Šta je novo?

NTFS i HFS+ na istom hardu - da li ovo može?

RingeRaja

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
1,185
Pozdrav svima.

Imam dual boot makinu, pri čemu je primarni OS Apple OS X Leopard 10.5.4, dok je sekundarni, instaliran preko Boot Camp-a Windows Vista Premium - genuine.
Hoću da na neki način napravim dve particije, od kojih će jedna da bude NTFS - backup za Vistu, a druga HFS+, za Time Machine. U pitanju je MyBook 500 GB, USB.
Mislio sam da je ovo peace of cake, ali sam ukapirao da ili je ovo mlogo zeznuta kombinacija ili sam ja piglu.
Nikako ne mogu da uradim ovaj zahvat.
Iz OS X-a mogu da formatiram u HFS+, ali onda hard disk ne vidi bukvalno nijedan alat pod Vistom, dok ako formatiram pod Vistom u NTFS, iz OS X-a mogu da pristupim hardu (imam instaliran Paragon NTFS for Mac - omogućuje read/write po disku), ali ne mogu/umem da napravim još jednu HFS+ particiju, nudi mi se opcija da formatiram, ali ceo hard.
Da li je neko ovo radio, i ako jeste, može li malo uputstvo kako ovo da odradim, da ne bih kupovao novi hard.

p.s. Znam da mogu hard da formatiram u FAT32, napravim dve particije i koristim ga, ali ograničenje od 2 GB po fajlu je problem, tako da ovo nije u opticaju.

Pozz i hvala

Poslednja izmena:
Ako sam razumeo, ti iz oba sistema od celog diska napraviš veliku ili HFS+ ili NTFS particiju, ali je onda problem, kako da je prepoloviš, pa napraviš onu drugu?

Probaj da napraviš particiju samo na pola diska, a onda ćeš za drugi sistem imati neformatiranog prostora za tu drugu particiju.

Ako ni to iz nekog razloga ne bude radilo, probaj onda da napraviš 2 FAT particije, pa iz odgovarajućeg sistema formatiraj jednu kao NTFS, a drugu kao HFS+.

Da bi OS X video particiju potrebno je da njen ID bude AF ( iz Acronis Disk Disrector Suita napraviti novu particiju tipa Shag OS )

Jok. Prikaci taj HDD na sta ga vec kacis i startuj Hackintosha. U njemu izaberi DiskUtility i particionisi taj tvoj HDD po zelji. Dodeli mu da ti prvi deo na disku bude npr 200GB HFS+ i ostatak ce normalno ostati neparticionisan. Posle startuj Hiren's i Acronis pa ostatak particionisi kao Primarnu NTFS particiju ali nemoj joj dodeljivati Active fleg...
Tada ces imati 2 particije. Prva je 200GB HFS+ a druga 300GB NTFS i obe za BAckUp...

Moze to i iz WINa da se odradi... Alatom DISKPART...

Da, što da bude prosto kad može i komlikovano .....

Zorz, a sta sam drugo ja rekao? :D
Jedan sistem neka napravi jednu particiju, a drugi drugu. Ionako su mu oba pri ruci. I nema hackintosh nikakve veze sa temom. Čovek, konkretno, ima legalne sisteme na za to predviđenim mašinama.

Ma neka radi sta god hoce. Njegov je izbor. :smoke:

Probaj da sa Vista-om ili sa nekim alatom sa Hiren's BootCD-a (ko je rekao Acronis) napraviš dve particije, ali obrati pažnju da ti obadvije particije budu primarne. To bi trebalo da ti riješi problem...

OK, hvala svima na odgovorima, videću šta da radim.
Trenutno mi je pukla glupava vista, pa se patim sa reinstalacijom, ali kad završim videću da pokušam nešto od ovoga.
Probao sam sa Acronisom, ali nešto mi ne ide od ruke. Sa njim sam dosta radio dok je u pitanju bio običan PC i sve je bilo ok. Sada je u pitanju dual boot makina, dignuta pod BootCampom, i kada pokušam da odradim obično particionisanje iz Acronis Director 10, neće, kaže da nemam dovoljno prava da to odradim, pa ne može da ga rebootuje, a to je kao neophodno. Dakle, obično particionisanje USB hard diska u NTFS, jer i meni je palo na pamet da sa Acronisom particionišem pola u NTFS, a onda da ga bootujem u OS X i neparticionisani deo prebacim u HFS+, ali nešto neće.
Probao sam i sa Hirens-om, bootuje on disk, ali ne prepoznaje tastaturu i miša, pa mogu samo da blejim - isto je i sa Acronisovim bootabilnim diskom.
OK, trenutno su mi bitni podaci spakovani na drugom hardu (privremeno), dok ne rešim ovaj problem, pošto mi je ideja bila da pola harda od 500 giga bude rezervisano za Time Machine, a pola za Windows backup.
Videćemo, ova ideja sa 2xFAT32 mi deluje jako logično, probaću to, ali mi je trenutno zez oko reinstalacije.

na roughlydrafted.org postoji odlican tekst o EFI-ju i particijama - sta i kako funkcionise!!
preporucujem svima ali nemam vremena sada da trazim link!! uraditi search na EFI...

Uspeo sam, vrlo lako.
Najpre sam iz OS X-a pomoću Disk Utility-a particionisao pola hard diska u HFS+, a ostatak ostavio neparticionisan.
Bootovao sam u Vistu i preko Disk Management-a particionisao drugu polovinu u NTFS.
Peace of cake, nije mi samo jasno zašto sam se zlopatio sa Acronisom, kada sve može jednostavno.
Instalirao sam MacDrive, pa mi sada oba OS-a vide i particije koje nisu njihove.
Pozz svima i hvala na angažovanju.

Ja sam uspeo na jednom HDD-u da imam NTFS i HFS+ i da to radi kako treba, boot je funkcionisao izvanredno ali sve je to bilo na ATA disku. Kada sam presao na SATA, nista nisam uspevao na jednom da odradim. Pojavljuje se Partition Error i to je kraj.

Nije tu problem sa SATA diskom već sa samim particijama, još na Intel 848 ploči sam imao OS X na SATA disku

Nije problem verovatno ali opet, kako god da sam probao da instaliram na particuju nekog diska a ne na ceo, imao sam problem sa navedenom porukom...;)

Nazad
Vrh Dno