Šta je novo?

ntfs i linux

Swiper

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
765
Interesuje me koliko je sigurno iz linuxa zapisivati po ntfs particijama ? cuo sam da je OK citanje ali da je zapisivanje rizicno

Uopste nije sigurno; ljudi kazu da r/w radi na ntfs particijama stvorenim u win NT-u, sa ostalima ne. U novom 2.6.x kernelu podrska za pisanje po ntfs-u se svodi na ovo: moze se pisati, ali samo ako se prepisuje fajl, bez modifikacija i povecanja/smanjenja njegove duzine. Bilo kakvo drugo zapisivanje moze unistiti ntfs particiju.

Zato ti ostavi barem jednu particiju kao FAT32 da mozes da prebacujes podatke na nju... ili nabavi program koji omogucava pregled sadrzaja ext* partija.

Frka je u tome sto je i sam MS menjao vremenom NTFS, tako da kroz liniju NT-2K-XP fajlsistem nosi razlicite verzije. Ali uglavnom je zeznuta stvar sa bilo kojim fajlsistemom koji je pravljen za multikorisnicku okolinu -> ako kopiras fajl na ntfs ili ext2 recimo, kako da drajver zna koji juzeri i grupe tamo sve postoje i koga da postavi za 'vlasnika' fajla? To nije problem kada su oba (source i destination) fajlsistemi 'budni' odnosno radi racunar sa pristupom njemu (kao u mrezi), pa moze nekako to da se uradi, ali ovako - rizik.

to znaci da posto ja nemam nikakvih grupa ni usera sem mene samog i nisam stavljao nikakve zabrane mogu slobodno da radim sa ntfs ili sam pogresno shvatio ?

Pogresno si shvatio.

Ne bi smeo nikako da pišeš po NTFSu. Svaka takva akcija može da dovede do gubitka podataka na particiji.

Totalno je nebitno da li si ti jedini user i da li imaš sve privilegije. Ako imaš sve privilegije, tim bolje :) Ograniči NTFS particiju samo za čitanje ;)

Drajver koji dolazi uz kernel i dalje nije siguran; moze to da se uradi (radilo je ako se ne varam cak i ako se particija prijavi kao hpfs). Stvar je u tome da imas ntfs drajvera koji se razvijaju sa strane i koji imaju mogucnost sigurnog pisanja (neki drajveri se placaju, a neki bi trebalo da su free - markar za personal use).

Silver, jel si probao da piskaras po ntfs particiji sa nekim drajverom? Uspesno ili ne?
Utisci?

Ne, nisam ih probao jos, jer nemam potrebe - particija sa podacima mi je pod fatom (da se za nedajboze moze pristupiti sa raznih butabilnih cd-ova), a ostalo je na samba serveru.

Ako hoces neki od njih da probas, probaj paragonov drajver recimo (na nekoj test particiji ako si nesiguran).

Ja sam ostavi 10gb-a na fat-u bas zbog toga, a ntfs mi chita bez problema ...

Ja sam probao sa ''nekim'' captive-static verzija 1.1.5 radi lepo mada kada naidje na folder sa dosta fajlova npr. mp3 i slike onda pocinje da davi desi se da zaglupi ali ako si strpljiv pa pricekas malo radi dobro i sto je bitno nije mi napravio nikakvu brljotinu.E da ima jedna stvar nece da brise fajlove :-devil-: Prijavi da je obrisao i ti ga u Linuxu ne vidis ali u Windowsu se vidi lepo ili ako opet mountujes particiju vidis da nije obrisan.

Vrh Dno