Šta je novo?

novi seagate 250gb ata - klik = problem??

Mares

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2003
Poena
620
pazario sam juche novi hdd seagate barakudu od 250gb pata, model st3250620a 3.aae ..... i desi se da se ponekad chuje famozni KLIK iz njega.
Ono shto sam do sada radio na njemu jeste install wina i kopiranje podataka sa starijeg hdda, i klik se uglavnom desi kada krene da kopira neke stvari (zadavao sam mu da kopira vece kolichine - na desetine Gb-a sa drugog hdda), takodje se nekada desi pri startovanju wina (ne odma kada se upali komp) i pri gashenju kompa, mada ponekad - znachi ne svaki put- shto mu dodje da se taj klik ne chuje svaki put u istim situacijama.....u idle stanju nisam primetio da klikne, mada kao shto rekoh i nema bash neko pravilo kada se chuje klik, ali bude jednom-dvaput ajde da kazem na sat vremena ako neshto hdd radi....prilikom klika nisam primetio nikakvu greshku u radu,i takodje komp mi potpuno normalno radi sa njim,stabilno....napajanje neverujem da je u pitanju,imam lc power 6550 kupljen pochetkom ove godine...pored ove barakude imam wd160gb sa kojim nisam imao problema.
Trazio sam malo o ovome po forumu i video sam da se i drugima slichna stvar deshavala (uglavnom barakuda SATA 250gb) i neki su zamenjivali pod garancijom,nekima radi dobro i pod tim klikom i sl.
Zanima me da li ima neko ovakvo iskustvo sa ovim istim modelom, i shta preporuchujete da se uradi?
Danas sam bio opet u radnji gde sam kupio i rekoshe mi da ne bi trebalo da se ishta chuje iz njega i da ako nastavi sa istim kliktanjem da im ga odnesem nazad da ga oni provere.
Evo uradio sam mu i test u hd tachu chisto da se vide rezultati ako oni ishta govore,ne razumem se bash u ove vrednosti shto prikazuje....

ovaj ispod je rezultat od drugog hdda wd160gb ako ishta znachi

u pitanju je komp gigabyte 7vax kt400, xp2000+, 1gb ddr...

btw,video sam neshto da je na hddu na nalepnici stojalo da kada se nakachi hdd da se i u biosu podesi valjda na manuelno LBA opcija - e sada ja sam ostavio onako standarno na auto i radi sve ok....da li bi trebalo i to u biosu da menjam??

evo oko 2 sata je stajao u idle-u i nije se chuo klik,takodje kopirao sam nekih 30gb fajlova i nishta od klika (a ja ga taman ochekivao).....izgleda da stvarno nema pravila za njega....videcu kako ce se i sutra ponashati hdd

btw,evo shta bi kad sam malo pre upalio speedfan,lol

ne znam shta moze da prouzrokuje da se ovako istripovalo sve (obratiti paznju na fan2 loool)
...nakon restarta speedfana,vratilo sve na normalne parametre

Poslednja izmena od urednika:
I meni se desava da cujem taj klik na Seagate 250 SATA2 HDD-u i to me je u pocetku brinulo ali posto sam malo gledao po Netu bitno je da ti prilikom tog klika sistem ne zablokira, uspori tj. da mu vidno u toku 2-3 sekunde opadnu performanse. Ako ti se to desi odmah ga nosi na reklamaciju jer je velika mogucnost da ce uskoro da ti vrisne.
Kod mene kada se cuje klik nista ne usporava vec radi normalno. U pocetku sam mislio da je mozda do napajanja pa kada sam uzeo Corsair 520W rekoh sebi resen problem i 2-3 dana nisam cuo klik ali posle treceg dana klik se pojavio.
U svakom slucaju ne brinem se. Uradio sam backup bitnih stvari na DVD pa ako vrisne nosicu ga na garanciju.
A i kao i kod tebe taj klik se javlja kad mu cefne. Mada mi se nikad nije desilo kada sam dizao Win.
Inace moram da kazem da sam se malo razocarao u Seagate-a. Mnogi su ih ovde hvalili i kunuli se u iste a oni se i greju i bucniji su od WD-a. WD definitivno rules.

mene ovo trenutno nervira shto se chuje taj klik...verovatno zato shto sam davno imao isti taj problem sa maxtorom koji je bio zamenjen,a nervira me to shto sam sada ni tamo ni vamo sa sitemom i podacima....imam instaliran win na njemu i podesheno samo ono shto mi treba a takodje i prekopirane podatke sa starog hdda i tako sada imam sve duplo dok ne vidim u narednih par dana kako ce se ovo odvijati i da li uopshte reklamirati....najvishe me buni to shto neki kojima se isto to chuje kazu da im disk skroz ok radi i dalje dok su neki spominjali zamenu...a ja josh hteo da uzmem prvo josh jedan wd160gb medjutim nisu ga imali trenutno na lageru,jedino ovog sigejta 250ggb i ja reko ajde moze - chuo sam sa raznih strana da su medju bojim diskovima hehe...ali ok,necu odma da ocrnjujem sigejt,normalno je da se javljaju ovakve greshke (ako se tako mogu nazvati), inache sam zadovoljan njegovim radom i mogu reci da je skroz nechujan, isti kao ovaj wd160....btw da li su oni gore podaci sa hd tacha ok??...ispada da je ovaj wd brzi od ovog sigejta koliko sam video....

elem,jel postoji neki program za pracenje rada hdda da moze nekako grafichki da se snimi kada dodje taj neochekivani 'klik' pa da se vidi na grafikonu kako se on ponasha tada...

Za program koji radi tako nesto sto bi ti zeleo ne znam i nisam se mnogo opterecivao sam tim bas zbog toga sto mi trenutno taj klik ne smeta a i ne desava mi se cesto (ne znam koliko se cesto kod tebe to desava).
A sto se tice brzine SG u odnosu na WD to sam i ja primetio kada sam sa starim WD-ovima (WD800JD i WD2000JS) radio HDTech bench. Mada sam primetio da i ako odradis HDTech bench svaki put ce ti dati razlicit rezultat za Burst speed tako da me je to malo zbunilo.
Sto se mene i mojih SG-a tice ne brinem se. Komp radi savrseno a i imam vise mesta nego ranije. ;) :d
Nadam se da ce neko da da predlog za program koji ti trazis.
Aj u zdravlje. :bottle:

tnx za odgovor...

eto npr vecheras od nekih 8pm mi se nije uopshte chuo klik....(mozda treba da se malo razradi hdd pa ce vremenom prestati,lol)....
videcu josh do kraja nedelje kako ce se ponashati pa cu skontati da li ga reklamirati ili ne...

btw, bilo bi dobro kada bi se i drugi obratili vezano za ovu temu a da su imali slichna iskustva...

Kod starijih diskova (a mozda i kod aktuelnih), klikovi nekad mogu imati veze sa temperaturnom (re-)kalibracijom mehanizma za pozicioniranje glava. Ako solidno hladis disk, manje su sanse da ce ta rekalibracija biti potrebna.

Naravno, moze biti i znak da sa diskom nesto nije u redu, narocito ako se drugi primerci iz iste serije se ne ponasaju isto tako.

U svakom slucaju, ono sta bih ti ja preporucio je

1) Da ga propustis kroz Seagate-ov SeaTools, da vidis sta on kaze, ima li problema
http://www.seagate.com/ww/v/index.j...toid=720bd20cacdec010VgnVCM100000dd04090aRCRD

2) da lepo uzmes Hiren's boot CD (aktuelna verzija je v9.2). Imas na njemu par alata koji mogu dobro da istestiraju disk, a takodje da iscitaju, rastumace i lepo ti objasne vrednosti trenutnih SMART parametara diska.

Puno srece.

temperatura mu je ok,hladi se ventom koji je ugradjen ispod elektronike,temp je oko 32c
probacu ovaj seatool da vidim shta ce tu reci

malo pre sam uradio sa seatool-om one short testove i proshli su svi....ove dugachke kontam da uradim kasnije kad ne budem tu....za danas su bila d va klika, jedan pri instalaciji nechega,drugi pri dizanju wina,(i dalje sve ok radi)lol

Poslednja izmena od urednika:
To je 7200.10 serija ?

je li tako ?

Moj Seagate 250GB SATA2 sa 16MB cashe (7200.nesto) radi isto to, vec godinu dana. Prosao je svaki test koji sam mu pustio bez problema (Seatools, Hirens testove), pa sam na kraju zakljucio da to kliktanje i cvrkutanje nije bug, vec feature :D.
gsimon, ti si najupuceniji u problematiku, treba li da se brinemo?

ja bih neko vreme bio oprezan sa tim novijim serijama
diskova ( I Seagate i WD itd..)
jer je potrebno sigurno neko duze vreme da disk
bude u eksploataciji pa da se uvide njegove mane...

konkretno sam pre mozda mesec otvorio bash jedan takav disk
( seagate sata2 320 gb ) koji je otkazao totalno i kome se
kad sam ga otvorio videlo da se razvalio motor....

mozda je to pojedinacan slucaj a mozda ce se vremenom
pokazati i nesto dr....

tako da je tesko , jako tesko davati bilo kakve kvalifikacije
bez dovoljno velikog uzorka.....

To je 7200.10 serija ?

je li tako ?

jeste,ta je serija.

Btw, juche sam neshto chachkao oko kompa, poshto mi je otishao rack pa sam menjao raspored hddova i vratio sam stari ide kabel (koristio sam produzeni zbog racka koji se nalazio skroz gore u kucishtu) i od kako sam to zamenio nisam chuo kliktanje.
Takodje mi se neshto deshavalo sa cd-rw da nekada kada upalim komp,da se detektuje kao neki ''chudan model'' i nisam siguran ali ukljuchio sam u njega drugi molex i sada se uvek normalno detektuje.
E sada sumnjam da je bilo do onog dugachkog ide kabela jer je u sushtini sa njim sve normlano radilo i pre uzimanja ovog sigejta,ili je ipak bilo i do tog jednog molexa koji je bio ukljuchen u cdrw,mada ko ce mu ga znati. Mozda je klik privremeno nestao,ipak je josh rano govoriti ''da ga vishe nece biti'' jer je hdd tek 3 dana aktivan....videcu kako ce se u narednom periodu ponashati.

lol,evo taman kad sam se ponadao da je nestao klik,posle 2 dana malo pre se pojavio i to 2 puta u roku od po sata haha....neshto uglavnom kada sam par puta restartovao komp pa kada se sistem digao...vidim da se tako neshto i Shonetu desilo....nema veze,dok ne primetim da negde zakuca pri tom kliku ne verujem da cu ga menjati

Isto se dešava i sa mojim (Seagate Barracuda SATA2 320GB/16MB Cache), mada se u zadnjih nedelju dana smirilo (kupio sam ga pre mesec dana). Takođe se ništa čudno ne dešava kad se čuje klik...

btw da li su oni gore podaci sa hd tacha ok??...ispada da je ovaj wd brzi od ovog sigejta koliko sam video....

Kako je WD brži? Seagate je mnogo brži u sekvencijalnom čitanju, rezultat je odličan. Zar je moguće da niko ne zna da li Seagate upotrebljava tu kalibraciju glave koja proizvodi klik? Za Hitachi se zna da njihovi diskovi tako funkcionišu.

ja gledao onaj burst speed pa je ispalo da je wd za neshto manje od 1mb veci pa sam kontao da je zato brzi :D....ali vidim da je average speed za nekih 15mb veci kod sigejta u odnosu na wd

Probaj da ubodes u njega drugi konektor za napajanje.. meni je to pomoglo...
P O Z

Ajd da ne otvaram novu temu,imam dva pitanja...Uzeo sam danas Hard od 250GB sata2 na kome pise Maxtor,ali dole manjim slovima pise manufactured by seagate.Pa jel to seagate ili maxtor ? A drugo pitanje je za onaj jumper...sada kako stoji na 3. i 4. pinu na hardu pise da je tako ogranicen na 1.5 gb/s ,a u slucaju da se ukloni jumper pise da radi na 3gb/s ! Jel da skinem jumper ili da ostane kako je bio ? p.s. Mozda su pitanja malo glupa ali ja sam dugo vremena imao maxtor od 80gb tako da se za hardove nisam mnogo ni raspitivao...hvala

koliko ja znam seagate je kupio maxtor zato ti ono pishe na etiketi.

Vrh Dno