Šta je novo?

NTFS da li je bolji ?

• Začetnik teme Začetnik teme Golden
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Golden

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
660
Interesuje me sledece:
1. Da li je NTFS brzi od FAT32 ? Ako jeste koliko !
2. Da li mi preporucujete da ga instaliram na C: particiju koja je 4,6 gb. ?
3. Da li je stabilan sistem na NTFS, mislim sigurnos podataka itd.
4. MANE ?

Zahvalan na odgovorima

Odgovori:

1. Ako imas masinu brzu od 500MHz-a JESTE brzi n aparticijama od preko 2GB, zavisno od brzine samog diskka (recimo 10-15%)

2. Zavisi sta ti treba

3. DA

4. NTFS u NT4, W2YK i Win XP se ipak razlikuje i treba biti obazriv kog UpGrade sa jednog Win na drugi. Ako imas vise OS-a na racunaru XP ume da sjebe prethodne verzije NTFS-a ako je ukljuceno indeksiranje fajlova.

Golden je napisao(la):
Interesuje me sledece:
1. Da li je NTFS brzi od FAT32 ? Ako jeste koliko !
2. Da li mi preporucujete da ga instaliram na C: particiju koja je 4,6 gb. ?
3. Da li je stabilan sistem na NTFS, mislim sigurnos podataka itd.
4. MANE ?

Zahvalan na odgovorima

Sto se brzine tice, nisam siguran. Znam samo da su podaci sigurniji i da mozes da ih zasticujes i ogranicavas upotrebu sa sifrom bez dodatnih programa. Trebalo bi da je stabilniji sistem a takodje je i uradjeno nesto povodom velicine clustera. Smanjeno je uzaludno trosenje prostora, ako me shvatas (velicina fajla i velicina fajla na disku).

U ostalom, drapin bi mogao da ti kaze da je bilo vec izlisnih thread-ova na tu temu. 😛

Re: Re: NTFS da li je bolji ?

luka.l je napisao(la):
U ostalom, drapin bi mogao da ti kaze da je bilo vec izlisnih thread-ova na tu temu. 😛
Pa da ti pravo kazem, malo sam se iznenadio. I pored 140 izlistanih thread-ova na temu NTFS-a, bas i nisam pronasao mnogo pametnih i/ili sadrzajnih !?!? (...mada nisam bas svaki otvarao, preskakao sam one koji su mi se po tematici cinili nebitnim...)

Otprilike najbolji su ovi:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=4562
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=10242
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=11623

A evo jos i par dobrih linkova:
http://www.digit-life.com/articles/ntfs/index3.html
http://dave-partridge.com/ntfsorfat32.shtml

Na doticna pitanja ja bi odgovorio ovako:
1. NE, izuzev na jako velikim diskovima
2. NE, suvise mala particija, na kojoj su verovatno mali fajlovi, obe stvari ne odgovaraju NTFS-u i verovatno je da ce performanse biti gore nego da je FAT32
3. DA, apsolutna sigurnost
4. NEMA, izuzev nemogucnosti pristupa iz FAT32 OS-a u slucaju dual boot-a, mada se i to da resiti.

Mislio sam da mi bude na C: particiji WinXP sa svim pagefile-ovima i hiber.sys fajlom dakle cisto system a na D: da mi bude win98 (za svaki slucaj) tako da svi ostali podaci budu na drugim (FAT32) particijama i ostanem kompatibilan kada negde odnesem disk, jer necu imati nista bitno vazno na C: koji ce biti u NTFS.
E sad nisam napomenuo imam Maxtor 40gb 7200 i preko 1ghz. mislim da to nije problem.
Bitna mi je brzina jer je poznato da u samom windows-u ima mnogo sitnih fajlova, pa cisto zbog przine rada sa njima i sa pagefile-om .

thx.

To nikako. Preporucuje se da na prvoj particiji budu sistemi win9x/me a na drugoj win2000 ili xp. U suprotnom moze doci do veoma problematicnih stvari. Ne kazem da nece raditi, ali se nikako ne preporucuje da ti winxp bude na c: a win98 na d:. Dakle na prvoj particiji stavi win98, onda instaliraj winxp, pitace te na koju particiju da se instalira ti mu reci d: i gotova stvar. Za manipulaciju sa particijama ti predlazem partition magic 7.

Koliko se secam, meni je Sandra 2000 prijavila bolji rezultat na FAT32 particiji nego na NTFS. FAT32 particija je bila na pocetku drajva, ali je bila svega 1.3GB, a odmah iza nje NTFS od 2.5GB.

Sto se tice bezbednosti, to malo znaci, jer se upadi javljaju zbog sigurnosnih rupa. Ja nisam cuo da je neko imao problema kojih ne bi bilo da je imao NTFS, a meni licno je pomenuta prva FAT32 particija spasila sistem od veceg ubacivanja CodeRed II virusa, jer je worm pokusao da ubaci lazne cmd.exe i druge fajlove na C umesto na D partoiciju. Inace, na NTFS particiji moze da ti se desi da ne mozes da dobijes prostup za pisanje ako nisi logovan kao administrator.

I kad smo vec kod toga da dodam da sam 3 godine koristio win98 i niednom nije doslo do ubacivanja ni jednog virusa, a cim sam instalirao win2k sp1 odmah mi se ubacio pomenuti virus pri prvom konektovanju na internet, cak nisam jos stigao ni ie da startujem.

Marel je napisao(la):
Sto se tice bezbednosti, to malo znaci, jer se upadi javljaju zbog sigurnosnih rupa.

ljudi pogresno shvataju bezbednost pod NTFS-om.

bezbednost podataka nije samo u slucaju upada na kompjuter, vec i sigurnosti sa samim radom sa diskom. jel ti se nekad desilo da imas izgubljene fajlove zbog strujnog udara ili nestanka struje pod ntfs-om? da ne nabrajam milion drugih sitnih stvari koje ntfs ima kao prednost u odnosu na fat 32.

ja na svakom mom disku koristim ntfs, osim fioke, na kome je fat32. mozda je sporiji na manjim diskovima, ali ako imate veliki disk, idite na ntfs ako vam je radni disk. ako nije, znaci na njemu drzite samo mp3 i tako te gluposti, onda nije bitno sta koristite

O prednostima NTFS-a sam vec pisao u thread-u "Defragmentacija?", pa pogledaj. Posto svi vec imamo gigabajtne diskove i brzina kao jedini adut FAT32 polako pada u vodu.
A sa programima tipa Nemo i iz Win9x se moze pristupiti NTFS-u ako bas treba.
I naravno bezbednost fajl sistema nema nikakve veze sa Internet bezbednostima i virusima.

Ja se secam da sam jednom imao gomilu ostecenih fajlova i da bi se disk checker svaki put ukocio u toku provere tako da ne znam da li sam uopste uspeo da podignem sistem ili je bilo "format c:".

Laza je napisao(la):
To nikako. Preporucuje se da na prvoj particiji budu sistemi win9x/me a na drugoj win2000 ili xp. U suprotnom moze doci do veoma problematicnih stvari. Ne kazem da nece raditi...

Zasto nikako? Kombinacija radi provereno, meni je 2000-ka bila na prvoj a 98-ca na drugoj particiji, i to je sljakalo super vise od pola godine...I oba su bila C: (kad udjes u sistem) tako da nije bilo nikakvih problema. Sa Boot Magic-om odradis dizanje siistema i prikazivanje particija i sve ok. To i Ghost-ovanje oba sistema ti obezbedjuje nezavisno 'reinstaliranje' ako neki prsne ili kako vec.

Kaoko ti je to poslo za rukom.
PS imam problem ako 1024 cilindra ako prvo kreiram ntfs particiju.

Nazad
Vrh Dno