Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Taj projekat je na ledu godinama.Bili su rokovi do 2015-2020a onda je usledila ekonomska kriza i na to se zaboravilo.
Izvor !?

Koliko ja znam, konstrukcija novog sarkofaga je pocela krajem prosle godine...

batalite off, nećemo doveka da čistimo temu... Zanima nas Fukušima (eventualno paralela sa Černobilom i sl.).
Sinoć sam negde čitao za ThreeMile Island i tamošnju nesreću, ono tamo nije bilo ni blizu ovoga u Japanu..

Cini mi se da sam dans cuo na "Prvoj" da je radioaktivna kisa pala u NS, Kosovska Mitrovica, Nisu i Zlatiboru !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kako oni to znaju????? Koliko je to sigurno, zna li neko nesto?
Edit:
Evo i sa sajta http://www.prva.rs/sr/vesti/drustvo...ša+u+Novom+Sadu:+nema+opasnosti+za+ljude.html

Vijest je dramatična koliko i izvor iste, čuj prva tv. :wall:
Mani se senzacionalizma, obrati više pažnje na temu, ovdje ima stvarno korisnih informacija, npr:

^ako je verovati vestima nije opasno, a ako nas lazu posledice bi valjda trebao da osetis godinama kasnije

Sta je ovim medijima, samo sire neku paniku i "senzacionalne" vesti.....
Kad cujete-procitate negde vest "radioaktivna kisa iz fukasime dosla u srbiju" ne obracajte paznju na to.

Kad cujete-procitate negde vest "radioaktivna kisa iz fukasime dosla u srbiju" ne obracajte paznju na to.
Hehe, mi necemo, ali 95% stanovnistva srbije garantujem da ce da se navuce na tu pricu i pricu o obaveznom kupanju posle povratka u kucu (doduse ovo i ne bi bilo tako lose) i brisanje cipela krpom koju posle treba unistiti. Ne mogu da se setim bilo je jos izvala "ucenih" ljudi.

Černobilj

@Vgagi:
1982 je bio delimican meltdown jezgra reaktora 1 u Cernobilju. Reaktor je popravljen u roku od nekoliko meseci i nastavio je da radi, ali sa smanjenim kapacitetom (800 MW). Javnost je ovo saznala tek 1995.

1991 je izbila vatra u turbinskoj hali u Cernobilju. To je bila kap koja je prevrsila meru sto se tice zvanicnih vlasti. Tada je doneta odluka da se Cernobilj zatvori. Reaktori su nastavili s radom dok nisu potrosili gorivo, a hladjenje potrosenog goriva ce morati da se obezbedjuje do 2020-2022, kada ce tek moci da se pocne sa rasturanjem delova centrale, sto ce da traje do 2050.
Imaš li kredibilan izvor za ovo? Moguće da bih napisao tekst o tome i iz tvoje dopuštenje koristio nešto od materijala koje iz izneo.

Ako smem da budem uporan, i dalje mi nisi odgovorio na pitanje -- kako su ljudi nastavili da rade 1986. do 2000. u NE u Černobilju? Možemo da se složimo da mnogo ljudi na ovom svetu radi u teškim i nehumanim uslovima, jer mora, no ovo je pitanje života i nije bilo "za otadžbinu". Nevidljivi neprijatelj. Ma koliko da su stvari bile skrivane, svojim očima su i obični čistači u NE mogli da skapiraju da nešto debelo nije u redu -- Pripjat sa 30.000 stanovnika postao je "grad duhova", videli su sarkofag. Svi drugi, upućeniji morali su znati šta se desilo i imali su merne instrumente.

Nigde javno nije publikovana info o radijaciji u černobiljskim blokovima 1-3, ne bih da nagađam, no i dalje ne mogu da razumem motive ljudi svih profila koji su tamo radili još 14 godina (!), kao i države koja je to dopuštala, posebno jer su bili na ivici ponora i sprečili, prema filmu, drugu katastrofu, dodir magme s pijećom vodom (Dnjepar, Dunav). Kako je toliko toka u riziku zarad 3 x 1.000 MW... možda mi treba još jedan film samo na tu temu, jer zaista ne razumem.

Nema bas nekog skrivanja od radiokativne kise, sve se to posle popije i pojede.

^^^

Ladno, ispade da su i zemljotres i cunami isplanirani!!! Neverovatno!!! Sad su mi se otvorile oci.

Neverovatno kakvih likova ima, kako im samo dolaze inspiracije za ovakve budalastine, a tek ovo lupanje brojeva:

" U Japanu su odmah registrovali 63 zaražena personalna računara."

Inace, radiacija u okolnom moru i dalje zestoko raste:

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/244597/Radioaktivni-jod-u-moru-3355-puta-veci-od-dozvoljenog

A konacno su se setili (neverovatna neozbiljnost):

Japanski premijer Naoto Kan, čija se vlada suočava sa kritikama zbog načina nošenja sa katastrofom, dobio je potvrdu podrške Vašingtona u jučerašnjem telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Barakom Obamom.
Rojters navodi da je već dogovoreno da Vašington pošalje nekoliko robota za otkrivanje zračenja kao pomoć istraživanju jezgra reaktora i istrošenog goriva u bazenima u pogođenoj nuklearki.

Poslednja izmena:
Imaš li kredibilan izvor za ovo?
Sta smatras danas kredibilnim izvorom ? :trust:

Ja sam po prirodi skeptik, i volim da o svemu cujem / procitam / vidim sto vishe raznih informacija. Kreni od wikipedije i njenih referenci, a onda google...

http://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_Nuclear_Power_Plant
http://www.world-nuclear.org/info/chernobyl/inf07.html
http://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/fact-sheets/chernobyl-bg.html
http://www.thyroiddiseasewiki.org/thyroid-cancer/chernobyl-15498.html

http://rt.com/news/fukushima-impact-global-chernobyl/
http://www.aolnews.com/2011/03/22/chernobyl-cleanup-survivors-message-for-japan-run-away-as-qui/

Ako smem da budem uporan, i dalje mi nisi odgovorio na pitanje -- kako su ljudi nastavili da rade 1986. do 2000. u NE u Černobilju? Možemo da se složimo da mnogo ljudi na ovom svetu radi u teškim i nehumanim uslovima, jer mora, no ovo je pitanje života i nije bilo "za otadžbinu". Nevidljivi neprijatelj. Ma koliko da su stvari bile skrivane, svojim očima su i obični čistači u NE mogli da skapiraju da nešto debelo nije u redu -- Pripjat sa 30.000 stanovnika postao je "grad duhova", videli su sarkofag. Svi drugi, upućeniji morali su znati šta se desilo i imali su merne instrumente.

Nigde javno nije publikovana info o radijaciji u černobiljskim blokovima 1-3, ne bih da nagađam, no i dalje ne mogu da razumem motive ljudi svih profila koji su tamo radili još 14 godina (!), kao i države koja je to dopuštala, posebno jer su bili na ivici ponora i sprečili, prema filmu, drugu katastrofu, dodir magme s pijećom vodom (Dnjepar, Dunav). Kako je toliko toka u riziku zarad 3 x 1.000 MW... možda mi treba još jedan film samo na tu temu, jer zaista ne razumem.
Pre svega cini mi se da smeces s uma da u doba Cernobilja nije bilo interneta, i da su jedini izvori informisanja bili zvanicni mediji. Cak i strucnjaci koji su imali znanja potrebna da shvate potencijalni nivo opasnosti isli su tamo, ako mogu tako da se izrazim, na slepo... A posle je vec bilo kasno (poslednji link koji sam dao)... Sto se vlasti tice, iako se uglavnom danas istice konspirativni vid svega sto se desilo, ne treba smetnuti s uma tadasnja prevalentno uverenja da je nuklearna centrala / energija nesto najbezbednije sto je covek stvorio, i imam utisak da oni koji su bili na vlasti jednostavno nisu mogli da poveruju u prvi mah da se desilo to sto se desilo niti da pojme puni opseg i obim katastrofe...

Sto se tice stanja stvari posle stavljanja reaktora 4 pod sarkofag, radijacija je na vecini mesta vrlo brzo pala u okvire dozvoljenog, i oni koji su i dalje radili u centrali, zhiveli su ne u Pripyat-u nego u naselju Slavutich koje je 30 km daleko od centrale... Mali tim naucnika koji je ulazio u samu zgradu reaktora najveci deo vremana je provodio u posebnom sklonistu u zgradi, gde je bila najmanja radijacija...

Vidimo i na ovoj temi da i dan danas ima dosta onih koji jos uvek tvrde kako je nuklearna energija cista i jeftina, i koji za poredjenje upotrebljavaju prichu nuklearnih lobista kako TE na ugalj vishe zagadjuju radijacijom nego nuklearke, sto je sve veoma parcijalan pogled na pravo stanje stvari...

^ Hvala na odgovoru. Ne zaboravljam da nije bilo neta, ali valjda jeste bilo zdrave pameti -- šta god da su čuli na TV, a čuli su dramatično obraćanje Gorbačova, svojim očima videli su pustoš a čuli su za Hirošimu i Nagasaki.

Čak i iako nisu znali šta se TAČNO dešava, svojim očima videli su najveću nuklearnu katastrofu do tog vremena. I dalje ne razumem. Ako sam jedini, onda je moj problem. ;)

Poslednja izmena:
Ja nisam znao da su reaktori nastavili sa radom, i to mi sad deluje potpuno neverovatno, vrlo zbunjujuce. Da li su preostali reaktori u istoj zgradi, tj odmah pored? Mozda je nesto slicno kao TE Nikola Tesla A i B i koje su poprilicno razdvojene, desetak km.

Čak i iako nisu znali šta se TAČNO dešava, svojim očima videli su najveću nuklearnu katastrofu do tog vremena. I dalje ne razumem.
Posle stavljanja reaktora 4 pod sarkofag, nuklearni aspekt nije vishe bio toliko ocigledan. Pustosenja koja vidimo na slikama iz Pripyat-a su delo ljudskih ruku.
Takodje, ono sto se desavalo u Cernobilju je veoma razlicito od Hiroshime i Nagasakija.

Obicni ljudi imaju veoma malu slobodu izbora. To ukljucuje i nuklearne tehnicare. I oni su obicni ljudi. Opet, procitaj tekst sa poslednjeg linka.

Da li su preostali reaktori u istoj zgradi, tj odmah pored? Mozda je nesto slicno kao TE Nikola Tesla A i B i koje su poprilicno razdvojene, desetak km.
Reaktori su jedan pored drugog. Turbine svih reaktora su u istoj hali.

Poslednja izmena:
^

To sa plutonijumom je budalastina.

Postavlja se pitanje otkud baš taj jedan reaktor sa plutonijumom? Zašto nisu svi, zašto nisu dva?
Japanska nuklearna energetika je trebalo postepeno da predje na upotrebu MOX goriva (mesavinu plutonijuma i obicnog uranijuma). To bi smanjilo zavisnost Japana od uvoza fisionog materijala. Reaktor 3 u Fukushimi je prvi reaktor iz stare generacije reaktora koji je prilagodjen za upotrebu MOX goriva (potrebno je modifikovati kontrolne sisteme reaktora za to). Posao prilagodjavanja je zavrsen prosle godine, i prvu turu MOX goriva je reaktor primio avgusta 2010. U Japanu za sada samo tri reaktora koriste MOX.

Procesiranje nuklearnog materijala za ovo se obavlja u Tokai postrojenju. Ako se negde 'vadi' plutonijum za ilegalne svrhe onda je to tamo.

PS.:U Tokai postrojenju je bio incident 1999 kada je nekoliko ljudi poginulo...
http://en.wikipedia.org/wiki/Tokaimura_nuclear_accident

Cela siutacija ostavlja utisak da se tu nešto gadno zataškava i mislim da je bar 10 puta konstatovano samo u ovoj temi kako je prosto čudno da se sve rešava tako kako se rešava.
Ako neko nesto zataskava onda ce to najpre da bude nuklearna industrija i politicari u sprezi s njom...
npr koliko je situacija stvarno opasna, koliko je dosad bilo incidenata, i tsl... stvari koje bi mogle potencijalno jos vishe da naskode nuklearnoj industriji...

^

To sa plutonijumom je budalastina.

Japanska nuklearna energetika je trebalo postepeno da predje na upotrebu MOX goriva (mesavinu plutonijuma i obicnog uranijuma). To bi smanjilo zavisnost Japana od uvoza fisionog materijala. Reaktor 3 u Fukushimi je prvi reaktor iz stare generacije reaktora koji je prilagodjen za upotrebu MOX goriva (potrebno je modifikovati kontrolne sisteme reaktora za to). Posao prilagodjavanja je zavrsen prosle godine, i prvu turu MOX goriva je reaktor primio avgusta 2010. U Japanu za sada samo tri reaktora koriste MOX.

Procesiranje nuklearnog materijala za ovo se obavlja u Tokai postrojenju. Ako se negde 'vadi' plutonijum za ilegalne svrhe onda je to tamo.

PS.:U Tokai postrojenju je bio incident 1999 kada je nekoliko ljudi poginulo...
http://en.wikipedia.org/wiki/Tokaimura_nuclear_accident

Ako neko nesto zataskava onda ce to najpre da bude nuklearna industrija i politicari u sprezi s njom...
npr koliko je situacija stvarno opasna, koliko je dosad bilo incidenata, i tsl... stvari koje bi mogle potencijalno jos vishe da naskode nuklearnoj industriji...

A zasto uopste modifikacije reaktora na MOX? kada je valjda trebalo do kraja ove godine da budu iskljuceni :), nikakva terija zavere, samo stvar lokige.

A zasto uopste modifikacije reaktora na MOX? kada je valjda trebalo do kraja ove godine da budu iskljuceni :), nikakva terija zavere, samo stvar lokige.

Sasvim fino zapažanje. Verujem da modifikacija reaktora nije jeftina i postavlja se pitanje zašto bi modifikovali stari reaktor koji je pred gašenjem.

Ako eksperiment ne uspe i ostete reaktor nije neka steta. Ionako bi ga rashodovali uskoro.
Ovo, naravno, iz ugla finansijera NE.

Ni ja ne bih u svom novom, sjajnom autu od npr. 100k eur isprobavao novo bio-dizel gorivo. Sipao bi ga u starog caletovog Kadeta pa gledao sta ce da mu bude.

Ako eksperiment ne uspe i ostete reaktor nije neka steta. Ionako bi ga rashodovali uskoro.
Ovo, naravno, iz ugla finansijera NE.

Ni ja ne bih u svom novom, sjajnom autu od npr. 100k eur isprobavao novo bio-dizel gorivo. Sipao bi ga u starog caletovog Kadeta pa gledao sta ce da mu bude.

Čisto sumnjam da je to eksperiment, sipamo, pa ako grune, nema veze, stari je reaktor. :D Verujem da je to prethodno sve već poprilično testirano i da nije prvi put da se radi. Pa pričamo o nuklearnoj tehnologiji, Bože sačuvaj ako se neproverene stvari probaju tako "na živo" u produkcionom reaktoru. :zgran:

^

Bio je sledeci plan:

Reaktor 1: 460MW (najstariji i najmanje bezbedan [gradjen je za max 0.18g])
- predvidjen shutdown za 03.2011
Reaktor 2: 784 MW
- predvidjen shutdown za 07.2014
Reaktor 3: 784 MW
- predvidjen shutdown za 03.2016
Reaktor 4: 784 MW
- predvidjen shutdown za 10.2018
Reaktor 5: 784 MW
- predvidjen shutdown za 04.2018
Reaktor 6: 1,100 MW
- predvidjen shutdown za 10.2019
Reaktor 7: 1,380 MW
- konstrukcija treba da pocne 04.2012
Reaktor 8: 1,380 MW
- konstrukcija treba da pocne 04.2012

PS.: Od 2002 do 2005 nijedan reaktor nije radio zbog TEPCO data falsification skandala.

Kao sto i osteceni reaktor saniraju vrhunskom tehnologijom vatrogasnog creva koga nose ljudi?

Verovatno jeste ispitano u laboratorijama i dokazano na papiru. Ali, prakticna primena nikad ne prati teoriju.

Poslednja izmena:
Evo sta je na kocki prema Rachel Maddow Show 3/16:

Reactor 1: 70 tons in reactor + 50 tons of spent fuel
Reactor 2: 90 tons in reactor + 100 tons of spent fuel
Reactor 3: 90 tons in reactor + 90 tons of spent fuel
Reactor 4: 90 tons in reactor + 130 tons of spent fuel
Reactor 5: 90 tons in reactor + 160 tons of spent fuel
Reactor 6: 130 tons in reactor + 150 tons of spent fuel

Prema nekim komentatorima (a na osnovu vazdusnih snimaka izgleda reaktora) najveci deo potrosenog goriva u reaktoru 3 nije vise u rezervoaru za hladjenje vec je vaporizovano prilikom eksplozije. Pitanje je koliko su ova nagadjanja tacna ali mislim da ih nije moguce a priori iskljuciti sa liste mogucnosti.

Nuklearna industrija u USA je vec pokrenula medijsku damage control:
http://www.nytimes.com/2011/03/24/opinion/24Von-Hippel.html?_r=2&pagewanted=1&sq=Von

Obratite paznju da je vec u drugom paragrafu naglaseno kako su TE na ugalj opasnije od nuklearki... zatim sledi uobicajena tvrdnja 'ne postoji drugi izbor od nuklearki'... itd... :mad::wall:

jel moze neko da napise, jer sam se ja oduvek pitao, koliki je potencijal hidro elektrana, u smislu postavljanja vise istih na manje prostore ? dal je teoretski moguce da se pre djerdapa postavi jos 5-6 hidroelektrana ?

i da i ne ..... moguce je ako gledamo protok vode .... nemoguce je jer ce biti extremno *******o za saobracaj brodova :)

Prema zv. podacima, ukupan, tehnički iskoristiv krupan hidroenergetski potencijal Srbije je oko 17.000 GWh, od čega je do danas aktivirano nešto preko 10.000 GWh, odnosno oko 60%. Najveći deo preostalog potencijala je u slivovima reka Drine i Morave, oko 6.500 GWh/godišnje. U malim hidroelektranama snage do 10 MW može se aktivirati jos oko 1.700 GWh godišnje.

Dosad je u Srbiji izgradjeno 60 malih hidroelektrana od kojih polovina ne radi.

Takodje je u planu gradnja reverzibilne elektrane Djerdap 3 sa instalisanom snagom od 2400 MW (34% sadasnjih kapaciteta EPS-a) za 4-6 milijardi evra.
http://www.djerdap.rs/index.aspx?pageno=20&mId=472&mpId=72

Dakle, iskoristili smo samo 2/3 hidropotencijala.

Plus ovo:
Postojao je svojevremeno projekat kanala Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more. Projekat se i dalje tu i tamo pojavi, pa brzo bude ponovo gurnut nazad u fioku.

Projekat je inace tezak nekih 8 milijardi $ (4.4 milijarde $ bi bio srpski ceh), zaposlio bi nekoliko desetina hiljada ljudi, sprecio poplave i oslobodio Srbiju problema nedostatka struje u narednih nekoliko decenija. Put od Baltika do Egeja bio bi skracen za 1.300 kilometara (Srbija bi samo na osnovu tranzitnog saobracaja mogla za relativno kratko vreme da otplati pomenutu sumu). Projekat predvidja izgradnju 42 HE na putu do Egejskog mora, od cega bi 24 bile u Srbiji, i produkciju od 700 miliona kWh struje godisnje. Na Velikoj Moravi bi bilo sedam HE, koje bi godisnje proizvodile struje koliko i HE Djerdap.

Prema projektu kanal dug 655 kilometara pruzao bi se Velikom Moravom u duzini od 151,5 kilometara, zatim oko 200 kilometara Juznom Moravom odakle bi preko Pcinje i Vardara, 189 kilometara, dosao do Grcke gde bi trebalo da se kroz kanal duzine 70 kilometara ulije u Egejsko more. Pored glavnog, projekat predvidja i nekoliko bocnih kanala. Koritom Zapadne Morave protezao bi se kanal duzine 73 kilometra do Kraljeva, koritom Nisave isao bi petnaestokilometarski kanal do Nisa. Tri bocna kanala predvidjena su na teritorili Makedonije i Grcke.

Ne koristimo nijedan alternativni energetski izvor u iole znacajnom procentu. Ni energiju vetra, ni solarnu energiju, ni energiju biomase, ni geotermalnu energiju. Ti potencijali po sebi nisu veliki, ali u zbiru bi bili veoma znacajni, pogotovo sto je rec o obnovljivim resursima. Npr, samo potencijal energije vetra za proizvodnju električne energije na teritoriji Srbije je oko 2,300 GWh godišnje.

Ali pre svega, morali bi da promenimo svest ljudi u pogledu energetskih resursa i raspolaganja njima. Srbija ima 2-3 vece transmisione gubitke pri prenosu el.energije nego sto je standard u Evropi. Nase kuce i stambene zgrade nemaju skoro nikakvu toplotnu izolaciju, i kao posledicu, mi trosimo godisnje nekih 228 kwh po kvadratu za zagrevanje (poredjenja radi, Danskoj je dovoljno 96 kwh po kvadratu iako je mnogo severnije).

Ne koristimo nijedan alternativni energetski izvor u iole znacajnom procentu. Ni energiju vetra, ni solarnu energiju, ni energiju biomase, ni geotermalnu energiju. Ti potencijali po sebi nisu veliki, ali u zbiru bi bili veoma znacajni, pogotovo sto je rec o obnovljivim resursima. Npr, samo potencijal energije vetra za proizvodnju električne energije na teritoriji Srbije je oko 2,300 GWh godišnje.

ja sam se zgranuo kad sam video u Shenzhenu, da ne postoji NIJEDNA bandera a da nema ovo:

MnT6U.jpg

ja sam bio iz fazona - whaaa, kinezi ludaci, da bih tek posle saznao da je ovo reshenje kroz celu kinu, a i japan (zapita se covek, ko trosi 55 NE na tolikom prostoru). i inace mi je receno u Kini, da ovakve bandere sa solar + wind reshenjem bivaju prikljucene na elektrichni grid, tek za hitne slucajeve, a ne vuku ni jedan jedini kwh. same sebe napajaju. trosak jeste preveliki, zbog cinjenice da akumulativne celije trebaju vremenom da se menjaju, ali svejedno - kapiram da je takav proces daleeko jeftiniji od napajanja ulicnog svetla iz elektricne mreze (gde je Shenzhen otprilike velicine vojvodine, sve same zgrade)

Nazad
Vrh Dno