Šta je novo?

NTFS Particija....................................

• Začetnik teme Začetnik teme luka.l
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

luka.l

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
649
Evo ovako. Nekima je poznato da volim da formatiram disk i da hocu da snimim 2k na cist disk 😀

Posto hocu da snimim 2k i mislim da ga drzim malo duze 🙂 zanima me sta tacno donosi NTFS particija i koje su razlike izmedju nje i FAT 32. Ja sam "naucio" teoriju iz onih raznih helpova (tipa, "sigurniji podaci" i ostale nebuloze) ali me zanima da cujem vasa iskustva sa doticnom.
Drugo sto me zanima je kako da se resim iste (a nisam je jos ni instalirao 🙂).
Odnosno, kakav je proces ako recimo slucajno hocu ponovo da instaliram 98-icu a ne mogu jer je sis. prticija NTFS. Sa cime bi mogao da je vratim u standardnu fat32 particiju?

Pozdrav!

e pa evo mene opet

pazi dobijaš neke security opcije sa ntfs-om i navodno veću stabilnost, drugo ništa ( kažem navodno veću stabilnost jer je on i ovako stabilan) a kad budeš rešio da vratiš win98 za neki dan😀 moraćeš iz fdiska da razbiješ NTFS particiju i da napraviš FAT32 ili, meni manje omiljen način a lakši, da NTFS iz partition magica konvertuješ u fat32
poydrav😀 :wave;

Re: e pa evo mene opet

BeastMaster je napisao(la):
poydrav😀 :wave;

Iskljuci SR jezik u Windowsu. 😀

Hvala, bas si mi pomogao vecereas!

Pozdrav!!!

ntfs ti, i svima koji pitaju ubuduce ovde, ne treba. fajl sistem bi trebao da se stavi samo na servere, domen kontrolere i tako dalje... znaci za redovni desktop rad nikako, pogotovo za igranje

Miroslav je napisao(la):
ntfs ti, i svima koji pitaju ubuduce ovde, ne treba. fajl sistem bi trebao da se stavi samo na servere, domen kontrolere i tako dalje... znaci za redovni desktop rad nikako, pogotovo za igranje

Znaci, jos jedna Micro$oftova "nova" tehnologija, dobro naplacena a ne toliko upotrebljiva.

See Ya!!!

luka.l je napisao(la):
Znaci, jos jedna Micro$oftova "nova" tehnologija, dobro naplacena a ne toliko upotrebljiva.
Od kad je to NTFS nova tehnologija ???

Anyway, evo ti kratak basic opis, pa vidi dal ti je tu nesto od nekog znacaja (po meni jedino pitanje cluster-a...):

The NTFS (New Technology File System) is accessible only by Windows NT/2000.
NTFS is not recommended for use on disks less than 400 MB because it uses a great deal of space for system structures.
The central system structure of the NTFS file system is the MFT (Master File Table).
NTFS keeps multiple copies of the critical portion of the master file table to protect against corruption and data loss.
Like FAT and FAT32, NTFS uses clusters to store data files; however, the size of the clusters is not dependent on the size of the disk or partition. A cluster size as small as 512 bytes can be specified, regardless of whether a partition is 500 MB or 5 GB. Using small
clusters not only reduces the amount of wasted disk space, but also reduces file fragmentation, a condition where files are broken up over many noncontiguous clusters, resulting in slower file access. Because of its ability to use small clusters, NTFS provides good performance on large drives.
Finally, the NTFS file system supports hot fixing, a process through which bad sectors are automatically detected and marked so that they will not be used.

Miroslav je napisao(la):
Ne bih se u potpunosti složio sa tobom. Ne mrora nekome PC da služi samo za Internet i igranje. NTFS ima izvesne optimizacije i mogucnosti boljeg iskoriscenja SCSI diskova, odnosno njihovih multitasking mogućnosti. Naravno tu je i ogranicenje po pitanju veličine particije ( ~76GB ) i jednog fajla ( 4GB ) što je od velikog značaja kod video zapisa.

drapin je napisao(la):
Od kad je to NTFS nova tehnologija ???
The NTFS (New Technology File System) 😀 :wave;

Da, da. Resen je koliko shvatam taj problem sa klasterima odnosno najmanjom jedinicom (fajl od 1 kb na fat 32-ci zauzima ustvari 8 kb). Eto ti ga wasted space. To je bilo jos gore na fat 16. Pa probacu da stavim Novi Tehnoloski File system 😀 pa sta mi bude. (ma ionako cu da ga formatiram za dan dva opet) 😀

Pozdrav! cheers

Generalno pod NTFS-om se hard ponasa malo sporije, ali zato kada nestane struje, ili ti se desi da resetujes komp, nece ti se desavati da nestanu podaci sa diska (t.j. da se korumpiraju) kao sto se redovno desava pod FAT-om. Ja sam ipak stavio obe particije u NTFS, posto ne nameravam da se vracam na 9x kernel. A sto se tice onoga da NTFS nije za igre, otkuda ta ideja? Sve radi najnormalnije.

Ne mogu da se složim sa tim da NTFS treba da bude samo na serverima i da nije preporučljiv za igranje. Ako se malo razmisli: sa današnjim diskovima koji se vrte na 7.2k i imaju po 2 i više MB (8MB WD) keša na sebi, sasvim je dovoljno da se neutrališe bilo kakva latencija koja se eventualno dobija pravljenjem NTFS particija.

U posljednje tri godine intenzivno koristim NT, a od pojave 2k sistema i njega rabim kod kuće. Od kako sam prešao sa Win9x ******, ne mogu da se požalim da nešto ne valja. Primjera radi: tokom bombardovanja sam tri puta reinstalirao jednu 98-icu jer je u roku od 2 minute 30 puta nestajalo struje. A svi znamo kako se dotična ponaša ako se sama ne ugasi. Za to vrijeme mome NT-u nije bilo NIŠTA.

Jednom prilikom sam čitao neki test gdje se pojavom Win2k postavljalo pitanje da li se na mašini sa PII na npr 450 ili 500 MHz isplati (u smislu brzine) stavljati NTFS ili FAT32. Ispalo je da sa 64MB mašina radi 5-10% sporije, ali čim ima 128MB - NTFS ostavlja FAT32 za sobom u prašini.

Kod kuće imam instaliranu 2000-rku i ne mogu da se požalim. Imam posebnu particiju za mejl i jedno vrijeme mi je to bila FAT32 particija. Iz čiste potrebe - zbog prebacivanja podataka između Linux-a i Windows-a. Od kako mi je pukao emajl na toj FAT32 particiji više mi u životu ne pada na pamet da bilo šta stavim na FAT32 duže od nakraće neophodnosti razmjene podataka između sistema.

Pozdrav.

castor je napisao(la):
Jednom prilikom sam čitao neki test gdje se pojavom Win2k postavljalo pitanje da li se na mašini sa PII na npr 450 ili 500 MHz isplati (u smislu brzine) stavljati NTFS ili FAT32. Ispalo je da sa 64MB mašina radi 5-10% sporije, ali čim ima 128MB - NTFS ostavlja FAT32 za sobom u prašini.
Nije to da FAT tabele već do samog kernela. NT traži više memorije, pogotovu v5.0, ali kada ga nahraniš postaje munjevito brz. U tome je vic. 😉 Drugo, uporedite rad NT-a ( 2000-arke ) pod FAT-om i NTFS-om, ali na SCSI disku. 😉
Kod kuće imam instaliranu 2000-rku i ne mogu da se požalim. Imam posebnu particiju za mejl i jedno vrijeme mi je to bila FAT32 particija. Iz čiste potrebe - zbog prebacivanja podataka između Linux-a i Windows-a. Od kako mi je pukao emajl na toj FAT32 particiji više mi u životu ne pada na pamet da bilo šta stavim na FAT32 duže od nakraće neophodnosti razmjene podataka između sistema.

Pozdrav.
Pa pod Linux-om možeš da mauntuješ i NTFS particije. Ne kontam šta će ti FAT za razmenu podataka!?!?!?!

proverio sam. ali samo kod mene. igre koje mnogo drljaju po disku rade sporije. ja zato ntfs drzim kao sistem i program particiju a na drugu fat32 sibam igre

Miroslav je napisao(la):
ntfs ti, i svima koji pitaju ubuduce ovde, ne treba. fajl sistem bi trebao da se stavi samo na servere, domen kontrolere i tako dalje...znaci za redovni desktop rad nikako, pogotovo za igranje
Miroslav je napisao(la):
proverio sam. ali samo kod mene. igre koje mnogo drljaju po disku rade sporije. ja zato ntfs drzim kao sistem i program particiju a na drugu fat32 sibam igre
da li ti vidis sta pises ?

ahem 😀 nisam normalan, secam se tog dana, u zurbi sam bio, sa nekih otvorenih 20 prozora... elem, sta sam hteo reci, za igranje koristim fat32, a za rad ntfs. prilikom surfovanja sam primetio da se IE prozori sporije otvaraju ako sistem radi na ntfs-u... nisam imao priliku da probam na drugim masinama sa indenticnom konfiguracijom file sistema

magick je napisao(la):
Nije to da FAT tabele već do samog kernela. NT traži više memorije, pogotovu v5.0, ali kada ga nahraniš postaje munjevito brz. U tome je vic.

Znam ja za vic zato i imam 320MB RAM-a. 😀

magick je napisao(la):
Pa pod Linux-om možeš da mauntuješ i NTFS particije. Ne kontam šta će ti FAT za razmenu podataka!?!?!?!

To je istina. Ali, lijepo je rečeno u kernelu da se NE MOŽE pisati po NTFS-u, tačnije da je to DANGEROUS zbog toga šo kompletan kod NTFS-a još uvijek nije "crack-ovan". Tako da što se toga tiče, FAT32 particija ili FAT16 particija su ti NEOPHODNE za razmjenu podataka između ova dva OS-a.

Pozdrav.

castor je napisao(la):
To je istina. Ali, lijepo je rečeno u kernelu da se NE MOŽE pisati po NTFS-u, tačnije da je to DANGEROUS zbog toga šo kompletan kod NTFS-a još uvijek nije "crack-ovan". Tako da što se toga tiče, FAT32 particija ili FAT16 particija su ti NEOPHODNE za razmjenu podataka između ova dva OS-a.

Pozdrav.
Vidiš, to nisam znao, mada i nisam neki Linux user.

Skoro sam na racunar sa Win xp[ntfs] prikljucio hard koji je bio problematican u vezi bad sektora.Kada sam zavrsio poso sa tim diskom, prilikom ponovnog ukljucenja dobijem poruku cannot find c:/winnt/system/ntfs.sys try using recovery console.I tako sam se zezao 2h da bih na kraju uradio ono sto je najbrze, format c: .....Da sam imao Win xp i fat32 mislim da bih brze resio problem?

Stavio NTFS i za sad je sve ok mada i ne primecujem neku razliku. Pozdrav svima!

luka.l je napisao(la):
Stavio NTFS i za sad je sve ok mada i ne primecujem neku razliku. Pozdrav svima!
ne? idi na neki fajl desnim klikom, properties, eto ti razlike 😀

Miroslav je napisao(la):
ne? idi na neki fajl desnim klikom, properties, eto ti razlike 😀

Security. Ok, shvatio! :wave;

Nazad
Vrh Dno