Šta je novo?

Novi Mac Mini

Dizajn mi se svidja. Ali ja bih radije skupljao jos para za MacBook Pro ili za iMac.

Mac mini je stvarno precenjen bez uvrede .
Pogotovo sto se na windowsu /linux moze sastaviti masina koja moze da sluzi i za profesionalnu upotrebu i igranje .
Pored premije koje apple uzima za stabilnost i komotnost sto jeste vrlina i mnogima je to opravdano vazno .
Ovde ne dostaje AMD-ATI u ovoj kategoriji jeftinih racunara jer intel - NVIDIA su preskupi
Mozda se to promeni vec sledece god sa fusion a drajvere i stabilnost i ovako obezbedjuje apple pa problema nece biti :)

Ljudi koji koriste Apple proizvode (zaista koriste za rad, a ne samo svajpuju slicice na iPhonu), znaju zasto ovo kosta toliko, zasto radi tako kako radi i zasto ce to platiti koliko god da kosta. Besmisleno je svadjati se oko tog PC vs. Mac antagonizma, kada obe strane imaju svoje prednosti i mane (gle rime :,,:), i svakoj treba ukazati duzno postovanje jer preko deceniju vec doprinose nasem uzivanju u IT svetu, ma kako god on bio orijentisan.

tacno! i lepo receno ;)

Dizajn mi se svidja. Ali ja bih radije skupljao jos para za MacBook Pro ili za iMac.

Tako nekako ispade ... poenta minija je bila "jeftin mac" (za one koji hoće da se "switchuju" ili one koji hoće još jedan mek) .. ovako se približio macbook-u koji ima iste karakteristike + mobilnost ... a i macbook možeš kao i minija da nabodeš na eksterni monitor, tastaturu i miša ...

ali opet .. lep je ko lutka .. :D

Ljudi koji koriste Apple proizvode (zaista koriste za rad, a ne samo svajpuju slicice na iPhonu), znaju zasto ovo kosta toliko, zasto radi tako kako radi i zasto ce to platiti koliko god da kosta. Besmisleno je svadjati se oko tog PC vs. Mac antagonizma, kada obe strane imaju svoje prednosti i mane (gle rime :,,:), i svakoj treba ukazati duzno postovanje jer preko deceniju vec doprinose nasem uzivanju u IT svetu, ma kako god on bio orijentisan.

iGuess this was constructive :wave:

Ko prica o PC vs Mac? Pricamo o Mac Mini-u kao proizvodu. Cinjenica je da je sa ovom novom cenom overpriced. Cinjenica je, takodje, da su neke komponente, kao pomenuti hard disk, koje su ugradjivani u dosadasnj MM masine tesko smece i kao takvi predstavljaju najgori moguci bottleneck cele masine. A opet mnogo si ga platio.

To je ono sto je mene najvise iznerviralo i razocaralo kod MM-a. Sto se novog tice, dizajn je vise stvar licnog ukusa, meni se na prvi pogled uopste ne dopada ali me vise zanima sta je to sto je unutra za sta cu ja ili bilo ko drugi morati da pljunem 700 EUR ako ga pozelim kupiti. Takodje me brine ovo napajanje koje je integrisano, jer ovaj ventilator deluje nesto manji nego do sada, kako ce se sve to hladiti i na sta ce liciti?

Taj problem sa grejanjem i mene zanima. Mada za prosli su tvrdili da trosi 18W kada ne radi nista a za ovaj 10 W. Tako da je moguce da je odluka pala na C2D zbog manjeg grejanja i integrisane graficke na plocu koja ne moze da se ubaci sa i5 kombinacijom.

...

Taj problem sa grejanjem i mene zanima. Mada za prosli su tvrdili da trosi 18W kada ne radi nista a za ovaj 10 W. Tako da je moguce da je odluka pala na C2D zbog manjeg grejanja i integrisane graficke na plocu koja ne moze da se ubaci sa i5 kombinacijom.

Pa ako je do grejanja sto su ubacili Fermi-ja sto nije uskocio ATI 5xxx koji je hladniji, manje trosi struje i sveoubuhvatno je bolji. Inace ovo je precenjeno, moze da se sastavi mnogo bolja HTPC konfiguracija za isti kes i retko ko stavlja HTPC konfiguraciju na sred sobe da je svi vide, nego je uvek u nekom cosku, eventualno moze na zid da se stavi.

Pozdrav!

Poslednja izmena od urednika:
u evropi ce biti 809 evra , a server verzija 1150 . koliko god mi se svidja update , stvarno mislim da je previse za neshto sto se do skoro reklamiralo kao "most affordable mac" ili kako vec :) .

trenutno ispada macbook ili imac mnogo bolja kupovina za 200 odnosno 350evra vise . plus u varijanti imaca tu je naravno monitor , tastatura i mish , da ne pominjemo razliku u procesoru kolicina memorije i hard disku ...

Slazem se za 700 ev mozes i kupiti od deell Studio XPS 7100 za 700 $ za 6 core u startnoj ceni sa 4 gb i ostane ti da dodas recimo ati 5670 ili gt 240 u paketu .
Iskreno receno mozda i uzmem neki macbook pro ako se odlucim na neki jak laptop pre nego od drugog prizvodjaca i macbook pro vredi svaku paru ali stvarno mac mini je po meni cisto bacanje para .

Pa ako je do grejanja sto su ubacili Fermi-ja sto nije uskocio ATI 5xxx koji je hladniji, manje trosi struje i sveoubuhvatno je bolji. Inace ovo je precenjeno, moze da se sastavi mnogo bolja HTPC konfiguracija za isti kes i retko ko stavlja HTPC konfiguraciju na sred sobe da je svi vide, nego je uvek u nekom cosku, eventualno moze na zid da se stavi.

Pozdrav!

Oprosti molim te, gdje ti u navedenim specifikacijama vidis Fermija ?!:zgran:
2.4GHz or 2.66GHz Intel Core 2 Duo
- 1.4" thick Unibody enclosure
- NVIDIA GeForce 320M Graphics Card
- Built-in Power Supply
- HDMI port and Mini DisplayPort

Super tanak i super lep :) 100$ skuplji i bez i3/i5/i7 :(

Al će ovo da se pregreva čim se malo žešće optereti! Prelep je, ali je i preskup!

Ja imam mac-a, hackintosh-a i iPhone, jako cenim ljihove ideje, dizajn i politiku, koristim ih u profesionalne svrhe i znam zasto to toliko kosta. Medjutim, mislim da je ovo totalni fail. Dizajnerski nista spec. Lepsi je stari. Hardware? Bez iCore-a? Bez 4gige rama za te pare? Poludeli su. Totalni fail. Epic, takoreci :D

Poslednja izmena:
Dizajn nije fail, ali sve ostalo jeste - od cene, do hardvera i izbora komponenti... ali meni se sviđa više od plastikanerskog gej belog prethodnika.

Ja imam mac-a, hackintosh-a i iPhone, jako cenim ljihove ideje, dizajn i politiku, koristim ih u profesionalne svrhe i znam zasto to toliko kosta. Medjutim, mislim da je ovo totalni fail. Dizajnerski nista spec. Lepsi je stari. Hardware? Bez iCore-a? Bez 4gige rama za te pare? Poludeli su. Totalni fail. Epic, takoreci :D

Dizajnerski mi je cela metallic ideja fuj, milky white je mnogo bolje :) ja mog Minija svakako necu menjati za ovo, msm osim grafike ne bih nista dobio a jedina igra koju sam ikad upalio na Apple-u je CIV 4, tako da nikako ne mogu da opravdam ovaj potez....Steve Jobs has mysterious ways ,)

Poslednja izmena:
Mislim da ne gledate situaciju kako je posmatra Apple (vec je to neko spominjao gore):

- Core i3/5/7 nema odgovarajucu integrisanu grafiku
- nV cipset ide odlicno sa C2D a nikako sa iX zbog uskracene licence
- Apple prodaje 'platformu' (gde li smo ovo jos culi), a vecina kupaca ove sprave ce ga kupiti jer je mali, jer je Apple, jer pusta HD i radi sve ostalo. Mnogo je manje onih koji ga nece kupiti jer nema i3/5/7
- Cena za i3/5/7+cipset je vrlo moguce visa nego za C2D+nV

Mac mini ne sluzi kao render farma vec kao minijaturan, pouzdan komp za decu, kevu, babu, zaovu. Ako bismo tako gledali, po meni je i iMac bacanje para jer za malo vishe para se moze uzeti Mac Pro starije generacije koji ga kida u svakom ozbiljnom poslu, shto recimo meni treba, tako da mi je i Mac Mini i iMac totalno bacanje para. Shto se tiche MBP, opet ista stvar, on nema dovoljno dobru tastaturu za svakodnevni rad, a ne znam ni kako ga koristiti sa dodatnim monitorom a da ne moram njegov da ischupam da mi ne smeta :)

Mislim da ne gledate situaciju kako je posmatra Apple (vec je to neko spominjao gore):

- Core i3/5/7 nema odgovarajucu integrisanu grafiku
- nV cipset ide odlicno sa C2D a nikako sa iX zbog uskracene licence
- Apple prodaje 'platformu' (gde li smo ovo jos culi), a vecina kupaca ove sprave ce ga kupiti jer je mali, jer je Apple, jer pusta HD i radi sve ostalo. Mnogo je manje onih koji ga nece kupiti jer nema i3/5/7
- Cena za i3/5/7+cipset je vrlo moguce visa nego za C2D+nV

Ta integrisana koja dolazi sa i3 je vise nego dovoljna da deskop radi bez problema kao i hd video.
Verovatno je koriscenje maca mini za multimedije dovelo do odluke da se uzme posebna grafika pa core duo .
Meni nikako ne moze da ide u glavu da core duo sa NVIDIA GeForce 320M Graphics Card u tolikoj kutijici moze da kosta 700 ev u evropi jos vise .
Mozda sto ga nude za servere plus sto su otkrili da ga koriste za multimediju je razlog tome i time je promenio je svrhu vise nije jeftin mac vec sluzi za dranje novca a to je kapitalizam .
Smatram da mac mini cak kad se uzme u obzir opravdana premija za kvalitet i stabilnost sigurnost preskup i treba ga zaboraviti kao jeftino resenje za mac ima sad drugi koncept mac mini izgleda.
Ko hoce mac neka uzme nesto drugo ko hoce kvalitetan deskop ima boljih ponuda na primer od dell i to cak veoma jakih masina .

Poslednja izmena:
Ne mogu da tvrdim niti imam konkretne brojke, ali mislim da i3 trosi znatno vise pri dekodovanju HD materijala od nV resenja.

Ok, zasto je onda skuplji od prethodnog?

Zato sto je nov? Unibodi, shmensi-fensi, bla bla... pa valjda kosta nesto i logo u drugoj boji?

Ja da sam Apple sigurno ne bih radio isto sto rade proizvodjaci PC-a, izbace novu generaciju i uguse prodavce sa lagerom starog krsha (pogotovo van sezone). Ovako ima fore da se prodaju stare zalihe po 'povoljnim' cenama pa ce za koji mesec (back to school?) novi mini da bude prihvatljiv sirem auditorijumu.

Zar nije GT320 odvojena grafika? Ako jeste onda je svejedno dali je C2D ili i3, čak mislim da bi i3 manje trošio jer je u 32nm.

Ali nije, to je integrisano resenje - naslednik 9400M, cip/set pravljen samo za Apple.

I najvaznije zasto nv/C2D umesto i3 - nije radjen logicki redizajn minija, oslanja se na prethodnu 9400M generaciju, samo pojacana grafika.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Nikada se nisam divio likovima koji nemaju kontakta sa lepim i dizajnom, i koji za onog koji je spreman da plati lepo misle da je zrtva marketinga

eh sto je kiselo to grozdje...

evo josh nekih skupih stvari btw
http://www.bang-olufsen.com/
http://www.astonmartin.com/
https://www.iwc.com/index-en.asp

[off-topic]

Cuveni ljubitelj "lepog i dizajna":

The last 'Yugo' gangster .... :-devil-:

Kristijan Golubovic je napisao(la):
"I would steal 50 Bang & Olufsens that would end up with people unable to afford even a Sony"
:d:d:d

Dakle covjek je obrazovao siroke narodne mase o lepim stvarima i to za dz.Pravi "Robin Hud" nema sta. [/off-topic]

ˇ@Lucas To je prica za Holandjane , sta oni znaju sta je "Beko"? Bojim se da se mu ne zamjere ljubitelji Sonija sa foruma.:D ˇ

Poslednja izmena:
[off-topic]

hahaha, da posaljemo malo cika stivu naseg kristijana, pa da bude

I would steal 50 Mac Mini's that would end up with people unable to afford even a PC

btw od kad je sony jeftin televizor? ja se nesto secam da je skup....

lepo rece milanbb:

"apple prodaje platformu, prodavace se ovo..."

nego, koliko je i3 brzi od ovog C2D u novom MacMiniju?

i Apple definitivno vodi racuna da svi GPU u novim Macovima budu OpenCL kompatibilni.

HDD se ne moze zameniti u 'kucnoj radinosti'? :(

http://www.ifixit.com/ ce sigurno dati uputstvo kako se rasklapa MacMini... pa ni prethodni nisu bas bili userfriendly sto se tice zamene harddiska ;)

Pa iFixit već ima članak o rasklapanju novog Mini-ja.

A izgleda da se bukvalno mora izvaditi sve ostalo da bi se zamenio hard disk.

I povlačim reč da su trebali da da smanje rupu pozadi a da prošire onu na dnu. Ovako je baš zgodno za vađenje komponenti. Ipak Džoni Ajv i ekipa znaju šta rade.

Poslednja izmena:
u ala su ga napakovali ! :D

svaka cast ako se ne greje previse...

Vrh Dno