Šta je novo?

Novi Hard disk, sa 580 remapiranih sektora???

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
pricha ide ovako:
kupim u petak
Samsung ecogreen F2 1T (za backup mojih download aktivnosti iz zadnjih 6 meseci)
i standardno, ubodem ga u RACK, prepoznavanje/inicijalizacija/formiranje particije/formatiranje (full)

formatiranje imam obicaj da radim iz command prompta i to full, cisto da testiram uredjaj. napominjem da s.m.a.r.t. dijagnostika je prijavljivala sve ok odmah po ukljucenju... krene full format i traje tako i traje (nije lako formatirati 1TB).. nisam bio sve vreme uz kompjuter, uglavnom dodjem posle par sati i provalim da se formatiranje zaglavilo na 95% i ne napreduje duze vreme. pomislim da se blokirala rutina za formatiranje (softwerski problem) i ugasim command prompt. startujem opet format, ali ovog puta 'quick format' (mrzelo me da cekam opet)... zavrsi se sve, i krenem da pravim backup... sve je islo super dok nisam dosao do kraja, tj. dok nije ostalo 60-70GB prazno na hardu i onda se sistem pri kopiranju stravicno usporio uz napadno i neprestano krchanje iz hard diska.. situacija se posle par minuta stabilizovala.. i "kao" je sve iskopirao... meni djavo nije dao mira i pogledam s.m.a.r.t. dijagnostiku i imam sta da vidim ~580 remapiranih sektora... posto sam upamtio kod kojeg *.avi fajla se namuchio pri kopiranju, probam taj isti da kopiram sa novog hard na neko drugo mesto i sistem se zaglavi (a event viewer se napuni greskama u komunikaciji sa hard diskom)....

evo mali raport koji sam napravio:
Hard-Drive Capacity Math: Tech Clinic
1TB drive = 1,000,000,000,000 bytes / 1024 = 976,562,500 KB / 1024 = 953674 MB / 1024 = 931 GB I've seen on some drives where it specifically states "1GB = 1,000,000,000 bytes". You're not "loosing" capacity due to formatting or anything. It's just a stupid choice of labeling. As the article says, they decided to use base 10 for labeling their drives. Probably because the number looks bigger. But computers themselves report in base 2 (binary).
95% od 931GB = 884,45 GB (46,55 GB ostalo)
Samsung ecodrive F2 1T , grrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
proveriti sve!
realno stanje:
zauzetost harda 863GB , 67.5GB prazno! (nestabilan, odbija da radi!!)
s.m.a.r.t. : reallocated sector count: 586

hard sam reklamirao, i trebao bih dobiti novi u narednih par dana.
ono sto me zanima je zna li neko sta se ovde desilo? cisto me zanima... ja mislim da nisam nista kriv, i da nije softwerski problem, nego je hard hardwerski stigao ostecen (gde bas mene nadje !?!?)

Poslednja izmena:
Pa rekao bih da nije tvoja krivica, jednostavno se desilo da si ubo los primerak. Dobro je da si to odmah primetio (fala bogu ima pametnih ljudi koji odma posle kupovine hardvera, isti istestiraju i provere) Sta da si, ne daj Boze, stavio neke vazne fajlove na hard i obrisao bekap? Ovako se sve kolko tolko dobro zavrsilo, stize ti novi hard i sve je ok. Naravno istestiraj i taj novi :)

moguce je da je i mozda stucalo napajanje Rack-a

Zar realokacija sektora nije trajna? Ako je slabo napajanje, to bi moglo da prouzrokuje neke privremene probleme ili bi se realocirali sektori i na pocetku diska.

Mani zvuči kao da je stigao oštećen.

Koliko slobodnih sektora za realokaciju poseduje prosečan HDD?
Negde sam pročitao da je broj od 256 do 1024, a to mi zvuči baš malo.

generalno sam uspevao da sa low-level formatom "ocistim" takve sektore sa HDDa...
broj zavisi od proizvodjaca i mozda moze da se vidi u SMART vrednostima...

The inability to read some sectors is not always an indication that a drive is about to fail. One way that unreadable sectors may be created, even when the drive is functioning within specification, is through a sudden power failure while the drive is writing. In order to prevent this problem, modern hard drives will always finish writing at least the current sector immediately after the power fails (typically using rotational energy from the disk). Also, even if the physical disk is damaged at one location, such that a certain sector is unreadable, the disk may be able to use spare space to replace the bad area, so that the sector can be overwritten

slazem se da je, svakako, prevelik broj bad sectora...

Pa rekao bih da nije tvoja krivica, jednostavno se desilo da si ubo los primerak. Dobro je da si to odmah primetio (fala bogu ima pametnih ljudi koji odma posle kupovine hardvera, isti istestiraju i provere) Sta da si, ne daj Boze, stavio neke vazne fajlove na hard i obrisao bekap? Ovako se sve kolko tolko dobro zavrsilo, stize ti novi hard i sve je ok. Naravno istestiraj i taj novi :)

Pitam se kome se ovde to desilo.. :wall::wall:
xD Ja sam imao isto iskustvo pre par godina sa maxtorom 500gb :p Samo sto su na mom bili vazni podaci..

Samsung su losi hdd imao sam 2 SAMSUNG SpinPoint F3 od 500gb i crkli su za mesec dana i od tada nastavljam sa uzimanjem Werstern digital hdd-ova....Imam 3 WD ,1 od 640gb blue star nedelju dana 2 od 160GB jedan iz 2006 a drugi iz 2007 rade 24/7.....

Ne smeš da generalizuješ na osnovu dva loša primerka. Posebno ako si ih zajedno kupio i iz iste su serije.

kupljeni su isti dan samo jedan u jednoj prodavnici a drugi u drugoj...

A serija je 99% ista i primerci iz nje su završili u dve radnje kod nas (isti uvoznik?). Da pitaš ovde Filipenka, rekao bi ti da izbegavaš WD, a to mu je opet rekao neko drugi kome su HDDovi profesionalno zanimanje.

ja sam zadovoljan sa WD ,imam cak i jedan hdd od 3 gb ispravan......

Moj prvi hdd je bio maxtor 80 gb ata crko nakon 3 godine (i ove WD 160-tice u ata)

Meni je prvi hd bio wd caviar od 400mb :) Elem, ne treba generalizovati stvari, nema tu pravila, jednostavno, ides na srecu pa kako ubodes. Imam 2 wd-a jedan star tri godine i vrti se 24/7, doduse nonstop hladjen, ali opet, fino radi.

Nazad
Vrh Dno