Šta je novo?

Novi HTPC? Raspberry Pi

I kako vas sluze vase HTPC masine? Nisam primetio da je bilo ko od ponosnih vlasnika ovde na Bench forumu napisao neki duzi opis i komentar na konto korisnosti same masine i isplativosti same investicije.

Ovo i ne bi trebalo da bude HTPC, nego malecni pc koji je u stanju svasta da uradi pod linuxom, samo treba vremena da se neko igra sa njim, koliko sam primetio mi stariji nemamo vise vremena, a mladi su slabo entuzijasti ....

^^Zaigrali se svi ubacivanjem novih distribucija na svoje sd kartice :p

I kako vas sluze vase HTPC masine? Nisam primetio da je bilo ko od ponosnih vlasnika ovde na Bench forumu napisao neki duzi opis i komentar na konto korisnosti same masine i isplativosti same investicije.

Drugu stigao RasPi pa smo se malo igrali sa spravom.
http://www.raspbmc.com/ radi dobro, probali smo neki 720p fajl jer nismo imali 1080p i islo je glatko uz cpu na defaultu. Ne znam da li je u stanju da radi bilo sta u pozadini dok se gleda film to nismo probali.
I hdmi i composite daju dobru sliku tako da ako treba da se zakaci na stari tv nije nikakav problem.
Nismo probali openELEC pa ne znam da li sa njim xbmc radi mozda bolje, to ostaje da se vidi neki drugi put.

Sad je na Pi ubacena druga sd kartica arch linux sa transmission i zakacenim usb hdd i radi bez problema. Za direktne linkove tu je pyLoad.org i to radi dobro kroz web interface kao i transmission.
Performanse sambe su najveci problem ako planirate mnogo da snimate na taj usb disk. Na default 700MHz citanje preko mreze sa tog usb diska je 5MB/s dok kad se podigne cpu na 1GHz bude preko 8. Upis na naklokovanom procesoru je oko 3.5MB/s, a na defaultu ne secam se tacno ali rekao bih oko 2.5.

To je to sto smo za sada probali i ja sam licno zadovoljan kako radi.
Isporucili su prosle godine preko milion komada i nema brige za podrsku zajednice.
Zavisi od potreba i planova ali 33€ za ovu spravu je sve samo ne bacen novac.

Poenta je valjda u ceni, R.PI kosta samo 35 dolara. Ovo je skupo, jel moze neko poredjenja radi da sklopi desktop konfiguraciju za ove pare?

SAmo da ima HDMi mislim da bi bio pun pogodak. Sta znam za konfiguraciju,verovatno mozes da sklopis sa AMD 3300.

Kakav crni pogodak, ovo je x86 mašina sa 1 GB RAM fiskno, jednim HS USB 2.0 priključkom i analognim video izlazom
facepalm.gif
. Za 215 dolara (160 evra) može da se sklopi A4 računar po našim cenama, kamo li na Zapadu, a da se fušne samo na kućištu (ne i napajanju). Kod ovog Gizma trreba još HDD i nekakvo kućište, dakle 150 evra nije kraj troškovima.

Poslednja izmena:
Meni je ovaj ODROID-U jako zanimljiv.
Tek su krenuli da ga prodaju pa treba sacekati i videti kako ce se pokazati, ali po specifikaciji je odlican.

Čisto da javim i ovde, stig'o mi mail jutros, kaže
Поштовани,

Претходних година показали сте интерес за производе из наше понуде и користили сте међународне странице RS Componentsa. Имамо за Вас одличну вест.

Од сада нашу понуду од 600.000 производа можете прегледавати на RS страницама на СРПСКОМ језику с приказом цена у ДИНАРИМА.

Уз то вам одобравамо и 10% попуста за све производе које наручите преко нових Веб страница.

Погледајте наше нове странице и искористите свој попуст.

WEB RS СРБИЈА
Evo ga:
Kod:
http://hr.rsdelivers.com/rs/product/raspberry-pi/raspberry-pi-type-b/raspberry-pi-type-b/7568308.aspx
4240 RSD, mislim da nije mnogo ako ne moram da brinem o carini i ostalim glupostima...

Nema razloga da brines o carini i bilo kakvim glupostima ako porucujes samo jedan sa kucistem, to je ispod limita za carinjenje, i nisam jos cuo da su nekom naplatili carinu, a za manje para dobijes komplet sa kucistem na kucnu adresu.

Ali koliko cu da cekam? Ako je ovde za 10-ak dana dostava platicu tih ~600din...
EDIT:
Isporuka za 48/72 h nakon porudžbine
Sve porudžbine zaprimljene do 12:00h u pravilu isporučujemo za 48/72h.
Dostava do vrata
Naručene proizvode isporučujemo kurirskom službom do Vaših vrata besplatno (ukoliko iznos porudžbine prelazi 10.000 RSD i težina ne prelazi 10kg), za pošiljke teže od 10 kg ponuditi ćemo Vam cenu.
U slučaju Vašeg odabira kurirske službe cijenu isporuke dogovarate s odabranom kurirskom službom
Stigne za par dana, mislim da ako uzimam, uzecu odavde, sigurnije mi je nekako od narucivanja iz GB...

Poslednja izmena:
Gde može kod nas da se naruči ovo čudo tehnike i po kojoj ceni?

Ovo čudo preko RS-a sa onim providnim kućištem, sa dostavom izađe oko 7000din što mi je ipak nekako prejaka cena.

naravno da jeste, pogotovo sto za te novce mozes da kupis dosta jacu HTPC masinu...

Na primer?

Naručio sam Raspberry Pi type"B" + Clear case type"B"
Cena isporuke je 350 RSD(info ne postoji na site-u).
Naime, pošto u online naručivanju postoji samo opcija za pravna lica(po predračunu), oni narudžbinu prebacuju firmi "Komteh" koja radi maloprodaju,
i maloprodajna cena će biti uvećana samo na Raspberry Pi za 5% a za kućište će ostati nepromenjena.
Informaciju sam dobio od Sales manager-a iz "Primotronic d.o.o".***Dejan Ercegović sales manager 021/4758555 064/ 6499 832 021/6432283***
KALKULACIJA CENE:
4,240.00 RSD(Raspberry Pi) x 1.05(maloprodajna marža)
Σ = 4,452.00 RSD + 940.00 RSD(Clear Case)
Σ = 5,396.00RSD x 1.2(PDV)
Σ = 6,475.00 RSD + 350.00 RSD(dostava)
UKUPNO = 6,825.20 RSD
Ukupna cena u Eurima po današnjem srednjem kursu NB je 61,66 EUR
Eto ako neko želi da kupi ovu stvarčicu, ovo su detaljne informacije o cenama.
Nadam se da će nekome biti od koristi :)

Poslednja izmena:
Ja sam svoje muke za htpc resio sa asus eeepc 4g laptopom, koji ima flash memoriju umesto hdd-a tako da je necujan i jako mali, plus sto imas tastaturu i ekran u odnosu na rapsberry.
Polovni se mogu naci vec za 80e.Ja sam bio kupio 2 komada.
Ja jedan koristim u spavacoj kao necujni pustac filmova koji je ukljucen ceo dan i noc posto mu je potrosnja oko 15w,znaci mizerno.Drugi koristim za programiranje uredjaja na terenu i mnogo je lakse nosati njega nego vuci laptop od 15 i vise incha.
Jedina zamerka za ovaj moj model je sto je slab za hd filmove pa se mora overklokovati preko programa, meni stoji stalno overklokovan tako da nema problema, ipak je to prva verzija ovog laptopa,sada su izasli mnogo jaci od njega.
Razmisljam da ga prikljucim preko dac-a na HIFI sistem u buducnosti posto je rekoh necujan znaci ni zujanje hdd-a i ventilatora nema.
Rapsberry pi sam u pocetku razmisljao da uzmem da ugradjujem umesto mikrokontrolera za kontrolu nekih uredjaja, ali kada vidim da moras da uzmes plocu sa analogno-digitalnim ulazima-izlazima koja kosta oko 40e, pa sve zajedno izadje ko ovaj laptop koji je kompaktan i ima tastaturu i ekran i radi na baterije,sto je meni bitno ako se desi neki kraci nestanak struje da drzi elektroniku operativnom.
Tako da posle svega sam odustao od maline za ove moje namene.

Ko hoce mali kompjuter po meni je znaci bolje da uzme polovan netbook.
Za neke projekte tipa upravljanja nekom elektronikom mikrokontroler je dosta jeftiniji plus sto vec sadrzi ugradjene D/A ulaze-izlaze.

Jel ima uopste svrhu ta malina osim sto je velicine paklice cigarete i male potrosnje?
Za te pare se moze kupiti polovan stariji komp,cak i sa monitorom i tastaturom, pa mogu deca da uce da programiraju na klasicnom windowsu.

Poslednja izmena od urednika:
istina :) nego je gore lik napisao da može da se uzme htpc, a ovi pitaše koji može

Sve zajedno sa hardovima prodajes za 60 evra? Jesu to matore komponente ali 60 evra su zaista male pare. Razumem da prodajes plocu, proc i memoriju za te pare ali ceo komp...

Ali da bi to postao HTPC treba ga smestiti u kuciste koje kosta vise od 50 evra tako da opet nije 60 evra kao Pi. Jedini valjani konkurent ce biti Ouya i to za duplo vise para. Allwinner resenja ne rade kako valja sa XBMC.

Rapsberry pi sam u pocetku razmisljao da uzmem da ugradjujem umesto mikrokontrolera za kontrolu nekih uredjaja

http://store.arduino.cc/ww/index.php

Ima jos jedan projekat, zove se Parallella ali to je izgleda dostupno samo kickstarter backer-ima.

Nazad
Vrh Dno