Kolega me bio pozvao da mu pomognem oko kompa jer mu komp ne moze podici system.E kad sam upalio komp ne dodje do boot scren-a,samo crn ekran i poruka "NTLDR is missing..." i pise "restart and the select proper boot device or insert boot media in system"(tako nesto...).I bio sam nakon restarta usao u boot i u polje "IDE Primary drive" i "IDE slave drive" je prazno i ne mogu izabrati hard i ima poruka "Hard drive is either not present in the system or not conected"(mislim da je tako nesto...).I bio sam provjerio hard je pravilno povezano sve je ok.I cak sam pokusao da formatiram hard i da ponovo instaliram system isto nista ne moze ista poruka kao prije "Hard drive is not installed or not conected properly".
Tnx in advance...
Ukoliko znaš da instaliraš Windows, znaćeš da uđeš i u
Recovery Consolu preko koje ćeš izvršiti popravku Wina. Naime, došlo je iz nekog razloga do oštećenja pomenutog fajla tzv. Windows-ovog boot loadera (
NT Loader,
NTLDR) i zato Windows ne može da se podigne. Uradi sledeće:
1. ubaci Windows XP butabilni CD i restartuj komp;
2. kada se pojavi Windows XP Setup Menu pritisni
R za repair Windowsa;
3. otkucaj broj koji se odnosi na tvoju windows instalaciju (obično je to br.
1) i lupi
Enter;
4. pitaće te za "administrator password" ako imaš šifru upiši je, ako ne samo
Enter;
5. u Command promptu ćeš otkucati sledeće:
copy e:\i386\ntldr c:\ pa
Enter,
copy e:\i386\ntdetect.com c:\ pa
Enter,
gde je "
e:\" CD-ROM drive letter, a "
c:\" hard drive letter (root folder sistemske particije);
6. ako te kojim slučajem upita da 'overwrite-uješ' ove fajlove, klikni
Y pa
Enter;
7. izvadi Windows XP CD, otkucaj
exit i stisni
Enter za restart PC-a!
...
E sad, pošto si ti čačkao nešto i sa formatiranjem harda... ne znam, probaj ovim postupkom da rešiš problem, to je jedino i pravo rešenje tog problema!
😉