Šta je novo?

Laptop Novi laptop. Preporuke

Koji laptop kupiti?
Učlanjen(a)
06.02.2026
Poena
2
Pozdrav svima,

Gledam da uzmem novi laptop u skorije vreme, ali nisam siguran koji je dobar izbor. Moj stari HP polako pocinje i da odustaje. Planirao bih da uzmem nov da moze da mi istraje do kraja osnovnih studija i da mogu da nastavim sa njim i na master studijama. Kriterijum mi je da treba biti dobar za programiranje (ne neki ultra visok nivo, vec tipa neke simulacije ili resavanje diferencijalnih jednacina, integraljenja funkcija itd.) i da je touch screen i to idealno oni 2 u 1 laptopovi jer bih voleo i da ga koristim da hvatam beleske sa predavanjima, jer mislim da je prakticnije da tako sortiram gradivo nego da imam 20 svezaka. U sustini izbor mi se sveo na LENOVO Yoga 7 14AKP10 R AI 7/32/1TB (gledao sam 9-ku ali sam video da je tu procesor ultra low performance tj ima ona oznaka U na kraju, ako se neko vise razume moze da mi i objasni da li utice na moje kriterijume) i drugi izbor je HP OmniBook X Flip R AI 7/32/1TB/W11H, otprilike mi je i to neki budzet. Oba su sa AMD procesorom, ne znam da li za moje potrebe je bolji Intel?

Da li neko mozda ima bolji predlog za laptop? Ili je mozda bolje samo da uzmem tablet a programiranje radim preko neta ili na PC-u za moje nabrojane potrebe?

Hvala unapred svim dobrim ljudima!

Lenovo Yoga ti je šminka laptop i imao sam dva komada. Oba sam prodao posle dugo godina korišćenja i prešao na HP ProBook koji je namenjen za poslovne svrhe i da traje. 24/7 mi je upaljen laptop zbog nekih p2p i hub konekcija, ali uz to ga koristim za posao i restartujem jednom u tri meseca. 😀 Moja preporuka za ovaj brend i naravno obavezno i7 procesor, nikako AMD, sem ako nećeš za igrice...

Za šta će mu i7 majke ti? Dobro nisi preporučio sa i9

Ako neko misli da mu je potreban ultra jak i skup lap da bi hvatao beleške na predavanjima, idealan je potrošač za današnji svet 😁
I grdno greši ako misli da će mu tač dobro doći

U ne znači ultra low performanse već ultra niska potrošnja

@Pavle Stojilkovic, sinak, bez uvrede, tebi nije potreban ni laptop od 50k din

Poslednja izmena:
Za šta će mu i7 majke ti? Dobro nisi preporučio sa i9

Ako neko misli da mu je potreban ultra jak i skup lap da bi hvatao beleške na pedavanjima, idealan je potrošač za današnji svet 😁
I grdno greši ako misli da će mu tač dobro doći

U ne znači ultra low performanse već ultra niska potrošnja

@Pavle Stojilkovic, sinak, bez uvrede, tebi nije potreban ni laptop od 50k din
Mislim da niste razumeli, meni je potreban iz i zbog kodiranja. To sam rekao kao kriterijum u slucaju ako nisam kuci, iz tog razloga sam gledao jaci laptop. Uz svo duzno postovanje procesori na laptopovima do 50k ne da nece odratiti posao za to sto meni treba, toster ce biti brzi. Imao sam slucajeve gde nesto sto mi je potrebno da se izracuna traje i po pola sata na kompjuteru te iz tog razloga gledam da je jaci, a i da to mogu na fakultetu/van doma da uradim. Ali ako mislite da takvi laptopovi nisu za to, zato sam i na kraju napisao da li mislite da je bolje da ne uzmem laptop vec samo neki tablet, mogli ste to reci. Tako da Vas komentar da mi nije potreban laptop ni od 50k nije potreban jer mislim da ne razumete potrebe za koje mi treba. Potrebno mi dovoljno RAM memorije i dobar procesor za sta mi treba

Razumeo sam te odlično. Kodiranje radiš ti a ne laptop

Imam bratanca (isto se zove Pavle) bio u istoj situaciji kao ti, isto nije hteo da me sluša. Dao ogomnu cifru ne koristi ni 2 promila potencijala mašine
Završio sam Elektronski, RTI, imam gomilu prijatelja i kolega koji žive od programirnja širom sveta ..

20 svezaka nikad neče zameniti lap. Ne u skorije vreme

Poslednja izmena:
Lenovo Yoga ti je šminka laptop i imao sam dva komada. Oba sam prodao posle dugo godina korišćenja i prešao na HP ProBook koji je namenjen za poslovne svrhe i da traje. 24/7 mi je upaljen laptop zbog nekih p2p i hub konekcija, ali uz to ga koristim za posao i restartujem jednom u tri meseca. 😀 Moja preporuka za ovaj brend i naravno obavezno i7 procesor, nikako AMD, sem ako nećeš za igrice...
Nisam znao da sa kodiranje je bolji Intel? Jel mozete da mi objasnite malo detaljnije, mislio sam da ce AMD posluziti jer su brzi i jaki procesori tj. i sami ste rekli za gejming, pa da moze posluziti za takvo neko programiranje sto radim?

Razumeo sam te odlično
Kodiranje radiš ti a ne laptop

U redu je ako tako mislite, moje iskustvo je da na vecini inostranih (cak i prestiznih) fakulteta ljudi menjaju za laptopove i tablete plus i vecina knjiga se sad koriste u PDF formatu.

Takodje nije mi jasno, kakvo vi kodiranje mislite da ja uradim onda sa laptopom od 50k? I koji biste mi preporucili onda da uzmem?

Hvala Vam na misljenju

Ajd pročitaj pažljivo moj prethodni post. Dopunio sam ga malo. Ako ne želiš da slušaš glas razuma no problem
Isto tako mogao je da ti preporuči i MAC računare, oni su najbolji za taj posao

Na "prestižnim" institucijama prestižni su i studenti. To samo znači mnogo mnogo novca i njegovog trošenja

Poslednja izmena:
Razumeo sam te odlično. Kodiranje radiš ti a ne laptop

Imam bratanca bio u istoj situaciji kao ti, isto nije hteo da me sluša. Dao ogomnu cifru ne koristi ni 2 promila potencijala mašine
Završio sam Elektronski, RTI, imam gomilu prijatelja i kolega koji žive od programirnja širom sveta ..

zato što te nije slušao, moći će opušteno 7-8 gdina da koristi laptop za bilo koje zahtevnije stvari, a da ne razmišlja da li će da secka i koči. Iz tog razloga sam rekao da u startu uzme bolji procesor, a ne zbog kodiranja...

Ako uopšte završi fakultet za tih 7-8god 🙂 Doduše, sa današnjim kriterijumima završava ga maltene bilo ko
Samo što ja to gledam malo drugačije - sada baca novac jer neće koristiti ništa od potencijala mašine. Za namenjeni budžet bolje da kupi više stvari
Pa kada se zaposli i zaradi onda neka kup lap ako mu stvarno treba ili samo hoće od 5 somiča evrića, ali od svog novca

Vidim da je svakako rešio da baci pare, neka gleda šta god hoće u tom rangu
  • tač mu apsolutno nije potreban
  • neka gleda neku 16-cu, osetno su udobnije za rad
  • AMD nije lošiji, naprotiv
  • birao bih procesor niske potrošnje
  • uvek je što više rama bolje (iako nebitno u njegovom slučaju), 32 i više - odlično

Poslednja izmena:
Ako uopšte završi fakultet za tih 7-8god 🙂 Doduše, sa današnjim kriterijumima završava ga maltene bilo ko
Samo što ja to gledam malo drugačije - sada baca novac jer neće koristiti ništa od potencijala mašine. Za namenjeni budžet bolje da kupi više stvari
Pa kada se zaposli i zaradi onda neka kup lap ako mu stvarno treba ili samo hoće od 5 somiča evrića, ali od svog novca

Vidim da je svakako rešio da baci pare, neka gleda šta god hoće u tom rangu
  • tač mu apsolutno nije potreban
  • neka gleda neku 16-cu, osetno su udobnije za rad
  • AMD nije lošiji, naprotiv
  • birao bih procesor niske potrošnje
  • uvek je što više rama bolje (iako nebitno u njegovom slučaju), 32 i više - odlično
Da dodam i na Vas komentar oko toga sto to rade i na prestiznim fakultetima, nije samo tamo, generalno u svetu, pa cak vidjam i studente kod nas na doktorskim studijama da krecu da koriste to, u opste nije u pitanju prestiz, samo sam dodao da i oni to rade.

A drugo, ja svakako dosta putujem, na takmicenja, drugim laboratorijama van mog grada, i razmene, a da dodamo na to sto master studije svakako gledam da zavrsim u inostranstvu (gde necu moci da nosim svoj PC). Tako da mislim da mi treba nesto bolji laptop u tom slucaju, ako nije molim Vas da me ispravite.

Takodje opet, ako stvarno mogu da prodjem sa polovnim, ili jeftinijim laptopom za moje potrebe molim Vas mi recite kojim (ne mora da je touch onda). Ali bih dodao da tokom srednje, i sad fakulteta vecinu knjiga imam u elektronskom obliku jer i profesori ih tako salju, vecinu stvari koje su mi trebale sam radio i preko kompjutera, a na dalje ce simulacije biti jaceg karaktera koje moram programirati, zato imajte to na umu.

16" ips ekran, procesor da što manje troši i minimum 16GB RAM-a, uz solidan kvalitet izrade, tipa HP Probook, a ne nešto iz "entry level" segmenta - od jeftine plastike koja može lako da pukne, pošto će se laptop često nositi.l
Jel mozete da mi pojasnite zasto da gledam procesor manje da trosi i koja je prednost toga za moje potrebe ako programiram nesto? Me razumem se bas najbolje u to kakav je to procesor, skoro sam saznao sta znaci ta sifra na kraju.

16" ips ekran, procesor da što manje troši i minimum 16GB RAM-a, uz solidan kvalitet izrade, tipa HP Probook, a ne nešto iz "entry level" segmenta - od jeftine plastike koja može lako da pukne, pošto će se laptop često nositi.
Rekoh ja HP ProBook mu je najbolja varijanta, samo neka vidi koje performanse.

Rekoh ja HP ProBook mu je najbolja varijanta, samo neka vidi koje performanse.
Hvala na preporuci, sta vise, svidja mi sto nije integrisana graficka, mada videcu koliko mi je to presudno za moje potrebe. Na zalost za gaming kao hobi imam manje vremena a retko koristim PyTorch biblioteku kad nesto radim pa sumnjam da mi graficka od kljucnog znacaja za to sto radim. Hvala najlepse u svakom slucaju!

Jel mozete da mi pojasnite zasto da gledam procesor manje da trosi i koja je prednost toga za moje potrebe ako programiram nesto? Me razumem se bas najbolje u to kakav je to procesor, skoro sam saznao sta znaci ta sifra na kraju.
Prednost je u autonomiji, pošto ćeš nositi laptop na fakultet, pa mislim da je bitno da ti baterija traje duže, a ne da se desi da ti je potreban punjač usred predavanja.🙂 A procesori sa "U" na kraju jesu sporiji od onih sa slovom "H", ali za tvoje potrebe su dovoljno jaki (i5, a pogotovo i7 i ekvivalentni Ryzen-i) i manje troše bateriju, pa ti laptop izdrži primetno duže bez punjača.

Edit:
Vidim sad i tvoju poslednju poruku, većina ovih HP ProBook modela imaju integrisanu grafiku, za fakultet ti je ok, ali za igrice nije baš.🙂 Ali zbog integrisane grafike imaš primetno bolju autonomiju/bateriju.

Edit 2:
Pošto već imaš jak budžet, ja bih na tvom mestu razmislio i o Macbook Air M4 15"😁 Pod uslovom da ti zbog softvera MacOS nije ograničenje. Ubedljivo najbolja autonomija i ekran (jako svetao ips, koji se lepo vidi i kad sunce jako sija kroz prozor), a i kvalitet izrade, masa, naravno i performanse, M4 je veoma brz i to bez aktivnog hlađenja... Ima na crno za malo preko 1000eur. Ali pre takve egzibicije bi trebalo obavezno proveriti da li sav potreban softver imaš i na MacOS-u.

Poslednja izmena:
Prednost je u autonomiji, pošto ćeš nositi laptop na fakultet, pa mislim da je bitno da ti baterija traje duže, a ne da se desi da ti je potreban punjač usred predavanja.🙂 A procesori sa "U" na kraju jesu sporiji od onih sa slovom "H", ali za tvoje potrebe su dovoljno jaki (i5, a pogotovo i7 i ekvivalentni Ryzen-i) i manje troše bateriju, pa ti laptop izdrži primetno duže bez punjača.

Edit:
Vidim sad i tvoju poslednju poruku, većina ovih HP ProBook modela imaju integrisanu grafiku, za fakultet ti je ok, ali za igrice nije baš.🙂 Ali zbog integrisane grafike imaš primetno bolju autonomiju/bateriju.

Edit 2:
Pošto već imaš jak budžet, ja bih na tvom mestu razmislio i o Macbook Air M4 15"😁 Pod uslovom da ti zbog softvera MacOS nije ograničenje. Ubedljivo najbolja autonomija i ekran (jako svetao ips, koji se lepo vidi i kad sunce jako sija kroz prozor), a i kvalitet izrade, masa, naravno i performanse, M4 je veoma brz i to bez aktivnog hlađenja... Ima na crno za malo preko 1000eur. Ali pre takve egzibicije bi trebalo obavezno proveriti da li sav potreban softver imaš i na MacOS-u.
Pogledao sam, i jedina falinka kod Macbook je sto vidim da za isti novac kod nekih mogu dobiti 32GB RAM i 1T memorije cak. Plus prvi put bih koristio MacOS, a znam da sve sto koristim postoji za Windows. A budzet je taj jer pokusavam da laptop zgrabim dok ne poskupe jos zbog RAMa, a i one koje sam naveo su bas onako knap tj. malo iznad ali i dalje prihvatljivi sa cenom jer gledam da bude investicija narednih 5-7 godina.

Sto se tice igrica jedino zahtevno sto sam igrao su Icarus i Dead by Daylight ali opet necu imati toliko vremena za to tokom studija 😅 tako da ako moze da pokrene Minecraft i jednu partiju TF2 posluzice kad hocu da se odmorim, ako stignem u opste da odmorim 🥲

Takodje, hvala na objasnjenju oko procesora. Cenim puno!

@Pavle Stojilkovic
Onda se drži proverenog windows okruženja...🙂
Guglaj malo domaće sajtove tipa eponuda, itsvet, tehnoteka... Pa upoređuj cene, da bi našao najjeftiniji odgovarajući HP ProBook (a ni Lenovo Thinkbook nije loš). Kad nađeš par kandidata za kupovinu, možeš ovde da kopiraš link ako nisi siguran u nešto.
I što se tiče takvih hardverskih nezahtevnih igrica, verovatno će ok raditi na low podešavanjima uz novije integrisane grafike na tim Core U procesorima.

Onlajn igrice zahtevaju samo pristojan net i ništa više. Bilo šta integrisano moderno vozi ih na max
Hardver od pre 15 god ih gura bez problema

Ovako nešto "budžetsko", a da je dovoljno za tvoje potrebe. 16" je komotno za rad, ips sa 300 nita osvetljenja, Core 5 125U je dovoljno jak, 16/512GB, 56Wh baterija (dovoljno za jedan prosečan dan na faxu), sa 65W punjenjem, uz sasvim solidnu izradu...
Edit:
Isti ovakav sa Core 7 procesorom i 32/1000GB je oko 40.000 skuplji, a ne verujem da bi ti koristilo toliko više memorije i jači procesor.

Poslednja izmena:
@Migrant odlična ponuda i sve ima crno na belo. Njegovo je da se još konsultuje i vidi na drugim forumima šta ga savetuju. 😀

M1 air sa externim 2k monitorom moze da se uzme za ove pare, a realno ima da pojede ovaj probook po pitanju performansi, autonomije i kvalitetu izrade. Bolji izbor su HP elitebook 14 inca na KP za ~400 evra i eksterni monitor za po kuci, kakvih crnih 16 inca i prenosivost 🙂

@rafiki
Tako je, ima i ta KP opcija, isto vredna pažnje. Obično su to HP Elitebook laptop računari, Elitebook je generalno još malo iznad Probook po kvalitetu izrade. Jedini potencijalni problem je to što su ogromna većina na KP 14". Po meni, to je suviše malo, ali sto ljudi sto ćudi.🙂 Svakako vredi pogledati, ima i nešto 15" i 16" modela u ponudi, doduše značajno su skuplji...

@delboy
Možda momak nema fizičke mogućnosti za eksterni monitor kod kuće?🙂 Svaka čast svima koji uspevaju na 14" da rade bilo šta ceo dan, meni je i 16" knap.😅
Edit: spomenuo je i PC u poruci, onda valjda ima mogućnosti kod kuće za eksterni monitor. To je onda isto dobra mogućnost - 14" Elitebook sa KP plus eksterni monitor kod kuće.

Poslednja izmena:
Zato i postoji eksterni monitor, ekran laptopa koristis kad si van kuce, a kad si kod kuce onda organizujes rad kako tebi odgovara. Meni licno na ekranu laptopa stoji podignu chat client, neki muzicki plejer i jos par stvari gde ne moram da naprezem konstantno vid, a na glavnom monitoru mi je code editor.

@Migrant: ima svega i svačega na KP. U poslednjih nekoliko godina kupio sam 2 komada: Lenovo Thinkpad i HP Elitebook. Oba potpuno novi, neotvorene kutije. Garancija od 3 godine za Thinkpad je počela da teče od dana kada sam ga prvi put uključio i dovršio instalaciju (tačnije konfiguraciju) preinstaliranog Windowsa. Garancija za HP je počela par meseci ranije - verovatno kad je računar prodat od strane HP-a. Naravno, pre kupovine sam po serijskim brojevima proverio sve detalje na support sajtovima.
Mana ovakve kupovine je raspored tastature - često to budu rasporedi po nekom od evropskih jezika, nemački ili skandinavski napr., to nekome može da smeta.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno