Šta je novo?

Novi HTPC? Raspberry Pi

Druga stvar je što ti uvozinci kod nas prodaju RPi za 60e, a cena mu 35$ na netu za B model..

Tih 60e sto je neko nedavno nakacio je sa sve kucistem, PDVom i transportom.
Cena koju si ti naveo je BEZ PDVa (koji meni istina nisu ni naplatili, ali mogli su, sa sve carinom), bez kucista i bez transporta.

Ako bas hoces da poredis, poredi kako treba...

primer naplacenog poreza za mali iznos

Poslednja izmena:
Sam XBMC nije nikakvo svetsko cuda, imam ga na Xbox-u clasiku, modovanom da radi preko Linuxa , a koristio sam i Malinu, procitajte stare postove. A ovde diskutuju ljudi koji nisu uredjaje o kojima Pene videli ni na slici.

Pa ti jedini penish ovde i naskaces na ljude bez ikakvog razloga :)

XBMC je standard za HTPC, tu je i MediaPortal ali XBMC je sveobuhvatnije resenje i postoji vise kvalitetnih pluginova za isti.

Ono sto ti ne kontas a sto ja pokusavam da ti objasnim jeste da filmovi visoke rezolucije ne rade kako treba na Cubieboard jer Allwinner chipovi ne mogu da dekodiraju HD sadrzaj. Pi jeste na bazi ARM v6 ali poseduje Broadcom video chip koji si pomenuo, koji moze da dekodira sadrzaj visoke rezolucije i za koji postoji podrska. Zato se niko ne cima oko tih kineskih kopija Raspberry Pija iako su navodno mnogo snaznije spravice. Na zvanicnom XBMC wikiju lepo pise, preporuka je da ne koristite/kupujete spravice na bazi A10 SoCa jer nikada nece izaci zvanicna podrska za isti.

Da ti nisi onaj Mile sa sajta sto se svadja sa ljudima bez razloga? :D

A i trebao je temu drugu da otvori a ne da zagadjuje pi temu sa nepi spravama.

Ti od 3.000 postova imas 2.900 onih koji zagadjuju. Kao i ovaj , sta je tebi cilj ?? Nabijanje broja postova. Ajde malo procitaj naziv teme , eto ti ga tu pred nosem.

Novi HTPC ? Raspberry-Pi

Ja ovo razumem sa ovim znakom pitanja da je tema polemicna , da li je ili nije HTPC itd. A tebi je Trolovanje i zagadjivanje srednje ime. Strucnjak si za 3.000 proizvoda, u svim temama moras da se javis iako nemas bas nista da kazes. samo prazno piskaranje.

Au ljudi, čemu zla krv i niske strasti.
Hajde da pođemo od pretpostavke da ovaj topic mogu da koriste i ljudi koji nisi baš 1000% upućeni u to koji čipovi dekodiraju HD materijal a koji ne i slično.
Ako neko ima konstruktivnan predlog, neka ga ovde i kaže, a to što neko ne misli kao on nije razlog za svađu.
Meni pre svega treba neki mali uređaj koji će mi služiti za puštanje filmova na TV-u(LCD 32" HD Ready) i bilo bi lepo da mogu sa njim Youtube da koristim i da je umrežen sa ruterom itd.
Ovaj RPi mi se učinio kao nešto pogodno za tu namenu, mada nije originalno predviđen za HTPC.
Video sam i da se taj famozni XMBC vuče na njemu ali ipak nekako radi.
E sad ako neko ima predlog šta bi bilo najisplativije za to što meni treba, bilo da je na njemu Android,Linux, nebitno, ja bih ga zamolio da to podeli ovde u temi sa svima nama.

tebi onda definitivno treba neki od onih android kutija šibica, imaš ih sada sa rokchip rk3066 koji je ozbiljno jak soc, a otprilike isto košta kao rpi kolko vidim. ne mogu da voze linux, i nemaju mogućnosti kao rpi, ali ako ti treba prvenstveno za to za šta si naveo, onda su bolji izbor.

Osnovni problem kod Raspberry-Pi po meni , nije samo u njegovoj procesorskoj snazi, nego i ovo sto je Implementirano da radi Hardverski dekodiranje, ne radi tako vec softverski ,kao i za skoro sve androide, mada to ne treba mesati , ali je slicno PI radi pod Linuxom. Eto to ima u XMBC , Pi FAQ-u. Autori projekta nisu platili Licence, a kako se na Zapadu takve stvari striktno postuju, kako pise u tom istom FAQ-u potrebno je Fondaciji koja je vlasnik Pi projekta doplatiti za svaki Codec po nekoliko $ . Mada su poonudjeni samo MPEG2 i jos jedan, bar tako pise na sajtu XMBC-a.

Mnogi codeci koji se koriste, nisu i nece ni biti implementirani Hardverski. Nije to samo krivica Fondacije, vec Broadcom apsolutno nije svoj SOC namenio , glednju filmova i multimedije, pa nije ni platio vlasnicima autorskih prava Codeca.

Sam XMBC nije sve i svja. Posto ovo nije tema o njemu , opet ce me napasti dezurni dusebriznici, ne bih dalje i dublje ulazo u analizu zasto njegovi autori rade to sto rade, koji im je osnovni motiv. Za android je slabo upotrebljiv, ne moses ga naci cak ni na Google play i to mnogo govori. Vise predstavlja u ovom obliku demonstraciju ne bi li ih neka firma koja pravi Android multimedijalne sisteme angazovala, iskesirala dobar novac i za cas bi sve proradilo Hardverski ali samo za taj model ciji je proizvodjac platio. To je biznis.

Moje misljenje je da Raspberry-Pi nije HTPC, to su valjda napisli i vecina ovih Zastitnika lika i dela ove Maline, a takodje ni alternativa o kojoj sam malo pisao iskljucivo u cilju da se sazna nesto vise i o tome i treci uredjaj koji necu ni spominjati, jer se ne razlikuje mnogo od ovog drugog o kome sam pisao .

Neki zakljucak bi bio da nista od ovih modela nije po principu "sedi i vozi ". Znaci otvoris kutiju koju si kupio, povezes par kablova , ukljucis TV i sedis i gledas Filmove na LCD TV-u. Zbog toga bih yi preporucio da to sto tebi treba potazis na drugoj strani , ne znam da li ima tema o tome na forumu, ako nema trebalo bi je otvoriti , o Mini android playerima ili stickovima kako ih jos neko naziva. U sustini to su Android tablet komjuteri , bez Ekrana , za to ti sluzi TV i bez baterije, za to imas napajanje.

Ako si imao prilike da koristis neki od Kineskih tablet komjutera otprilike mozes da znas sta mozes da ocekujes, od ovih uredjaja . A i cena im je dosta povoljnija od svih drugih resenja.

Osnovni problem kod Raspberry-Pi po meni , nije samo u njegovoj procesorskoj snazi, nego i ovo sto je Implementirano da radi Hardverski dekodiranje, ne radi tako vec softverski ,kao i za skoro sve androide, mada to ne treba mesati , ali je slicno PI radi pod Linuxom. Eto to ima u XMBC , Pi FAQ-u. Autori projekta nisu platili Licence, a kako se na Zapadu takve stvari striktno postuju, kako pise u tom istom FAQ-u potrebno je Fondaciji koja je vlasnik Pi projekta doplatiti za svaki Codec po nekoliko $ . Mada su poonudjeni samo MPEG2 i jos jedan, bar tako pise na sajtu XMBC-a.

Kako ti lupetaš od kad si počeo da pišeš u ovoj temi to je strašno!
Apsolutno ništa tačno i korisno nisi napisao, a napadaš druge kako ne znaju.
Igronišite ga kao da poruke ne postoje jer toliko i vrede.

Kako ti lupetaš od kad si počeo da pišeš u ovoj temi to je strašno!
Apsolutno ništa tačno i korisno nisi napisao, a napadaš druge kako ne znaju.
Igronišite ga kao da poruke ne postoje jer toliko i vrede.

Posto su svi moji postovi lupetanja , evo za "pametnog" Kiminsa :

1.2 Is XBMC for Raspberry Pi different from normal XBMC?

The current stable version of XBMC for Raspberry Pi is v12.1 Frodo. This is the same code that all of the other platforms (Linux, iOS, Mac OS X, Windows, etc) are using. R. PI FAQ.

1.3 Is XBMC for Android different from normal XBMC?

The current version of XBMC for Android is based on XBMC v12.1 Frodo, and is based on the same code as XBMC for all the other supported platforms. Android FAq.

Ovo objasnjava onaj deo posta koji tinije jasan da je verzija programskog koda ista, samo naravno prilagodjena razlici izmedju Androida i Linuxa.

evo kako sam ja to napisao u tom delu koji si citirao a koji ocigledno nisi razumeo, jer prevazilazi tvoje sposobnosti:

"kao i za skoro sve androide, mada to ne treba mesati , ali je slicno PI radi pod Linuxom."

1.4 Video and audio formats the Raspberry Pi can playback

H.264 (up to High Profile) encoded videos are supported up to 1080P using hardware video decoding. Note: Hi10P will not work.
For proper HD playback you will need hardware decoding. The Raspberry Pi Foundation offers additional video codec licenses for a few dollars. At the moment you can purchase MPEG2 and VC1, both with support up to 1080P. Others may be available in the future. Read below on how to enable these.
Some SD content can be played back with software decoding.
DVD ISOs and DVD menu navigation is early in development and might not always work.
XBMC on the Raspberry Pi will struggle with DTS audio tracks since it relies heavily on CPU power. The Foundation is reportedly working on a hardware decoding license, meanwhile use passthrough (with a compatible TV and/or receiver) when possible. R.PI FAQ

Znaci ako ti ne znas da citas Engleski , to ne znaci da ja kako kazes Lupetam i da izmisljam da treba platiti codece.

1.6 Enabling additional video codecs

Shortcut: #Extra_codecs

You can buy additional video codecs (VC-1 - used in some bluray discs, and MPEG-2) from the Raspberry Pi Foundation online shop. After purchase the keys are emailed to you, looking like this (invalid keys used for example):

decode_MPG2=0x1cc591c7
decode_WVC1=0x8aa09876

In order to enable additional video codecs you should modify /boot/config.txt and add these lines literally. The method may vary per distribution R.PI FAQ

A ove uvrede koje mi upucujes, mnogo vise govore o tebi , nego o meni.

Poslednja izmena:

Mnogi codeci koji se koriste, nisu i nece ni biti implementirani Hardverski. Nije to samo krivica Fondacije, vec Broadcom apsolutno nije svoj SOC namenio , glednju filmova i multimedije, pa nije ni platio vlasnicima autorskih prava Codeca.

Sam XMBC nije sve i svja. Posto ovo nije tema o njemu , opet ce me napasti dezurni dusebriznici, ne bih dalje i dublje ulazo u analizu zasto njegovi autori rade to sto rade, koji im je osnovni motiv. Za android je slabo upotrebljiv, ne moses ga naci cak ni na Google play i to mnogo govori. Vise predstavlja u ovom obliku demonstraciju ne bi li ih neka firma koja pravi Android multimedijalne sisteme angazovala, iskesirala dobar novac i za cas bi sve proradilo Hardverski ali samo za taj model ciji je proizvodjac platio. To je biznis.

Moje misljenje je da Raspberry-Pi nije HTPC, to su valjda napisli i vecina ovih Zastitnika lika i dela ove Maline, a takodje ni alternativa o kojoj sam malo pisao iskljucivo u cilju da se sazna nesto vise i o tome i treci uredjaj koji necu ni spominjati, jer se ne razlikuje mnogo od ovog drugog o kome sam pisao .

Neki zakljucak bi bio da nista od ovih modela nije po principu "sedi i vozi ". Znaci otvoris kutiju koju si kupio, povezes par kablova , ukljucis TV i sedis i gledas Filmove na LCD TV-u. Zbog toga bih yi preporucio da to sto tebi treba potazis na drugoj strani , ne znam da li ima tema o tome na forumu, ako nema trebalo bi je otvoriti , o Mini android playerima ili stickovima kako ih jos neko naziva. U sustini to su Android tablet komjuteri , bez Ekrana , za to ti sluzi TV i bez baterije, za to imas napajanje.

Ako si imao prilike da koristis neki od Kineskih tablet komjutera otprilike mozes da znas sta mozes da ocekujes, od ovih uredjaja . A i cena im je dosta povoljnija od svih drugih resenja.

Šta si ti po zanimanju..programer, elektro inženjer, zanima me stvarno?

Kako to što je implementirano da radi harverski radi softverski? Pi podržava hardverski h.264, divx, xvid..sve što se koristi za distribuciju multimedije, tačno je da moraš da platiš licencu za mpeg2 i vc1, ali to su i oni sami rekli, jer bi to probilo njihovu željenu cenu od 35$..i šta je problem doplatiti 2$ ako ti treba?

Druga stvar, pogledaj molim te kad sam ja otvorio temu..pre godinu dana. Tada nije postojalo ništa slično za HTPC i jedino što si mogao je da sam praviš svoj HTPC sistem kao ja..(pogledaj potpis) i da te izađe 200eura. Treće ko to kaže da RPi nije za HTPC?? Jel znaš ti uopšte šta je HTPC?? To tvoje mišljenje pobijaju ove strane: http://www.raspbmc.com/ i http://xbmc.org/download/ (vidi čuda, podrška za raspberry pi u distribuciji).. Šta sad imaš da kažeš??

Četvrto..evo lepo izvučeno sa oficijalnog XBMC foruma: http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=152339

I see a lot of people have trouble assessing whether or not a Rasberry Pi is a viable platform to run XBMC on. Let me try to help and summarize what it can and cant do.

Contrary to what you sometimes read, the Pi can indeed decode 1080p30 high-profile (ie, bluray) stutter free. It will even do 3D. But there are some caveats you should be aware off:

- if your media uses VC1 or Mpeg2 as opposed to h.264, divx, etc, then you need to purchase a license to enable hardware accelerated decoding of these codecs. Prices are €1.45 and €2.89 respectively. http://www.raspberrypi.com/license-keys/

- the Pi is not always fast enough to decode DTS or Dolby Digital 5.1 (AC3) to stereo on the fly, but it has no problems passing through these codecs over HDMI to a DTS or AC3 decoder/receiver. If you have an HDMI receiver (or TV) that allows these audio codecs, you will be fine (the work is done by the AVR decoder). If you dont have that hardware, there isnt too much point in using a DTS track, so if possible, you should select a stereo or AAC track instead. Most DTS/AC3 media will have such an audio track. If your source only has DTS audio, and you dont have a DTS capable receiver, you may have a problem.

*update: I actually tested this with my own library. I dont have straight bluray rips, so the highest bitrate I saw was short bursts around ~30Mbps (h264 1080p23.9 + DTS), and my Pi had no problem playing it while decoding the DTS signal, at least when playing it back from a local drive. While playing the same file over the LAN, the Pi did stutter during the high bitrate peaks. One might think its a bandwith issue (100Mbit), but the Pi can serve the same files to my x86 machines, and they wont stutter. In short: it appears to be a problem when playing big files with DTS over the LAN. Local files from a USB drive seem to be fine, though it may not do full rips with DTS decoding, it may not work with some video formats, its widely reported the Pi struggles decoding DTS, but Ive not been able to reproduce this with local files. YMMV.

If you read somewhere that Pi will stutter playing back 1080p, its almost certainly because the user was unaware of one of the above restrictions. It has given the Pi a reputation it doesnt deserve IMHO. When used properly, 1080p playback is utterly smooth, and I would even say it looks better than on my x86 machine.

One more little known feature of the Pi that deserves highlighting, is its built-in HDMI CEC capability. Unlike any x86 videocard Im aware off, the Pi can send and receive HDMI CEC commands. This allow you to use the remote of another HDMI CEC compliant machine, like TV or AVR to control XBMC. On x86 you can achieve the same only buy purchasing a Pulse-Eight adapter kit. HDMI CEC is also known as Easylink, Vierra Link, BRAVIA Sync, Anynet+, etc.

That said, there are a few other aspects of the Pi that may steer you away from it:

- The Pi has no SPDIF out.
If you can not use HDMI audio, the only other option is analog stereo. As an alternative, you can buy a HDMI splitter that splits audio and video and gives you HDMI video and SPDIF audio (example: http://www.amazon.com/ViewHD-Premium-Aud...o+toslink) , but such a device will cost about the same as the Pi and be about as big. The combination is still rather cheap and small, but no longer as impressively so as the Pi alone.

- The Pi currently has no support for HD audio (TrueHD and DTS-HD/MA), even in passthrough. This is a software issue that might be resolved in the future, but for now, playing a DTS-HD stream will result in a DTS signal on your AVR, and playing TrueHD will probably yield nothing or noise.

- While its GPU and videodecode capabilities are respectable, the CPU of the Pi is slow.
There is no way to sugarcoat it. The CPU is an ARM11 based design, which puts it roughly in the performance ballpark of the iPhone 3G (not 3GS) or HTC Legend. In PC terms, roughly a Pentium 2 – 300 Mhz for those of you old enough to remember. This CPU is considerably slower than the better known ARM Cortex A8 cores found in Samsung Galaxy S1 or iPhone 3GS, and far slower than all the cheap Cortex A9 based android devices you can buy today. Oh and incomparable to even the slowest celeron on the market. You do notice this slowness. Not while playing video, but while using the XBMC GUI, its not quite as buttery smooth and responsive as x86 media centers. If you use simple skins like confluence or Quartz, IMO its completely acceptable, and far from frustrating; but dont expect miracles. If in doubt, I would advice you to watch some video's on youtube and see if it lives up to your expectations. Here is one I just uploaded myself:
http://www.youtube.com/watch?v=Bi9wh0d7vjo

(note that the white screen corruption is mostly solved now)

- The network interface is 100T.
Even using USB to Ethernet adapters, you will still be limited to 100T. It wont do gigabit ethernet.

- It uses Linux
Yeah, it does, but that doesnt mean you have to know anything about Linux. Think of your (smart) tv or AV receiver; it probably runs on Linux too, but its not like you need to use a command line interface or edit text files in VI to use it . Same with openelec. It turns your Pi (or x86 box for that matter), in to a real consumer appliance and almost completely hides the fact there is an OS underneath XBMC. But for those that do know Linux, there is still SSH thank God

- Its not much good as a general purpose PC
XBMC linux distro's are stripped down to the bone. You wont even find a browser. If you intend to use your HTPC for other tasks besides XBMC, like internet, social media, gaming, etc, you want to look elsewhere. Sure, you can dualboot openelec with some more general purpose linux distro for the Pi, but if you can figure that out and think thats an acceptable solution, then you are far more of a geek than me, and not likely to be reading anything in this post you didnt know already.

- The hardware is old, almost obsolete, why not buy a much faster android device?
In the near future, and for XBMC users, the Pi will almost certainly be obsoleted by far more capable hardware (typically designed for Android). Some of them already hardly cost more than the Pi today, while giving you goodies like dual core A9 chips and more adequate IO. Thing is, the Pi is (probably) fast enough, while having the advantage of being very popular among 1+ milion geeks for almost a year now, and as a result, it has a pretty mature software stack. Android devices arent there yet. Im sure they will eventually, so if the time comes to switch to Xios or some other Android device, at least know that thanks to its GPIO interface there are a million other uses for your Pi. Like serving as the brains of a home made pinball machine, a quadcopter, coffee machine, or whatever else you can come up with .

If none of the above issues are show stoppers for you, the Pi will offer you a ridiculously small, cheap ($35-$50 if you count codecs, case, etc) , power efficient (~3,5W!) and surprisingly capable media center.

Peto..pročitaj sledeći tekst o tom tvom Ebenu: http://www.raspberrypi.org/about

The idea behind a tiny and cheap computer for kids came in 2006, when Eben Upton and his colleagues at the University of Cambridge’s Computer Laboratory, including Rob Mullins, Jack Lang and Alan Mycroft, became concerned about the year-on-year decline in the numbers and skills levels of the A Level students applying to read Computer Science in each academic year. From a situation in the 1990s where most of the kids applying were coming to interview as experienced hobbyist programmers, the landscape in the 2000s was very different; a typical applicant might only have done a little web design.

...

But we felt that we could try to do something about the situation where computers had become so expensive and arcane that programming experimentation on them had to be forbidden by parents; and to find a platform that, like those old home computers, could boot into a programming environment.

...

We don’t claim to have all the answers. We don’t think that the Raspberry Pi is a fix to all of the world’s computing issues; we do believe that we can be a catalyst. We want to see cheap, accessible, programmable computers everywhere; we actively encourage other companies to clone what we’re doing. We want to break the paradigm where without spending hundreds of pounds on a PC, families can’t use the internet. We want owning a truly personal computer to be normal for children. We think that 2012 is going to be a very exciting year.

Reci lepo šta ti je čovek uradio..jel te izblamirao negde javno..na nekoj konferenciji, šta se desilo, da pričaš toliko dezinformacija?

Ti se covece tek gubis , a ja nemam nameru ni vremena da ti pomazem u tome, pogledaj svoje postove na zadnjih par stranica, necu ih citirati i videces da u svakom sam sebe demantujes i pises drugacije.

Evo gledam sad i ništa ne vidim..moraćeš da me citiraš i pojasniš te citirane delove i pri tom da mi odgovoriš na pitanje šta si po struci?

Hahaha e stvarno si na kraju ocigledno slucajno, ne zeleci ispao Duhovit. MORACES :D Lepo si me nasmejao, nista je ne moram nikome da Objasnjavam , a jos manje da polazem racune bilo o cemu.

TEBI NAJMANJE.

Napisao sam na kraju, jer se odjavljujem iz ove rubrike, naravno pod uslovom da prekinete sa Licnim Uvredama.

Poslednja izmena:
Pa nemoj da si takav...

crying-smiley.png

Au ljudi, čemu zla krv i niske strasti.
Hajde da pođemo od pretpostavke da ovaj topic mogu da koriste i ljudi koji nisi baš 1000% upućeni u to koji čipovi dekodiraju HD materijal a koji ne i slično.
Ako neko ima konstruktivnan predlog, neka ga ovde i kaže, a to što neko ne misli kao on nije razlog za svađu.
Meni pre svega treba neki mali uređaj koji će mi služiti za puštanje filmova na TV-u(LCD 32" HD Ready) i bilo bi lepo da mogu sa njim Youtube da koristim i da je umrežen sa ruterom itd.
Ovaj RPi mi se učinio kao nešto pogodno za tu namenu, mada nije originalno predviđen za HTPC.
Video sam i da se taj famozni XMBC vuče na njemu ali ipak nekako radi.
E sad ako neko ima predlog šta bi bilo najisplativije za to što meni treba, bilo da je na njemu Android,Linux, nebitno, ja bih ga zamolio da to podeli ovde u temi sa svima nama.

Ako ti je ovo prihvatljivo onda uzmi Pi:

Te kineske spravice su macka u dzaku, kao kada kupujes kineski android telefon. Podrska za Pi i te spravice nije na istom nivou a to je na kraju ipak najbitnije. Ako mene pitas postoji Pi, pa onda rupa do 200 dolara gde uskace Intel NUC koji kod nas ne moze da se kupi ako se ne varam. Mnogi su pokusali da popune tu rupu ali za sada bezuspesno. Naravno postoje razna namesnka HTPC resenja ali ja ne bih Pi svrstavao u tu grupu spravica.

Mogao bi sada da polemisem do sutra zasto ne postoji adekvatna alternativa ali ti od toga nemas koristi. Samo cu reci da Intel Clover Trail SoC kosta 40 dolara i da Intel zeli svakako bi mogao da napravi mnogo bolju stvar nego sto je Pi za slicne novce ali oni su navikli na visoke profitne margine pa tako uvaljuju ubogog Celerona za 200 dolara umesto da nude odlicnog Atoma za 50 dolara (Clover Trail SoC je trenutno najbrzi mobilni SoC na trzistu).

izvini molim te, ali nisi u pravu. rk3066 kinezi su mnogo bolje rešenje ako neko hoće samo kućnu tv multimediju, neće da uču programiranje i zeza se sa pi-jem, onako kako je pi u stvari predviđen. prvo jači soc, dualcore a9 na 1.6 plus quad mali 400, drugo android sa marketom i milijardu aplikacija, teće 0 cimanja da se sve namesti da radi. ima i igre i svašta nešto. to je kao ouya skoro. a može i ouya-u da kupi u junu, to je tek kul kupovina.

Beagle Bone Black ne podrzava hw dekodiranje full hd 1920x1080 vec samo hd ready rezolucije.
Inace, BBB ima dosta prednosti - brzi procesor i LAN chip koji nije povezan sa USB magistralom sto je izvor problema kod raspija.

Ah ok..

Raspberry Pi 2

Novi Raspberry - Quad Core na 900 MHz i 1GB RAM. Najlepse od svega su ista cena (35$) i form factor. Najavljena je i podrska za Windows 10.

http://www.raspberrypi.org/raspberry-pi-2-on-sale/

[YOUTUBE]1iavT62K5q8[/YOUTUBE]

SoC Broadcom BCM2836 (CPU, GPU, DSP, SDRAM, and single USB port)
CPU 900 MHz quad-core ARM Cortex A7 (ARMv7 instruction set)
GPU Broadcom VideoCore IV @ 250 MHz
OpenGL ES 2.0 (24 GFLOPS)
1080p30 MPEG-2 and VC-1 decoder (with license)
​1080p30 h.264/MPEG-4 AVC high-profile decoder and encoder
Memory 1 GB (shared with GPU)
USB ports 4
Video input 15-pin MIPI camera interface (CSI) connector
Video outputs HDMI, composite video (PAL and NTSC) via 3.5 mm jack
Audio inputs I²S
Audio outputs Analog via 3.5 mm jack; digital via HDMI and I²S
Storage MicroSD
Network 10/100 Mbit/s Ethernet
Peripherals 17 GPIO plus specific functions, and HAT ID bus
Power rating 800 mA (4.0 W)
Power source 5 V via MicroUSB or GPIO header
Size 85.60 mm × 56.5 mm
Weight 45 g (1.6 oz)​

Poslednja izmena:
Ovo bi bila zver kad SD kartice ne bi crkavale svaki čas zbog previše upisa.
Jedino upotrebljivo je SD u read only za boot i onda dalje sa 2.5" hdd.

To sam i mislio, SD za boot loader i uputiš ga dalje na hdd.

Nije mi do dobitka u brzini, više kao zaštita od crkavanja SD kartice :)

Nebitno da li ssd ili hdd, poenta je da koristiš nešto predviđeno za veliki broj upisa po sektoru.

Nije toliki problem MicroSD, koristi se jffs koji je namenjen takvom tipu uređaja.

Nazad
Vrh Dno