Šta je novo?

Novi HDD i particije ???

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
Instalirao sam jos jedan HDD od 160G uz postojeci od 20 koji je bio podeljen u 2 particije C i D.

Novi HDD mi je prepoznat kao F> i na njega sam instalirao XP kao i particiji C...
Problem je kako da particiju C zbrisem a da se particja F preimenuje u C i da njoj bude OS !!!

Takodje kako da odradim naknadno deljenje ovog diska F (160G) na 3-4 manje particije ?

Preimenovanje particija najednostavnije uradiš u Windows-ovom Disk Menagmentu (desni klik na My Computer, Menage, otvori se Computer Menagment, pa ćeš tu pod Storage, videti i Disk Menagment). Odatle možeš i da obrišeš particiju, ali će ti za zahtevnije stvari će ti većina preporučiti Partition Magic, mada ja lično ne volem da se "petljam" sa naknadnim pravljenjem paticija na sistemskom disku.

Edit: da bi F promenio u C, prvo moras da preimenujes C u nešto drugo.

Poslednja izmena:
Mislim da to nece bash ici iz disk managementa, bar ne deo gde F menja u C, zato sto je F sistemska particija. Moraces da menjas iz PM-a ili cega vec, ali ces posle imati problem sa sistemskim fajlovima i common files, s obzirom da ce ih Win i dalje traziti na F disku. Znam da PM ima opciju da i to resi, brljajuci po registry bazi, ali iz Windowsa. Ne znam da li to moze iz DOS-a odnosno sa boot cd-a sa PM-om da se odradi.

Pozdrav

Edit 2: Slazem se sa SoSo, nije bash zdravo cackati sistemski disk ... pogotovu ako nemas backup i pogotovu sa PM-om. Ume cesto sve da ode u PM :-devil-:

Poslednja izmena:
Ima neki pametan predlog ?

Iz Win-ovog Computer Menagment-a radi bez problema. Mozes da menjas slova i redosled particija ma kakve one bile:

Administrative Tools->Computer Menagment->Disk Menagment, desnim klikom na particiju kojoj hoces da promenis slovo, odaberi Change Drive Letter and Paths...

Prethodno uradi onako kako je rekla SoSo u svom Edit-u
Ja sam to radio vise puta, i nikada nije bilo problema

Jurke je napisao(la):
Iz Win-ovog Computer Menagment-a radi bez problema. Mozes da menjas slova i redosled particija ma kakve one bile:

Administrative Tools->Computer Menagment->Disk Menagment, desnim klikom na particiju kojoj hoces da promenis slovo, odaberi Change Drive Letter and Paths...

Prethodno uradi onako kako je rekla SoSo u svom Edit-u
Ja sam to radio vise puta, i nikada nije bilo problema

Ne mozes da menjas slovo boot particije i particije koja ima page file na ovaj nacin.

Kada probas dobijes poruku: Windows cannot modify the drive letter of your system volume or boot volume.

Pozdrav,
Igor

doggy je napisao(la):
Ne mozes da menjas slovo boot particije i particije koja ima page file na ovaj nacin.

Kada probas dobijes poruku: Windows cannot modify the drive letter of your system volume or boot volume.

Pozdrav,
Igor

U pravu si, pogresio sam....menjao sam tako slova kod nesistemskih particija i DVD, a sistemske (kod mene sada C i D) sa PM.

I ja sam sjj'''''' disk sa Partition Magicom.

Sad nece da mi podigne sistem na formatiran disk !!?!?!?
Stalno ide u krug ... Krene sa instalaciojom Windowsa, ali nakon restarta to isto odradi ponovo.

Osim toga disk od 160 Giga vidi kao 120 Giga ????

PM je ******. ja sam sjebao disk 2-3 puta sa njim. izbegavajte ga (i dajte mi predlog sta drugo da koristim)

znaci treba da sistemski disk podelim na 2 dela, a da pritom ne brisem podatke koji su na njemu!

Poslednja izmena:
Acronis Disk Director Suite, ili ako ne nađeš taj program, onda Acronis Partition Expert, oba rade odlično :type:

Puno puta sam radio resize harddiskova (sa podacima na njima), i nikada Acronis nije omanuo :smoke:

Acronis Partition Expert je kao što mu i ime kaže, samo za particionisanje harddiskova, Acronis Disk Director Suite ima više funkcija, ali ne mora se komarac ubijati atomskom bombom, dovoljan je i muvopič :-devil-:

Takodje preporuka za Acronis programe.

Koliko mi se cini sistem uvek prepoznaje aktivnu particiju kao C:.Tako da samo treba napraviti tu f: particiju aktivnom i prebaciti na nju sve startup fajlove , ntldr,ntdetect.com i treba samo izmeniti boot.ini da pokazuje na pravu particiju.

ovaj... tema je od pre vise od godinu dana 😀
inace acronis radi odlicno! preporucujem ga svima

vise volim da se nadovezujem na stare threadove nego da dizem nove 🙂
vise ljudi pogleda temu...

Nazad
Vrh Dno