Šta je novo?

NTFS ili Fat32

xaver je napisao(la):
postoji neki sajt....citao sam o tome.
NTFS jeste u prednosti mada ne uvek i svuda.

u teoriji bi trebalo da se fajlovi u FAT32 brze citaju jer je klaster veci.
Najbrze se cita iz FAT16 fajl sistema.

Po meni jedan od najvecih problema NTFS-a je defragmentacija bas zbog sitnog klastera. To traje. Opet sa druge strane NTFS nudi neke druge stvari...sigurnost uglavnom.

Ne znam dali je neko pokusavao da vraati podatke sa puknute NTFS particije. Mnogo se lakse i sigurnije vracaju podatci sa ntfs-a. (ako se ne varam)
Bas naprotiv defragmentacija sa ntfs je mnogo brza nego sa fat.
Sa ntfs sam vratio podace sa formatirane particije. ;)

astrolog je napisao(la):
Za Voodoo-a i H Fusion-a lepo sam napisao NADOGRADNJA a ne update ili nesto slicno.

A oni ti lepo napisali da nije ni update ni nadogradnja nego totalno novi FS. NTFS nema nikakve veze sa FAT32.

astrolog je napisao(la):
Za Voodoo-a i H Fusion-a lepo sam napisao NADOGRADNJA a ne update ili nesto slicno.
To vam je kao zidanje kuce. Zavrsite sa zutom opekom pa stavite potkrovlje sa crvenom. Jeste cigla nova i drugacija ali???

opet greška... NTFS je stariji od FAT32, postoji još od dosta ranih verzija NT-a, da ne jurcam sad po google-u. FAT32 se prvi put pojavljuje uz Win95/OSRB, '97. godine.

:D

da razrešimo dilemu. Takođe su sasvim različiti sa logičke tačke gledišta, vidi se da su jedan i drugi pošli od sasvim različite osnove i ideje, a koga zanimaju detalji neka malo progugla... ;)

Zelenom zubu i Nidzi pa i ostalim koji ucestvuju u ovoj korisnoj raspravi.
Nisam tvrdio da je NTFS isto sto i FAT 32. Fajl je fajl i nije cigla sto je apsolutno tacno.
Ni Blok nije cigla iako ima istu namenu ili svrhu???!!!
Nastali su od istog elementa ili ideje i to im je sigurno zajednicko kao i samom fajlu. Ko' shvati sta sam hteo da kazem dobro ko' ne opet dobro.
Pozdrav svima!!!

Da, potpuno ste u pravu, svi vi... Nego, ko je bolji, Intel ili AMD? Ko bolje savlada koji file sistem? Ili, ko brze radi na kom fajl sistemu? Ja mislim da u tome lezi kvaka, tj. odgovor na ovaj thread.

r!sc! je napisao(la):
Da, potpuno ste u pravu, svi vi... Nego, ko je bolji, Intel ili AMD? Ko bolje savlada koji file sistem? Ili, ko brze radi na kom fajl sistemu? Ja mislim da u tome lezi kvaka, tj. odgovor na ovaj thread.

Tako je r!sc!. Apsolutno si u pravu. ;)
Ima mnogo vaznijih stvari u poznavanju racunara i softvera gde bi rasprave bile daleko korisnije i za ostale clanove foruma. :D
Pozdrav svima vama a ja cu moj komp :crash: :d :d :d

Ja to radim ovako:

- sistemska particija FAT32
- Boot od XP-a dopunjen boot-om od Win98 (da bi imao cist DOS)
- sa install CD-a e:\i386\winnt32 /cmdcons (instalira recovery console)
- data particija NTFS
- swap na sistemskoj particiji

Rezultat je da mogu uvek da odem u DOS i obrisem neki drajver, DLL ili EXE koji mi pravi problem, kao i da vratim neki ostecen fajl iz instalacije, popravim boot i slicno. Takodje mogu da obrisem WINDOWS i Program Files i da instaliram svez XP bez formatiranja. Moguce je iz DOS-a cak backup-ovati i kasnije vratiti registry na stanje pre nego sto ste nesto zeznuli. Swap (fiksne velicine) na sistemskoj umesto na data particiji garantuje da cete u slucaju da greskom obrisete nesto sa data particije moci i da ga vratite.

Ukratko bez FAT32 nema DOS-a, bez DOS-a nema Ghost-a, nema pristupa NTFS particiji ako vam pukne XP (iz DOS-a je to moguce uz pomoc drajvera), jednom recju mnogo je komplikovanije.

audiofreak je napisao(la):
... bez DOS-a nema Ghost-a,

Ima Ghost-a i te kako !!! Odakle ti ideja da Ghost ne radi sa NTFS-om :trust: ??

Pozdrav.

audiofreak je napisao(la):
Ja to radim ovako:
Ukratko bez FAT32 nema DOS-a, bez DOS-a nema Ghost-a, nema pristupa NTFS particiji ako vam pukne XP (iz DOS-a je to moguce uz pomoc drajvera), jednom recju mnogo je komplikovanije.

Citas li tu thread od pocetka?

Ajde boldovacu da vam svima malo bolje upadne u oci.

Kada se napravi sistemska disketa u win XP-u moze da se vidi NTFS particija

astrolog je napisao(la):
To vam je kao zidanje kuce. Zavrsite sa zutom opekom pa stavite potkrovlje sa crvenom. Jeste cigla nova i drugacija ali???
Ama, nije nadogradnja! Nadogradnja je kad uzmes nesto i dopunis ga novim funkcijama i mogucnostima. NTFS je pravljen "od nule", a i napravljen je pre FAT32, tako da nije nadogradnja. FAT32 je nadogradnja starog FAT-a u koji je samo ubacena podrska za duga imena i mogucnost koriscenja malih slova, dok NTFS sadrzi razne mogucnosti koje jednostavno NE MOGU da se ubace u FAT. Razlika je mnogo ozbiljnija od velicine klastera, za koju ste se uvatili ko pijani plota... jel si cuo nekad za user/group privilegije? To u FAT-u ne postoji niti moze da se implementira, jer se to mora napraviti na samom pocetku, isto kao i unicode zapisivanje imena. Ne mozes reci "e sad smo odlucili da umesto jednog koristimo dva bajta po znaku, to ce nasi programeri da odrade ocas posla" :S

btw, nadogradnja i update je isto.

Toliko ste razvukli temu, strashno!
Chovek je pitao koji da koristi, a ne filozofija, do ovaj je bolje, a ne nije nego onaj.
Nishta nije savrsheno, sve ima svoje prednosti i mane.
Kad bih ja birao izmedju ova dva, obavezno bih odabrao NTFS. Bilo je diskusija o ovome - npr. kad je fragmentiran FAT32 sporije radi nego isto tako fragmentiran NTFS.

P.S. bolje da bi bio poll i glasanje, a ne ovako

Pa nisam covece mislio na NTFS vs Fat32 (tu sam ti napomenuo vec da je NTFS u prednosti) vec za Intel vs AMD. Tako da je bolje da sve ide u NTFS :).

Poslednja izmena:
Bojan Novakovic je napisao(la):
Pa nisam covece mislio na NTFS vs Fat32 (tu sam ti napomenuo vec da je NTFS u prednosti) vec za Intel vs AMD. Tako da je bolje da sve ide u NTFS :).

Sorry, to je onda druga stvar :D . To zahteva dublje razmatranje. Napravimo skok na sobicu posvecenu maticnim plocama i procesorima i tamo vidimo thread Intel vs AMD. Ko voli nek izvoli, vec je atmosfera OK :d

Aj u FAT16

Poz

heheh...pa stvarno ne razumem vas koji tvrdite da je FAT32 bolji zato sto mozete DOS-u da pridjete ili da se dizete uz pomoc boot diskete, mislim stvarno ljudi, pa to je proslost. Microsoft je ukinuo podrsku za W98 i ME, koji su na FAT-u, znaci sta?...pa proslost bre!!!
NTFS je sadasnjost i takav kakav je tu je gde je. Sve sto vi tu nabrajate kojekakve mogucnosti pod FAT-om imate i pod NTFS-om samo se potrudite malo. To sto nije siguran kao linux-ov file system to je tako i to se ne menja do daljnjeg, do onog trenutka kada napisu novi u microsoftu. Kod nas je situacija takva da je gomila masina i dalje nesposobna da radi pod XP-om pa cak i W2k tako da imamo preplavljenu zemlju sa 98-icama i FAT-om ali i to ce se promeniti...ovo me podseca na ono, "koja su to kola bolja od moskvicha" :p...manite se ljudi floppy diskova i FAT-a i cuda gledajte malo napred...a ako vam se nesvidja tu vam je lunux, pa cekajte da pocnu i da pisu ponesto za njega ako vas ne mrzi :D

Posto se tema pretvorila u zbunjivanje predlazem da stavi reiserfs

Ozivljavam temu, da ne bih pokretao novu.

Elem, uzimam HDD od 80 GB (jeeeeeeej) koji cu podeliti na dve particije. Procitao sam u ovoj temi na ES da je za rad sa NTFSom preko 40 Gb potrebno vise od 256 MB RAMa koliko trenutno imam. Dopuna (RAMa) ne dolazi u obzir (sem ako nema neke dobre duse koja ce da isfinansira :D ).
Ono sto me zanima jeste koliko je to tacno i da li se odnosi na ukupnu kolicinu NTFS na harddiskovima ili samo na najvecu particiju u sistemu?

Prosto receno
Bolji je NTFS(ne pitaj zasto), jos ako se bavis digitalnom obradom slike...
FAT32 nije los, brzi je, ali nema zastitu kao NTFS.

S toga ti preporucujem NTFS
pozdrav

Ntfs

Ja cu vrlo jednostavno...NTFS!Zasto?Imao sam formatiran hard u fat32 i posto sam instalirao i satelitsku i tv karticu potrebni su mi fajlovi veci od 4 GB.Fat32 "prelomi" fajl duzi od 4GB.Koristio sam FAT32 ali kad sam presao na NTFS primetio sam da mi brze otvara programe a i zastita podataka je mnogo bolja.DOS ti uopste nije potreban.A i sta bi radio u njemu?Ghost radi i u NTFS-u...provereno.Eto pa sad ti odluci sta ces. :)

RazbojNick je napisao(la):
Elem, uzimam HDD od 80 GB (jeeeeeeej) koji cu podeliti na dve particije. Procitao sam u ovoj temi na ES da je za rad sa NTFSom preko 40 Gb potrebno vise od 256 MB RAMa koliko trenutno imam. Dopuna (RAMa) ne dolazi u obzir (sem ako nema neke dobre duse koja ce da isfinansira :D ).
Ovo sa RAM-om je totalna glupost. Kolicina memorije apsolutno nema veze ni sa vrstom ni sa velicinom particija, tako da na to slobodno zaboravi. Naravno da je bolje ako imas vise RAM-a, sistem ce ti manje swap-ovati podatke na hard disk i moci ce da rezervise vise memorije za cache diska, ali hard disk ce raditi i sa 64MB i sa 2GB RAM-a sasvim normalno.

Dandy je napisao(la):
Ovo sa RAM-om je totalna glupost. Kolicina memorije apsolutno nema veze ni sa vrstom ni sa velicinom particija, tako da na to slobodno zaboravi. Naravno da je bolje ako imas vise RAM-a, sistem ce ti manje swap-ovati podatke na hard disk i moci ce da rezervise vise memorije za cache diska, ali hard disk ce raditi i sa 64MB i sa 2GB RAM-a sasvim normalno.

Bas tako, poslusaj dandy-a i sve ostale koji su ti ovde odgovorili. NTFS je bolji definitivno of FAT32.

Dandy je napisao(la):
E, to je odgovor koji mi je trebao. Hvala.

kada delim disk na particije,ili formatiram u Partition magic(7)-u (FAT32) dobijam opciju da izaberem zeljenu velicinu clusters-a (4,8,16,32...)Kb. Sta je bolje,malja ili veca vrednost? HDD Mahtor 40Gb.

gorio83 je napisao(la):
kada delim disk na particije,ili formatiram u Partition magic(7)-u (FAT32) dobijam opciju da izaberem zeljenu velicinu clusters-a (4,8,16,32...)Kb. Sta je bolje,malja ili veca vrednost? HDD Mahtor 40Gb.
Veci clusteri, veca brzina, ali veci slack.
NTFS ima default od 4KB ako se ne varam.
Na particiji od 40GB u FAT32 mislim da neces moci da imas ispod 16KB, mozda cak i 32 zbog ogranicenja fajl sistema.

Manje je uvek bolje u ovom slucaju,zato stavi na najmanju ponudjenu vrednost!

Vrh Dno