Šta je novo?

Novi HTPC? Raspberry Pi

Sve zavisi sta hoces sa njim da radis. Postoji svasta vise u najavama nego u realnosti. Autori projekta cak Najavljuju i Android 4.0

http://http://arstechnica.com/gadgets/2012/08/android-4-0-ported-to-raspberry-pis-35-linux-computer/

Kako ce to da izgleda videcemo. Ako ostajemo na terenu nesudjenog HTPC postoji verzija XBMC i koriscenje je vise nego mucno upravo zbog sporosti samog CPU ,kretanje kroz menije je toliko sporo da tako nesto nisam nikada video. Na mom starom XBOX classic verzija XBMC leti (naravno stari dobri Xbox prikazuje samo SD fajlove) a ovde meniji , fast forvard i sve sto zavisi od CPU-a samo za one sa debelim zivcima.

Zavisi od namene. Ima Raspbmc (XBMC), Debian, Arch Linux, Slackware, čak i Icecream Sandwich port. Čujem da može da se emulira windows, verovatno preko QEMU i verovatno XP.

Moram da priznam gresku iz onog mog posta gde sam napisao da Raspberry-Pi kosta sa postarinom oko 40 $. Tako sam bio razumeo ovog mog prijatelja od koga sam dobio na par dana probe. Cena kod Farnela je 38,6 Funti sto izadje tacno 60 $. Tako da je cena mnogo nepovoljnija nego sto sam mislio u odnosu na konkurenciju.

Nakon ovoga:
Odjavljujem se iz dalje polemike.
slede dezinformacije:
Moram da priznam gresku iz onog mog posta gde sam napisao da Raspberry-Pi kosta sa postarinom oko 40 $. Tako sam bio razumeo ovog mog prijatelja od koga sam dobio na par dana probe. Cena kod Farnela je 38,6 Funti sto izadje tacno 60 $. Tako da je cena mnogo nepovoljnija nego sto sam mislio u odnosu na konkurenciju.

Kupio sam i dobio RaspberryPi, i cena maline sa dostavom (official retailer - RS Components) je 33.8e.

+1

Takođe sa poštarinom me izašao oko 34€. Sa RS Elements...
Meni jedino žao sto nema više rama. Bar 512MB bi bilo poželjno.
Takođe bila je i dezinformacija da Pi nema 3d. Ima, može se naći po netu dosta igara za njega. A i open Gl primera...
Razlog zašto bi neko pomislio da nema 3d je što (trenutno) X server ne podržava njegovu grafiku. Rade na tome, ali dok to ne srede desktop radi softwerski, a 3d može samo u full screen u konzolnom modu.

hm, ja ga imao kod sebe jako kratko: stavio official debian na njega, podigao i to je otprilike to. Nisam imao vremena (a ni potrebe) da se vise igram, pa ga prosledio liku kome je bila hica i kod koga radi kao server 24/7.
Sad cekam da meni stigne drugi (sa sve 2 enclosure-a), pa da se, ako smislim namenu, poigram njime. Generalno, jedini utisak koji sam stekao u 10min igre sa malinom je slab cpu.

Spor cpu, oseti se tromost sd (ja imam neku class 4). Ni ja se nisam stigao mnogo poigrati :(
Pustao filmove preko onog oxmplayera ili kako se vec zove, klize odlicno. Za ovaj player vazi isto sto i za 3d, radi bez X servera, tj samo u full screen i ne mora graficki mod biti startovan.
Jos uvek nema javu od oracla (suna), pa se mora koristiti openJDK, koji je malo sporiji. Instalirao serviio, malo je tromo menjanje direktorijuma na tv-u, ali radi ok.
Gledao sam kako se koriste gpio pinovi i lako je...
Eto toliko od mene :)

Jox nije fer da nesto sto svako moze da proveri, uradi i ti isto proglasavas za Dezinformaciju. Za Raspberry Pi postoje Dva zvanicna prodavca. Jedan je Element14. Farnell cak je na njihovom sajtu ako pogledas linkove sa strane stavljen na prvo mesto, drugi je RS-online.com. taj o kome ti pricas.

Juce sam proveravao i za RS je moglo samo da se stane u red bez ikakvih podataka za cenu, u pitanju je medjunaradna porudzbina, za UK trziste pokazuje cenu. A E14. Farnell kako sam i napisao izrazunao je da je za Srbiju sa postarinom 38,65 Funti.

Moguce je da je jedna radnja povoljnije od druge, u domenu Postarine, jer su UK cene iste, ta informacija nije dostupna preko njihovih sajtova. Znaci ne radi se ni o kakvoj Dezinformaciji. Idi do sajta farnel pa se sam uveri, mi smo u izboru prvo pod ostale zemlje.

Druga stvar oko 3d. Ima ga ali radi Softverski ??? Evo i moj PC Softverski pokrece programe za Spectrum, Segu itd, pa ne znaci da ima ugradjene procesore Z80, Motorolu 68000 i ostale. Raspberry Pi nema 3d Akceleraciju zvanicno, nema GPU u pravom smislu reci, vac video jedinicu sa Hardverskom Akceleracijom , s tim sto su platili Licencu za 1 ili 2 Codeca.

Poslednja izmena:
Ima hardverski implementiranu (i to solidnu) 3d jedinicu. Ko je pominjao softversku implementaciju?
Pogledaj po youtubu, moze da tera quake3 u visokoj rezoluciji sa jakim podesavanjima na oko 60fps. To ni i7 ne bi mogao softverski a ne slabasni arm11 (kao sto si sam rekao ~pentium 2). Istina nije mnogo za danasnje pojmove, ali ipak je ovo mobilni procesor koji nije top ponude.
Nazalost jos uvek nema drajver za X11, sto ce reci desktop (prozori) ne koristi grafiku i nije moguce imati hardverski ubrzano nista sto nije full screen.

Takodje imas na netu tekst o overkloku gde se 3d jedinica odvojeno overklokuje od video dekodera, memorije i cpu.

Poslednja izmena:
Lepo je cuti da Broadcom BCM2835 ima i ono sto cak i Proizvodjac Broadcom tvrdi da nema. Ali ko su oni pa da znaju o svom proizvodu koji hardver ima a koji nema. Naravno da sam video Taj Quake Arena 3 demo. Radi se o programu koji je potice iz 1999. godine i evo sta je potrebno da ispunjava komp da bi radila igra.

Intel Pentium MMX 233 MHz with 8 MB video card or Pentium II 266 MHz with 4 MB video card or AMD K6-2 350 MHz with 8 MB video card.

Upravo onolika snaga koliko moze da isporuci ovaj Broadcom. Jos ako uzmes u obzir za mini osakeceni Linux mnogo manje opterecuje procesor od Windowsa to je taman tu negde. KOja su setovanja igre ja nisam nasao, ako imas link stavi pa da i to saznamo. A ovo za PII snagu nisam ja izmislio, jer nisam radio benchmark testove nego je licno Ovaj Eben tvorac projekta napisao to na svom sajtu.

Poslednja izmena:
Lepo je cuti da Broadcom BCM2835 ima i ono sto cak i Proizvodjac Broadcom tvrdi da nema. Ali ko su oni pa da znaju o svom proizvodu koji hardver ima a koji nema. Naravno da sam video Taj Quake Arena 3 demo. Radi se o programu koji je potice iz 1999. godine i evo sta je potrebno da ispunjava komp da bi radila igra.

Intel Pentium MMX 233 MHz with 8 MB video card or Pentium II 266 MHz with 4 MB video card or AMD K6-2 350 MHz with 8 MB video card.

Prijatelju, ti ili ne znaš da čitaš ili namerno širiš dezinformacije, aka. troll-uješ

http://www.broadcom.com/products/BCM2835

Low power, high performance OpenGL-ES® 1.1/2.0 VideoCore GPU. 1 Gigapixel per second fill rate.

Nije lako ali je moguce procitati jedan isti tekst, upravo ovaj ciji si link objavio i iz istog teksta dobiti Dve razlicite informacije. Sta ovde pise

Low Power ARM1176JZ-F Applications Processor
Dual Core VideoCore IV® Multimedia Co-Processor
1080p30 Full HD HP H.264 Video Encode/Decode
Advanced Image Sensor Pipeline (ISP) for up to 20-megapixel cameras operating at up to 220 megapixels per second
Low power, high performance OpenGL-ES® 1.1/2.0 VideoCore GPU. 1 Gigapixel per second fill rate.
High performance display outputs. Simultaneous high resolution LCD and HDMI with HDCP at 1080p60

Da si malo otverenih ociju i uma procitao bas taj isti teks video bi da pise Videocore GPU. A gle cuda taj VideoCore je jos jedan link i to ovaj koji pokazuje detalje.

http://www.broadcom.com/products/Cellular/Mobile-Multimedia-Processors

Nigfe nema ni govora o 3d Akceleraciji samo o Videu. Proizvodjaci Zloupotrebljavaju izraz GPU koji je davno Nvidia pocela da koristi upravo za 3D akceleraciju. Broadcom ima 2D graficki podsistem ali se to nikako ne moze reci da je GPU nego reklama proizvodjaca.

Koga briga da li je GPU ili nije i da li ima 3d akceleraciju, 1080p radi i to je jedino bitno.

Mene zanima kako tera Quake3 ako nema 3d akceleraciju?

Pa pitaj ih :) Vidis da je za igru dovoljan Pentium 1, Cpu iako spor jaci je od P1 2-3 puta, pa moze i softverski da naknodi sta mu fali u hardveru. Ovo nije cela igra nego je pusten samo demo u trajanju od nekoliko sekundi. I to specijalno kompajliran Demo za Raspberry Pi. To bi vise trebalo shvatiti kao Reklamu Projekta , a ne kao nagovestaj igranja Igara iz 1999. godine.

A kad malo jos o tome razmislim, moguce je da ima i neke rudimentarne implementirane hardverske 3d opcije na nivou integrisanih grafickih resenja sa kraja 20 Veka.

Ovde se radi o Entry level ili kako neki jos nazivaju Low end SoC sistemu na cipu. Najblizi pandani su mu Via WM 8750 i Infotmic IMAPx210. Sva tri sistema su ARM 11, Via je setovana na 800 ,a Imap na 800-1000 Mhz. Znaci Cpu im je nesto brzi, ali Broadcom ima jaci video deo, pa su tu negde.

Poslednja izmena:
Ovaj Pi jeste slab za dosta toga ali ono zasta mu je namena i nije los toliko, a i bice ih puni oglasi sad jer tek stizu najave ostalih proizvodjaca sa jacim HW-om par puta od ovog gova*ceta za skoro iste pare..

Pa pitaj ih :) Vidis da je za igru dovoljan Pentium 1, Cpu iako spor jaci je od P1 2-3 puta, pa moze i softverski da naknodi sta mu fali u hardveru. Ovo nije cela igra nego je pusten samo demo u trajanju od nekoliko sekundi. I to specijalno kompajliran Demo za Raspberry Pi. To bi vise trebalo shvatiti kao Reklamu Projekta , a ne kao nagovestaj igranja Igara iz 1999. godine.

A kad malo jos o tome razmislim, moguce je da ima i neke rudimentarne implementirane hardverske 3d opcije na nivou integrisanih grafickih resenja sa kraja 20 Veka.

Ti stvarno ne znas o cemu pricas, a neces da slusas jer si ubedjen da sve znas.

@seizmos
Pi je dev board i to dosta jeftiniji od svega sto je bilo dostupno kad je krenuo u prodaju.
To je bio cilj i to je ispunio, a sto bi mi savrsen htpc za 35€ za to cemo morati jos da sacekamo.

jesi ti uopšte igrao quake 3 u vremenu kad se ta igra pojavila? kakav bre pentium 1 dovoljan za q3? o čemu ti pričaš? da bi igrao quake 3 sa dobrim fps-om u to vreme bio ti je potreban onaj celeron 400 i voodoo 3. koji bre pentium 1 bez 3d akceleratora?

nema sile da neki uređaj sa ovako slabim cpu-om koji nema hardversku 3d akceleraciju pogura quake 3. NIKAD! preispitaj se. uvek postoji šansa da si barem duplo stariji od mene, ali opet stičem utisak da nisi ni znao šta je kompjuter i da si se srećno igrao u pesku u vreme kad je q3 izašao :/

Nazalost, razmisljas jednostrano, pravolinijski. Ovo nije 1999. godina. Ako se vratis na moj post kopirao sam Preporuku proizvodjaca za Quake 3 Arena. Ne mislis valjda da neko pamti te podatke od pre 13 godina. Pored svakog procesora pise Graficka kartica i koliko treba da ima mega.

Ali ovo nije 1999. godina, nije u pitanju Windows 98, Nije u pitanju igra Quake 3 Arena , vec specijalno kompajlirani demo u trajanju od nekoliko sekundi na Broadcomu u 2012 godini na Osakacenom Mini Linuxu.

Mala digresija koja nije off. Mnogi od vas su culi za Kinesku Dzepnu konzolu Dingoo 320 koja takodje ima verziju Linuxa. Dingoo NEMA nikakav GPU. Sve obavlja procesor. I taj i takav Dingoo , njegov procesor je dosta pslabiji od ovog Braoadcoma, tera, istina Quake II. Ako se secas 3. secas se i 2. valjda. I za Dvojku je u to vreme treba jak 3d Hardver a evo danas ga malecki dzepni Dingoo tera iako nema nikakav 3d hardver u sebi. Takodje uspesno , Emulira PS1 koji je u svoje vreme bio pojam i ima svoj 3d GPU, da ne ponavljam Dingoo ga nema.

Ja iskreno ne kapiram zasto bi neko igrao q3 na ovom cudu od 30e :)

Ali q3 engine uopste nije za potcenjivanje, secam se da je u nekim trenucima stavljao na muke i ge force 256. Igranje na tnt2-vanta 32mb karti pre toga, bila je prava agonija... e sad naravno, moze da vam izgleda i ovako :D

http://www.youtube.com/watch?v=RmXlTdMEGp0

Da se ukljucim u diskusiju nakon 3 nedelje druzenja sa RPi :)

Pre Pi-a sam za XBMC koristio Apple TV2 koji je posao obavljao bez problema, ali na 720p... Kada je Pi konacno stigao (nakon 2 meseca cekanja) prvo sto sam mu gurnuo bio je Raspbmc (malu distribuciju namenjenu samo za xbmc, tada bazirana na debian-u, u verziji RC2-3), sve je radilo prilicno tromo, kretanje kroz meni je bilo "pain in the ass", međutim nakon izlaska Raspbian-a krece sasvim nova prica. Sada je Raspbmc u verziji RC4 zasnovan na raspbian-u i celokupno iskustvo koriscenja XBMC-a se opasno priblizava onom na ATV2. Kretanje kroz meni je sada na konstantnih 34-35FPS-a, bez stucanja, 1080p mkv filmovi sa mreznog hdd-a idu bez problema (karakteristicnog stucanja koje se pre toga stalno javljalo). Veliku razliku pravi i protokol koji se koristi za deljenje fajlova preko mreze (samba vs nfs), samba dosta optrerecuje CPU, pa se pi sa najvecim 1080p fajlovima muci, dok sa nfs-om takvih problema nema (nfs server na win-u preko hanewin programa).... Da, HDMI-CEC radi fenomenalno, tako da za kontrolu pi-a koristim daljinac od samsung led-a (anynet+).

U međuvremenu se pojavio novi tim koji razvija novu distribuciju, zovu je xBian za koji mnogi (po stranim forumima) tvrde da radi bolje nego raspbmc (jos tecniji meni nego sada), sutra cu testirati i njihovu kreaciju, pa cu javiti utiske. (Koristim 2000mah adapter za struju + class 10 mushkin 16gb SD)

Poslednja izmena:
@Iwan

Kako se ponasa xBian? Vidim da butuje direktno u xbmc a jel ima neki window manager ili nista kao openelec? Treba mi nesto sto ce da ima browser sa flash-om ili je to mnogo za ocekivati od ove masine?

Dobra promena i ono sto je najvise nedostajalo pi-ju.
Takodje su poceli da prodaju kljuceve za hardversko dekodiranje mpeg-2 i vc-1 i omogucili skaliranje na overklokovane vrednosti samo pri opterecenju i kad je temperatura ispod zadate vrednosti.
Sad je najveca mana nedostatak 3d drajvera za x server, posto 3d jedinicu koriste za sve osim grafike :)
Video sam da audio drajver koristi 3d sejdere za svoje potrebe. Saznao sam da ih ima 64 (toliko o tome da ih nema).

Nazad
Vrh Dno