Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

Ajde razumem da im šalješ neki izveštaj ili neki presek, ali rolnu sa računima, prosto mi je neverovatno. Šta rade sa tim?!
 
Već godinama šaljem račune za gorivo koje sipam na NIS-ovim (i drugim) pumpama. Time pravdaju promet na platnoj VISA kartici, na primer.

Ne znam šta je tu neuobičajeno. :)
 
Veceras mi ne radi ESIR poreske, aplikacija prijavljuje da je PAK neispravan (tako se logujem) a posle prvog puta sam pazio u uneo ispravan PAK. INT raster mi se i dalje ne koristi pa sam pokusao da ga iskoristim kao LPFR kad vec placamo pretplatu :). Usao sam u meni gde mi prikazuje na kojoj je adresi LPFR u lokalnoj mrezi port je 8086 protokol je http. Esir poreske uradi uspesno proveru ali kada se klikne u aplikaciji sacuvaj podesavanja LPFR onda prijavljuje gresku.
Da li treba nesto da se uradi na Int raster dp 150 da bi LPFR u mrezi radio (povezan je preko wifi-a i bez problema se pinguje, telnet na ip i port 8086 se automatski zatvara kada probam iz putty-ja?
U usto vreme se ne mogu ulogovati na ESF, prodjem na eporeze ali ESF ne radi, izbacuje gresku posle unosenja captcha koda.
veceras su pukli serveri PU, mozda je to u pitanju
 
veceras su pukli serveri PU, mozda je to u pitanju
Malopre je ESIR poreske proradio, znaci kada ne radi VPFR ne javlja da server nije dostupan vec je poruka da je PAK pogresan. Sada je kasno da clanovima drustva saljem fiskalne za uplacene clanarine na viber :), sutra cu ako server bude radio.

Da li neko zna kako da poveze Esir od poreske na LPFR intraster kase? Pokusao sam da unesem parametre LPFR-a u ESIR i ne radi. Da li treba nesto dodatno podesiti na INT raster kasi. Da li je neko koristi kao LPFR u lokalnoj racunarskoj mrezi (LAN ili WIFI)?
 
Već godinama šaljem račune za gorivo koje sipam na NIS-ovim (i drugim) pumpama. Time pravdaju promet na platnoj VISA kartici, na primer.

Ne znam šta je tu neuobičajeno. :)
Istripovao sam da nosiš kopije računa koje ti izdajes 😂
Verujem da će sada biti dovoljna fotografija QR koda, pa može da skine žurnal sa SUF-a kad god hoće.
 
Netflix te "uznemirio". ;)

To ne bih smeo da joj predložim. :ROFLMAO:

Lakše mi je da joj pošaljem račune kad i ostalu dokumentaciju. Pod uslovom da ne izblede! :)
 
Nema šanse baš tako da izbledi. I to će zavisiti pre od papira, nego od štampača. Meni je računovodstvo InHouse, pa ne čuvam ništa duže od prvog radnog dana i onda više nije moja briga.

Prethodnih dana sam više puta kupovao u lokalnom Maksiju i imam utisak da na istoj kasi svaki put račun "procesuira" različito vreme. Kada krene da štampa, papir izleće ekstra brzo, ali nekada odštampa slip od banke, a onda stoji 2-3-5 sekundi, dok ne krene da štampa račun. Nisam povezao da li ima veze sa načinom plaćanja. Delovalo je da je random.
 
Meni danas javili da si stigli Sampro štampači. Isporuka je trebalo da bude od 7.4.

A ovi za sertfikaciju software mi stavili zamerke na referentno vreme za refundaciju i kopije (u uputstvu piše da ne mora) i na jednom računu na kome ne treba ID korisnika, napisali mi da treba ID korisnika. I dostavio sam račun sa 2 vrste plaćanja, a traže jedan koji ima sve tri vrste plaćanja. Valjda moraju za nešto da me vrate, da ne prodjem iz prve. Tačno je trebalo da pošaljem samo ona dva neophodna računa za neprenosivu licencu.

Mora da bude koliko se secam za refundaciju i kopiju da bi imali referencu i po vremenu i po broju racuna, predpostavljam da vreme traze posto po upustvu mozes da radis refundaciju i starog fiskalnog.
Meni su trazili barem jedan sa svim vrstama placanja a ima ih ukupno sedam po specifikaciji.
Da i ja sam tako slao 3x2 neka se ima jos ostavio i opciju da pravim ostale vrste ali nisam hteo da dalje otezem priblizavao se rok, u praksi do sada smo odstampali jedna obuka prvi dan i jedan onaj predracun fore radi, a sve ostalo promet, promet refundacija i njegova kopija i tako svaki dan klasika.

Mozda brzina obrade zavis koliko je opterecen lokalni PFR tj. koliko mu je zahteva stiglo ?
 
Moguće.
Nešto razmišljam, em je sve išlo laganica pa ta sertifikacija programera od strane Minstarstva pa ovo ono... Ali kad se vratim na početak ove teme (11. avgust 2021.) ... mnogo je vremena prošlo i opet se čekao zadnji trenutak.
Kao da se dobar deo ljudi nadao smeni vlasti i da će sve otići u zaborav. Ali ništa od toga.
 
Smena vlasti ne bi uticala na e-fiskalizaciju, nego smo ovde svi navikli da ko požuri i bude prvi, prodje najgore. Bez obzira koja stranka je na vlasti.
 
Na forumu https://www.elitesecurity.org/t507209-2-eFiskalizacija-sa-VB je lepo objašnjeno da ko ima neki od novih IntRaster-a, a ne prelazi mu se na skroz novi softver samo zato što je taj novi sertifikovani ESIR, može sasvim legalno da nastavi da koristi svoj stari nesertifikovani softver na koji je navikao uz posredstvo programa "Union POS – HTTP kreator" besplatno dostupnog na IntRaster-ovom sajtu :)
 
Možda će nekom biti interesantno : Sinoć skinuo login app na windows zvan Eporezi, ubacio licnu kartu sa čipom i otkucao moj pin.
otvori se chrome na sajtu poreske uprave eporezi i tu sam iz levog menija izabrao Izbor prijave i onda prvu opciju ECF , tu sam zatražio digitalni sertifikat.
Ujutru se opet logovao i u Poresko sanduče stigne link za download i ostali parametri za logovanje na android aplikaciju.
Pokrenuo Marketplace na telefonu , skinuo app koji si zove

ESIR Poreska uprava RS​

, whatappom prebacio link na telefon , iskopirao parametre za logovanje i logovao app .
Uradio sam lagano probni račnu , u principu sve je vrlo lako . taj probni račnu sam proverio skenerom koji dolazi na mom šamiju i lepo ga čita i šalje na sajt poreske .
Po meni ovo radi odlično i bas mi je zao sto su uslovili male maloprodaje sa LPFR om, jer bi nama, koji izdajemo 3 računa nedeljno ovo bilo mnogo bolje rešenje od 30e mesečno .
Ja sad imam rešenje za izdavanje računa od 1 maja , i poslao sam zahtev za kupovinu

EKasa Geneko SuperCash PLUS​

cim bude sertifikovana.​

evo ga link i za proveru koji je očitan shaomijevim skenerom


Ako nekog zanima kako izgleda fiskalni račnu eto ga u attachemntu
Nadovezujem se na temu s obzirom da nisam mogao da nadjem EDIT , a i nije lose da se osveži.
S obzirom da smo obradili temu o digitalnom sertifikatu , i to ne moramo vise mlatiti, to radi odlično , ali svakako moramo obezbediti i LPFR , idemo o tome sad.
Poslao sam zahtev za bezbednosni element u fizičkom obliku u vidu smart kartice na isti način kao sto je objasnjeno gore u prvobitnom postu. Sutradan sam dobio u poresko sanduče odgovor gde piše da dodjem posle 48h da preuzmem karticu.
Bio sam u prolazu sledećeg dana pa sam svratio da pitam da nije stigla , naravno mica ubica me je pitala dali znaš da čitaš i zašto si došao sad kad si trebao da dodjes sutra
Eto sutra sam prošetao do filijale i posle 5min čekanja , iako je bio dug red , ali ide brzo, uzeo sam kovertu potpisao i otišao kuci da isprobavam LPFR ove
Ova moja je standardna za usb čitač izgleda kao lična karta. Ja kuci imam 2 čitača , omneykey i Gemalto. Omneykey čita licnu kartu normalno ali NE CITA sigurnosni element. Gemalto radi posao bolje i čita obe kartice .
Otvorio sam listu sa poreske uprave za LPFR i kontaktirao skoro sve koji su izradili LPFR za windows jer je moja ideja da mi LPFR radi na office računaru koji je na windowsu, a da ja korisitim mobilni na androidu sa ESIR om poreske uprave. Par njih još čekam ali sam probao vise od 15 tak LPFR ova. Dosta njih je izradilo LPFR za windows - ESIR windows kombinaciju i oni nisu kompatibilni. Cene se kreću od 3 do 6 EURO mesečno ali je uglavnom to 5 euro. S obzirom da je gprs bio 3.5e nije super velika razlika.
Nisam siguran dali je reklamiranje dozvoljeno ali se jedan pokazao najbolje i ubedljivo najlakše za setovanje i instalaciju kao i komunikaciju sa firmom koja ga je napravila i radio je bez ikakvih problema od prve sekunde. Ja sam se odlučio bas za taj , pa sad ako nekog zanima može mi pisati na personalnu poruku a ako admin dozvoli mogu baciti link i ovde. Godišnja licenca košta 7200 rsd sa pdv om a mesečna 720 sa pdv om.
Ja sam ga probe radi instalirao na dva računara . Prvo sam ga testirao kod kuce na dobrom , novijem računaru, pa sam posle ponovio to isto na mom windows tabletu koji mi sluzi kao office računar, i tamo radi odlično. Znaci moj setup je :

1. ESIR poreske uprave android app na mom telefonu iz potpisa - 0e
2. Gemalto USB card reader sa bezbednosnim elementom u vidu smart kartice kao sto je lična karta - 0e
3. windows 10 tablet gde je instaliran server/proces - LPFR ( 5e+pdv mesečno)
4. Trenutno je laserski printer , ali sam proučio termalni BT printer od kineza sa Alija dolazi za mesec ,dva - 20e

Ako neko ima pitanje , tu sam .
 
Slobodno napiši imena kompanija, jasno je da nije reklama. Svima dobro dodje info.

Jutros mi stigao mail od SUF Podrške, nevezano za moj predmet, već mass mail.

1. Лош папир,

2. Маргине на штампачу постављене тако да "секу" QR код,

3. Маргине на тзв. "паметном" штампачу које „развуку“ QR код тако да буде нечитљив

4. Лоше подешен „Error Correction level“

Poslednjih 2 dana većinu QR kodova nisam uspeo da očitam, bez obzira čime sam probao da čitam i da li je papir prav ili je izgužvan, pa ispravljan.
 
Nadovezujem se na temu s obzirom da nisam mogao da nadjem EDIT , a i nije lose da se osveži.
S obzirom da smo obradili temu o digitalnom sertifikatu , i to ne moramo vise mlatiti, to radi odlično , ali svakako moramo obezbediti i LPFR , idemo o tome sad.
Poslao sam zahtev za bezbednosni element u fizičkom obliku u vidu smart kartice na isti način kao sto je objasnjeno gore u prvobitnom postu. Sutradan sam dobio u poresko sanduče odgovor gde piše da dodjem posle 48h da preuzmem karticu.
Bio sam u prolazu sledećeg dana pa sam svratio da pitam da nije stigla , naravno mica ubica me je pitala dali znaš da čitaš i zašto si došao sad kad si trebao da dodjes sutra
Eto sutra sam prošetao do filijale i posle 5min čekanja , iako je bio dug red , ali ide brzo, uzeo sam kovertu potpisao i otišao kuci da isprobavam LPFR ove
Ova moja je standardna za usb čitač izgleda kao lična karta. Ja kuci imam 2 čitača , omneykey i Gemalto. Omneykey čita licnu kartu normalno ali NE CITA sigurnosni element. Gemalto radi posao bolje i čita obe kartice .
Otvorio sam listu sa poreske uprave za LPFR i kontaktirao skoro sve koji su izradili LPFR za windows jer je moja ideja da mi LPFR radi na office računaru koji je na windowsu, a da ja korisitim mobilni na androidu sa ESIR om poreske uprave. Par njih još čekam ali sam probao vise od 15 tak LPFR ova. Dosta njih je izradilo LPFR za windows - ESIR windows kombinaciju i oni nisu kompatibilni. Cene se kreću od 3 do 6 EURO mesečno ali je uglavnom to 5 euro. S obzirom da je gprs bio 3.5e nije super velika razlika.
Nisam siguran dali je reklamiranje dozvoljeno ali se jedan pokazao najbolje i ubedljivo najlakše za setovanje i instalaciju kao i komunikaciju sa firmom koja ga je napravila i radio je bez ikakvih problema od prve sekunde. Ja sam se odlučio bas za taj , pa sad ako nekog zanima može mi pisati na personalnu poruku a ako admin dozvoli mogu baciti link i ovde. Godišnja licenca košta 7200 rsd sa pdv om a mesečna 720 sa pdv om.
Ja sam ga probe radi instalirao na dva računara . Prvo sam ga testirao kod kuce na dobrom , novijem računaru, pa sam posle ponovio to isto na mom windows tabletu koji mi sluzi kao office računar, i tamo radi odlično. Znaci moj setup je :

1. ESIR poreske uprave android app na mom telefonu iz potpisa - 0e
2. Gemalto USB card reader sa bezbednosnim elementom u vidu smart kartice kao sto je lična karta - 0e
3. windows 10 tablet gde je instaliran server/proces - LPFR ( 5e+pdv mesečno)
4. Trenutno je laserski printer , ali sam proučio termalni BT printer od kineza sa Alija dolazi za mesec ,dva - 20e

Ako neko ima pitanje , tu sam .
sobzirom da sam dobio odobrenje da napisem sta sam i gde kupio .
printer od :
javicu kad stigne kako stampa

LPFR od :
vrhunska komunikacija i program , sve deluje bas profi i lako za koriscenje. za 1-2 euro vise od konkurencije.
 

:rolleyes:
Deluje da neće zvanično produžiti rok , iako ne verujem bas da će da stisnu od prvog Maja kontrolu i kazne. Svakako bi , kao što i jesam , zatražio sigurnosni element u oba oblika. Kase brljaju ako se uopšte i nadju .
 
Slažem se, ne očekujem ni ja da će krenuti sa kaznama u narednih par meseci dok se sistem ne uhoda/ispegla...ili dok se ne formira nova vlada,negde na leto.

Sad kad se svi masovno nakače na server PU sa novim kasama osećam da će sistem da im puca samo tako, bar u početku.
 
upravo sam kupovao u piljari koja radi već par godina u kraju, napravio se red na kasi jer je neka od prodavačica kucala ali nije odštampala račun za kivi koga i nemaju ( a kasa nema kontrolnu traku)
 
Zato ima racune u memoriji. I na serveru Poreske Uprave.
U svakom trenutku mora da moze da izda kopiju.
 
Ne smem da zamislim kako na digitron dugmetarama pozivaš kopiju računa. A na stranu što joj je to verovatno prvi put, pa ideju nema sta ce dalje.

Ko koristi ESIR na računaru, moći će bez problema na SUF da nadjem svaki račun i otvori žurnal. Pa po potrebi se radi kopija ili refundacija.
 
Pričao sam juče sa čovekom koji prodaje/iznajmljuje svoj esir; kako mi je objasnio, još nije potpuno zakonski regulisano šta se podrazumeva pod kopijom računa, pa preporučuje da se još neko vreme ne koristi.
 
Prilikom refundacije prodaje potrebno je uvek izdati kopiju tog racuna sa mestom za potpis kupca i kopija ostaje prodavcu kao dokaz da je roba vracena, refundirana.
Tako trazi poreska uprava.
 
Na kopiji kod mene piše NEFISKALNI ISEČAK ili tako nešto jer jednostavno nije moguće opet izdati fiskalni (dupliralo bi se u poreskoj) a kada se radi refundacija kupac mora da potpiše moj primerak.

Današnja vest, čisto mali uvid u sistem


Može li me neko uputiti na koji način su naši(od privrednika) podaci zaštićeni u porekoj upravi,
ko odgovara za zaštitu istih da ne procure dalje od poreske uprave i sl.?

Drugo pitanje koje nije direktno vezano za zloupotrebu pojedinačnih podataka, nego grupnih, u masi:
Na koji način se sprečava da određene osobe zaposlene u poreskoj upravi,
ne iskoriste statistiku koja im se pruža na uvid i steknu prednost u recimo korišćenju informacija koje
im mogu reći koji se artikli najbolje prodaju u srbiji, koja je prosečna cena takvog artikla,
ja npr. kad bi imao takve informacije potencijalno bi mogao da postanem najveći srpski mega biznismen(car)?
 
Zaštita podataka je, bez obzira na zvanične protokole, u rangu "na poverenje".
Kao i u slučaju Uprave Carine. Podaci ne cure, već teku. A ne znam da je nekad neko kažnjen zbog toga.

A što se analize tiče, u teoriji bi moglo da bude interesantno, u praksi, verujem da je broj industrija za koje možeš da ostvariš korist zanemarljiva.
Ako su u pitanju artikli sa internim šiframa i nazivima definisanim od strane prodavca, analiza bi morala da se radi kompanija po kompanija.
GTIN je jedini način da se uradi ozbiljna analiza, ali ako trgovac ne koristi isti, to bi bilo mučenje.
 
Može li me neko uputiti na koji način su naši(od privrednika) podaci zaštićeni u porekoj upravi,
ko odgovara za zaštitu istih da ne procure dalje od poreske uprave i sl.?

Drugo pitanje koje nije direktno vezano za zloupotrebu pojedinačnih podataka, nego grupnih, u masi:
Na koji način se sprečava da određene osobe zaposlene u poreskoj upravi,
ne iskoriste statistiku koja im se pruža na uvid i steknu prednost u recimo korišćenju informacija koje
im mogu reći koji se artikli najbolje prodaju u srbiji, koja je prosečna cena takvog artikla,
ja npr. kad bi imao takve informacije potencijalno bi mogao da postanem najveći srpski mega biznismen(car)?
Provo ne znam , za drugo mislim da oni ne obrađuju artikle kao takve već račune u celosti, možda grešim....
 
Svi naši matični brojevi su javni od kad na APR sajtu pa nikom ništa.
Tačno ako znaš pib ili naziv firme , dobiješ sve podatke vlasnika uključujući i JMBG. Mislim da to mora da sklone sa javnog uvida ...
 
Da li je Smart Card bezbednosni element u SIM formatu moguće nekako koristiti na Windows računaru?
(Dok ne stigne naručena DP25MX kasa, a nažalost verovatno neće uspeti da stigne do 01.05 :(
 
Vrh Dno