Najoptimističnije procene su da ce do 2040-te biti dostupni komercijalni reaktori.A što se tiče fuzije... nisam baš siguran dokle se sada stiglo sa istraživanjem iste, ali ubeđen sam da će proći još dosta decenija pre nego što budemo u stanju da je koristimo za kontrolisano dobijanje energije (nekontrolisano je odavno apsolvirano).
Tacno, ekvivalentno tolikoj kolicini TNT-a da ne bi stigli ni da izgovorimo rec "radijacija"Bilo kakva havarija na fuzionom reaktoru bi bila identična eksploziji konvencionalnog eksploziva.
Oslobođena energija bi napravila lokalni problem, radnicima u neposrednoj okolini. Nema priče o globalnoj katastrofi.Tacno, ekvivalentno tolikoj kolicini TNT-a da ne bi stigli ni da izgovorimo rec "radijacija"![]()
Proces je i te kako u uptrebi (hidrogenska bomba), i ne ne generiše radioaktivnost. I nije u pitanju teorija, nego fizički zakon. Istražen, dokumentovan, repliciran. Jedni ga treba "obuzdati" kako bi imao primenu koja nam je neophodna.Takođe je lepo što ti veruješ da proces koji još nije u upotrebi ne emituje nikakvu radijaciju jer teorija zasnovana pre manje od 100 godina tako kaže. Clean and safe energy, to nama treba. Šteta je što ne postoji![]()
Najoptimističnije procene su da ce do 2040-te biti dostupni komercijalni reaktori.
2G@W
Da si se informisao pre nego što si krenuo da formiraš mišljenje, naišao bi na činjenicu da u proces nuklearne fuzije niti ulaze, niti njegovim odigravanjem nastaju, radioaktivne supstance. Ne postoji mogućnost kontaminacije. Bilo kakva havarija na fuzionom reaktoru bi bila identična eksploziji konvencionalnog eksploziva. Kao i kod fisionog reaktora, mogućnost nekotrolisanog oslobađanja energije (nuklearne ekspolzije) -ne postoji.
Što se tiče ljudske prirode, u to ne zalazim, ali moje najiskrenije mišljenje je da smo bez fuzije osuđeni na propast kao civilizacija, a ne obrnuto.
I nemamo.A šta ako nemamo toliko vremena?
Veoma veoma diskutabilne tvrdnje. Dovoljno je pogledati koliko je dosad bilo civilizacija, i zbog cega su nestale...Optimista sam i mislim da nas ne čeka uništenje iz prostog razloga što smo kao vrsta "rođeni pod srećnom zvezdom" i verovatno je bilo pakleno teško stići i dovde. Nekako bi bilo glupo preći toliki put i onda se prepustiti (samo)uništenju.
U filmu Battle for Chernobyl objasnili su kako dodir užarene radioaktivne magme (otopljenog jezgra) u dodiru sa vodom može ponovo da pokrene eksploziju i dovede do nekontrolisane lančane reakcije. Zbog toga su poslali vatrogasce u samoubilačku misiju da dreniraju teren, tj. da pokupe vodu koju su prvi vatrogasci sipali a koja se nalazila ispod magme. Da bi bili sugurni, rudari su još mesec dana kopali onaj tunel ispod celog potrojenja, video si, i na dno postavili debelu betonsku ploču. Dakle, naučnici su mislili da bi se zbog vode desila još veća nereća nego što jeste. Ne znam koliko je to istina, ali je očigledno da su oni bili potpuno ubeđeni (prema filmu).Ovaj deo iz tog filma mi nije jasan. Kakva je to eksplozija mogla da se dogodi koja bi zbrisala Minks i kontaminirala celu evropu. Po mom misljenju samo nuklearna eksplozija moze da ima toliku razornu moc i da zbrise sve u krugu od 300km, medjutim koliko razumem nuklearna eksplozija sa nuklearnim gorivom koje se koristi u elektranama nije moguca.
Sta mislis kako su prosli?da li se zna kako su prosli ovi koji su ronjali po utrobi reaktora
Bogami ne jednom, vec skoro svima iz tog tima koji je dolazio u inspekciju sarkofaga. Odgledao sam film, jeste videli njihova zaštitna odela? Snimatelj Horizon-a otvoreno kaže da oni imaju daleko bolja odela, boce s vazduhom, dok ukrajinski naučnici imaju pamučne maske za lice! Kada su ulazili do "slonove noge" selotejpom su lepili "odela"! Unutra je bilo 500-1.000 Ro/h.Par njih je pomenulo jednog kojem je srce okazalo i jos jednog koji takodje nije umro zbog radijacije...
Dirty bomb je upravo bio Černobilj.ste culi za "dirty bomb" ?
Proces je i te kako u uptrebi i ne ne generiše radioaktivnost. I nije u pitanju teorija, nego fizički zakon. Istražen, dokumentovan, repliciran. Jedni ga treba "obuzdati" kako bi imao primenu koja nam je neophodna.
Kao dokaz da verujes u ovo, molim te da poništiš svoju vozacku dozvolu i takvu je prezentujes u sledećem postu. :lupko:u rukama čoveka ništa nije bezbedno jer je čovek destruktivno biće
Do tada ćemo čekati agenta Smith-a da nas stavi u Matrix i eksploatiše, kako bismo konačno bili korisni! Lead the way, pioneer! ,)Čovekove kreacije su za njegovu okolinu potpuno bespotrebne i besmislene stoga se mogu okarakterisati kao destrukcija a ne kreacija.
Misliš, slobodni radikal? Zato koristim Omega3 i nema radikala!To je isto kao kad radikal priča kako su radikali super
Sad govoriš kao Majkl Mur! :smoke: Ako se sećaš, upravo o tome sam govorio u postu gde sam spominjao Paretovu distribuciju i kako manje od 1% najbogatijih sada poseduje više od 99% resursa na zemlji.Veća pretnja od same nuklearne tehnologije je uprvo kapitalizam i monetarni sistem.
Možda je upravo tako nastala koka-kola, jer recept je tajna!sta se desi kad proces kontrolisane fuzije predje u proces nekontrolisane fuzije? Jel' nastaje voda ili sokic neki?
To su verovali i pre Černobilja, pa nije ni bilo containment vessel-a.To verovatno ne bi ostetilo cak ni spoljnu containment posudu a o nekom globalnom riziku je prosto smesno u tom kontekstu uopste i pricati..
Inače, rude uranijuma ima malo na Zemlji, koliko znam, najviše u Australiji, Rusiji i Kanadi. Zaliha ima za 40-50 god po današnjem stepenu potrošnje.
As opposed to current light water reactors which use uranium-235 (0.7% of all natural uranium), fast breeder reactors use uranium-238 (99.3% of all natural uranium). It has been estimated that there is up to five billion years’ worth of uranium-238 for use in these power plants.
To su verovali i pre Černobilja, pa nije ni bilo containment vessel-a.To verovatno ne bi ostetilo cak ni spoljnu containment posudu a o nekom globalnom riziku je prosto smesno u tom kontekstu uopste i pricati...
Tacno je da Island dobar deo svojih energetskih prohteva podmiruje geotermalnom energijom. Ono sto je to omogucilo jeste cinjenica da na Islandu postoji 600 izvora vruce vode i oko 20 izvora supervruce vode, temperature 150-250 C. Nema puno mesta na Zemlji sa takvim 'pogodnostima'. Ali ne treba smetnuti s uma ni cinjenicu da na Islandu postoji 200 vulkana, i od tog broja njih 18 je imalo erupcije od naseljavanja Islanda (poslednji je bio Eyjafjallajökull, koji je eruptirao prosle godine).Najrealnije dobijanje velike količine čiste električne energije "budućnosti" upravo praktikuje Island, turbine se pokreću parom dobijenom od užarene magme, tehnologije i bušilice postoje, a za njeno korištenje ni ne treba užarena magma, već samo dublji slojevi stena koji su povišene temperature 200-1000 stepeni C, i era jeftine energije na duži rok može da počne. Opet tu baš nema interesa krupan kapital, takva elektrana ne troši nikakvo gorivo, koje treba naplatiti redovno.
Nije to nista novo. Glavni faktor je to sto je cena izgradnje novih nuklearki probila svake razumne granice (citaj: krupan kapital vise ne moze da racuna na visestruku zaradu pri ulaganju u NE; pre moze da racuna na gubitak para).Iz Amerike sam pre neki dan dobio članak prema kome je u više zemalja došlo do preispitivanja i redukcije nuklernog programa posle nesreće u Japanu. Mnoge zemlje menjaju svoje propise, planiraju isključivanje iz pogona svojih starijih nuklearnih elektrana a neke obustavljaju izgradnju novih.
"Ti podaci nisu tačni. Veoma nam je žao", rekao je portparol kompanije TEPCO Takaši Kurita.
U međuvremenu, zvaničnici su objavili i da su trojica radnika koji su došli u dodir sa radioaktivnom vodom u rektoru 3 nuklearne centrale "Fukušima 1" pušteni iz bolnice, bez znakova ozbiljnih povreda.
"hoolywood", videlo sa da su nosili radnike ko leseve, i rekli da imaju ozbljne opekotine, a sad ispada da se sve to resilo sa par flastera.
Filozofija informisana im je sledeca: "ako u samoj elektrani nije toliko strasno, onda nije toliko ni dalje od nje".
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari