Šta je novo?

Novi PC (80-90k)

Krumpir

Poštovan
Učlanjen(a)
03.03.2018
Poena
51
Pozdrav! Hteo bih da kupim novi racunar. Koristio bih ga najvise za igrice (BF, CoD, OW, PUBG, LOL, GTA..). Budzet je nekih 80000-90000(ne treba monitor).
Danima vec gledam neke gotove konfiguracije u ovim nasim prodavnicama, ali vidim ovde da preporucujete samostalno sklapanje masine pa mi je potrebna pomoc posto se ne razumem bas previse.
Posto je gtx1060 malo preskupa, mislio sam da nekako uguram bar 1050ti, a od procesora neki od Ryzena 3 ili 5(1400/1600) ili vredi neki Intelov??
Za RAM, neki mi preporucuju 2x4gb, neki 1x8, jel tu ima neke razlike ili... ?
E sad za napajanje, SDD ili HDD(ne verujem da mogu oba u ovaj budzet), kuciste itd nemam blage veze. Pomagajte!

Mozda da sacekas malo da izadje sad u aprilu ryzen 2, pa da onda vidis sta i kako, ako nije puno hitno. Posto si gore naveo da bi igrao igrice najvise mislim da bi lagano Ryzen 5 1400 radio posao, a i jeftiniji je 5000din od ryzen 5 1600. Moze npr 1050ti sa 4gb, kod rama umes dual channel. tipa uzmes 2x4gb na 3000mhz, posto je mala razlika kod brzina sad, pa se vise isplati uzeti brzu memoriju, a uzimes 2x4 jer je bolja za igrice dosta od 1x8gb. Za diskove nisam neki strucnjak ali imas za oko 70-80e tipa 240gb ssd, koji bi radio posao, ali ako dodas malo moze i samsung evo 850

Da li mora bas novo?
Imas haswell polukonfiguracije koje su za gaming i vise nego dovoljne i mnogo jeftinije jer recimo ako uzmes polovni i5 4xxx proc sa maticnom i polovan ram mozes uzeti 1060 6gb koja ce ti doneti bolje perfomanse nego 1050ti na novoj ddr4 platformi ako me razumes...Imas dosta oglasa i ja bi ti preporucio nesto polovno jer ces usparati bas dosta para koje mozes dodati na graficku.

Ako bas mora novo mozes i ovako nestoUntitled.webp ovo ti je 87k...

Ali kazem ti, gledaj polovne polukonfiguracije za i5 4xx ili jos bolje i5 6xxx sa maticnim plocama i radice ti kao i ovi novi a usparas dosta para...Intel je bolji za gaming od amd...

Imas na tu oglas lik prodaje i54960k sa z87 plocom za 30k dinara. Jeste to staro ali ti ostane jos 60k dinara za ostalo 🙂 A ovaj cpu ce ti raditi 5% slabije od novog koji kosta duplo vise 🙂

Poslednja izmena:
i5 4690K i Z plocu polovne bih platio maksimum polovinu iznosa koji treba izdvojiti za R5 1600 i B350 plocu.

Ne mora skup ram, moze 2x4GB na 2400MHz, opet ce biti daleko, daleko bolje od bilo kog quad-core i5.

i5 4690K i Z plocu polovne bih platio maksimum polovinu iznosa koji treba izdvojiti za R5 1600 i B350 plocu.

Ne mora skup ram, moze 2x4GB na 2400MHz, opet ce biti daleko, daleko bolje od bilo kog quad-core i5.

Naravno da ne vredi taj i5 i maticna toliko ja sam dao primer samo ipak je taj i5 isti ko i ryzen 5 u igrama... Ako nadje za manje pare takav i5 sto da ne, procesori i onako ne crkavaju tek tako 🙂

Daleko je od istog taj i5 od R5 1600 u novijim igrama, u starijim jesu slicne performanse.

Plus, ako u pozadini radi anti-virus, browser sa nekoliko tabova, voice chat i slicno, sto i jeste normalno koriscenje, i5 ce jos vise zaostajati. Quad core, bez HT, je odsvirao svoje.

Koristio sam Haswell i5 pre ovog 1300X, iako su na 1300X bolje performanse, oseca se slabost quad core procesora, neretko zauzece ide na 90-100%.

Poslednja izmena:
Naravno da je isplativije to stoji. Sastavio sam mu konfu na kalkulatoru u e**ju za cca 87k sve novo, po meny best buy jedino bi bilo dobro da uzme jacu grafu ali za to treba dosta vise para...

Ram je 3000mhz i skuplji je max 2k dinara od 2400mhz...

Sad je ta razlika veca, pozovite radnje pa cete videti. I da je 2k dinara, a nije, ne dobija nista uz ovu kartu. Memory bandwith je dovoljan. Ne bi video ni sa gtx 1060, ni sa gtx 1070.
Tako da, koliko god da je, daje pare bezveze.

https://youtu.be/U4k_ErEg-FU

Poslednja izmena:
Neke igre vole brzi ram... I bolje da uzme 3000mhz ako ima para i miran je na duze staze. Ja kad sam kupovao ram hteo sam 3000mhz ali nisam mogo da doplatim nazalost ali bas sam gledao benchmarke za brzinu rama i ima veze u nekim igrama itd...

E i da, ako budes uzimao sve preko madjara usparaces oo 100e na sve ovo 🙂

Poslednja izmena:
Opet pitam, zbog cega da gura novac u nesto sto mu nece, sigurno, nikada koristiti, pa ne juri niti ce sam high end gpu-a tipa 1080 i 1080ti ili njihove naslednike....A budzet je vec dovoljno opterecen sumanutim cenama, p4 svega karti.

A to da neke igre vole brzi ram uz Ryzen, voli svaka uz javi gpu, kao gorepomuenute, koje dad kostaju kao ili vise od celog njegovog budzeta.

Poslednja izmena:
Jel svaki put treba da citiram rezultate iz R3 teme ili? 😀

Na 60Hz nije toliko bitna memorija, preko 60Hz, ili kada fps treba da bude sto veci(neke igre imaju manji input lag sa vecim fps-om), znacice itekako brza memorija.

Poslednja izmena:
Ne kapirate i dalje poentu memory bandiwth-a i ajde nebitno je....Ako su CS Go i Lol rezultati relevantni i najvazniji onda r3 2200g i fps ce leteti sa integrusom na sve strane uz brzu memaru...

Pozdrav svima nov sam ovde i nisam neki preterani poznanik kompijutera pa imam pitanje za vas poznavalace da li ovakva konfiguracija je solidna za prosecnog korisnika koji ponekad igra igrice i dali jos nesto treba
CPU AM4 AMD Ryzen 3 2200GCPU AM4 AMD Ryzen 3 2200G

MB AM4 ASRock AB350M PRO4MB AM4 ASRock AB350M PRO4

'SSD SATA3 250GB Samsung 860 EVO 550/520MB/s'SSD SATA3 250GB Samsung 860 EVO 550/520MB/

Memorija DIMM DDR4 2x8GB 3200MHz G.Skill Trident Z...Memorija DIMM DDR4 2x8GB 3200MHz G.Skill Trident Z...

Napajanje 600W LC Power LC600H-12 V2.31Napajanje 600W LC Power LC600H-12 V2.31

HDD SATA3 7200 1TB WD Blue WD10EZEXHDD SATA3 7200 1TB WD Blue WD10EZEX

Jeftiniji SSD tipa Transcend 220, jeftinija memorija na 2666MHz i da se uklopi 2400G.

Nazad
Vrh Dno