Šta je novo?

Novi Sad - Optika!?

FantomNS

Slavan
Učlanjen(a)
26.10.2007
Poruke
57
Poena
309
NOVI SAD - Javno preduzeće „Informatika“ moglo bi da, pored naplate računa za komunalije, proradi kao gradski internet provajder, distributer kablovske televizije i telefonski operater preko mreže optičkih kablova, u čiji će razvoj iz gradske kase u 2009. godini biti uloženo 335 miliona dinara.

http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=72449
 
Informatika vec ima mrezu optike po gradu, ne toliko veliku, ali dovoljnu da "udomi" projekat video nadzora za koji se planira budzet od 4M€...
 
Ah, jos jedan monopol u najavi .
Gradjani placaju infrastrukturu a posle naravno i usluge po (iz iskustva) vise nego trzisnim cenama !
Dobra stvar je naravno mogucnost iskoriscenja mreze za razlicite usluge, i laksi zivot gradjana
ukoliko se odradi kako treba .
 
bio sam letos kod njih na praksi i najviše sam se zadržao na telekomunikacijama. oprema im je boli glava. čovek koji je glavni u svim projektima vezanim za optičke kablove mi je rekao da im je u planu Triple play, ali pošto su javno preduzeće teško da će se nešto tako skoro desiti.
fali im love. trenutno menjaju stare i dotrajale servere sa novim HP valjda blade serverima (nisam upoznat sa tim terminima) totalno prelaze na linux a čitava zgrada je umrežena gigabitnom vezom sa policijom, hitnim službama, vrtićima, nisovom zgradom.

u svakom slučaju nije mi bilo dosadno letos.
 
Monopol je jedno lepo stanje....za monopolistu naravno................:)
Meni samo nije jasno zato se razvija i pravi jos jedan provajder od narodnih para i finansira iz budzeta,pa o kojoj trzisnoj ekonomiji mi ovde pricamo
 
Poslednja izmena:
Iz istog razloga je i svake godine raskopano pola NS i to na maltene istim mestima. Od svih "javnih radova" neko uzme mastan procenat i svi srecni, a mi platili :)
 
Kako ne? Pa kada dodjes u NS, moci ces da se gledas na video nadzoru, ili da upadnes u neku raskopanu rupu... :D
 
podrzavam to...mislim ne da se upada u rupe nego da informatika postane provider te stoga podrzavam i monopol, tj nek informatika drzi monopol na cenu paketa od recimo 8/1 mbit za 10e :D
 
Sumnjam da ce ici protiv Telekoma i SBB-a koji imaju infrastrukturu ka krajnjim potrosacima. Mozda neka opcija za firme i slicno. Ali sigurno je da ce samo i iskljucivo raditi ono sto gde ima najvise zarade. npr. Planiran je wimax pa se odustalo jer jedna stanica kosta xyz€ pa je umesto toga prihvacen projeKT video nadzora (koji placa neko drugi) :)
 
Ovo je jedina tema u vezi Informatike koju mi je pretraga izbacila pa da pitam ovde.
Danas iz busa vidim neku reklamu na autobuskoj, neki internet paketi i FTTH 100Mbps.
Zna li neko o cemu se tu radi?
 
Ne znam za konkretnu reklamu, ali Informatika je krenula u projekat umrezavanja NSa optikom (na tenderu je pobedila nek SLO firma u saradnji sa nekom NL firmom). Koliko se secam bilo je reci da ce u narednih godina celo podrucije NS biti pokriveno. Prvo grad a onda i prigradska naselja. E sad koliko se secam receno je da ce ta infrastruktura da se iznajmljuje zainteresovanim distributerima interneta, kablovske i kojecega, tj. svi koji hoce ce moci da imaju pristup uz nadokandu. Kakva je trenutno situacija sa celim projektom malo je mutno zbog trenutne politicke situacije.
 
Lazna uzbuna, radi se samo o izvlacenju novca preko nepotrebnih reklama.
Promakao mi je detalj "Optika do svakog doma do 2018te"
 
Upravo pre par sati Google objavio njegov FTTH servis: https://fiber.google.com/about/
10 puta brze, na 10 puta vecem gradu i ne za 10 nego ove godine.

Sa druge strane, ako ovo bude i 2018, bicu vrlo prijatno iznenadjen...
 
info koji imam je da ce osnovna usluga interneta i naravno, digitalne televizije iznositi 4,- eur-a
detalji osnovne usluge mi nisu poznati..

da li zna neko da li ce usluga ici etapno, navodno, polozeno je vec oko 150km optike - po gradu, dok je cilj 2500km - ukljucujuci prigradska naselja ili po okoncanju celog posla - te 2018?
 
Baš sam prolazio nasipom pored doline lopova gde 5-6 novopečenih kriminalaca upravo dovršavaju kuće i danas su dobili asfalt i optiku. Sede dvojica pod suncobranom i spajaju optičke kablove sa onom pi*darijom od mašine.
Neko u vikendici može imati to a mi koji smo na glavnom putu (NS-Futog) ne možemo.
 
Baš sam prolazio nasipom pored doline lopova gde 5-6 novopečenih kriminalaca upravo dovršavaju kuće i danas su dobili asfalt i optiku. Sede dvojica pod suncobranom i spajaju optičke kablove sa onom pi*darijom od mašine.
Neko u vikendici može imati to a mi koji smo na glavnom putu (NS-Futog) ne možemo.

Pa sta tek onda ja da kazem koji sam u centru grada.
 
ok informatika, to znamo da će tek za 6 godina nego SBB bi trebalo da ima optiku po čitavom NS-u. za informatiku znam da imaju po gradu optiku jer su gradske institucije tako povezane međusobno međutim za obične smrtnike još nisu pustili ništa.
 
Evo i detalja o pomenutom poslu Informatike. http://www.nsinfo.co.rs/node/676

Ceo sistem ce biti zavrsen do 2018, a ja ocekujem da ce vec pocetkom sledece godine biti dostupan na nekim lokacijama u gradu.

SBB i ako ima neku optiku (koliko znam samo izmedju velikih cvorista) tesko da moze bas brzo da ponudi FTTH u NS, mada ko zna nisam pratio taj deo neko vreme, mozda nas sve i iznenade.
 
ok informatika, to znamo da će tek za 6 godina nego SBB bi trebalo da ima optiku po čitavom NS-u. za informatiku znam da imaju po gradu optiku jer su gradske institucije tako povezane međusobno međutim za obične smrtnike još nisu pustili ništa.

Ma pusti ti SBB, on na nekim lokacijama radi da ih ljubis u noge dok 300 metara dalje sve isto povezano radi tako da ih samo juris puskom da ih ubijes. I to niko ne ferma dva posto nego to tako stoji godinama. Dok je moj kolega na Limanu kod Merkatora koristio njih link ja sam u Centru mogo samo da gledam njihovu televiziju a o internetu sam mogo samo da sanjam naravno govorim za period kada je brz net poceo da se pojavljuje kod nas u to vreme su oni jos imali HUB. Jer boz moj ja sam bio jedini koji sam u toj ulici hteo internet pa nisu hteli samo zarad mene da vuku kablove i da me prikljuce. Tako da sam onda uzeo daj sta das samo da se ima neki net koji je bolji od dial up-a i tako smo dosli na ADSL i sedam godina kasnije sam i dalje na ADSL-u.

Tako da cu verovatno jos duzi period biti tu gde jesam a ako se pojavi nesto mnogo povoljnije i bolje e onda cu se cimam da to uzmem a do tada ovo me sluzi sasvim ok.
 
Danas sam video na uglu Bul. Oslobodjenja i Maksima Gorkog ekipu Informatike kako provlace neke kablove, tako da moze biti da je optika :)
 
Ja se nadam da neće odustati jer projekat Informatike je po meni vrlo dobar, jer za 6 godina koliko bi trajali radovi bi ceo grad sa prigradskim delovima bio pokriven FTTH tehnologijom. Jer bilo koji drugi ISP u skorijoj budućnosti to nikada neće učiniti da i prigradska naselja dobiju takvu tehnologiju pristupa internetu.
 
Dobre vesti. Samo nek pocnu sa radovima.
 
Nazad
Vrh Dno