Šta je novo?

ntfs u fat 32

merlin

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2000
Poena
649
Instaliran XP na ntfs a sad hocu win98 disk je prazan. Kako ga prebaciti iz ntfs u fat 32.

Partition Magic 8?

Nisam siguran da sam teshvatio ali:
-ako imas instaliran XP, pa hoces da dodas win98, to ce ti biti problem (ali nije nemoguce)
-ako ti je disk potpuno prazan, najjednostavnije je PM, kao sto rece Morbius (ili boot-albilan disk sa tim programom, ili pripremljene 3,5 diskete.)
-ako nemas PM, onda startup disketa, brisi NON-DOS particije, pa onda FDISK (i naravno formatiranje)
-ili nosi disk na drugi kokmp, pa ga tamo preformatiraj (taj drugi komp mora da ima ili win2k ili xp)
Mislim da nema sta drugo, ispravite me ako gresim.

Gresim. Ima jos jedna stvar koju sam se setio: Instalacioni disk XP. Na pocetku, pre nego sto pocne sa instalacijom, mozes da particionises disk, da formatiras NTFS, FAT 32.....

Ne razumem...
Dovoljan ti je boot_abilan win98 CD koji ce ti sam pri dizanju Widows setup_a ponuditi opciju ''Convert to FAT32''.
Ako nemas boot CD samo koristi fdisk.

Imas rescue diskete u Partition Magicu, napravi njih i furaj

Tasa! je napisao(la):
Ne razumem...
Dovoljan ti je boot_abilan win98 CD koji ce ti sam pri dizanju Widows setup_a ponuditi opciju ''Convert to FAT32''.

Kako mislis da taj boot disk sa win98 prvo vidi NTFS?! :eek:
A to sa FDISK sam vec naveo.

MaNiAcK je napisao(la):
Imas rescue diskete u Partition Magicu, napravi njih i furaj

I to sam mu naveo. :)

Tasa! je napisao(la):
Ne razumem...

Ne postoji ni jedna sigurna metoda konverzije iz ntfs-a u fat. Ovo ti nikako ne bih preporucio. Najjednostavnija opcija je resize particije i pravljenje nove fat32 particije na koju ćeš instalirati win98.

Ja kupio nov HDD, a diler mi a dao u NTFS particiji (mada se to jos nikom nije desilo, ali cisto primera radi) i sada moram da instaliram neki sistem baziran na NT da bih mogao da ga koristim, jer je veoma rizicno ''i nepostoji ni jedna sigurna metoda konverzije iz ntfs-a u fat''. Tebra ti ne izgleda smesno. Uostalom da nisi ti onaj lik sto je pre oko god. i po na nekom forumu tvrdio da nije dobro formatizovati HDD jer je rizicno? Pa moj HDD je jedno 20tak puta menjao izmdju FAT i NTFS i jos uvek (da kucnem u drvo) radi, a o formatizovanju da ne pricam...
Sto se odgovora apolon_u tice: Vise se i ja ne secam jer sam odavno to radio, ali bas cu da isprobam pa cu da napisem (sa velikim rizikom da mi ne ode HDD)... Mislim da izbaci poruku NON_DOS partition i ponudi konverziju uz reset racunara. Stvar prosta da prostija ne moze biti, a mislim ni Microsoft nije ubacio neku poruku o riziku...

Znam SIGURNO da konvertovanje FAT32 u NTFS nema rizika. Da li postoji rizik za konvertovanje FAT32 u NTFS, ne znam, ali sam vise puta cuo da rizik postoji.
Sto se tice varijante koju ti Taso navodis, znam da bi startup disk-disketa, napravljena na bazi Win98, NTFS oznacila kao NON-DOS parition, ali se ne secam da mi je ikad ponudjeno da tu NON-DOS particiju formatiram u FAT32. A posto me bas interesuje (jer bi to olaksalo ponekad rad, tj ne bi morao da radis neku od varijanti koje sam gore navodio), mogao bi da probas da, ako imas NTFS, BOOT-ujes komp sa startup diskete pa proveris da li nudi opciju da NON-DOS formatiras u FAT32 (trenutno na ovom kompu nemam NTFS). NARAVNO, ako nekad covek bude primoran da konvertuje NTFS U FAT32, onda je to mnogo bolje raditi PM ili sa instalacionim diskom XP, posto se radi samo o konverziji, a ne i formatiranju, pa sacuvas podatke. cheers

O cemu se radilo. Doneo je drugar kompjuter kome je isteklo vreme aktivacije winXP pa treba da se reinstalira "normalnom" verzijom. Posto ja na CD imam neki XP koji nece da pokrene boot instalaciju iz nekih neznanih razloga samo rucno kad se otkuca setup. Zbog toga sam hteo da instaliram win98 pa onda XP ali posto je disk NTFS odbija da uradi format c:
posto nemam PM ili neki drugi program za to probao sam sa
convert [volume] / fs:fat32
ali kaze da je disk vec fat32, sto naravno nije tacno jer kad ga vezem na moj racunar vidim da je NTFS.
problem sam resio tako sto sam instalirao win2000, pa XP
moje pitanje je kako prebaciti sa ntfs n fat32 koristeci samo winXP.
Znaci ne govorimo o sigurnosti podatake jer je disk prazan.

Partition Magic 8.0 je najjednostavnije reshenje koje postoji...Vec su ljudi par puta rekli...
Ako nemash shta da izgubish od podataka, lepo fdisk pa ubijesh particiju pa je opet napravish i format c:
WinXP instalacija nece dati opciju za formatiranje u FAT32 ako je particija NTFS, postojace samo NTFS quick i NTFS, tako da ta kombinacija otpada..

Tasa! je napisao(la):
Ja kupio nov HDD, a diler mi a dao u NTFS particiji (mada se to jos nikom nije desilo, ali cisto primera radi) i sada moram da instaliram neki sistem baziran na NT da bih mogao da ga koristim, jer je veoma rizicno ''i nepostoji ni jedna sigurna metoda konverzije iz ntfs-a u fat''.

Promenio sam više čvrstih diskova nego što ti imaš godina tako da nemoj da pričaš u vetar. Ovo pričam iz iskustva. Konverzija podataka sa NTFS-a u FAT može da uspe ali uglavnom rezultuje gubljenjem podataka ili možda čak i cele particije, nemogućnosti pristupa nekim fajlovima itd.. Jednostavno NTFS je mnogo kompleksniji fajl sistem od FAT-a tako da je najsigurnija metoda ipak resize i onda format u fat ili brisanje svega fdiskom.
Nemoguće je prebaciti sa NTFS-a u Fat bez nekog ad partitioning alata kao što je recimo PM. Nađi neki but cd koji je natrpan gomilom utilitija (recimo kao Hiren) i time ćeš olakšati sebi muke oko tih stvari.

driver je napisao(la):
Partition Magic 8.0 je najjednostavnije reshenje koje postoji...Vec su ljudi par puta rekli...
Ako nemash shta da izgubish od podataka, lepo fdisk pa ubijesh particiju pa je opet napravish i format c:
WinXP instalacija nece dati opciju za formatiranje u FAT32 ako je particija NTFS, postojace samo NTFS quick i NTFS, tako da ta kombinacija otpada..

Merlin, sve se na kraju svodi na ovo sto je driver rekao.....

merlin je napisao(la):

NE!!!! nego podignes sistem sa diskete (npr Win98) , dignes usput i smartdrv.exe i onda (pod uslovom da ti je CD drajv=d:)

d:\i386\winnt.exe

I instaliras lepo XP... :)

zilet je napisao(la):
...

Promenio sam više čvrstih diskova nego što ti imaš godina tako da nemoj da pričaš u vetar. Ovo pričam iz iskustva. Konverzija podataka sa NTFS-a u FAT može da uspe ali uglavnom rezultuje gubljenjem podataka ili možda čak i cele particije, nemogućnosti pristupa nekim fajlovima itd.. Jednostavno NTFS je mnogo kompleksniji fajl sistem od FAT-a tako da je najsigurnija metoda ipak resize i onda format u fat ili brisanje svega fdiskom.
Nemoguće je prebaciti sa NTFS-a u Fat bez nekog ad partitioning alata kao što je recimo PM. Nađi neki but cd koji je natrpan gomilom utilitija (recimo kao Hiren) i time ćeš olakšati sebi muke oko tih stvari.

Ne znam odakle ti podatak o mom godistu, ali...
Ko je pominjao podatke? :rtfm:
Ako nisi primetio lik pita za prazan disk, na koji samo hoce da instalira win98, a trnutno je na ntfs...
merline poslusaj ti mene, javi se pre nego sto bilo sta uradis, dacu ti broj telefona, cucemo se i ako ti nesto rikne ja ti nadoknadjujem stetu...

Kao sto rekoh problem sam resio, samo sam pitao za najelegantnije resenje za ubuduce

Vrh Dno