Šta je novo?

Novi notebook

milanm2

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2007
Poena
304
Ja sam nov u ovim vodama pa me interesuje koji bi mi notebook preporucili od 700E.Necu ga koristiti za igrice vec za programiranje i poslovnu primenu.
Unapred hvala

Malo o svemu

Stvarno mislim da dosta memorije stvarno znaci....Sistem ce raditi lepo i glatko, jer brzina procesora i ostale fensi sitnice nisu toliko bitne (sto se tice hardware dela)....

Mislim da mozda vredi ako postoji mogucnost da se uzme neki ulazni 64bita procesor jer ce ti posle biti mnogo lakse da predjes na vistu ako se za time ukaze potreba....

A zasto sam poceo ceo post....
Ispostavilo se da ipak od svega sto cini sam laptop meni se najvise cini da treba obratiti paznju na: prvenstveno
- ekran (to ti govori covek koji dnevno provodi po 10 do 11 sati ispred koje kakvih kompova :D ) (moras da vidis vise ekrana pa da odaberes onaj koji prija najvise tvojim ocima, ne zaleci se na koje kakve preporuke, samo ono sto prija tvojim ocima)
- koliko se greje i proporcionalno tome koliko je sam laptop bucan (ume da izuzetno nervira)
- kvalitet plastike, ugibanje, krckanje i ostalo (mislim da dosta povlaci za sobom i kvalitet tastature)
- tezina (jer ako je tezak sa svim dzidza-bidzama preko 3 ili 3.2 kg sta si onda uradio od svoje kicme i ramena :smash: )
- mogucnost povezivanja (ipak interni 'plavi zub# moze da znaci)

Pozdrav i nadam se da ces odabrati pravi za sebe

Hanibal

Ne znam da li je dobra kupovina :DELL Inspiron 1501 Turion64 X2 1.6GHz 512MB 60GB DVDRW 15.4'' WXGA.Ne znam kako su se pokazali Turion procesori ali mislim da su OK.Pa planiram da mu kasnije ugradim jos 512MB.Sta vi mislite?
Unapred hvala

Mogu da kazem da sam u toku :), procitao sam dosta testova i review-a na netu posto i meni sutra stize laptop (HP nx7400). A odlucio sam se za HP, prvenstveno zbog jaaako dobre tastature i touchpad-a i naravno robusnosti kucista, pored toga i zbog povoljne cene za Core2Duo lap. Tastatura mi je jako bitna jer i meni treba za programiranje (tj. preciznije za projektovanje hardvera , simulaciju i verifikacija, pa sam se zato ipak odlucio za Core2Duo).
E sad dosta o meni :). Nego da ja tebi predlozim nesto dobro:

HP530 serija sa CoreDuo procesorima (veruj mi izmedju CoreDuo i Core2Duo proc. nemas nikakvu bitnu razliku sto se tice performansi i potrosnje, samo sto Core2Duo ima bar dva puta vise tranzistora u sebi, al nema jos tog softvera ni benchmark alata koji bi ukazali na bitno poboljsanje) je jako primamljiva, okvirna cena(iz nekog shop-a iz ns-a) od 620 evra za sledecu konfiguraciju:

HP 530 (GJ269AA) CORE2DUO T2050 (1.6), 15.4"BV, 512MB, 80GB, DVDRW, WL, DOS, 1Year.

E dodas jos 1GB za + nekih 50-ak eura i mislim da ce ti za office(programiranje) fercerati dugi niz godina :). E sad, druga stvar o HP 5XX seriji, posto je relativno nova serija, na netu skoro da ni nema slika ni testova; tako da ona slika koju mozes da vidis na zvanicnom HP-ovom sajtu odudara malo od realnosti :), tj. ocu da kazem da je mnogo plastican (izgleda jeftino), mada kazu da je plastika od magnezijuma itd. bluc trac, al ako se tebi svidi mislim da boljeg izbora nema. Ja sam uzeo nx seriju iskljucivo zbog kvalitetnijeg kucista i jace baterije. Sto se performansi tice verujem da su tu negde, al je razlika ni manje ni vise 200 eura.

Sve u svemu, preporucujem CoreDuo ili Core2Duo proc. i veruj mi isplati se...

P.S.: Ne bih da sad ispadne da ja sad tu favorizujem HP, al ako neki drugi brend moze da ponudi nesto ko HP530 za takvu cenu skidam kapu.:D

pozdrav

E da nisam primetio, da su ovi na online cenovniku pogresili. Da u pitanju je CoreDuo a ne Core2Duo.
Razlike:
CoreDuo 32bitni a core2Duo ima podrsku i za 64bita
CoreDuo ima duplo manju proc. povrsinu, tj duplo manji od Core2Duo-a, al je potrosnja baterije ista
Kad bi pogledao zvanicne testove ova dva procesora uglavnom bi primetio da su rezultati jako slicni, ali u recimo multitaskingu se oseca poboljsanje od 10-15% (neko kaze i 30% al to je preterivanje). Ovo prozilazi iz toga sto je Core2 usavrsenija arhitektura sa recimo malo sirim pajpline-om i malo boljim set-om instrukcija. Pored toga razlika je i u magistrali , CoreDuo radi na 533MHz , a Core2Duo na 667MHz(nije bitna razlika, al dosta znaci kada je u pitanju video komprimovanje itd.).

Sve u svemu razlika u fabrickoj ceni samih procesora skoro da ne postoji, stoga se desava da u nekim sopovima imate nx7300 s CoreDuo-om , jacim hard-om i ram-om skuplji od nx7400 s Core2Duo-om, duplo manje rama, i 40% manjim hardom. (znaci cenu diktira sam tip kucista, kolicina ram-a i velicina hard-a; dok je sve ostalo skoro pa standardno). Ako dodam da je 512MB DDR2 667Mhz Kingston 20 eura, definitivno vredi uzeti jeftinije, nabudziti u toku prve godine prosiriti garanciju na jos 2 godine i na konju si...

Nazad
Vrh Dno