Šta je novo?

Novi HDD i rack

biofreeze

Slavan
Učlanjen(a)
21.05.2007
Poena
304
Usled hroničnog nedostatka prostora, počastio sam se novim hdd-om (Samsung HD103SJ F3 1TB), koji je obzirom da je u pitanju laptop, spakovan u hdd rack (Chieftec CEB-35S). Dolazimo do ključne stvari. Ovo mi je prvi susret sa hdd rack-om, te bi mi dobro došlo par informacija. Da li je potrebno da stalno bude upaljen? Koristiću ga kao storage, recimo na svakih par dana (jednom dnevno maksimalno). Kako se pravilno diskonektuje (safely remove hardware)? Kako mu ugasiti napajanje (da li je bezbedno isključiti rack na on/off dugme? Čini mi se da sam obuhvatio najbitnija pitanja. Ukratko, svaki koristan savet je dobrodošao. :D

Ajd da krenem redom :)
Nemoras ga drzati stalno upaljen, cak ti i nebih preporucio to. Imam isto Chieftec Black Box i primetio sam da se solidno greje tako da ga ja gasim kad mi nije potreban. Ja moj odjavljujem preko Safely Remove Hardware. Napajanje mu gasim na dugme ( mrzi me da vadim ispravljac :) ), a i to mu je dovoljno jer se ispravljac i ne greje tada jer nema nikakvog potrosaca.

Da se i ja nadovezem:
Do nedavno sam imao istu eksternu kutiju i u njemu 500 GB-ni WD (WD5000AACS)... Nisam ga nikad gasio, jer nije bilo potrebe. Meni se uopste nije grijao, tesko da je bio topao; x1gor, ti si vjerovatno imao problema sa grijanjem zbog samog hard diska, rack kao rack se ne bi trebao grijati!
Takodje, postavlja se pitanje da li ces ga prikljucivati preko USB2.0 ili preko eSATA!?
Ja sam ga dugo vremena koristio preko USB-a, da bih se kasnije sa novom masinom prebacio na eSATA... Na USB konekciji otkacaj ga na "Safely Remove", za svaki slucaj, dok kod eSATA nemas tu mogucnost, pa jedino mozes da ga iskljucujes na prekidac, eSATA podrzava hot-swap, tako da ovo ne bi trebao biti rizik po disk i podatke, mada sam Windows XP katkad zna prijaviti neko "neuspjelo pisanje" na disku, iako u datom momentu nista nije koristilo disk (vjerovatno sistem u pozadini) - ovo bi ti trebao pojasniti neko ko se bolje razumije u datu temtiku!

Ako ga ne koristis svakodnevno, naravno da ga mozes iskljucivati kad god zelis bez ikakvih posledica, a sto se tice gasenja, kao sto je x1gor vec rekao, prekidac je sasvim dovoljan za to, ne moras da otkacas napajanje (prekidac i jeste tu upravo zato da te postedi toga)...

Ako ga koristiš preko eSATA moraš preko Disk management-a da ga isključiš da ne bi došlo do tog gubljenja podataka. Treba da staviš disk u Offline.
Hotswap ne znači da možeš da mu isključiš struju kad hoćeš.

Poslednja izmena:
Kada svoje rackove povezem preko eSATA prikljucka, za "safely remove" koristim HotSwap! (http://mysite.verizon.net/kaakoon/hotswap/index_enu.htm), znaci klik na ikonu, safely remove, pritisnim dugme na racku da ugasi napajanje disku i to je to...radi savrseno a za njega sam saznao sa jednog od ranijih srodnih topica na forumu

Poslednja izmena:
@Cwelle, @uncle_Junior

Korisne informacije, zahvaljujem sto ste podijelili sa nama...
Da li je varijanta preko Disk Management-a (sa Offline opcijom) bezbijedna za podatke, kao i sa HotSwap! programom?
Interesuje me jer izbjegavam da instaliram bilo kakve programe ako imam alternativu u okviru samog sistema.

Meni nije hteo da odjavi TT Blacx ST0001 iz sistema kad je bio vezan preko eSATA prikljucka, pa sam bas negde u diskusiji o istom na forumu i naisao na pominjanje HotSwap! programcica...mali, besplatan, meni radi bez ikakvih problema od februara ove godine, svaki dan ga koristiim nekoliko puta, ne gasim racunar a rack prikljucujem i odjavljujem (pa gasim) po potrebi. Inace, u pitanju je matora ploca sa PCI eSATA kontrolerom sa SI 3512 cipom (na sajtu HotSwap!-a autor programa navodi listu podrzanog hardvera). U vreme pre nego sto sam ugradio kontroler i sve povezao, i ja sam u teoriji razmatrao varijantu preko disk managementa, ali sa HotSwap!-om nisam imao potrebe da je realizujem.

evo i originalnog posta iz kojeg sam uopste cuo za ovo programce
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1711433&postcount=106

Poslednja izmena:
Hvala za info, uncle_Junior!

Nije htjeo da ti ga odjavi iz Disk management-a (na nacin kao sto je Cwelle predlozio)?

Ne iz Disk Managementa nego iz "safely remove hardware" Kao i Peri iz linka originalnog posta, nije hteo da ga odjavi (ili ga uopste i nije konstatovao, ne mogu sada da se setim)...nisam ni dosao do upotrebe Disk Managementa u te svrhe jer je HotSwap! uskocio kao zadovoljavajuce resenje...ne sumnjam da moze i preko Disk Managementa ali sa HotSwap!-om dva klika misem i to je sve (od kad ga koristim nikad nikakav problem sa HotSwapom!)

Poslednja izmena:
Hvala ti na pojasnjenju, izvini zbog smaranja!

Poz!

Hvala ti na pojasnjenju, izvini zbog smaranja!

Poz!

No probl, secam se koliko sam ja imao problema da sve namestim da radi kao sto sam zamislio (racunar radi, spojim rack, nesto kopiram na/sa disk/a u racku, regularno odjavim a ne samo da ga "iscupam", i ugasim rack, a racunar ostaje da radi)..ploca iz 2000 g....pa je bilo problema sa PCI eSATA kontrolerom (bio RAID, morao da ga flashujem da postane Base), pa ovo sa odjavljivanjem i HotSwapom...Zato sada sve radi kako treba...

Poslednja izmena:
Ja evo provedoh citavo ljeto budzeci masinu: nadogradnja, pa overclock, pa testiranje i prosto sam izludio, ali sto kazes - na kraju sve radi radi po zelji, a do kad ce, vidjecemo! ;)
Ali cinjenica je da su uvijek najproblematicnije "sitnice", nesto zapne, pa izgubis dana i dana dok problem otklonis...

Do nedavno sam bio ubijedjen da znam mnogo o hradveru racunara, sada sam jos ubjedjeniji da zapravo nemam pojma! :D

@Cwelle, @uncle_Junior

Korisne informacije, zahvaljujem sto ste podijelili sa nama...
Da li je varijanta preko Disk Management-a (sa Offline opcijom) bezbijedna za podatke, kao i sa HotSwap! programom?
Interesuje me jer izbjegavam da instaliram bilo kakve programe ako imam alternativu u okviru samog sistema.

Kad ga stavis u Offline sistem ne radi sa tim diskom dok ga ponovo ne postavis u Online. Znaci, kada je u Offline mozes da ga ugasis sasvim normalno bez straha od gubitka podataka.
Neznam sta tacno radi Hotswap program i nisam se ni interesovao posto mi ovo iz sistema radi.

Poslednja izmena:
Onda cu ubuduce da koristim "Offline" opciju, to ce biti dovoljno za moje potrebe i filozofiju da ne instaliram programe koji mi stvarno nisu neophodni. ;)

I ja imam ceb 35s prikacen breketom na plocu biostar ta780g m2+ pa me zanima da li moze Offline ili neki drugi nacin da se raskaci eSATA, ima problema sa dva hdd(Sams.640&1000gb) kada hocu da ih raskacim preko usb2.0. I preko programa "USB SAfely Remove" mi prijavljuje da ima sistemski proces ukljucen.

n:
n:\$Extend\$RmMetadata\$TxfLog\$TxfLog.bif
n:\$Extend\$RmMetadata\$TxfLog\$TxfLogContainer00000000000000000001
n:\$Extend\$RmMetadata\$TxfLog\$TxfLogContainer00000000000000000002

I ja imam ceb 35s prikacen breketom na plocu biostar ta780g m2+ pa me zanima da li moze Offline ili neki drugi nacin da se raskaci eSATA, ima problema sa dva hdd(Sams.640&1000gb) kada hocu da ih raskacim preko usb2.0. I preko programa "USB SAfely Remove" mi prijavljuje da ima sistemski proces ukljucen.

n:

n:

Pa zasto jednostavno ne isprobas, trebalo bi da si eSATA bracket dobio uz kutiju, tako da sve sto ces izgubiti jeste par minuta vremena...
Uostalom, svakako ti je bolje da eksterne diskove kacis preko eSATA nego preko USB2.0, ako vec imas mogucnost za to!

Isprobao sam "offline" opciju i sad se raskacuje ok, mada i dalje mi nije jasno zasto radi to sto radi.
Nisam probao da kacim esata dok je pc uklj. niti da ga raskacim dok je uklj.
Tacno je to sto kazes za bracket(imao sam ga i ranije).

Vrh Dno