Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

SVET | PONEDELJAK 6.06.2011 | 11:32
Tope se jezgra reaktora u Fukušimi
IZVOR: TANJUG
Tokio -- Japanske vlasti zvanično su potvrdile da je došlo do topljenja jezgra u tri reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima-Daići, teško oštećenoj u zemljotresu.

23459434dd2732c15f2c838471368_368x206.jpg

Fukušima (Fonet, Arhiva)
Agencija za nuklearnu energiju je objavila analizu kojom je došla do ovog zaključka, prenosi agencija “Djidji Pres”.

To je sada prvi put da su zvanične vlasti Japana potvrdilei da je došlo do topljenja jezgra u sva tri reaktora u Fukušimi, u šta su sumnjali međunarodni eksperti odmah posle incidenta.

Energetski koncern “Tepco”, u čijem je vlasništvu elektrana, koja je teško oštećena tokom zemljotresa i cunamija 11.marta, je prošlog meseca saopštila da je došlo do topljenja jezgra u reaktoru jedan.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=06&dd=06&nav_category=78&nav_id=516890

Nadajmo se da ste u pravu, mada meni više ova planeta ne izgleda isto, niti će skoro pored ovakvih s*anja. Sad možemo da se pravimo blesavi, ali na jednoj od onih animacija gde se vidi širenje svih radio-aktivnih elemenata, ono je baš doprlo do skoro svih mesta na planeti, bilo vazduhom ili vodom, nadajmo se da je to razvodnjeno u okeanu, ali mislim da niko nema pojma koliko će to da utiče na nas i na ostala živa bića.
Kad vidim da mi je skuša u frizu iz okeana blizu Japana, smorim se...jedina stvar koja je dobra što je upecana pre ovog svega, ako je datum ispravan.
Moram da vas zračim, mada je možda bolje praviti se da je sve ok:)

svi incidenti za koje smo čuli su iz civilnog sektora.
Iz vojnog sektora nema takvih podataka, a plovila na nuklearni pogon ima mnogo, tu su i ne brojene podvodne atomske probe, neverovatno bi bilo da nikada nije bilo havarije i većeg tipa pa čak i u sredozemlju, no pošto se radi o teškim elementima, oni u vodi najčešće vrlo brzo propadaju do dna, i u ostalom ako ne možeš da se zaštitiš nemoj ni razmišljti o tome, kupaj se i uživaj, od nečega se mora umreti...

A o fokušimi nema šta, sve se videlo još prvih dana.

Poslednja izmena:
New report shows early chaos at Japan nuke plant

TOKYO (AP) — A new report says Japan's tsunami-ravaged nuclear plant was so unprepared for the disaster that workers had to bring protective gear and an emergency manual from distant buildings and borrow equipment from a contractor.

The report, released Saturday by plant operator Tokyo Electric Power Co., is based on interviews of workers and plant data. It portrays chaos amid the desperate and ultimately unsuccessful battle to protect the Fukushima Dai-ichi nuclear plant from meltdown, and shows that workers struggled with unfamiliar equipment and fear of radiation exposure.

The March 11 earthquake and tsunami destroyed the plant's power and crucial cooling systems, causing three reactor cores to melt and causing several explosions.

Sta bi na kraju sa ovim? Pojeo vuk magarca?

Jadan magarac :(

Jedino sto je sigurno je da niko sa sigurnoscu ne moze tacno da kaze kako stoje stvari :wall:

Arnie Gundersen

A ovo je "WTF?!" clip :smash:

[YOUTUBE]cVnRKZ0dfyc[/YOUTUBE]

A usput tu je i ovo, ali to je samo ono sto je javno :lupko:

Poslednja izmena:
Pre par danaa sam video kajron na tv-u, o tome kako je par tona radioaktvine govedine zavrsilo u japanskim megamarketima :beer: , :zgran: .

Poslednja izmena:
@KAMIKAZE dial-up :(...

Michio Kaku says Japanese officials still don't have control of the Fukushima Daiichi

[YOUTUBE]QQa2Ivz8i8I[/YOUTUBE]

"Cleanup will take 50-100 years"
:S::S::S:

(klip je od 21. juna, šta je tek bilo kad su se topila jezgra i sve letelo u vazduh, bolje da ne znamo)

Poslednja izmena:
Fukušima opet zrači

Iz Tokijske kompanije za električnu energiju, koja upravlja razorenom Fukušimom, saopšteno je da je izuzetno visok nivo radijacije izmeren u ponedeljak po podne u području postrojenja između reaktora 1 i 2

Kako prenosi američki CNN, radijacija je smrtonosna, a zabeležena je na dnu tornja za ventilaciju.

Trenutno se ispituje šta je prouzrokovalo povećani nivo radijacije u nuklearki, u kojoj japanski stručnjaci nisu uspeli u potpunosti da otklone sve probleme od kako je ona razorena u jakom zemljotresu i cunamiju koji je potom usledio 11. marta. Reaktori Fukušime su oštećeni od te katastrofe, zbog čega je svetu pretila najveća nuklearna katastrofa od Černobilja, a radijacija se konstantno ispušta u okean.

[YOUTUBE]DcOol3KJscc[/YOUTUBE]

http://enenews.com/fox-is-iodine-13...ce-radiation-levels-spiked-in-tap-water-video

...
A researcher says the death rate among babies is up 48 percent since Iodine-131 was found in Philadelphia’s drinking water
...

Ovu i slicne informacije nije moguce naci u mainstream medijima... E sad, da li ovi lupetaju i sire paniku ili mainstream mediji ne rade svoj posao?

http://www.youtube.com/watch?v=R9xmIXeBrNQ - I ovde ima interesantnih informacija, ali se opet postavlja pitanje da li neki marginalni lik lupeta ili stvarno iznosi cinjenice... Da li je stvarno radijacija iz Fukusime veca od Cernobilske i svih testiranih atomskih bombi zajedno?

Nažalost, nuklearnog goriva ima dosta, otišlo je u zemlju i vodu. Iskreno, mislim da niko ne može reći sa sigurnošću. Ja sam pesimista, tj. realista. Ne verujem u neki dobar razvoj, kao što sam na početku teme i rekao.

Ima logike, s obzirom da su tone goriva u pitanju.

tone goriva nisu. tone radioaktivnog i ozracenog materijala jesu.

100 tona po reaktoru, mislim da je to cifra. Ako se to otopilo, a jeste, to gorivo i njegovi produkti sigurno neće ništa dobro učiniti, + eksplozije koje su svakako lansirale tzv. "vruće čestice" po celoj planeti, ko zna šta udišemo upravo. Nadam se da grešim, ali mislim da sam u pravu, videvši sve ovo. Verujem da je ceo okean zagađen, sva voda u nekoj meri. Žalim što nisam u mogućnosti da to i dokažem, mada ko bi verovao?

Ju ja se ivinjavam, permutovao sam nesto u glavudzi, ima tona i tona materijala, my bad.

sto se tice zagadjenja - javnost konstantno bombarduju sa nekim podatcima o tome kako ti materijali ne mogu da odu daleko, kako prodje zracenje vremenom, kako pojede zemlja i okeani sve to ... meni se sve cini da je prava istina tamo negde. a ne ovde (nama u medijima servirana na izvolte)

Onaj lik rece da se i danas neki pasnjaci u Engleskoj ne koriste zbog ozracenosti iz Cernbila, tako da...

10000 Milisiverta na sat :zgran:

[YOUTUBE]eCzVdgTC_pQ[/YOUTUBE]

ufff... scary stuff :(
Da li u Evropi i kod nas jos vazi ono upozorenje da se nebude napolju na kisi? A svejedno iako nisi na toj kisi, izlozene su biljke koje jedemo, direktno preko kise i indirektno preko vode kojom se zalivaju. Onako makar laicki, koliko je ovo podrucje izlozeno radijaciji i koliko, realno receno, mozemo od svega toga da se zastitimo?

Dobro pitanje, ima neko gajgerov brojač?

Vrh Dno