Šta je novo?

Novi, jeftiniji iPhone :)

Učlanjen(a)
28.03.2013
Poena
169
Sta mislite o "glasinama" da ce pored iPhona 5S ili 6 (sta god bude) Apple predstaviti jos jedan, novi model koji ce zameniti iPhone 4S i imati mnogo povoljniju cenu za unsubsidized model. Prica se da ce telefon imati ekran od 4", kao i 5 i potencijalni 5s, da ce zadrzati A5 cip iz modela 4S, ali da ce imati platicnu masku, slicnu 3GS modelu.

Licno, mislim da je to super vest, nesto za sta bih bio veoma zainteresovan, pogotovo ako pogode cenu :)

Mislimo da od toga nema ništa. ;-)

Takođe mislim da se to nece desiti. Verovatno cemo opet imati varijantu 5S sada, i onda eventualno kod sledeceg modela mozemo ocekivati neki novi veci zaokret u razmisljanju Apple. Kao što su sada kod petice konacno malo povecali ekran, ocekujem da ce kod modela posle 5S morati prosto da isprate trendove...

Sta mislite o "glasinama" da ce pored iPhona 5S ili 6 (sta god bude) Apple predstaviti jos jedan, novi model koji ce zameniti iPhone 4S i imati mnogo povoljniju cenu za unsubsidized model.

petica se prodaje za 99$ na AT&T.

Apple vec pet godina ima jeftiniji model a to je uvek prethodna generacija telefona.
ekonomski, ne postoji bolja (jeftinija) opcija od ove i sugurno je nece menjati (ukoliko ne procene da bi mogli da prodaju daleko vise losijih/jeftinijih telefona nego ovih iz prethodne generacije).

Poslednja izmena:
Simfree iPhone 5 je 650$, a 4s je 550$, i to u USA. Ako misle da povecaju ucesce u Kini, Indiji itd. morace da idu jos dole. Nisu ljudi u tim zemljama voljni da daju oko 2500$ tokom 2 godine za 5-icu (ne znam koliko je za 4s, verovatno ne puno manje) kao sto su u USa.

Simfree iPhone 5 je 650$, a 4s je 550$, i to u USA. Ako misle da povecaju ucesce u Kini, Indiji itd. morace da idu jos dole. Nisu ljudi u tim zemljama voljni da daju oko 2500$ tokom 2 godine za 5-icu (ne znam koliko je za 4s, verovatno ne puno manje) kao sto su u USa.

isto je:

jeftiniji iPhone je stariji iPhone.

ne postoji varijanta da naprave novi, jeftiniji model i da ih on kosta manje nego proslogodisnji model a da pritome bude bolji!

jedino sto mogu da urade je da naprave namesnki model za kinu i indiju koji ce biti jos jeftiniji od proslogodisnjeg modela sto ujedno znaci i losiji od proslogodisnjeg modela. (mada i u tom slucaju je pitanje koliko bi uopste mogli da ustede u odnosu na proslogodisnji model!!!)

Poslednja izmena:
isto je:

jeftiniji iPhone je stariji iPhone.

ne postoji varijanta da naprave novi, jeftiniji model i da ih on kosta manje nego proslogodisnji model a da pritome bude bolji!

jedino sto mogu da urade je da naprave namesnki model za kinu i indiju koji ce biti jos jeftiniji od proslogodisnjeg modela sto ujedno znaci i losiji od proslogodisnjeg modela. (mada i u tom slucaju je pitanje koliko bi uopste mogli da ustede u odnosu na proslogodisnji model!!!)

Da li si siguran u to?

Ja sam uveren da cemo u jednom trenutku imati iPhone(4"-4.5") i iPhone mini(3.5") U principu tako je i sada imamo 4s i 5, ali kada bude izasao 5s ili 6, onda 4s vise nece biti predhodni model, tako da postoji velika mogucnost da ce izbaciti novi model sa 3.5"

^

:)

poenta je da Apple ne trosi pare na tri (ili deset) razlicita telefona - uvek na jedan.

uvodjenje nove linije telefona bi bio trosak.
- jedino ako procene da je taj trosak opravdan, uvesce novu liniju.

(ja licno ne vidim da ce se to desiti, jos uvek im je svaki kvartal bolji nego prethodni!)

pored toga mozes npr. da analiziras koliko koji model Androida donosi novca:
- Samsungu Galaxy S - koji je od svih Android telefona po svemu najslicniji iPhoneu. Zasto bi se Apple trudio da imitira nesto sto donosi manje novca?

Poslednja izmena:
A iPad mini?

Ista je prica bila za iPad, i sad imamo iPad i iPad mini.

Zasto bi to radili kad imaju dobru prodaju, mozda odnosno ja mislim da bi bilo za njih dobro kad bi sad opet izbacili 3GS po nekoj lepoj ceni.To je telefon koji bi ljudi idalje kupovali......

Zasto bi to radili kad imaju dobru prodaju, mozda odnosno ja mislim da bi bilo za njih dobro kad bi sad opet izbacili 3GS po nekoj lepoj ceni.To je telefon koji bi ljudi idalje kupovali......

Slazem se potpuno, ali gde? :) Samo u razvijenim ekonomijama, a tamo vise nema mesta za "rast". Problem je takodje sto vise nemoze da se bas toliko star hardver prodaje po premium ili jeftinijoj ceni, jer proizvodjaci tipa Alcatel su pokazali da moze odlican telefoncic da se napravi, pa cak i kod nas prodaje za od prilike 16k dinara, mislim konkretno na OT993, sto je za manje zahtevne korisnike vise nego dovoljno, a opet ima recimo karakteristike Ace Plusa, necu ga porediti za iPhone-om 4 zbog mnostva razloga.

Takodje, mislim da mi, ljudi koji vole tehniku i tehnologiju cesto zaboravljamo koliko su ljudi tehnoloski nepismeni, a i nezainteresovani, nasu zemlju ukljucujuci, vecina ljudi ce ici prema jeftinijem proizvodu, osim ako razlika u ceni i tog nekog zvucnog imena nije previse velika.. Naravno, slazem se, sta je previse velika razlika je veoma tesko pitanje. :)

Mislim da bi 3GS mogao da prodje sa 180/200e i da ima odlicnu prodaju

Slazem se. Takodje, na tim trzistima postoji i vec ustanovljena "kultura", nemogu bolje reci sada da se setim, ali i ljudi koji bi imali novca za neki premium telefon, pre bi ga kupili odmah, a ne bi uzeli subsidized model. Verujem da je ista stuacija i kod nas.

Mislim da bi 3GS mogao da prodje sa 180/200e i da ima odlicnu prodaju

Jeste, ali naravno tu je i softversko pitanje. Kako bi iOS7 radio na njemu, pa cak i kako deo iOSa6 SADA radi pod njima. Mislim da ako Apple hoce da nastavi tradiciju kombinacije kvalitetnog softvera i updejtova (a sama takva podrska je i velika marketinska masina za Apple) da je A5 SoC zaista neki minimum, cak i single core varijanta koja se trenutno koristi u ATV3. Takodje, tu su i troskovi R&D-ja koji nikada nisu mali, za bilo koji telefon, ali recimo da A5 SoC sa samo 3Gom (zbog skupih LTE cipova, a realno i trzistu na koje se cilja nepotrebnih) moze ok telefoncic da se napravi po OK ceni, ja mislim ne vise od 350 eura u Evropi sa porezom.

Takodje, cela prica oko keramike i stakla koja se koristi kod 4 i 4S je relativno skupa za proizvodnju (jos uvek), a pastika na 4 ili 4S "modelu" mislim da ne bi previse lepo izgledala (i to je faktor, svi znamo o kojoj kompaniji pricamo :) ), pa zato mislim da bi 3GS "forma" u kombinaciji sa 4S ili malo modifikovanim internals sa ekranom od 4" bila pun pogodak. Na neki nacin bi i zaokruzili ponudu. 6 verujem da bi vec imao SUPER RETINA ekran, ali HD Ready ekran je vec overkill, ali ajde..

Hahaha... Jos da taj telefon naprave u vise bolja i eto instant hita :) Svi zadovoljni, kupci, a i nosioci akcija, sto je isto faktor (nazalost) :)

A iPad mini?

Ista je prica bila za iPad, i sad imamo iPad i iPad mini.

dakle, ponovicu jos jednom: - jedino ako procene da je taj trosak opravdan, uvesce novu liniju.

i obrati paznju na razliku:

sa iPad mini su pokusali da zastite POSTOJECE trziste (zadrze korisnike)
sa iPhone mini bi pokusali da UDJU na novo trziste (low end telefoni).

Samo sto mini nije low end kategorija vec popunjavanje rupe u ponudi proizvoda. Sta god bio novi iP, definitivno nece biti low budget telefon okovan plastikom...

Zato sto zele vecu zastupljenost na trzistu, mozda? Danas u Srbiji ima mnogo manje onih koji balave na iPhone, a to ima iskljucivo veze sa rasprostranjenoscu Androida. Kada kazem balave, to je oni sto bi da kupe ali se neckaju. Oni koji su kupovali prethodne modele oni kupuju i nove ali rasta na nasem trzistu nema.

Lepo je sto Apple ima veliki profit sa 20% trzista ali mogu doci u situaciju da se preokrene situacija u korist Androida kada je razvoj aplikacija u pitanju. Vec danas su egal kada su telefoni u pitanju sa Androidom i imaju prednost na tablet trzistu mada je pitanje koliko ce to trajati. Seti se kakva je bila situacija pre 2-3 godine? ;)

iPhone i kad izadje ima "zastareo" hardver u odnosu na konkurenciju, sto ce reci, inferiorniji od najnovijeg nikom nije zanimljiv. Napolju niko zivi ne kupuje sim-free, ugovori su daleko izdasniji po tom pitanju, tako da bi ovo bio pucanj u prazno + realno lose bi uticalo na brand, posto applovci uvek kupuju trip da imaju nesto superiorno, a kako da to imaju ako ima superiorniji apple od tog koji kupuju (posto je sve ostalo junk ;) )

Zato sto zele vecu zastupljenost na trzistu, mozda? Danas u Srbiji ima mnogo manje onih koji balave na iPhone, a to ima iskljucivo veze sa rasprostranjenoscu Androida.
Veca zastupljenost na trzistu nije uvek = profit.

Lepo je sto Apple ima veliki profit sa 20% trzista ali mogu doci ...
sve je to samo jedna lepa, velika VisiCal tebela... :)

nije "Vec danas". taj proces traje godinama.*

ono cime Apple treba da se bori za trziste su inovacije.
...a 100$ (osakacen) telefon nije inovacija!

---

*koliko je trebalo Androidu da iskopira ono sto iOS ima godinama... (GPU za grafiku i 60fpsa...)

a proces JOS nije zavrsen!!

Android, tj. Google, ce morati da zategne ceo sistem: tj. poveca kontrolu aplikacija ako ne zeli da mu se desi Windows scenario/kupus sa bezbrojano virusa.

iPhone i kad izadje ima "zastareo" hardver u odnosu na konkurenciju, sto ce reci, inferiorniji od najnovijeg nikom nije zanimljiv. Napolju niko zivi ne kupuje sim-free, ugovori su daleko izdasniji po tom pitanju, tako da bi ovo bio pucanj u prazno + realno lose bi uticalo na brand, posto applovci uvek kupuju trip da imaju nesto superiorno, a kako da to imaju ako ima superiorniji apple od tog koji kupuju (posto je sve ostalo junk ;) )

Iako je istina da je na zapadu veoma popularan tzv. subsidized model kupovine telefona zbog velike cene pretplata tih paketa sve vise korisnika se okrece kupovini telefona odmah da bi imali jeftiniju uslugu. Najbolji pokazatelj toga je T-Mobile koji je u Americi pre par dana predstavio svoju "UnCarrier" kampanju koja bas cilja na jeftiniju uslugu prilikom kupovine telefona.

Sto se hardera tice, mislim da mesas neke stvari jer hardver koliko je slican toliko se i razlikuje od Androida. Dovoljno je samo spomenuti Applov A6 SoC koji nije standardna "iteracija" core A9 ili core A15, vec modifikovana, najverovatnije Applova sama modifikacija core A15. Takodje, u kombinaciji sa svojim softverom Apple moze maksimum da iscedi iz svog hardvera i pri tome da ima fenomenalni "user expirience" sto je realno ono sto ljudi gledaju i cuju iz iskusta drugih.

Naravno, velika vecina ljudi kada cuje da je A6 SoC dual core to je odmah smak sveta, iako realno 4 jezgra ne bi imala previse smisla. Samsung Galaxy S3 ako se nevaram ima 4 core procesor baziran na core A9, Americka varijanta ima dual core, neznam na kom ARM jezgru je bazirana, a S4 koliko sam razumeo ima 4x2 jezgra i to A9 i A15.

Poslednja izmena:

najverovatnije tebi (i 90% ovog foruma) je bitan "hardware" - ostatku, 99% planete: upotrebljivost ;)

Poslednja izmena:

Unosnije je naravno kad su planovi osmisljeni da te oderu kupio ti sim free ili na ugovor... Mada vecina ima family plan koji se jako ispalti i to je razlog ... Da su i tu u srb paprene cene i tu bi ljudi na ugovor kupovali....

Drugo... Totalno je nebitan hardware postao u telefonu... Jer procesori su toliko napredovali da razlike gotovo i nema a j ako je ima ne mora da znaci da je tel sa boljim procesor i bolji i brzi tel..

Npr pogledja s3 sa konfiguracijom kao da je laptop ali dzaba mu to kad ne moze to da iskoristi a i opet stuca a nije ni brzi od npr iphone-a petice... Jer najbitnija je optimizacija software-a i hardware-a...

Kao sto je receno u komentaru iznad bitna je upotrebljivost pre nego hardware...kao da su ne znam ni ja sta moze da se radi na telefonu da ti je potreban quad core procesor 3GB rama itd.... Budalastina cista jer ne postoji nista toliko zahtevno za tako nesto...

Ja mislim da ce do kraja godine izbaciti "jeftiniji" iPhone.
A cini mi se da iPod za par godina ide u penziju.

Hajte molim vas, 2500$?
Skup ti taj ajfon a racunica jos bolja.
Ko uzima paket po tome koliko kosta telefon a ne po potrebi koliko koristi telefon, taj se iz mesta zaebo.

A sto se tice jeftinijeg ajfona, pa do skora su prodavali (ako nisu prestali do sada?) 3GS sa sicu to im je kapiram test pa ce znati sta ce dalje.

Dobro, to je bila okvirna racunica sa malo jacim paketima gde je ukljuceno unlimited za neke stvari, moze biti i jeftiniji od toga. Ta racunica je samo odgovor na ono da vec ima jeftiniji iPhone i da kosta ("samo") 99$, ali inace se slazem da ne treba vezivati cenu telefona i cenu paketa jer ces to svakako placati.

Koji je drugi mobilni OS pre iOS-a imao GPU accelerated iscrtavanje UI-ja?

da se neko ne upeca na ovo, iphone nije prvi telefon koji je imao gpu.

znaci NEVEROVATNO!

ko je propustio:

http://forum.benchmark.rs/showthrea...e-it-s-a-cultural-difference-Android-graphics

ukratko: Google / Android / Dagger nije ni razmisljao o GPU akcelaraciji prilikom dizajniranja OSa. Kasnije, kad su hteli da ubace GPU akceleraciju, morali bi zbog prvobitnog dizajna da potrose 8MB za svaku OpenGL instancu (svaku aplikaciju) sto je bilo neprihvatljivo 2007, 2008, 2009. Ako se ne varam, tek od verzije 4, Android koristi GPU akceleracija.

@webster ne vredi objasnjavati ovakvim ljudima - njima je ovo sasvim normalno (mislim na Windows u ovom videu):

Nazad
Vrh Dno