Šta je novo?

Novi Mac Mini

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
041414-macmini.jpg

2.4GHz or 2.66GHz Intel Core 2 Duo
- 1.4" thick Unibody enclosure
- NVIDIA GeForce 320M Graphics Card
- Built-in Power Supply
- HDMI port and Mini DisplayPort

041517-remove.jpg

Super tanak i super lep :) 100$ skuplji i bez i3/i5/i7 :(

Bilo je vreme da ga apdejtuju!

:) Verovatno zbog povećane količine aluminijuma kome cena nije opala.

Interesantno je to shto imash izbor da ovo ne kupish, vec da uzmesh nekog MSI plastikanera pa dodjesh na forum i prichash kako je vrh, a 10 godina kasnije svi ce biti plastikaneri i ako budesh hteo da kupish bilo shta kvalitetnije, necesh moci, jer si pre 10 godina hvalio kung fu-a, a average Joe :d koji se juche registrovao na forumu te ozbiljno shvatio :d:d

Poslednja izmena:
Interesantno je to shto imash izbor da ovo ne kupish, vec da uzmesh nekog MSI plastikanera pa dodjesh na forum i prichash kako je vrh, a 10 godina kasnije svi ce biti plastikaneri i ako budesh hteo da kupish bilo shta kvalitetnije, necesh moci, jer si pre 10 godina hvalio kung fu-a, a average Joe :d koji se juche registrovao na forumu te ozbiljno shvatio :d:d

Izvini, a zasto je bitan materijal kucista, ako sve radi lepo? :-/

Nazalost i dalje bez USB 3.0 i BluRay-a. Mislim da je to moglo da stane u ovu nimalo malu cenu od 700$.

Izvini, a zasto je bitan materijal kucista, ako sve radi lepo? :-/

Па, данашњи стандарди су прешли на принцип харизме и допадљивости (дизајна). Ако је неки производ "ружан", 99% да га нећеш купити, иако би задовољио неке друге критеријуме употребне вредности.
У ствари, не могу то да тврдим за тебе, али што се мене тиче горе наведено стоји :).

da li izlazak novog minija znači da će se smanjiti cena starog (u srbiji)?

Košta manje od ajfona, šta? :)

Preterase ga sa cenom. Pogotovo jer je c2d unutra.

Steva Džobs kaže da je revolucionarna naprava i da treba toliko da košta, ne raspravljaj se, nego dreši kesu. Apple zna bolje šta tebi treba. :D

Dosadni ste, ali svi.
Da li svaki, ali svaki tread u kome se iole pomene neki Apple device mora da preraste u bubuljičavo pubertetlijsko prepucavanje u stilu "meni je veći".
Stator je dao dovoljno informacija o novom miniju, može nekome da se sviđa ili ne, da mu je skup ili nije, ali dajte ljudi malo konstruktivnog dijaloga, aman.

Dosadni ste, ali svi.
Da li svaki, ali svaki tread u kome se iole pomene neki Apple device mora da preraste u bubuljičavo pubertetlijsko prepucavanje u stilu "meni je veći".
Stator je dao dovoljno informacija o novom miniju, može nekome da se sviđa ili ne, da mu je skup ili nije, ali dajte ljudi malo konstruktivnog dijaloga, aman.

Tebi je samo krivo što je meni toliki. :D:D

Nema o čemu konstruktivnom u ovoj temi da se raspravlja, izašao još jedan SFF računar sa jabukom na sebi, zzzzzz...

Ovo je već za nijansu konstruktivnije...:D
Ma zna se jako dobro da Apple polaže računa na dizajn i za to traži da se plati, pa k'o voli nek' izvoli. Da je skup jeste, to stoji.
A i ja sam blago razočaran što je mini skuplji 100 $ (čitaj, 100 evra), a nisu mu ubacili USB 3.0, ni iCore ili Blu-Ray (mogli su bar kao opciju).
Sviđa mi se built-in power supply, praktičnije je (kao kod Time Capsule), ali pitanje je koliko će se dodatno grejati komponente u kućištu.
Konačno HDMI, mogli su da ga stave i na prethodnika, ali nikad nij kasno.
Inače, što se tiče dizajna Apple k'o Apple, svaka čast šta su sve spakovali u to alu kućište, a i lep je (ovo je već stvar ukusa).

Poslednja izmena:
Meni se ne dopada, izgleda kao CISCO ruter a ne komp. Konacno su se setili da rese problem ispadajuceg power kabla... USB portovi su i dalje uzasno nedostupni i nabosti nesto u 3. port pored dva zauzeta ce i dalje, ocito, biti nocna mora.

Ostaje nejasno zasto su izbacili i3/i5 i zasto je poskupeo 100 USD kada sada sve staje u kuciste i ne daju produzni kabl? Iskreno se nadam da ce KONACNO poceti sa ugradjivanjem diskova NORMALNOG kapaciteta i NORMALNE brzine a ne ova ****** koja su ugradjivali do sada.

EDIT: 320 GB....vaaaau sto je neko rekao "sulude brzine"... ili kapaciteti. Za 700 USD.

Poslednja izmena:
Aj da dam jedan on topic komentar na Mac Mini :)D na drugoj strani)

Iskreno više mi se sviđao prethodni dizajn sa plastičnim poklopcem odozgo. Znam da ovaj dizajn, kad stoji na stolu, još više prati minimalistička pravila jer je celo kućište (kad se gleda s preda) napravljeno od jednog komada materijala, ali mislim da crna jabuka previše odskače na tako malom kućištu, OK je na iMac-u, ali ove je prevelika. Na prošlom modelu je logo jabuke bio svetao i suptilno prodirao iz, takođe svetlog, plastičnog poklopca. Zatim, crni poklopac pozadi na kome su portovi je neodgovarajuće boje. Ne uklapa se lepo u kućište i izgleda PC-jaški (Apple nikad nije imao crnu boju oko portova, osim na crnom MacBook-u koji je ceo crn pa se ne računa). Crni okrugli pokopac na dnu se možda ne vidi ali je i on odstupanje od minimalističkog dizajna jer je okrugao na četvrtastom Mini-ju (zaobljenom, ali ipak četvrtastom). I naravno crne je boje zbog čega izgleda još više PC-jaški. Još jedna primedba vezana za zadnji pokopac sa portovima je ta da je previše širok (previše se prostire u zaobljene ivice kućišta). Jasno je da je tako moralo jer je to otvor kroz koji su unutrašnje komponente ubačene u kućište, ali to se moglo i izbeći tako što bi otvor za ubacivanje bio na dnu (i naravno bio bi četvrtast čime bi se izlečio nedostatak dizajna koji sam ranije pomenuo, Mac Mini bi ostao isti s preda i još lepši sa zadnje strane). Osim ovim, dizajn se može izlečiti nekom drugom (svetlom) bojom (recimo bojom aluminijuma ili belom) na plastičnim poklopcima, crna stvarno ne pasuje. A što se tiče tamnog, prevelikog Apple logo-a, to se može korigovati time što će on svetleti kao logo na Apple-ovim prenosnim računarima, ili ga samo obojiti u belo, što bi možda bio i bolji izbor.

Moram reći da sam veoma ponosan na ovaj post. :)
Dizajneri, šta kažete, imam li potencijala. ,)

EDIT: još je i 200-ti post

Poslednja izmena:
Imas za dizajnera, nemas za projektanta :) . Zasto bi trosio materijal i druge resurse (radne sate izmedju ostalog) na delove koji verovatno nikada nece ugledati svetlost niti ce neko ugledati njih?

A jabuka je crna i uocljiva da bi znao gde da stavis dzezvu :D .

Koje radne sate? Pa jednostavnije je napraviti kućište kakvo ja predlažem sa četvrtastom rupom preko celog dna nego ovo sa kružnom rupom. Stvarno je nezgodno staviti sve komponente u ovakvo kućište sa okruglom rupom. A i manje bi materijala bilo korišćeno ako je rupa četvrtasta preko cele donje strane.

Iskreno ja sam sa svojim Minijem prezadovoljan (C2D i 9400M), i ne vidim razlog zasto bih sada ovo kupio. Restyle koji je uradjen prati poslednju Apple liniju proizvoda i meni se konkretno i ne svidja preterano (generaciju stariji MBP je izgledao mnogo ozbiljnije), ali to je vec stvar ukusa i svako ima svoje misljenje. Lepo je sto su ubacili HDMI i malo pojednostavili zivot svima :) O tome kako ce novo kuciste uticati na zagrevanje have no fear, sve sto je do sada radilo - radice i dalje.

Apple ne planira ni u daljoj buducnosti da ubacuje BD citace iz prostog razloga jer to prkosi njihovom iTunes storu, direktno bi odvlacili kupce sa sajta omogucavanjem reprodukcije sa BD media, a iTunes store je prava zlatna koka za Apple i nece se nijednog USD olako odreci zbog nekog pomodarstva.

Lepo je sto ce cena "starog" Minija sada pasti na nekih 400e za entry level model i tako postati dosta konkurentnija na trzistu. Opet ako vam nije bitan dizajn, postoje mnogo jeftinija resenja istog ako ne i boljeg kvaliteta ali to je vec neka totalno druga diskusija.

Ljudi koji koriste Apple proizvode (zaista koriste za rad, a ne samo svajpuju slicice na iPhonu), znaju zasto ovo kosta toliko, zasto radi tako kako radi i zasto ce to platiti koliko god da kosta. Besmisleno je svadjati se oko tog PC vs. Mac antagonizma, kada obe strane imaju svoje prednosti i mane (gle rime :,,:), i svakoj treba ukazati duzno postovanje jer preko deceniju vec doprinose nasem uzivanju u IT svetu, ma kako god on bio orijentisan.

iGuess this was constructive :wave:

mogu misliti koliko se dere onaj mali blower na ovim letnjim temperaturama, pa se jos usija aluminijium, imas Mac iResho :D

a bas je sladak, tako mali :)

Poslednja izmena:
Ljudi koji koriste Apple proizvode (zaista koriste za rad, a ne samo svajpuju slicice na iPhonu), znaju zasto ovo kosta toliko, zasto radi tako kako radi i zasto ce to platiti koliko god da kosta.

Da, eno ti kutija, isprsio se za Minija da bi na njemu razvijao softver i ubi se od sreće sa njim.

Imam onaj model minija pre ovog (NV 9400M) i sa 2GB mi vrlo lepo radi ... gledam ovaj novi i super je što mu je napajanje unutra, ali se plašim da će to dosta da se greje (crni krug stvarno ko ringla :mad: :p )

enivej ... za 700$ da nema 4GB i barem 500GB je skroz bzvz ...

lično mišljenje - lepa naprava .. rado bih posedovao :D

... gledam ovaj novi i super je što mu je napajanje unutra, ali se plašim da će to dosta da se greje (crni krug stvarno ko ringla :mad: :p )

Ne verujem da je Stivi to ostavio bez kontrole, imamo isti Mini trenutno i ni po ovakvim vrucinama nema nekih ekstrema (soba mi nije klimatizovana), i sve lepo radi a Logic mi se ne gasi po ceo dan :guitar:

Dizajn mi se svidja. Ali ja bih radije skupljao jos para za MacBook Pro ili za iMac.

Vrh Dno