Šta je novo?

Mobilni telefon "Novi" redmi note 4x?

Koji mobilni telefon kupiti

capone

Poštovan
Učlanjen(a)
26.01.2016
Poena
80
Došlo vreme za zamenu... telefon iz naslova je kod mene preko 5 godina i zaista je fantastično radio za moje potrebe. Bez igrica, filmova, društvenih mreža... Važno mi je da radi fluidno i ne koči kad otvorim po 3,4 "prozora" na netu. Znači razgovor, viber, nekoliko aplikacija i dosta surfa su moji prioriteti što najpre zahteva dobru bateriju.

Toliko se razumem, a ostalo: koliko rama, koliko gb, koliko hz, koji procesor... nemam pojma. Zato sam i ovako naslovio temu, koji su aktuelni modeli približni karakteristikama kao što je imao redmi note 4x kad je izašao!? Da bude pouzdan, fluidan i da traje (ne znam ništa oko tih apdejta sistema i podrške) jer ne menjam telefone često kad sam već prilično nezahtevan korisnik (valjda).

Inače RN4x mi je ispao nedavno, pa je ekran napukao i sad zna da zabaguje. Pre toga sam mu jednom zamenio bateriju i prezadovoljan sam za tih 5 i po godina koliko je kod mene.

Pročitao sam dosta tema i zaključio da su glavne preporuke:
do 25k - redmi note 12 i moto g72
do 30k - honor magic5 lite i realme 10
do 35k - samsung a34 i rn 12 pro

Cene su iz gigatrona, jer bi ipak pre kupio sa nekom garancijom, ne znam daju li na kp...

Neki maksimum sam mislio 35000, mada mi je i to mnogo pa sad ako može pomoć, koji od tih telefona i koja verzija (6/128 ili 8/256) je ono što se uklapa za mene? Ili pak nešto sasvim treće?

Moto G72 bih otpisao jer teško da može da traje telefon koji ima samo jedan OS apdejt. Za nju je Android 13 kraj.

Redmi Note 12 - previše prosečan SoC. Ne verujem da telefon može da iznese konstantne performanse na duži radni vek, tj. da traje.

Realme 10 - praktično pamdan RN12, samo sa MTK procesorom.

Magic5 Lite - zanimljiv izbor, naročito za prosečnog korisnika. SD695 jeste generalno omražen ali šljaka. Sad ne znam koliko je perspektivan telefon s obzirom na softervsku podršku. Ima dizajn, dobar ekran, ok kameru, ima šmeka.

A34 - sigurica. Dobar ekran, sposobne kamere, IP67 sasvim pristojan SoC koji bi trebalo bez problema da isprati radni vek telefona podržan 5-godisnjom podrškom.

RN12 Pro - To je praktično reciklirani RN10 Pro. Lično ne bih želeo u ovoj godini u telefonu SD732 koji je ostao višak na lageru, jer ima mnogo boljih i svežijih alternativa.

U suštini A34 je izbor bez mane u tom rangu. Ako tražiš jeftinije onda ćeš dobiti manje u jednom ili više segmenata.

Hvala na detaljnom odgovoru.... Znači od vas za sada glasovi idu za A34 i Magic5 lite. A Poco M5 što je kolega preporučio, i imate li neku drugu preporuku?

***, al' značilo bi jeftinije od tog A34 (što mi je gornja granica) pošto smatram da mi nisu visoki kriterijumi...

@Solidify

Meni su recimo kod telefona dve najbitnije stavke, izmešu ostalih, Infrared port i 3.5mm jack . Čudo jedno kada se čeovek nauči na konfor 😁

Honor magic5 lite ima odličan amoled ekran i bateriju. Jedino problem je što nema punjač nego samo kabl u pakovanju. On ti je zicer sad sa promo cenom.

Na kp može da se nađe za 230e (8/256, sa garancijom), ako ti je to nesigurno, u bc group ako se registruješ dobiješ ga za 29280.

Moto G72 bih otpisao jer teško da može da traje telefon koji ima samo jedan OS apdejt. Za nju je Android 13 kraj.

Redmi Note 12 - previše prosečan SoC. Ne verujem da telefon može da iznese konstantne performanse na duži radni vek, tj. da traje.

Realme 10 - praktično pamdan RN12, samo sa MTK procesorom.

Magic5 Lite - zanimljiv izbor, naročito za prosečnog korisnika. SD695 jeste generalno omražen ali šljaka. Sad ne znam koliko je perspektivan telefon s obzirom na softervsku podršku. Ima dizajn, dobar ekran, ok kameru, ima šmeka.

A34 - sigurica. Dobar ekran, sposobne kamere, IP67 sasvim pristojan SoC koji bi trebalo bez problema da isprati radni vek telefona podržan 5-godisnjom podrškom.

RN12 Pro - To je praktično reciklirani RN10 Pro. Lično ne bih želeo u ovoj godini u telefonu SD732 koji je ostao višak na lageru, jer ima mnogo boljih i svežijih alternativa.

U suštini A34 je izbor bez mane u tom rangu. Ako tražiš jeftinije onda ćeš dobiti manje u jednom ili više segmenata.
Za RN 12 Pro, pretpostavljam da je capone mislio na 5G varijantu, koja ima isti SoC kao i A34.

Još bi se lakše naučio na dobre bluetooth bubice 🙂

Ja imam punu fioku žičanih bubica, ne pamtim kad sam ih koristio.

Supruga kaže da sam Kromanjonac. Ja jednostavno volim, stari način. Bubice nikada nisam koristio.

Hvala na detaljnom odgovoru.... Znači od vas za sada glasovi idu za A34 i Magic5 lite. A Poco M5 što je kolega preporučio, i imate li neku drugu preporuku?

*********, al' značilo bi jeftinije od tog A34 (što mi je gornja granica) pošto smatram da mi nisu visoki kriterijumi...

Nemoj Poco M5... Neće ti on doneti neku euforiju. To je ok entry level telefon prevaziđenog izgleda.

Ako već želiš da izbegneš gornju granicu budžeta onda ti je Magic5 Lite najbolja opcija...
Dobićeš telefon koji ćeš osetiti na prvi dojam kao unapređenje a mislim da je to najbitnije ako se već častiš novim.
Mana je jedino što dolazi bez dodatne opreme.

Ako mora nov telefon, onda Redmi Note 12, pošto u aktuelnoj promociji može malo jeftinije da se nađe, a poslednji put sam na Tehnomediji ukačio da je najpovoljniji.

Ako mora nov telefon, onda Redmi Note 12, pošto u aktuelnoj promociji može malo jeftinije da se nađe, a poslednji put sam na Tehnomediji ukačio da je najpovoljniji.
Crv je bačen... 🙃

• Like
Reagovanja: uji
Otkad sam presao na honor sa saomija, ja sam progledao. Prvo magic 4 lite, sada magic 5 lite. Posebno sada kada imas akciju jos par dana, 8-256,za 29k

Prilozi

• Screenshot_20230824_143744.jpg
    Screenshot_20230824_143744.jpg
    84.7 KB · Pregleda: 23
Lovi taj Magic5 Lite na akciji...

Za 4.5k razlike je osetno to bolji telefon od RN12.
Magic5 Lite je solidno jači telefon, sigurno nekih 30-40% i mislim da bi se to osetilo kroz korisničko iskustvo.
Ova 50MP kamera na RN12 je jedan od lošijih senzora danas na telefonima. Mislim da bolje fotke daju oni stariji RN telefoni sa starijim 48MP senzorima.

Osim ako ti baš svaki dinar ne igra ulogu onda bi se zeznuo ako bi za tu razliku uzeo RN12.

Pre bi onda za te pare preporučio RN12 5G na KP koji ima SD 4 Gen 1 i taj stariji 48MP senzor. U toj verziji je bolji telefon i po performansama i po kameri od klasičnog RN12 sa SD678.

Na KP RN12 5G je jeftiniji od RN12 4G na akciji.

Odlučio da uzmem Magic 5 lite 8/256, hvala svima na feedback-u. Ima ga u nekoliko radnji na akciji, ispod 30k, sto je cena koje nema ni na kp... Zeleni ili crni videćemo... Može lock

Nema lock. Ako si zaiteresovan, uzeo bih, odkupio, zamenio, tvoj redmi note 4x, da mi posluži kao donar za delove. Ja moj nemam namere da menjam. Baš zbog Infrared port i 3.5mm jack.

Pre svega da pazarim novi, pa ćemo se dogovoriti... Moj RN4x sa nekom novom baterijom sad radi i do 3 dana sa prosečnom upotrebom. Nedavno sam mu skinuo zaštitno staklo i dok nisam uzeo drugo - već mi ispao iz džepa sa 20cm visine. Ipak se nekako pogodilo da je donji levi ćošak ekrana napukao i i ta površina 4cm (po visini) x 0,5cm ne radi touch. Morao sam za toliko suziti tastaturu da bi mogao kucati slova a,q,y.

E sad dal' će to da se širi ili ne, ja ne znam, ali ga popravljati ipak neću.

Samo da javim da sam pazario zadnjeg dana na akciji za 30k u Tehnomediji. 8/256 u zelenoj boji. Još uvek ga nisam aktivirao, moram do majstora da prebaci sa starog RN4x šta ima. Utiske cu pisati u temi za Honor magic5 lite... Još jednom hvala svima na savetima.

Vrh Dno