-a, kao sto planiras, da moze da bude dosta "nezgodno" ako je taj ram non-ECC.
Naravno da ne bi bilo sve tako jednostavno ECC memorija je nesto sporija (Ako se dobro secam oko 3%) i skuplja.

Aha, hvala na savetu, nisam imao pojma o tome. Uzeću u obzir savete, pa ću sastaviti novu konfiguraciju za koji dan.

Za GPU computing, trenutni vrh je verovao ili ne TITAN! glavom i bradom!
Jako dobro se raspitaj koje proracune koristi tvoj program da se tu ne bi zeznuo.
....
http://www.randomcontrol.com/arionbench

ECC ti ne treba za ovo...
Posto tu nece biti OCa, i7-3930K ce se isplatiti, za 50% visu cenu procesora, dobijas 50% brzu masinu, tj ukupna cene ne raste 50%, vec mozda 15-20-25%, sta si vec sklopio.
X79 je jedini set koji ce raditi sa 64GB rama, ima relativno jeftinih ploca za cca 200e.

Poslednja izmena:
Na onom forumu što mi je preporučen u ranijim postovima, cfd-online, kažu da se za cfd u ansys-u ne isplati gpu computing i da je cena mnogo veća u odnosnu na dobitke.
Zašto misliš da mi ne treba ECC memorija?

Ne dobijas nista, osim sto gubis pare.
Ne verujem da moze doci do gresaka, zbog toga, iskreno.
U svetu verovatno uzimaju ECC i za to?
...
Koji ces cipset? Moraces X79 ako oces ECC, rade i ostali sa njom, al opet on nekako najbolje.

Nemam pojma. Iskren da budem prvi put sam čuo za taj tip memorije, a i sam cfd mi je nov. Zato sve i postavljam na forum.

Meni je glavni problem u suštini to što mi treba sertifikat o poreklu opreme. To traže ljudi u kontroli projekata i podrazumeva potvrdu da je oprema napravljena ili sastoji sastavljena u nekoj evropskoj zemlji, koja je overena npr od inženjerske komore te zemlje.

Sta ti ovo poslednje ynaci, ya iny. komoru?
...

Nemam pojma. Iskren da budem prvi put sam čuo za taj tip memorije, a i sam cfd mi je nov. Zato sve i postavljam na forum.

Meni je glavni problem u suštini to što mi treba sertifikat o poreklu opreme. To traže ljudi u kontroli projekata i podrazumeva potvrdu da je oprema napravljena ili sastoji sastavljena u nekoj evropskoj zemlji, koja je overena npr od inženjerske komore te zemlje.

ah tender za drzavnu firmu :)

Haha, jeste za državnu firmu. Sada su doneli onaj novi zakon o javnim nabavkama, pa je to užas :)
Mada ovo je još gore jer pare dobijamo od Evropske unije, pa tu ima milion pravila koja moraju da se ispoštuju.

Recimo, preko prošlog projekta je kupljen od neke firme u Austriji jedan uređaj koji meri kvalitet ambijentalnog vazduha. Domaća firma koja je pobedila na tom našem tenderu i koja je u stvari kupila uređaj od Austrijanaca i dostavila nama, bila je u obavezi da nam dostavi i sertifika o preklu. Sertifikat o poreklu zahtevaju davaoci granta i potrebno je da je sva oprema koja se nabavlja od njihovih para, napravljena ili bar sastavljena u evropskim zemljama. Taj sertifikat o preklu izdaje neko ovlašćeno telo u državi (prošlog puta je to bila inženjerska komora Austrije) i na njemu piše da je oprema napravljena ili sastavljena u toj zemlji.

Zato ne znam da li ću baš moći ovako da sastavim šta ja hoću, ili ću morati da naručim gotove mašine od Dell-a ili Fujitsu-a, pošto oni rade u evropi.

osim ako ne dobijes napismeno dozvolu od EK ili ko god da je dao pare, moraces da se ogranicis na gotove brand konfiguracije na kojima je oznaka made in eu. Sto u principu znaci spakovano u EU, ali dobro, stvar je u mestu placanja poreza a ne samoj proizvodnji.

Cak i da se zanemari "Rule of origin", mislim da ako nemas neko specijalno opravdanje, morao bi da trazis gotove konfiguracije koje su vec testirane, a ne da kupujes pojedinacne komponenete. Takva je praksa.

Naravno sve moze da bude i drugacije, ako dobijes pisanu dozvolu od EK.

A zasto ne razmislis o serverima? Neki Xeon E5640 ili slicno ne bi mnogo zaostajao za i7, a imao bi dodatnu pouzadnost i memorije koliko volis.. Ja sam skoro uzeo neki HP proliant, u tower kucistu, mogu da se nadju za male pare... sada nemam pojma koja je tamo zemlja porekla, mislim da je USA

A jel mogu zemlje iz Evrope, a van EU?
Evo CRO su sad u EU, kupi i sklopi kod njh!
Bice jeftinije nego neki Dellovi ili HPi!
A domace predstavnistvo HPa je OK, vidi sa njima da ti nesto izmuckaju :)

Ma bitna je zemlja porekla - to jest zemlja "u kojoj se desila posebna znacajna promena" - ono "Made in..." :)

to je napisano tako da cete morati od para koje dobijete od eu, 50 posto da date konsultantima iz te iste eu i da kupite hw iz te iste eu. sad dolazi najjaci deo (tru stori)
dryavna firma, ovakav isti tender, yemlja porekla eu. zahtevi takvi da storidz jednog proizvodjaca od 10 k eura radi posao. ali, taj storage je made in china :) prvi sitem tog proiyvođača koji je iz eu košta 70 k eura. i mora on da se uzme.

fantazija.

Ne radim tamo :)
Već je unajmljena firma koja će se baviti samo spremanjem i praćenjem tendera.
Mogu sve zemlje evrope, ne mora EU. Gledao sam i Dell i HP servere. Mislim da su za 2000e po komadu, serverske mašine slabije od onoga što ja mogu da sastavim. Za te pare nađem server sa nekim xeonom, 16gb rama, običnim hdd i slabijom grafičkom.

to je napisano tako da cete morati od para koje dobijete od eu, 50 posto da date konsultantima iz te iste eu i da kupite hw iz te iste eu. sad dolazi najjaci deo (tru stori)
dryavna firma, ovakav isti tender, yemlja porekla eu. zahtevi takvi da storidz jednog proizvodjaca od 10 k eura radi posao. ali, taj storage je made in china :) prvi sitem tog proiyvođača koji je iz eu košta 70 k eura. i mora on da se uzme.

fantazija.

fantazija je sto neko i hoce da ti da pare, a da ne moras da mu vratis :) pa nije to kredit, nego grant. Sasvim je normalno da imas takve (a i gore) uslove.

A sto se servera tice, ne moze se to porediti sa sastavljenom konfiguracijom, ali dobro, ne bih da te ubedjujem.

pa sad ima i fora sa penalima ako tenpare ne iskoristis kako treba...mada ofc, bolje i to nego opcija da uzmes kredit od eu, pola para das na njihovu opremu, 40 posto na njihove konsultante, a 10 posto ostane u zemlji. a plus kredit je uzasan.

Ne radim tamo :)
Već je unajmljena firma koja će se baviti samo spremanjem i praćenjem tendera.
Mogu sve zemlje evrope, ne mora EU. Gledao sam i Dell i HP servere. Mislim da su za 2000e po komadu, serverske mašine slabije od onoga što ja mogu da sastavim. Za te pare nađem server sa nekim xeonom, 16gb rama, običnim hdd i slabijom grafičkom.

ppa server sa 1xeonom i 16 gb i kosta oko 2000. al tesko da ces u server staviti slabiju graficku ;)

Ta 2050$ od HP-a dobijem ovo:

See detailed specs: US QuickSpecs » pdf
Operating system: Windows® 7 Professional 64
Processor: Intel® Xeon® E5-1650 (3.20 GHz, 12 MB cache, 6 cores)
Number of Processors: 1
Chipset: Intel® C602
Form factor: Convertible Minitower
Featured Model: SmartBuy
Memory
Standard memory: 8 GB 1600 MHz DDR3 ECC Unbuffered RAM
Memory slots: 8 DIMM
Storage
Internal drive bays: Three 3.5"
External drive bays: Three 5.25"
Internal drive: 500 GB 7200 rpm SATA NCQ
Storage controller: Integrated SATA 6.0 Gb/s
Optical drive: SATA SuperMulti DVD+/-RW
Display and graphics
Graphics: Not included
Expansion features
Ports: 4 USB 3.0
5 USB 2.0
2 IEEE 1394a
2 PS/2
1 RJ-45
2 microphone
1 audio line out
1 audio line in
1 headphone
1 22-in-1 Media Card Reader (optional)
Slots: 2 PCIe Gen3 x16
1 PCIe Gen3 x8
1 PCIe Gen2 x8 (x4)
1 PCIe Gen2 x4 (x1)
1 PCI
Communication features
Network interface: 10/100/1000
Audio: Integrated High Definition Realtek ALC262
Power
Power supply: 600W 90% efficient, wide ranging, active PFC
Dimensions and weight
Dimensions (w x d x h): 7 x 17.5 x 17.63 in (17.78 x 44.52 x 44.76 cm)
Weight: Starting at 27.5 lb (Starting at 12.5 kg)
What's included
Security management: Padlock Support (standard - padlock optional)
Cable Lock Support (standard - cable optional)
Universal Chassis Clamp Lock (optional)
Serial, Parallel, USB, Audio, Network Enable/Disable (standard)
Removable Media Write/Boot Control (standard)
Power-On Password (standard)
Setup Password(standard)
Solenoid Lock and Hood Sensor (optional)
Warranty: Protected by HP Services, including a limited 3 years parts, 3 years labor, and 3 years onsite service (3/3/3) standard warranty. Certain restrictions and exclusions apply.

Kakva pljacka, al sta je tu je, jel moyes da nadjes neki jeftiniji brend, a da yadovoljava uslove EU, a koji nije veliki brend?

Čini mi se da sami Dell, fujitsu i HP zadovoljavaju uslove

Vrh Dno