Šta je novo?

Novi hard-disk, i pitanjce za particionisanje linux-a?

violinista

Čuven
Učlanjen(a)
21.12.2001
Poena
650
Evo ovako: kupio sam novi HDD od 120GB, i particionisao ga na tri particije: 10, 50 i 60GB, misleći da na onu prvu naknadno instaliram linux. Ali, avaj, pošto sam nov u linux-u, pročešljao sam malo forum i na jednom mestu videh da su potrebne DVE particije, tj. jedna system i jedna swap.

Moje pitanje je: pošto sam već jednu particiju od 50GB popunio nekim podacima (win mi je još uvek na starom disku od 20GB), mogu li uz pomoć FDISK-a da obrišem onu particiju od 10GB i da umesto nje napravim dve od npr. 5 GB a da mi podaci na particiji od 50GB ostanu netaknuti??? Napominjem da savete tipa "instaliraj PM" neću uzimati u obzir jer sam pročitao da je dosta ljudi na forumu imalo žešću za*****ciju oko njega, tako da ne bih da eksperimentišem i izgubim podatke.

Na kraju, voleo bih i da mi postujete neke linkove gde mogu početi svoje učenje o ovom OS-u, nešto kao "Linux for dummies"? Ono, instalacija, mount-ovanje, osnove Unix FS, shell itd.

Puno pozdrava i hvala unapred!

Pa naravno da mozes :) Ne treba ti FDISK uopste. Evo kako.... Kada krenes u proces instalacije sistema, u odredjenom stepenu setupa docices do particionisanja diska. To moze da se uradi automatski i rucno. Tebi odgovara rucno (disk druid). Dalje, primetices da je doticni disk druid prilicno user friendly i lako ces se snaci u njemu. Iz njega ces moci videti raspored particija i njihove velicine. Obrisi onu od 10 gb i napravi root i swap particiju i prica je zavrsena.

Sto se tice domacih sajtova, mozes posetiti Elitesecurity (www.elitesecurity.org), LinuxSrbija (www.linux.co.yu), LinuxWoman (www.linuxwoman.com, trenutno ga pripremamo), Mandrake (www.mandrake.co.yu).

mislim da bi linux sam trebao da ti sredi tu particuju od 10gb, znaci krenes installl i das mu da se tu instalira... ovaj.. mislim da je tako :) najbolje da neko ovo potvrdi...

Podaci na toj particij od 50GB ostaju u svakom slucaju netaknuti, ukoliko explicitno ne diras tu particiju i podatke na njoj. Sto se tice brisanja te prve particije od 10GB, moze to da se uradi i iz fdiska ukoliko zelis; vazno je samo da znas da iz fdiska ne kreiras nove particije, vec ces to uraditi tokom instalacione procedure linuxa (tada mozes i da brises particije, dakle, ne treba ti fdisk, u principu uopste).
Dakle, to je sto se tice toga "da li mozes", a postavlja se drugo pitanje "da li smes"; ukoliko ti je to primarna, boot particija (a ovi logicki diskovi od 50 i 60GB se nalaze na extended particiji), i bio si je formatirao pod fatom ili ntfsom, onda se na njoj se nalaze loaderi za windows ukoliko se radi o win2k/xp-u. Podaci na velikim particijama nece biti obrisani, ali ces imati problema da podignes windows. Dakle, pre nego sto brises ista, dobro razmisli, ili ostavi ovde vise podataka, pa da se posavetujemo.

Na ES-u moze dosta lepih stvari da se nadje, ali nema nista ogranizovano u smislu "first linux steps"; a i ljudi nisu preterano vicni pomaganju pocetnicima - cesto ce savetovati da odes na google i slicno, tj. "citas docove kao sto su i oni to nekada uradili".

Pogledaj i www.tldp.org sajt; imas tu dosta howto dokumenata.

@KudTiHaEx

Hvala na linkovima, posebno mi se svidja linuxwoman.com (zanimljivo ime za sajt, nema sta!) a sadrzaj je do j.

@Silver

Trenutno na novom hardu, nemam ništa osim podataka na toj particiji od 50GB. Na starom hardu mi je Win još uvek. Sve žive particije su mi pod NTFS-om. Znači preporučuješ da slobodno instaliram Linux na način koji si opisao? (Napominjem da ću kasnije na jednu od slobodnih particija instalirati naknadno Win, nadam se da se on neće tada pošibati sa Linux loaderom??)

I da, još nešto. Pored sebe imam Mandrake 9.1 i Red Hat 9.0, koji da instaliram (treba mi distro koji dobar deo hardvera prepoznaje automatski, koji od ova dva je u tom smislu bolji?) Interesuje me još i čisto informativno, koja je distribucija generalno najviše user-friendly (u smislu config-a, instalacije,drajvera...)??

Izvin'te ako smaram sa ovim početničkim pitanjima, ali iskreno bih voleo jednog dana na hardu držim isključivo LIN, i sve programe koji mi trebaju (eh kad bi imao i PS i DWW for Linux...) koristim na njemu.
San ili realnost?

Ako imas samo podatke, onda bih ja ovako uradio:

1. obrisao tu particiju od 10GB (ostale ne bih dirao/pomerao)
2. kada dodje vreme, instalirao windows na taj disk
3. instalirao linux

I nema brisanja podataka, nema problema sa boot loaderima, itd.

Sto se tice izbora distroa, vecina poslednjih zadovoljava taj tvoj uslov da prepoznaje dobar deo hardvera. Ukoliko nesto i ne prodje iz prve, uglavnom se da namestiti. Posto jos cekas za instalaciju windowsa i linuxa, sprema se desetka iz kuce Redhat, a verujem da ni ostali distributeri nisu daleko, pa se strpi jos malo, ako ti nije frka.

Znači, ipak prvo Win instalirati pa posle Lin... Ok, tako ću i uraditi.

Pošto sam ipak nestrpljiv, a do sada sam se uglavnom igrao sa Knoppix-om koji me oduševio (i otvorio apetit, mmm...) onda ću instalirati Win na slobodnu particiju, 10GB ću sačuvati za Lin, pa ću videti... možda ostanem još koji dan ostanem na Knoppix-u (stigla verzija 3.3) ili još danas instaliram i Win i Lin... Mada ću ipak pre sačekati da nabavim negde Suse, kažu da je ubedljivo najjednostavniji za konfiguraciju.

Pozdrav i hvala na predusretljivosti!

Samo bih ti preporučio, dok još nisi počeo da puniš particiju od 60GB, da je prebaciš u FAT32, zbog razmene podataka između windowsa i linuxa, jer se i dalje smatra rizičnim korstiti read/write opciju ntfs modula linuxa.

Malo je offtopic, ali vidim da se prica o NTFS podrsci, pa da ne otvaram novi thread.........
Elem, da li je iko isprobao kako ide ntfs r/w u novoj 2.6 grani kernela?

LinuxWoman je u fazi razvoja...moj zadatak je da prepravim odredjene stranice i to ce biti vrlo uskoro...

Nazad
Vrh Dno